ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στρατιωτική προπαρασκευή απέναντι σε «ανοικτές προκλήσεις ασφαλείας»

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2018 Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, με βασικούς άξονες την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και την προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη, όπου προωθούνται διευθετήσεις, όπως η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, ενώ επιχειρείται αναθέρμανση των σχέσεων και με τη Σερβία. Διεργασίες που έχουν και έντονο ελληνικό «άρωμα», εφόσον η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναδεικνύεται σημαιοφόρος των αυτών των επικίνδυνων για τους λαούς ευρωατλαντικών σχεδιασμών, σε ένα ευρύ πεδίο, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο αφορούσαν κυρίως: «Στη συμβολή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην προαγωγή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής». «Στην εξέλιξη της επιχείρησης "RESOLUTE SUPPORT" στο Αφγανιστάν και στη συμβολή της συμμαχίας στη σταθεροποίηση του Ιράκ. «Στην εξέταση της προσαρμογής και της συνοχής της συμμαχικής δομής διοίκησης στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας/απειλών». «Στην ανάλυση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ουκρανία και στη Γεωργία».

«Ευρεία ατζέντα» με επίκεντρο Β. Αφρική και Μ. Ανατολή

Το ίδιο «κατατοπιστικοί» των επικίνδυνων σχεδιασμών ήταν και οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές του ΝΑΤΟ. Κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Π. Πάβελ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είχαμε μια ευρεία ατζέντα. Μας δόθηκε καταρχάς η δυνατότητα να συζητήσουμε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τις στρατιωτικές και πολιτικές προτεραιότητές μας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο. Συζητήσαμε, εξάλλου, με τους εταίρους μας (σ.σ. ήταν καλεσμένοι στρατιωτικοί διοικητές από ένα ευρύ τόξο χωρών εκτός ΝΑΤΟ, όπως Σερβία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιαπωνία, Αυστραλία κ.ά.) την κατάσταση ασφαλείας στη λεγόμενη "νότια γειτονία" της Ευρώπης. Το δίκτυο αυτό των συνεργατών και εταίρων μας, όπως και η συνεργασία μας με την ΕΕ, μας βοηθά να εργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Εκανε σαφές ότι συνεχίζεται η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ, με μετατροπή της αποστολής του συνασπισμού που συγκροτήθηκε ενάντιά του, επισήμως από «διεξαγωγή μαχών» σε «επιχείρηση σταθεροποίησης», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται:

«Ο ISIS νικήθηκε αλλά (...) απέχουμε ακόμα πολύ από το να τον έχουμε νικήσει. Αρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Ιράκ είναι σταθερό και ασφαλές. Θα χρειαστεί ακόμα πολλή προσπάθεια. Εξετάζουμε το πώς ακριβώς θα κινηθούμε, και θα συγκεκριμενοποιήσουμε τις αποφάσεις τον επόμενο μήνα, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας οπωσδήποτε στην εκπαίδευση, στη συνδρομή στην ανάπτυξη δυνατοτήτων των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας».

«Στρατηγικός ανταγωνιστής» η Ρωσία

Καθόλου άσχετα με τα παραπάνω, χαρακτήρισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τη Ρωσία «μια ανοικτή πρόκληση ασφαλείας. Υπάρχει μια νέα κατάσταση ασφαλείας μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, την στήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, τις κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία και την ευρύτερη Μεσόγειο. Εξ ου και αναπροσαρμόζουμε τη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις, όπως διαμορφώνονται και από τη Ρωσία, που χαρακτηρίζουμε έναν ανώτερο ανταγωνιστή (superior competitor)».

Από κοντά και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Κ. Σκαπαρότι, ο οποίος χαρακτήρισε, στις δικές του δηλώσεις, τη Ρωσία «στρατηγικό ανταγωνιστή», οι κινήσεις του οποίου, όπως και «η αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και η τρομοκρατία έχουν στήσει ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πρόβαλε την ανάγκη για «στρατηγική ενότητα», προσθέτοντας ότι «οι εναέριες περιπολίες, οι θαλάσσιες επιχειρήσεις μας, η συνεργασία μας σε πεδία όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η διατήρηση σε μόνιμη βάση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης είναι σημεία που ενισχύουν την Ασφάλειά μας». Εκανε, βέβαια, σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θέλουν να αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως τα λεγόμενα «logistics», οι διευκολύνσεις στη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων, οι αναγκαίες υποδομές και δίκτυα γι' αυτόν το σκοπό, προς υποστήριξη των μονάδων που απλώνει το ΝΑΤΟ σε μια σειρά από μέτωπα, από τη Βαλτική έως τον Ευφράτη.

Η «πινελιά» της κυβέρνησης

Η «πινελιά» στα παραπάνω εκ μέρους της κυβέρνησης μπήκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, ο οποίος στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η περαιτέρω αξιοποίηση εκπαιδευτικών οντοτήτων του ΝΑΤΟ, όπως το ΚΕΝΑΠ(σ.σ. το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα), θα βελτιώσει την επίγνωση κατάστασης στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, στο πλαίσιο πληρέστερης αντιμετώπισης επιχειρησιακών απαιτήσεων στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, των ειδικών επιχειρήσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών».

Παράλληλα, εμφάνισε την «ανάπτυξη περιοχικών, διμερών και πολυμερών, στρατιωτικών συνεργασιών», όπως αυτές που έχει στήσει η ελληνική κυβέρνηση με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, αναλαμβάνοντας ατύπως «συντονιστικό» ρόλο στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, ως σημαντικές για «τη διαλειτουργικότητα στο τακτικό επίπεδο, προβάλλοντας ταυτόχρονα σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος».

Αλλωστε, στις διμερείς επαφές του ο Ευ. Αποστολάκης, στο περιθώριο της Συνόδου, με τους προαναφερόμενους Σκαπαρότι και Πάβελ, όπως και ομολόγους του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενημέρωσε «για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», και απηύθυνε προσκλήσεις συμμετοχής σε διεθνείς ασκήσεις που διοργανώνει η Ελλάδα, όπως η ερχόμενη άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας και φημολογείται ότι έχουν σταλεί προσκλήσεις σε Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Αιγύπτιους και άλλους για να συμμετάσχουν.

Τέλος, στη Σύνοδο, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» τη «συνέχιση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, στο επιχειρησιακό επίπεδο, σε συμπληρωματικό ρόλο», θέση που εξέφρασε στη Σύνοδο και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος.

Επισόδιο στα Ιμια

Περιστατικό μεταξύ της ελληνικής κανονιοφόρου «Νικηφόρος» και τουρκικής ακταιωρού καταγράφηκε χτες στην περιοχή των Ιμίων. Το ελληνικό πλοίο λέγεται ότι κατέπλευσε εκεί μετά από αναφορές ότι περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμφάνιζε έντονη δραστηριότητα, σε μια περιοχή όπου αυτό το διάστημα σωρεύονται αλιευτικά. Αμα τη αφίξει της «Νικηφόρος», ακταιωρός του τουρκικού Λιμενικού προσέγγισε, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ξεκίνησε επικίνδυνες μανούβρες, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες αποφυγής προσέγγισης στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα δύο πλοία να ακουμπήσουν στο πλάι («παρεκούμβιση» στη ναυτική ορολογία). Στη συνέχεια, η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε προς την τουρκική πλευρά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ