Κυριακή 18 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκριτική ευαισθησία για την εξεταστική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξαφνικά άρχισαν τα κροκοδείλια δάκρυα και τα φοβικά ρεπορτάζ για κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου, λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Τα αστικά ΜΜΕ ξαναθυμήθηκαν τα άρθρα του νόμου - πλαισίου κι όλη την προηγούμενη βδομάδα μιλούσαν για την εξεταστική και για το πόσες βδομάδες μαθημάτων πρέπει να συμπληρωθούν βάσει του νόμου για να μη χαθεί το εξάμηνο και άλλα τέτοια.

Υποκρισία, για άλλη μια φορά, λέμε εμείς. Γιατί αν τους πήρε ο πόνος για την εξεταστική (που ξεκινάει σε λίγες μέρες στις περισσότερες σχολές), θα έκαναν ρεπορτάζ για την άθλια κατάσταση με τα συγγράμματα: Στην πλειοψηφία των σχολών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν έχουν διανεμηθεί καν τα συγγράμματα και η κατάσταση σπρώχνει τους φοιτητές να πάνε να αγοράσουν τα βιβλία αν θέλουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις εξετάσεις. Και φυσικά γι' αυτή την άθλια κατάσταση δε φταίνε οι όποιες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Γι' αυτό μάλλον δε βρίσκει την ανάλογη προβολή στα «ευαίσθητα» αστικά ΜΜΕ.

«Δίνουν» για να «εισπράξουν» πολλαπλά οφέλη

Με φιλανθρωπίες και παρόμοια «τερτίπια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης», επιδιώκουν η Γιούρομπανκ και το Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση να θολώσουν τα νερά, σχετικά με τις πυρκαγιές, την αγοραπωλησία της γης και ποιος βγαίνει κερδισμένος. Ετσι παρουσιάζουν δήθεν σαν «καθήκον τους» την ψευτοστήριξη των πυρόπληκτων και άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, για να κρυφτεί πίσω από αυτή την επίπλαστη ευαισθησία, η βασική αλήθεια: Οτι κερδισμένοι από τις πυρκαγιές, από τη δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ιδιοκτησία της γης, τις επενδύσεις πάνω στα καμένα, βγαίνουν αποκλειστικά και πάντα οι καπιταλιστές. Οι δωρεές και οι φιλανθρωπίες τους, στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο μέλλον θα εξαργυρωθούν πολλαπλά, όταν θα παρουσιαστούν ως οι «φυσικοί προστάτες» και σωτήρες των δασών. Αρα και υποψήφιοι διαχειριστές τους ή και - γιατί όχι - ιδιοκτήτες τους...

Ανούσιες κοκορομαχίες...

Μακράν της πολιτικής ουσίας, που αυτή καθαυτή είναι η προωθούμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και η απόλυση 8.000 εργαζομένων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ...κοκορομαχούν για το αν τελικά συμμετείχε ή όχι στο διαγωνισμό η «Qatar Airways», όπως είχε ανακοινώσει επίσημα η κυβέρνηση.

Το ...καυτό αυτό θέμα επανέφεραν με συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ, οι Ν. Σηφουνάκης και Χ. Τσιόγκας, ...καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα για τον κατάλογο των υποψήφιων αγοραστών του ομίλου της ΟΑ. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, είπαν ότι η διάψευση από την πλευρά της «Qatar» αποτελεί γελοιοποίηση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος για το λόγο αυτό είχε επισκεφτεί το Κατάρ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η απάντηση ήταν αστραπιαία. Ο «χειριστής» της υπόθεσης και σήμερα υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ...κατακεραύνωσε το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας στη δημοσιότητα το έγγραφο εκδήλωσης ενδιαφέροντος της «Qatar». Κάνοντας και αυτός ένα βήμα παραπάνω, εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ότι ζει στο δικό του κόσμο, και καταλήγει: «Η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" συνεχίζεται κανονικά. Αυτό που δε συνεχίζεται κανονικά είναι η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση».

... μακριά από τις αγωνίες των εργαζομένων

Κύριοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι ουδόλως ενδιαφέρει τους 8.000 εργαζόμενους που πρόκειται να απολυθούν έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη, ποιοι συμμετείχαν και ποιοι όχι στο διαγωνισμό; Δεν έχετε πάρει χαμπάρι ούτε ότι είναι άνευ σημασίας για τον ελληνικό λαό με ποιον ιδιοκτήτη θα κληθεί να ακριβοπληρώνει αεροπορικές υπηρεσίες ιδιωτικού τύπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πτήσεων;

Αν εσείς δε χαμπαριάζετε τίποτα, οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΑ και το σύνολο της εργατικής τάξης έχουν χρέος και συμφέρον να ακυρώσουν με τον ενωτικό τους αγώνα το καταστροφικό σχέδιο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απαιτήσουν 100% δημόσιο τομέα αερομεταφορών, ο οποίος θα είναι ενταγμένος μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο τομέα συγκοινωνιών - μεταφορών. Βέβαια αυτό απαιτεί άλλη πολιτική. Και άλλη πολιτική σημαίνει πρώτα απ' όλα «τσάκισμα» της πολιτικής της ΝΔ, που πουλά τον όμιλο ΟΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης και εμμένει στην ιδιωτικοποίηση με άλλους όρους. Και, φυσικά, σημαίνει επίσης συστράτευση με την πολιτική του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ επίσημα κείμενα

Τόμος Δέκατος (1967-1974)

Στο δέκατο τόμο της έκδοσης «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από Απρίλη 1967 έως τον Ιούλη του 1974. Συγκεκριμένα, περιέχονται: Αποφάσεις, Ανακοινώσεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις, Προκηρύξεις, Χαιρετιστήρια και άλλα υλικά των σωμάτων του ΚΚΕ, που συνήλθαν την παραπάνω περίοδο, όπως η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιούλη 1967), η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968), η 13η Ολομέλεια της ΚΕ (11-17 Γενάρη 1969), η 14η Ολομέλεια της ΚΕ (15-19 Απρίλη 1970), η 15η Ολομέλεια της ΚΕ (1-6 Φλεβάρη 1971), η 16η Ολομέλεια της ΚΕ (11-15 Ιούνη 1972), η 17η Ολομέλεια της ΚΕ (9-15 Δεκέμβρη 1972), η 18η Ολομέλεια της ΚΕ (24 Ιούνη - 2 Ιούλη 1973), η 19η Ολομέλεια της ΚΕ (30 Νοέμβρη - 3 και 5 Δεκέμβρη 1973) και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10 Δεκέμβρη 1973). Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου. Στο τέλος του τόμου, όπως έγινε και με όλους τους προηγούμενους, παρατίθεται «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός. Μια έκδοση απαραίτητη στον κομμουνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Τζoρτζ Ουόκερ Μπους

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δημιουργήσαμε μια συμμαχία πάνω των 90 χωρών σε όλον τον κόσμο για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και προωθήσαμε την υπόθεση της ελευθερίας... Ενισχύσαμε την ασφάλεια της χώρας και αφήνουμε τον κόσμο πιο ελεύθερο» ισχυρίστηκε την περασμένη βδομάδα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους, στη διάρκεια αποχαιρετιστήριας ομιλίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας δε θα μπορούσε να ειπωθεί «καλύτερα»... Ο Τζ.Ου. Μπους φεύγει με ποσοστό δημοτικότητας υπό του 19%. Τα πεπραγμένα της πετυχημένης (για το καπιταλιστικό σύστημα) κυβέρνησης Μπους ήταν οικτρές αποτυχίες και εφιαλτικά φονικά για τους λαούς της οικουμένης: Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 έδωσαν το καλύτερο πρόσχημα για το αιματοκύλισμα των λαών σε Αφγανιστάν (2001) και Ιράκ (2003) και το κολαστήριο βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο. Ακολούθησε ο εφιάλτης που έζησε ο λαός του αμερικάνικου νότου με τον τυφώνα «Κατρίνα» (2005). Η συνενοχή της Ουάσιγκτον στις σφαγές των λαών της Μέσης Ανατολής απότο Ισραήλ (2007, 2008, 2009). Η οικονομική κρίση βάθυνε ακόμη περισσότερο στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ.

Το σίγουρο είναι πως κανείς δε θα ξεχάσει τον Τζ. Ου. Μπους. Τουλάχιστον για τα αμέτρητα εγκλήματά του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, γρήγορα θα ξεφουσκώσουν και οι όποιες αυταπάτες υπάρχουν σε σημαντικό κομμάτι του αμερικανικού και όχι μόνο πληθυσμού, για τον διάδοχό του, Ομπάμα, που θα κινηθεί στην ίδια ρότα.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ