ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤ
Με χαλκευμένα στοιχεία καλύπτουν τη σφαγή

Το σχέδιο για το 2013 συζητά σήμερα η διοίκηση του Ταμείου

Οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους «γκρεμίζουν» το ΝΑΤ μεγαλώνοντας την ανασφάλεια για τους ναυτεργάτες
Οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους «γκρεμίζουν» το ΝΑΤ μεγαλώνοντας την ανασφάλεια για τους ναυτεργάτες
Πλήρως εναρμονισμένος με την αντιλαϊκή πολιτική της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και με χαλκευμένα στοιχεία είναι ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ για το 2013, τον οποίο έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενώσεις Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ) και θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου.

Ο προϋπολογισμός εμφανίζει ότι το συνολικό οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ θα ανέλθει στα 993.388.017 ευρώ. Δηλαδή, ότι θα είναι δήθεν μειωμένο κατά 247.063.274 ευρώ σε σχέση με το έλλειμμα του 2012, το οποίο και εκείνο ήταν πλασματικό.

Πρόκειται για στοιχεία - «μαϊμού». Οχι μόνο έχει να κλείσει ισολογισμός στο ΝΑΤ από το 2003, αλλά οι εισφορές στο ΝΑΤ υπολογίζονται με βάση τη νόμιμη σύνθεση στα πλοία, τη χωρητικότητα πλοίου, την «αμοιβή ναυτικών βάσει συλλογικών συμβάσεων». Στα ποντοπόρα πλοία, με τη «νόμιμη σύνθεση» με βάση το νομοθετικό έκτρωμα 2687/53 που ισχύει, οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, είναι μέχρι 6 οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, που είναι ασφαλισμένοι. Επιπρόσθετα, με βάση το νόμο 3568/2007 οι εφοπλιστές που έχουν έστω και έναν παραπάνω ναυτεργάτη, δηλαδή 7, από τη «νόμιμη σύνθεση», απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές!

Αναφέρεται στο κείμενο: «Οσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια του άρθρου 13 του ΝΔ2687/53 ο υπολογισμός έγινε με βάση την οργανική σύνθεση των πλοίων που ορίζεται από την εγκριτική πράξη»! Εύστοχα τα σωματεία σημειώνουν γι' αυτό: «Οι υπηρεσίες του ΝΑΤ δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην κρουαζιέρα με την ψήφιση του ν. 3872/2010 (άρση του καμποτάζ) αφανίστηκαν ακόμα και οι ελάχιστοι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα».

Οσο για την προβλεπόμενη αύξηση των ΣΣΕ για το 2013 υπολογίζουν ότι θα είναι 0% όταν ΣΣΕ έχει να υπογραφεί από το 2011 στην ακτοπλοΐα και από το 2010 στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Ενώ οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας για να υπογράψουν φέτος ΣΣΕ αξιώνουν μείωση του μισθού κατά 15% και μείωση των οργανικών συνθέσεων κατά 30%.

Συμπληρωματική του εμπαιγμού είναι και η διατύπωση: «Επισημαίνουμε το γεγονός ότι μετά τη λήξη του Γ' τριμήνου του έτους 2013 θα γίνει επανεκτίμηση των στοιχείων και ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του Προϋπολογισμού, το οργανικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί αναλόγως».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, την ΠΝΟ «για άμεση συνεδρίαση των οργάνων τους και συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ, τις απολύσεις, την ανεργία, την "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, τη φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα. Αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά για όλους. Ενιαία ΣΣΕ με πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συμμετέχουμε», σημειώνει, στο συλλαλητήριο του ΜΑΣ και συνδικάτων στις 24 Γενάρη 2013.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Να ανακληθούν οι αποφάσεις που τους εξοντώνουν

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες

Συνάντηση με το Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, Π. Κοκκόρη, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του κλαδικού σωματείου Κλωστοϋφαντουργών «ΚΛΩΘΩ», απαιτώντας την άμεση άρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ με την οποία καταργείται η ειδική επιδότηση που κέρδισαν.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 2012, με εγκύκλιο του ΙΚΑ καταργήθηκε η ειδική επιδότηση που έπαιρναν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας οι οποίοι είχαν συμπληρώσει 7.500 ένσημα και ήταν από 50 χρονών και πάνω, την οποία κέρδισαν έπειτα από σκληρούς αγώνες. Ταυτόχρονα, όμως, «έκοψε» και την όποια δυνατότητα είχαν αυτοί οι εργαζόμενοι να βγουν στη σύνταξη αφού θεωρεί ως πλασματικά τα χρόνια ασφάλισης με ειδική επιδότηση. Σα να μη φτάνει όμως αυτό, καλεί και όσους συνταξιοδοτήθηκαν με αυτόν τον τρόπο να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν. Πρόκειται για μια απόφαση εξόντωσης των απολυμένων και συνολικά αφορά περίπου 480 οικογένειες, μόνο από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, αφού αντίστοιχο μέτρο εφαρμόστηκε και σε άλλους κλάδους.

Χτες, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως εξετάζει ήδη το θέμα και πως έχει διαβιβασθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να δοθεί απάντηση στους εργαζόμενους μέχρι τη Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου ΚΛΩΘΩ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Αλληλεγγύη στους εργάτες της «ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ»

Αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Συνδικάτου ΚΛΩΘΩ, πήγε στο εργοστάσιο της FINTEXPORT για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους εργάτες που συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «λαμόγια»

«Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, αλλά τα πλούτη της τα έχουν οι κλέφτες και τα λαμόγια». Σε αυτή την άκρως αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη διαπίστωση καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Εργαζομένων στον ΟΤΕ, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση και συσπείρωση στις οργανώσεις του. Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αρκείται στο να ψελλίσει κάτι για το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην «Deutsche Telecom», να περιγράψει τα προβλήματα των εργαζομένων και τέλος.

Το πρόβλημα των εργαζομένων, του ΟΤΕ και γενικά, δεν είναι τα «λαμόγια». Σήμερα, που η καπιταλιστική κρίση ολοένα και βαθαίνει, ο στόχος της μεγαλοεργοδοσίας, αλλά και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπίεση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, στο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού που διαρκώς οξύνεται στο πεδίο της κρίσης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το πρόβλημα είναι τα «λαμόγια». Δηλαδή, αθωώνουν τα μονοπώλια που αναζητώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος επιτίθενται σε μισθούς, ΣΣΕ, όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αθωώνουν τις πολυεθνικές, όπως και η «Deutche Telecom», που απειλεί κάθε εργατική ανάγκη και κατάκτηση, κυνηγώντας την «ανταγωνιστικότητα», για την οποία άλλωστε και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κόπτονται και αγωνιούν. Καλλιεργούν την αντίληψη ότι αν βρεθούν «τίμιοι» επιχειρηματίες, αν οι επενδύσεις και οι αγοραπωλησίες των επιχειρήσεων γίνονται με «διαφανείς» διαδικασίες, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι ήσυχοι, τότε θα σωθούν. Ενισχύουν τις αυταπάτες ότι υπάρχει και καλή για τους εργαζόμενους «επιχειρηματικότητα». Ομως, η πείρα δείχνει πως δε γίνεται να κερδίζουν και οι καπιταλιστές και οι εργάτες. Το αντίθετο συμβαίνει. Οταν κερδίζουν οι μεν χάνουν οι δε.

Οσοι ενισχύουν την προπαγάνδα περί «κλεφτών» και «λαμόγιων», καταγγέλλουν γενικά τα μνημόνια αλλά δεν αγγίζουν την κακιά μήτρα που γεννά όλα τα παραπάνω είναι επιεικώς επικίνδυνοι. Γι' αυτό και πρέπει να απομονωθούν και να καταδικαστούν από την εργατική τάξη και συνολικά το λαό.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Καρδίτσας πραγματοποίησαν, χτες, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού, απαιτώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του δήμου που παραμένουν, για καιρό, απλήρωτοι. Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εδώ και δυο μήνες και για πάνω από 5 μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Επεσήμαναν, δε, ότι όπως πάει η κατάσταση με την κρατική υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχει άμεσος κίνδυνος γενικότερα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι οι σύμβουλοι του ΚΚΕ έχουν ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει το θέμα της μη πληρωμής των εργαζομένων, το αίτημα τους έγινε δεκτό και η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα μετά το μεσημέρι.

ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 21 Γενάρη οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που απασχολούνται στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας μέσω της εργολαβίας «ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο εργολάβος για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη, καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα αδείας και την άδεια του 2012.

Την απόφαση για την απεργία πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, μέσα από μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν ανέχονται την απλήρωτη ή την φθηνά πληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία και καλούν όλη την εργατική τάξη της περιοχής να συμπαρασταθεί στον αγώνα που ξεκινούν. Να συμβάλουν στην πάλη για την κατάργηση του δουλεμπορίου στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ