ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «HILTON»
«Δεν κάνουμε πίσω, διεκδικούμε τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες έξω από το ξενοδοχείο. Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 21/1

Σε κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Hilton», όπως αποφάσισαν χτες μέσα από Γενική Συνέλευση και στάση εργασίας που πραγματοποίησαν, παράλληλα με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι του κλάδου, αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σωματείων και φορέων.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Ιονική Ξενοδοχειακή», έχει ανακοινώσει επίσημα ότι στις 31 Γενάρη θα διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών και την επαναλειτουργία της μονάδας στα τέλη του 2024. Στο μεταξύ, η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα των 350 εργαζομένων, καλώντας τους να επιλέξουν τον δρόμο της «εθελούσιας αποχώρησης».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η διαπραγματευτική ομάδα που έχουν ορίσει οι εργαζόμενοι επέδωσε στην εταιρεία τα αιτήματά τους, ζητώντας να οριστεί συνάντηση.

Την Παρασκευή 21 Γενάρη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με νέα στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.). Στη 1 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων όλου του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή και των εργαζομένων στο «Hilton».

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας»

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν τα μέλη του επιχειρησιακού σωματείου στο «Hilton», εργαζόμενοι που έχουν περάσει τη μισή τους ζωή δουλεύοντας στο ξενοδοχείο, που είδαν τον κόπο τους να γίνεται χρυσάφι για την εργοδοσία και τώρα πετιούνται στην ανεργία.«Δεν θα κάνουμε πίσω, αυτό είναι το μήνυμα σήμερα», ξεκαθάρισαν όσοι πήραν τον λόγο. Κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους να προετοιμαστούν για σκληρό αγώνα, να δώσουν τη μάχη για το δικαίωμά τους στη δουλειά, όπως οφείλουν στους ίδιους και στα παιδιά τους.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», διαβεβαίωσαν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων, ενώ κατήγγειλαν τα σχέδια της εργοδοσίας να απαλλαγεί από το σύνολο του προσωπικού και τα δικαιώματά του. Χαιρετισμούς απηύθυναν τα σωματεία σε «S.G. Lycabetus», «Intercontinental», «Zafolia», «Athens Plaza», «Μεγάλη Βρετανία», «Royal Olympic», «Athens Marriott», καζίνο Πάρνηθας, στην επισιτιστική επιχείρηση «Select SP» Αττικής, καθώς και η ΔΑΣ στο «Caravel».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας κατήγγειλε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανάμεσα στο προσωπικό που οδηγείται στην ανεργία περιλαμβάνονται μητέρες μικρών παιδιών και μονογονεϊκές οικογένειες.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι οι οικοδόμοι που θα κληθούν να δουλέψουν με χαμηλά μεροκάματα και άθλιους όρους στην ανακατασκευή του ξενοδοχείου δεν μπορούν παρά να βρίσκονται στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Από το βήμα της συγκέντρωσης μεταφέρθηκε επίσης η αλληλεγγύη της κλαδικής οργάνωσης της ΠΣΟ στα Ξενοδοχεία και τον Τουρισμό.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Παπαγεωργίου υπενθύμισε τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ το 2003 στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ενάντια στις απολύσεις και τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας. «Οι λόγοι για την επίθεση της εργοδοσίας και τότε και σήμερα είναι ίδιοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι μόνιμος στόχος της είναι η ένταση της εκμετάλλευσης.

Την επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου κατήγγειλε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Παρασκευής, προκειμένου να συνδυαστεί ο αγώνας των εργαζομένων στο «Hilton» με τον αγώνα όλων των συναδέλφων τους που αντιμετωπίζουν απολύσεις, μειώσεις μισθών μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία», αναστολή συμβάσεων, δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας από την πανδημία. Αύριο το απόγευμα το Συνδικάτο καλεί στην ανοιχτή συνεδρίαση της διοίκησής του για την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Μιλώντας στους εργαζόμενους απαίτησε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος, όπως και επιστροφή των εργαζομένων στα πόστα τους μετά την ανακαίνιση χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή. «Πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας, να εκφραστεί η ταξική αλληλεγγύη απέναντι στο αντεργατικό εχθρικό κράτος, που με τα χρήματα τα δικά σας επιδοτεί την επένδυση την οποία θα κάνουν οι εργοδότες, και να διεκδικήσετε το σύνολο των δικαιωμάτων σας», σημείωσε. Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη οι αγώνες των εργαζομένων «να σημάνουν την ώρα της λαϊκής αντεπίθεσης», της πάλης για «μια συνολικότερη ανατροπή» και «ένα κράτος που στο επίκεντρο θα έχει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και την ικανοποίησή τους».


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Στους δρόμους ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις
  • Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ
  • Συλλαλητήριο την Πέμπτη στη Ζάκυνθο για τις απολύσεις στο ΚΤΕΛ

Με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη 18 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη και συγκέντρωση αύριο, Τετάρτη 19 Γενάρη, στις 8.30 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στη συνδικαλιστική απόλυση, τα Εργατικά Σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν τον αγώνα για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και τα Λατομεία της Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) Νίκου Τζανετή.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ εργαζόταν ως Τεχνικός Ασφαλείας στην εταιρεία «EDILMAC», στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, που δουλεύει για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Είναι πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, και με την απόλυσή του ξεκίνησαν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που προβλέπονται στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Το ΣΕΜΛΑ με ανακοίνωσή του αναδεικνύει ότι η απόλυση του προέδρου του εντάσσεται στην προσπάθεια των εταιρειών στα μεταλλεία να απαλλαχτούν από οποιαδήποτε φωνή διεκδικεί αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας για τους μεταλλωρύχους, ώστε να μπορούν πλέον ανενόχλητες να «κόβουν» εργατικές κατακτήσεις, να μειώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των μεταλλωρύχων, να συνεχίζουν να μην λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για την προστασία των μεταλλωρύχων και να διατηρούν την ανασφάλεια για τους εργαζόμενους. Στόχευση που, όπως αναφέρει, επιβεβαιώνεται και από το πογκρόμ συνδικαλιστικών απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε μια σειρά επιχειρήσεις.

Το ΣΕΜΛΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους απολυμένους εργαζόμενους και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα εργατικά σωματεία να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να παρθούν πίσω όλες οι συνδικαλιστικές απολύσεις και να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις.

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Σημειώνει ότι η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ είναι «εμβληματική», καθώς «δείχνει πως κυβέρνηση και εργοδοσία βαδίζουν χέρι χέρι για να μειώσουν έως την πλήρη εξάλειψή τους τα εργασιακά δικαιώματα».

Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη για την επιστροφή στη δουλειά των 8 απολυμένων του ΚΤΕΛ

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για να παρθούν πίσω οι 8 απολύσεις εργαζομένων από τα ΚΤΕΛ Ζακύνθου δίνουν και το Εργατικό Κέντρο με το Σωματείο Οδηγών και Προσωπικού της επιχείρησης, με νέα συγκέντρωση και συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας (παλαιά Νομαρχία).

«Ο σκοπός τους είναι να μην μείνουν εργαζόμενοι με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα στη δουλειά», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου των Οδηγών, Τάκης Ακτύπης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση. Και όπως λέει «κλείνω κοντά 25 χρόνια στο τιμόνι. Ενας τέτοιος εργαζόμενος με την ασφάλισή του "στοιχίζει" στην επιχείρηση, που επιδιώκει να έχει, όπως και το πράττει, οδηγούς με το "κομμάτι" και το πολύ 29-30 ευρώ τη μέρα, που με δυσκολία θα φτάνουν τα 300 ευρώ το μήνα».

Πρόκειται για τη βασική αιτία αυτών των τελευταίων εξελίξεων στην ΚΤΕΛ ΑΕ, που, όπως τόνισε, την ίδια ώρα, προχωρά σε περικοπές δρομολογίων και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους υπαλλήλους της.

«Περιοχές, ειδικά στα ορεινά, που εξυπηρετούνταν με τρία διαφορετικά δρομολόγια τη μέρα, τώρα έχουν μόνο ένα», επισήμανε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως η επιχείρηση συνεχίζει να επιδοτείται για την εξυπηρέτηση όλων όσοι δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.ά., χωρίς να έχει μείωση του κέρδους της.

«Η συμπαράσταση που μας δόθηκε μας δίνει δύναμη. Ξέρουμε ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα συνεχίσουμε και ας δείχνουν ότι δεν υπολογίζουν. Εχουμε κάνει το θέμα γνωστό, στηριζόμαστε στο Εργατικό Κέντρο και όσους μας βοηθάνε και έτσι θα πορευτούμε», κατέληξε ο Τάκης Ακτύπης.

Για τους απολυμένους στα «Πετρέλαια Καβάλας»

Σε σύσκεψη καλούν όλους τους συνδικαλιστές, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ», το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας - Θάσου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας, την Τετάρτη 19 Γενάρη στις 6 μ.μ., στο καφέ «Ιωσηφίδη» στη Ν. Καρβάλη.

Οπως τονίζουν τα σωματεία, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί για τον συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους των Πετρελαίων, «για να μην περάσει η επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, να παρθούν πίσω οι απολύσεις». «Με την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος και των ελπιδοφόρων αγώνων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πρέπει και τώρα να οργανώσουμε την πάλη για αυξήσεις, καμιά απόλυση, μέτρα για την ακρίβεια, κατάργηση των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη», σημειώνουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ