ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ - ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εντείνεται το παρασκήνιο

Σε διαγκωνισμούς... παρασκηνιακών χαρακωμάτων επιδίδονται πλέον οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της ΑΛΦΑ, μια και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αφενός δε βρίσκουν ακόμα «κοινούς τόπους» για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, αφετέρου εκτιμάται πως δεν ήρθε η ώρα να ανακοινωθεί επίσημα και τελεσίδικα το πλήρες ναυάγιο της πολυδιαφημισμένης συγχώνευσής τους. Η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει χτες ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο τραπεζών δεν πραγματοποιήθηκε, εξέλιξη που από αρμόδιους παράγοντες προβάλλεται ως θετική, αφού υποδηλώνει, όπως λένε την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Συνάντηση Καρατζά - Κωστόπουλου δεν αναμένεται να γίνει μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν οι δύο τραπεζίτες θα συνευρεθούν -έστω εθιμοτυπικά- στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Εθνικής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ -όπως είναι φυσικό- στο μεταξύ θα πληθαίνουν οι φήμες και οι «πληροφορίες» γύρω από τις προοπτικές που θα έχει το εγχείρημα της συνένωσης των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα.

Τον ισχυρισμό ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς «δεν τελεί υπό παραίτηση» πρόβαλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας, ο οποίος σε μια ακόμη προσπάθεια «αποστασιοποίησης» από τις εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης πρόσθεσε ευθύς αμέσως πως «αυτά τα θέματα αφορούν μόνο τα όργανα των τραπεζών». Είναι φανερό πως ενόψει του ενδεχόμενου σπασίματος της συμφωνίας συγχώνευσης η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από το όλο ζήτημα και από τις πιθανές επιπτώσεις του στο λεγόμενο «καλό οικονομικό κλίμα» για το μεγάλο κεφάλαιο. Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θεσμοθετήσει το «ελεύθερο» στις διοικήσεις των επιχειρήσεων που υποτίθεται ότι βρίσκονται κάτω από κρατικό έλεγχο να αποφασίζουν κατά τα συμφέροντα των ιδιωτών μεγαλομετόχων τους.

Εμπλοκή υπέρ των ιδιωτών

Εμπλέκεται άμεσα στο τεράστιο πολιτικοοικονομικό παζάρι για την τύχη του γάμου Εθνικής -ALPHA Bank η ηγεσία της ΝΔ τασσόμενη, εμμέσως- πλην σαφώς- με το μέρος της ιδιωτικής τράπεζας.

Ο Μ. Εβερτ, απηχώντας ως συνήθως τις «μύχιες» σκέψεις της Ρηγίλλης, βγήκε ανοιχτά χτες ζητώντας την άμεση απομάκρυνση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, εάν δεν υποβάλει την παραίτησή της. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει ο Μ. Εβερτ, με τον πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής και με την Alpha, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για τους όρους, τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες που θα έχει, θέτει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις, όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις «εγκληματικές παρεμβάσεις» της στο ΧΑΑ κατά την προεκλογική περίοδο.

Στο θέμα της συγχώνευσης αναφέρθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει το συστηματικό κρατικό έλεγχο (των ιδιωτικών τραπεζών) και ότι ενδίδει στις συντεχνιακές πιέσεις (των εργαζομένων της Εθνικής). «Το μεγάλο πρόβλημα της συγχώνευσης ξεκινά από το τι θέλετε να κάνετε. Ιδιωτική την Εθνική Τράπεζα ή να κρατικοποιήσετε την Alpha; Στην Εθνική Τράπεζα το προσωπικό υπόκειται σε στυγνό κομματικό έλεγχο. Επιβάλλεται ο συνδικαλισμός. Κάνετε σκανδαλώδεις συμβάσεις. Το χειρότερο και η κατάρα του κράτους και της ελληνικής οικονομίας που δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική είναι η μονιμότητα», είπε μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

ΑΓΟΡΑ ΡΕΝΤΗ
Σε βελτιώσεις «μπαλώματα» προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Με βελτιώσεις - μπαλώματα προσπαθεί να εξωραΐσει η κυβέρνηση την εικόνα που παρουσιάζει η κρεαταγορά του Ρέντη. Αυτό προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε - από τα σχετικά δημοσιεύματα για τη μη τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στην κεντρική κρεαταγορά, ο υφυπουργός έκανε χτες λόγο για «κάποιες βελτιώσεις». Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της κρεαταγοράς (ακόμα δεν έχουν καταληχτεί οι λεπτομέρειες), οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες του Ρέντη, στο φόντο της λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χτες, ο υφυπουργός είχε συνεργασία στο υπουργείο με την πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Χρ. Παπανικολάου και εκπροσώπους τόσο των λιανοπωλητών κρεοπωλών του κέντρου («Βαρβάκειος») και της περιφέρειας όσο και των χονδρεμπόρων του Ρέντη. Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός φρόντισε να διατηρήσει το κλίμα της σύγχυσης που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση γύρω από το θέμα της αρμοδιότητας των ελέγχων στην αγορά, λέγοντας ότι «στην αγορά επεμβαίνουν και το υπουργείο Γεωργίας και η Νομαρχία Πειραιά». Στη συνέχεια, λες και... προχτές ανακάλυψε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα χρονίζοντα και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα στο Ρέντη, ο Χρ. Θεοδώρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «συζητήθηκε τι θα γίνει από εδώ και πέρα, είπαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις έστω και προσωρινές μέχρι να δούμε τι θα γίνει με την οριστική ανακατασκευή της αγοράς». Ο ίδιος παρέπεμψε σε επόμενες συζητήσεις που θα γίνουν με το υπουργείο Γεωργίας και με τον ΕΦΕΤ για να πάρουν συγκεκριμένη μορφή οι προσωρινές παρεμβάσεις. Οσον αφορά στο θέμα των αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ που εκκρεμεί δύο χρόνια, θα γίνει τη Δευτέρα σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υπουργείου Γεωργίας, του ΕΦΕΤ και της Νομαρχίας Πειραιά.

Η πρόεδρος του ΕΦΕΤ από τη μεριά της είπε ότι θα γίνουν υποδείξεις στις επιχειρήσεις του Ρέντη για τη βελτίωση των υποδομών μέχρι να γίνει η κατασκευή της νέας αγοράς.

Μπίζνες με το φυσικό αέριο της Ουκρανίας

Το φυσικό αέριο που παράγει και διακινεί η Ουκρανία είναι «θέμα ισχυρού ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Α' Αντιπρόεδρο της Ουκρανίας Ολεγκ Ντουμπίνα.

Ο Ελληνας υπουργός είπε ακόμη πως «η Ουκρανία θα αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα στο διεξαγόμενο διάλογο για το ενεργειακό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η ουκρανική αποστολή θα συναντηθεί και με άλλους υπουργούς, και θα συζητηθούν θέματα «οικονομικής συνεργασίας» αλλά και «συνεργασίας σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ