ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Μετά τον πανικό ... ρίξιμο των τόνων

Με καθυστέρηση γίνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών σε νοσοκομείο του Σικάγο
Με καθυστέρηση γίνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών σε νοσοκομείο του Σικάγο
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΓΕΝΕΥΗ.--

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 4.500 ανθρώπων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι 15 αφρικανικές χώρες, που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στην επικίνδυνη ζώνη, θα λάβουν «αυξημένη βοήθεια». Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι με το φόβο των επιπτώσεων, στην καπιταλιστική οικονομία, του πανικού που φούντωσε τις προηγούμενες μέρες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιλέγουν τώρα να ρίξουν λίγο τους τόνους. Χαρακτηριστική η στάση του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, που επιχειρεί να καθησυχάσει μετά τον πανικό που δημιούργησαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα του τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού «Εμπολα» στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας (το ένα θανατηφόρο). Ο Ομπάμα δεν αποδέχτηκε πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για σφράγισμα των αμερικανικών συνόρων όσον αφορά ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων «δε θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα». Ταυτόχρονα, εξουσιοδότησε το Κονγκρέσο να στείλει ίσως και πάνω από 4.500 εφέδρους και μέλη της Εθνοφρουράς σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, προωθώντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τον ιό «Εμπολα».

Για το σάλο που προκλήθηκε από τα ανεπαρκή μέτρα στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας απολογήθηκε για λάθη και παραλείψεις, ενώ έδωσε εντολή για μεταφορά των δύο νοσοκόμων που μολύνθηκαν με τον ιό «Εμπολα» στα εξειδικευμένα νοσοκομεία του Μέριλαντ και της Ατλάντα.

Στην Ισπανία, πάντως, και τα τέσσερα ύποπτα κρούσματα ιού «Εμπολα», που είχαν καταγραφεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, αποδείχθηκαν αρνητικά στον ιό. Ο υπουργός Υγείας, Φερνάντο Σιμόν, πρόσθεσε πως παραμένει υπό έλεγχο η κατάσταση της υγείας της πρώτης Ισπανίδας που μολύνθηκε από τον ιό, της νοσηλεύτριας T. Ρομέρο.

Επιπλέον ,η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από την πλευρά της στην άμεση επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό «Εμπολα», τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, μετά την αδυναμία συμφωνίας κατά την προχτεσινή συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Εκκληση απηύθυνε χτες και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την κάλυψη του ειδικού ταμείου που έχει δημιουργήσει ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας «Εμπολα» και στο οποίο υπάρχουν μόλις 100.000 δολάρια αντί του ενός δισ. δολαρίων που χρειάζονται άμεσα.

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Υπεύθυνη ενημέρωση και ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών

Σε ανακοίνωσή τους η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ Γιατρών του «Ευαγγελισμού» (που στηρίζονται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ) για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού του «Εμπολα» και τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται επισημαίνουν: «Θεωρούμε ότι οι υγειονομικοί που εργάζονται μέσα σ' ένα πλήρως αποδιαρθρωμένο -λόγω ιδιωτικοποιήσεων και μειωμένων επιχορηγήσεων- σύστημα Υγείας, οφείλουν, ταυτόχρονα με την οργάνωση των αγώνων τους για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να σταθούν ψύχραιμοι και αποτελεσματικοί. Να αντιμετωπίσουν τόσο τον πανικό όσο και τον εφησυχασμό του πληθυσμού. Η κατάσταση δε σηκώνει πρόχειρους σχεδιασμούς αλλά ούτε λόγια χωρίς κρατικό χρήμα.

  • Απαιτείται άμεσα υπεύθυνη και συστηματοποιημένη κρατική ενημέρωση από επιστήμονες και μέσω ΜΜΕ.
  • Ιδιαίτερα μέτρα, σε ανώτερο επίπεδο, πρέπει να ληφθούν για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και για τους χώρους μεγάλης προσέλευσης ασθενών. Δεν πρόκειται μόνο για θέματα του αναγκαίου εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, μπλούζες, αντισηπτικά, χώροι πρώτης απομόνωσης του ύποπτου κρούσματος). Στις συνθήκες πανικού που επικρατούν στα ΤΕΠ, λόγω πολυπληθούς προσέλευσης ασθενών και συνοδών, είναι πολύ εύκολο ο μολυσμένος με τον ιό ακούσια να επιμολύνει μεγάλο αριθμό υγειονομικών και ασθενών πριν ακόμη χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα.

Αρα, επιβάλλεται να γίνει σοβαρή αποσυμφόρηση των ΤΕΠ με ταχεία ανάπτυξη των δεκάδων υπαρκτών αλλά αδρανών δομών της ΠΦΥ (και ανάπτυξη και άλλων) εδώ και τώρα (!!!), αφού είναι πασίγνωστο πως το 70-80% των προσερχόμενων στα ΤΕΠ είναι υπόθεση της ΠΦΥ. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, παρασκευαστών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και στις δομές της ΠΦΥ και στα ΤΕΠ. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των λοιμώξεων είναι ο συγχρωτισμός ανθρώπων. Αυτοί που διέλυσαν τις όποιες δομές της ΠΦΥ που υπήρχαν και αυτοί που οραματίζονται δήθεν ...υγιείς επιχειρήσεις στην Υγεία δεν μπορούν να δώσουν λύση, ούτε άμεσα, ούτε μακροπρόθεσμα, στις ολοένα διευρυνόμενες ανάγκες για λαϊκή Υγεία, πολύ περισσότερο σε μια επιδημία».

Αναφερόμενη στην επιλογή του «Αμαλία Φλέμινγκ», ως νοσοκομείο που θα αντιμετωπιστούν πιθανά περιστατικά προσβολής, η ανακοίνωση σημειώνει: «Το νοσοκομείο αυτό ετοιμάζονται να το κλείσουν: Εδώ και ένα χρόνο έχουν μειώσει κατά πολύ τη δυναμικότητά του και έχουν μεταφέρει αλλού πάνω από το μισό προσωπικό. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την άμεση ανάγκη πλήρους επαναλειτουργίας όχι μόνο αυτού του νοσοκομείου αλλά και των υπόλοιπων στα οποία μπήκε λουκέτο τα τελευταία χρόνια. Οπως πρέπει μερικοί να ντρέπονται για τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου για το κλείσιμο των νοσοκομείων άλλο τόσο πρέπει να ντρέπονται και αυτοί που προσδοκούν ότι μέσα από "υγιή" ιδιωτικά νοσοκομεία θα προσφέρουν έστω και ελάχιστη βοήθεια σε μια ενδεχόμενη επιδημία».

Να σημειώσουμε ότι χτες έγινε άσκηση προσομοίωσης στο «Αμαλία Φλέμινγκ» μετά από προφορικά μαθήματα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι τζιχαντιστές «υποχωρούν» από το Κομπανί και πιέζουν το Ραμάντι...

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε σχετική υποχώρηση φαίνεται πως οδηγούνται από χτες οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από το Κομπανί των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, έπειτα από μάχες ενός μήνα, με πάνω από 650 νεκρούς, πολλές δεκάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οπως όλα δείχνουν, το πρόσχημα των ...ανθρωπιστικών βομβαρδισμών από ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προς το παρόν αναβάλλει τη χερσαία επέμβαση, που, ωστόσο, δεν πρόκειται να βγει από τη φαρέτρα και τους σχεδιασμούς για την αλλαγή συνόρων και το μοίρασμα της πίτας.

Μια παράλληλη, όμως, είδηση ότι Ιρακινοί πιλότοι, που στρατολογήθηκαν από το ΙΚ στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από το συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν τζιχαντιστές ρίχνει «νέο λάδι στη φωτιά».

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές πυκνώνουν τις επιθέσεις κατά του ιρακινού στρατού στην επαρχία Ανμπάρ, της οποίας σημαντικό μέρος ελέγχουν εδώ και μερικές μέρες. Χτες, μάλιστα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης Ραμάντι. Τοπικοί Ιρακινοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε ιρακινά δίκτυα, σημείωσαν ότι τις τελευταίες μέρες ο ιρακινός στρατός εντείνει τις σκληρές συγκρούσεις στην επαρχία Σαλαχουντίν, επιχειρώντας να ανακαταλάβει περιοχές - κλειδιά από τους τζιχαντιστές πέριξ του Τικρίτ και του μεγαλύτερου συγκροτήματος διυλιστηρίων της χώρας στο Μπαϊτζί.

Επίσης, ανακοινώθηκε χτες ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, θα μεταβεί στις 21 Οκτώβρη στη Ρωσία για συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι Γερμανοί απορρίπτουν τον εξοπλισμό Κούρδων του ΡΚΚ

Με καθυστέρηση 24ωρου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, «έσπευσε» να απορρίψει την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ), Βόλκερ Κάουντερ, πως το Βερολίνο θα έπρεπε να εξοπλίσει και τους Κούρδους του ΡΚΚ στην Τουρκία, προκειμένου να ηττηθούν οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Σταϊνμάγιερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξοπλισμού του παράνομου ΡΚΚ, για όσο καιρό «το ΡΚΚ απειλεί την Τουρκία με νέα βία».

Η Γερμανία, ως γνωστόν, συμμετέχει μαζί με άλλες δυνάμεις (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) στον εξοπλισμό των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΦΗΒΟΥ
Καταδίκη της ισραηλινής κατοχής

ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες λαού συνόδευσαν χτες στην τελευταία του «κατοικία», στο κοιμητήριο Αλ Σουχάντα, τον 13χρονο έφηβο Μπαχάα Σαμίρ Μπαντίρ, που δολοφονήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, στο πλαίσιο μίας ακόμη τρομοκρατικής εφόδου στο χωριό του, στη Μπέιτ Λακίγια της Δυτικής Οχθης.

Με θρήνους αλλά και συνθήματα αγανάκτησης, το πλήθος κατήγγειλε τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και απαίτησε τον τερματισμό της βίας και της δολοφονίας κατά παιδιών και εφήβων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο 13χρονος Μπαντίρ είχε πυροβοληθεί στο στήθος από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών σε πολύ κοντινή απόσταση και ξεψύχησε πριν καν διακομιστεί σε νοσοκομείο της Ραμάλα.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς, Κχαλέντ Μεσχάαλ, κάλεσε από τη Ντόχα του Κατάρ τους μουσουλμάνους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και την ελεύθερη πρόσβασή τους στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, με αφορμή τις επιθέσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε βάρος Παλαιστινίων προσκυνητών.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να αλλάξει το στάτους κβο στους ιερούς χώρους της Ιερουσαλήμ, λέγοντας ότι πρόκειται για «αβάσιμες και ψευδείς φήμες».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Ναφτάλι Μπένετ, κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι «δίνουν ώθηση στην τρομοκρατία» οι προχτεσινές δηλώσεις του, ότι η «ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη πυροδοτεί τη βία και οδηγεί στη στρατολόγηση νέων μελών από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ