ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ
«Λουκέτο» για 400 χιλιάδες ΕΒΕ

Ακόμα και τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται καθημερινά χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ασκείται άλλοτε στο όνομα της σύγκλισης με την ΕΕ άλλοτε στο όνομα της ΟΝΕ, με κοινό παρονομαστή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δίνουν ανάγλυφα τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) με τίτλο «μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - το παρόν και το μέλλον». Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται στη σχετική έκθεση και τα οποία είναι στοιχεία που προέρχονται από πηγές όπως είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το κλείσιμο των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων ατομικών επιχειρήσεων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Το 1991 οι επιχειρήσεις που έφτασαν σε αδιέξοδο και έβαλαν λουκέτο ήταν 40.940, ενώ το 1999 ο αριθμός αυτός έφτασε τις 58.162. Να σημειωθεί, επίσης, ότι από τα κλεισίματα του 1994 και 1995 πολλά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των «αντικειμενικών κριτηρίων».

Αξίζει στο σημείο αυτό να κάνουμε μια παρένθεση και να υπενθυμίσουμε ότι τότε η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τον άδικο και ληστρικό τρόπο φορολόγησης που βάφτισε «αντικειμενικά κριτήρια» που οδήγησαν σε μαζική και βίαιη εξόντωση δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή άφηνε στο απυρόβλητο τα μεγάλα κέρδη και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, έστησε έναν ολόκληρο μηχανισμό λασπολογίας επιδιώκοντας να αποσπάσει τη συναίνεση των άλλων λαϊκών στρωμάτων γι' αυτή την πολιτική της. Βεβαίως, στην πράξη αποδείχτηκε ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά το ξεκλήρισμα των μικρών επιχειρήσεων κατ' εντολή της ΕΕ και των μονοπωλίων, φορτώνοντας ταυτόχρονα στις πλάτες των ΕΒΕ και των άλλων λαϊκών στρωμάτων τα βάρη της φορολογικής πολιτικής, αφού η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να «ζει και να βασιλεύει» στο βαθμό που η κυβερνητική πολιτική «χαϊδεύει» τις μεγάλες επιχειρήσεις που την ασκούν.


Ολόκληρη η προηγούμενη δεκαετία ήταν μια περίοδος βίαιης επίθεσης ενάντια στα λαϊκά στρώματα συνολικά. Οι πολιτικές και τα μέτρα των σταθεροποιητικών προγραμμάτων για την ένταξη στην ΟΝΕ, είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ήταν στην περίοδο αυτή οι απολύσεις, πολλές δεκάδες χιλιάδες ήταν οι αγρότες που ξεκληρίστηκαν και αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα προς αναζήτηση εργασίας. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια και με δεδομένα τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφυγαν στη λύση της «αυτοαπασχόλησης», της «μικρής επιχείρησης», της βιοτεχνίας ή των γραφείων παροχής υπηρεσιών. Στο διάστημα 1991-'97, επίσημα εμφανίζονται να δημιουργήθηκαν 623.921 επιχειρήσεις. Κι όμως! Ακόμα κι αν θεωρήσουμε αυτό το στοιχείο πραγματικό, τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής ήταν τέτοια που στο ίδιο ακριβώς διάστημα οδήγησαν 395.982 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο οριστικό λουκέτο.

Σε σχέση, βέβαια, με τους παραπάνω αριθμούς καλό είναι να έχουμε υπόψη μας δύο παραμέτρους. Πρώτον, ότι πέρα από τον αριθμό που δείχνει τον όγκο των επιχειρήσεων που έκλεισαν υπάρχει μία ακόμα πλευρά, που υποδηλώνει τη συνεχή χειροτέρευση που υπάρχει στο χώρο των ΕΒΕ: Η σχέση ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανοίγουν και εκείνες που κλείνουν. Ετσι, το 1991 για κάθε 10 επιχειρήσεις που άνοιγαν αναλογούσαν 4 που διέκοπταν τη λειτουργία τους, ενώ το 1999 για κάθε 10 νεοανοιγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαζαν οριστικό λουκέτο οι 6! Δεύτερον, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τα στοιχεία που αφορούν τα «ανοίγματα» επιχειρήσεων, δεν ανταποκρίνονται πάντα και πλήρως στην πραγματικότητα. Ετσι, όπως παρατηρεί ακόμα και η ΟΚΕ στις επιχειρήσεις που εμφανίζονται ότι ξεκινούν τη λειτουργία τους υπάρχουν πολλές που δήλωσαν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά αδρανούν, όπως επίσης το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανενεργών επιχειρήσεων που προσμετρώνται ως ενεργές. Τέλος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλος αριθμός «επιχειρήσεων» που απλά υποκαθιστούν εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Επιπλέον, σημειώνεται στις «νέες» επιχειρήσεις εντάσσονται και δεκάδες χιλιάδες που προέρχονται από διάσπαση ΟΕ και ΕΕ λόγω βαριάς φορολογίας σε δύο ή περισσότερες ατομικές επιχειρήσεις. Η ΟΚΕ παρατηρεί, επίσης, ότι πολλές «νέες» επιχειρήσεις είναι απλώς αλλαγή δραστηριότητας ή διαδοχή παλιών. Εξάλλου, και τα κλεισίματα στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από τα επίσημα καταγραμμένα, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων των επιχειρήσεων που έκλεισαν και δεν το ανακοίνωσαν στις ΔΟΥ.

Από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ έξω από την Νομαρχία της Κέρκυρας
Από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ έξω από την Νομαρχία της Κέρκυρας
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση της 4ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) όπως καταγράφτηκε στην απόφασή της. Αναφέρεται συγκεκριμένα: «η εκρηκτική ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων που στις προηγούμενες δεκαετίες έδωσε κάποια διέξοδο στην καταστροφή των αγροτικών στρωμάτων και την ανεργία της εργατικής τάξης φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο της». Και, θα μπορούσε κανείς να προσθέσει, κοιτάζοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ότι σε ένα βαθμό και ελλείψει άλλων δυνατοτήτων το άνοιγμα μιας μικρής επιχείρησης εξακολουθεί να αποτελεί, εφήμερη αλλά από τις λίγες πολλές φορές διέξοδο στην αυξανόμενη ανεργία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η διάρκεια ζωής των επιχειρήσεων που ανοίγουν είναι με αυξανόμενη ακρίβεια όλο και μικρότερη με δεδομένες τις δυσκολίες που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική και η αβεβαιότητα που συνοδεύει την έναρξη λειτουργίας τους όλο και μεγαλύτερη. Την εκτίμηση εξάλλου, της ΔΗΚΕΒΕ έρχεται να ενισχύει με αριθμούς και η σταθερή μείωση του ρυθμού ανοίγματος νέων ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων ατομικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΟΚΕ, ενώ το 1991 εμφανίζονται να έχουν κάνει έναρξη λειτουργίας 100.322 ΟΕ και ΕΕ, σταδιακά ο αριθμός αυτός έπεσε το 1997 σε 74.445, ενώ εμφανίζει μια άνοδο το 1999 που μεταξύ άλλων συνδέεται και με την όξυνση της ανεργίας.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Δεσμεύεται να τιμήσει τις ψήφους των επαγγελματιών

Τη δέσμευσή της ότι θα τιμήσει τις ψήφους των επαγγελματιών και βιοτεχνών και εμπόρων που αύξησαν τη δύναμή της κατά 33% στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, επαναλαμβάνει η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ. Η παράταξη δεσμεύεται ότι τα τέσσερα μέλη της, που εκλέχτηκαν στο ΔΣ, θα τιμήσουν με τον πιο αγωνιστικό τρόπο την ψήφο των επαγγελματιών με βάση την εκλογική διακήρυξη και τις αρχές της. Ενόψει της εκλογικής Διοικητικής Επιτροπής η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία επιδιώκει να κάνει ευρύτερα γνωστές τις πάγιες θέσεις της.

Σημειώνει ότι η σύνθεση της διοικητικής επιτροπής πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπευτική και αναλογική της βαρύτητας των θέσεων, με σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα διεκδικήσει τη θέση που της αναλογεί στην επιτροπή. Με βάση τη δύναμή της και τις ψήφους τους τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης θα τις χρησιμοποιήσουν ώστε να προωθούν την υλοποίηση της αντιπροσωπευτικότητας. Τέλος, καταγγέλλει κάθε προσπάθεια, από όπου κι αν προέρχεται, αλλοίωσης της θέλησης του εκλογικού σώματος και αποκρούει με τη στάση, τις αρχές και την ιστορία της παράταξης κάθε προσπάθεια συκοφάντησης των στελεχών του ψηφοδελτίου. Η απάντηση, δηλώνει η Ενιαία Αγωνιστική Πρωτοβουλία, θα δίνεται καθημερινά στους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΕΒΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ