ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Γενάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στη γραμμή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Την αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζει πιστά η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Απ' τη μια προχωρά στην εφαρμογή σειράς μέτρων και «θεσμών», που, ενώ στο όνομα εμφανίζονται υπέρ των μεταναστών, στην ουσία είναι μακριά από τα προβλήματά τους. Παράλληλα, εντάσσονται στη λογική των προγραμμάτων «κοινωνικής συνοχής», που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Απ' την άλλη, συμμετέχει ενεργά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο διαρκές κυνηγητό κατά των μεταναστών.

Η διοίκηση του δήμου, αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, αποτελούν - μαζί με τη Νομαρχία Αθήνας - έναν από τους κύριους βραχίονες για την προώθηση του σχεδίου της εκδίωξης των μεταναστών απ' το κέντρο της Αθήνας. Κυβέρνηση, δήμος, νομαρχία και αστυνομία ξετυλίγουν μέρα με τη μέρα - και αξιοποιώντας διάφορες αφορμές - ένα σχέδιο με τελικό στόχο το βίαιο διωγμό τους. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το συντονισμό, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε με συνέντευξή του τη λήψη μέτρων για το κέντρο της πόλης.

«Προσωπικά έχω ήδη παρέμβει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρμόδιο υπουργό και έχω ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως π.χ. η άμεση απέλαση όλων των εγκληματικών λαθρομεταναστευτικών στοιχείων. Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση τόσο με τους καταστηματάρχες όσο και με τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών», είχε δηλώσει ο Νικ. Κακλαμάνης («ΤΑ ΝΕΑ», 22/9/2008).


Ενα μήνα αργότερα, στις 23 Οκτώβρη, η Δημοτική Αστυνομία, με εντολή του Δήμου Αθηναίων, έβαλε λουκέτο στη μοναδική κουζίνα του κτιρίου που νοικιάζουν Σομαλοί πρόσφυγες στην οδό Βερανζέρου 33, στην οποία μαγειρεύουν και τρώνε. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότεροι από 70 πρόσφυγες, μεταξύ τους και μικρά παιδιά και βρέφη, να μην έχουν τίποτα για να φάνε για δύο μέρες! Το κτίριο το νοικιάζει η κοινότητά τους. Επρόκειτο για ένα ακόμη κρούσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό το περιστατικό, όμως, αποτελεί μια μόνο ψηφίδα της συνολικής πολιτικής εκδίωξης που ασκείται απέναντι στους μετανάστες. Η Νομαρχία Αθήνας, με έγγραφα (8/10/2008) προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και θέμα «Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», αποκαλύπτει τη συνεργασία υπαλλήλων της Νομαρχίας με την αστυνομία για πρωινούς και βραδινούς ελέγχους. Επιπλέον, η καταστολή στο χώρο του κέντρου διαρκώς εντείνεται, με διαρκείς ελέγχους, αυταρχισμό και αστυνομοκρατία.

Στην πραγματικότητα, όμως, η έντονη φιλολογία για την προστασία του ιστορικού κέντρου Αθήνας, για την υγεία των μεταναστών, το ενδιαφέρον για τους μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, κρύβει άλλες σκοπιμότητες. Εχει να κάνει με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να ξεκαθαρίσουν το κέντρο από Ελληνες και μετανάστες, για να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση, που ήδη έχει γίνει σε άλλες περιοχές, όπως στο Γκάζι και στου Ψυρρή, σε βάρος των εργαζομένων.


Παράλληλα - και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω - η διοίκηση του δήμου προχωρά, μαζί με πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις, σε σειρά από προγράμματα, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Προγράμματα που δεν αφορούν παρά ελάχιστους μετανάστες και μονάχα τους λεγόμενους «νόμιμους»...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ