ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η «διαθεσιμότητα» ανοίγει την «πόρτα» στους ιδιώτες

Την πολιτική της κυβέρνησης «που καταργεί οργανικές θέσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και οδηγεί έμπειρο προσωπικό μέσω της διαθεσιμότητας στην ανεργία και την εξαθλίωση ανοίγοντας, ουσιαστικά, την "πόρτα" στους ιδιώτες για να καλυφθούν τα κενά», καταγγέλλει η επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού σε υπόμνημά της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που πρόκειται να καταθέσει σήμερα το μεσημέρι.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει, επίσης, ότι με τα «ειδικά πρόσθετα κριτήρια» της μοριοδότησης μένουν εκτός εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, τόσο διοικητικοί υπάλληλοι όσο και εργαζόμενοι που μετατάχθηκαν στο ΥΠΠΟ από ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ και ΟΣΕ για να καλύψουν ελλείψεις κυρίως ως προσωπικό φύλαξης, αν και στην πράξη κάνουν τα πάντα, αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Στο υπόμνημα τίθεται και ένα ακόμη μείζον ζήτημα στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αφορά στην αρχαιολογική επίβλεψη των δημόσιων έργων. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι που επιβλέπουν τις εκσκαφές στα δημόσια έργα (σ.σ. ώστε να τις διακόψουν σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες) καταγγέλλουν πως «παρατηρείται η πρακτική, κάποιοι προϊστάμενοι Εφορειών (σ.σ. αρχαιοτήτων) να επιτρέπουν (...) οι εκσκαφές να επιβλέπονται από τεχνίτες είτε της υπηρεσίας είτε συμβασιούχους πολλές φορές ανειδίκευτους».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει «ότι η πρακτική αυτή είναι επιστημονικά αντιδεοντολογική και υποβιβάζει την επίβλεψη των εκσκαφών σε πάρεργο», αφού «η επίβλεψη της εκσκαφής (...) αποτελεί πολύ σημαντικό και ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι της αρχαιολογικής διαδικασίας, αφού ο εντοπισμός των υποκείμενων αρχαιοτήτων και η έγκαιρη διακοπή των εργασιών των μηχανημάτων προϋποθέτει εμπειρία αλλά και γνώσεις που ο αρχαιολόγος διαθέτει».

Σχέδια ιδιωτικοποίησης αρχαιολογικών χώρων;

Συνάντηση είχε χτες στη Νεμέα ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλος με τον δήμαρχο της πόλης Β. Ανδριανάκο, τον βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Χ. Δήμα, τον καθηγητή της αρχαιολογίας Στέφανο Μίλερ και τους επιχειρηματίες, Θ. Παπαλεξόπουλο και Β. Φουρλή, πρώην και νυν πρόεδρο, αντίστοιχα, του σωματείου «Οφέλτης - Ο φίλος της Νεμέας», με θέμα την «ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς της Νεμέας».

Ο υπουργός, μιλώντας για το «σωματείο» είπε πως «είναι σημαντικό ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας και τη σύγχρονη αξιοποίησή της». Σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σημειώνεται ότι «ο υπουργός άκουσε με προσοχή τον κ. Μίλερ να του μιλά για το έργο στο οποίο επιδίδεται εδώ και δεκαετίες, συνεχάρη τον καταξιωμένο επιστήμονα για την αφοσίωσή του και έδειξε ενδιαφέρον για τα σχέδια του ιδίου και του συλλόγου "Οφέλτης" να προγραμματιστούν μαθήματα αγωνισμάτων της Ελληνικής αρχαιότητας όπως η δισκοβολία και ο ακοντισμός».

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Αμερικανός καθηγητής ανασκαφέας της Νεμέας σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» (13/10) κατέθεσε την πρότασή του για ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων!

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαφωνεί «με την άποψη ότι η λύση στην απαξίωση και υποβάθμιση του Πολιτισμού είναι η ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ντόπια και ξένα συμφέροντα».

Πάντα επίκαιρος ο βαρναλικός λόγος

Ο πάντα επίκαιρος λόγος του Κώστα Βάρναλη μέσω της παράστασης «Το φως που (πάντα) καίει», βασισμένη στο κορυφαίο βαρναλικό ποίημα «Το φως που καίει», έργο «ορόσημο» και «θεμέλιος λίθος» της προοδευτικής ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα, επαναλαμβάνεται από τις 8 Νοέμβρη, στο «Θέατρο της Ημέρας», σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού. Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Ηχοι: Δημήτρης Λαμπράκης. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Τάσος Αλαφάκης, Νίκος Μαυρουδής, Χάρης Αρώνης. Ακούγεται η φωνή της Ανδριανής Τουντοπούλου στη «Μάνα Γη». Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.).

Πριν από την έναρξη των παραστάσεων στην Αθήνα το έργο θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο, στο Πνευματικό Κέντρο «ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟΝ» στα Φιλιατρά και την Κυριακή 20 και Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στην Καλαμάτα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής. Ωρα έναρξης των παραστάσεων 9.00 μ.μ.

Νέες αυλαίες

«Η Γκόλφω»
«Η Γκόλφω»
Η «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδου, μετακομίζει, από σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική: Αγγελος Τριανταφύλλου. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Επεξεργασία κειμένου: Γιούλα Μπούνταλη. Διανομή: Γκόλφω: Εύη Σαουλίδου / Λυδία Φωτοπούλου / Αλίκη Αλεξανδράκη. Τάσος: Χάρης Φραγκούλης / Νίκος Καραθάνος / Γιάννης Βογιατζής. Σταυρούλα (κόρη του Ζήση): Μαρία Διακοπαναγιώτη. Δήμος (εξάδελφος της Γκόλφως): Γιάννης Κότσιφας. Αστέρω (τσοπάνισσα, μάνα της Γκόλφως): Χριστίνα Μαξούρη. Θανάσουλας (τσοπάνος): Γιώργος Μπινιάρης. Ζήσης (τσέλιγκας): Αγγελος Παπαδημητρίου. Γιάννος (φίλος του Κίτσου): Μιχάλης Σαράντης. Κίτσος (ανιψιός του Ζήση): Αγγελος Τριανταφύλλου. Αγγλοι περιηγητές: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χριστίνα Μαξούρη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου.

  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου του έργου «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ με τη Ναταλία Τσαλίκη, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα. Σε ένα σύμπαν απογυμνωμένο κι έρημο βρίσκουμε κοιμισμένους τη Γουίνι, μια γυναίκα «μισοθαμμένη» μέσα στη γη και τον άνδρα της Γουίλι. Η ακινητοποιημένη Γουίνι, υπόδουλη στο επιτακτικό χτύπημα του ρολογιού, έρχεται αντιμέτωπη με τον ατερμάτιστο χρόνο αλλά και με την απέραντη μοναξιά. Ο Γουίλι φιγούρα σχεδόν ανύπαρκτη αλλά απαραίτητος για εκείνη. Η Γουίνι μονολογεί ακατάπαυστα, το στόμα της μια πηγή που αναβλύζει απλές σκέψεις, στίχους των κλασικών, θραύσματα αναμνήσεων, φόβους και την αδιάκοπη επιθυμία της να ζήσει «άλλη μια ευτυχισμένη μέρα». Παρ' όλο τον εγκλωβισμό της, η Γουίνι είναι εύθυμη, φιλάρεσκη, με χιούμορ, υπομονετική, γενναία, αισιόδοξη. Γουίλι, ο Δημήτρης Κανέλλος. Σκηνικό -Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος.
Αρχισε το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ν. Καβουκίδη, μέλος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Ν. Καβουκίδη, μέλος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας
Επανέρχεται «δριμύτερο», τρία χρόνια από την τελευταία του διοργάνωση, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Τα εγκαίνια έγιναν χτες και θα διαρκέσει έως τις 27/10 στους όμορφους, σύγχρονους και φιλόξενους χώρους της στον πρώην κινηματογράφο «Λαΐς» στον Κεραμεικό, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μοναδική αυτή «κιβωτός» της φιλμικής «μνήμης» της Ελλάδας.

Στα χτεσινά εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, που παρακολούθησαν την ταινία «Les Grandes Ondes (a l'Ouest)» (Τα μεγάλα κύματα προς τη Δύση) του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ, μια κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του '70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαριφάλων. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς (Χαρούν Φαρόκι, Πέδρο Κόστα, Ρομπέρτο Ροσελίνι), σύσταση νέων τμημάτων (και διαγωνιστικού), οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, εργαστήρια) και εικαστικές εκθέσεις.

Το Φεστιβάλ, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «επιδιώκει να αναδείξει την εγγενή πολυμορφία της κινηματογραφικής δημιουργίας και να καλλιεργήσει μια νέα "κινηματογραφοφιλία" στο καλλιτεχνικά "ανήσυχο" κοινό όλων των ηλικιών και κατηγοριών (...) στους φιλότεχνους και σκεπτόμενους ανθρώπους εν γένει. Παρουσιάζοντας το έργο πρωτοπόρων δημιουργών που υπερβαίνει ή συνειδητά αντιβαίνει στις νόρμες, τα στερεότυπα και τους περιορισμούς του "συστημικού", "συμβατικού" ή "εμπορικού" κινηματογράφου...».

Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν εννέα μεγάλου μήκους και έντεκα μικρού μήκους ταινίες, καθώς και αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα. Στις 25/10 οργανώνεται ημερίδα με θέμα «Κινηματογραφοφιλία ξανά» σε συνεργασία με το σύνδεσμο ευρωπαϊκών ταινιοθηκών (ACE).

Ενα παλιό «παιδί απ'την Πάτρα», ο Χρήστος Παπαδόπουλος, κι ένας παλιός «Ζιγκ Ζαγκ», ο Γιώργος Σαρρής, για πρώτη φορά μαζί! Ανεβαίνουν στη σκηνή, στο ΔΙΠΛΟΧΟΡΔΟ LIVE (Λ. Γαλατσίου και & Αγ. Λαύρας 13 στο Γαλάτσι, τηλ. 210.2283.863), με μπουζούκια και βιολιά! Και η μπάντα: με τον Σπύρο Παπαδήμα (μπουζούκι και τραγούδι), τη Χριστιάνα Γαλιάτσου (τραγούδι), τον Κώστα Αγέρη (βιολί, τραγούδι). Με ροκ και λαϊκά, έντεχνα, ρεμπέτικα και παραδοσιακά και φυσικά με τα καλύτερα δικά τους τραγούδια, του Γιώργου Σαρρή (από την εποχή των «Ζιγκ Ζαγκ») και του Χρήστου Παπαδόπουλου (και από την εποχή των «Παιδιών της Πάτρας» αλλά και τις νεότερες συνθετικές του δουλειές με πολλούς τραγουδιστές). Στα τύμπανα θα είναι ο Δρόσος Σκυλάς και στα πλήκτρα ο Μιχ. Παπαδάκης.

7η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ+ ΣΙΔΕΡΟ» ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Καθημερινές μαζικές επισκέψεις

Με παιδιά από σχολεία του Περάματος πλημμύρισε και χτες το πρωί η Εικαστική Εκθεση «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο», που διοργανώνεται για 7η χρονιά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στο χώρο του ναυπηγείου της πρώην ΝΑΥΣΙ και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Το ιδιαίτερα ξεχωριστό «μάθημα» που είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα παιδιά τα ενθουσίασε και τα πλούτισε με νέα γνώση που τους πρόσφεραν οι καλλιτέχνες που ανέλαβαν την ξενάγησή τους στο χώρο και τα έργα που αντλούν την έμπνευσή τους από τη ζωή και τη δράση των εργατών στο Πέραμα.

Σήμερα τη «σκυτάλη» έχει προγραμματιστεί να πάρουν σχολεία από τον Πειραιά και την Αθήνα.

Το πρόγραμμα σήμερα έχει επίσης στις 8 μ.μ., συναυλία με τον Βασίλη Βασιλάτο και τις «Ιστορίες για Κρουστά».

Αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. παρουσιάζεται η θεατρική σπονδυλωτή σάτιρα «Ο τροχός της Ιστορίας».

Την Κυριακή στις 6 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Τέχνη και εργατική τάξη. Η πολιτιστική μορφωτική δραστηριότητα των συνδικάτων συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος». Στις 8 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, με τον Στέφανο Ψαραδάκο και στις 9 μ.μ.: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Λεωφορεία: Από Ομόνοια Β18 - Γ18 (Μενάνδρου). Από Πειραιά 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ).

Ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάσει, σήμερα, στις 9:30 μμ, το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας», στο STUDIO C, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Πρωτότυπη μουσική: «KollektivA». Είσοδος ελεύθερη.

Το 2ο Φεστιβάλ του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής» φιλοξενείται από 20 έως 22 Οκτώβρη στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων. Παρουσιάζονται αντίκες και χρηστικά αντικείμενα. Το φεστιβάλ πλαισιώνουν μουσικοί του δρόμου καθώς και προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Σωματείο Ρακοσυλλεκτών» της Μαρίνας Δανέζη. Στις 23/10 η «big band» του δήμου δίνει συναυλία jazz. Στις 24/10 το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής παρουσιάζει ελληνική βραδιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ