ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Μπροστά στο βάρβαρο πόλεμο

Το Χαλιφάτο της Βαγδάτης, ο Μπους και ο Αριστοτέλης

- Οι Αραβες, τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Μωάμεθ, κυριαρχούν από την Ισπανία μέχρι την Ινδία, και από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Β. Αφρική. Είναι η εποχή της Pax Islamica. Στις 30 Ιούλη 762, ο χαλίφης Αλ Μανσούρ θεμελιώνει την πόλη της Βαγδάτης, νέα πρωτεύουσα του Χαλιφάτου.

- Η Δυναστεία των Αββασιδών απογειώνει την πόλη στους αιθέρες της κλασικής ελληνικής Γραμματείας, ο Αριστοτέλης καθοδηγεί μέσα από επανειλημμένες μεταφράσεις, τη σκέψη, τη διαλογική αντιπαράθεση, την έρευνα και το έργο των διανοουμένων του Χαλιφάτου.

- Η Βαγδάτη, λαμπρό κέντρο μετάφρασης - και κατ' αυτόν τον τρόπο διάσωσης, από το σκοταδισμό και το καταστροφικό μίσος του Βυζαντίου προς τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό -, της αριθμητικής, της γεωμετρίας, της αστρονομίας, της μουσικής, της αστρολογίας, της αλχημείας, της φιλοσοφίας, της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της γεωργίας, της ηθικής, της φυσικής, της βοτανικής, της ζωολογίας, της μεταφυσικής και, βέβαια, της λογικής,

- αναδεικνύεται θεματοφύλακας της ανθρώπινης εξέλιξης.

- Το ρωμαλέο αυτό δώρο, μεταφραζόμενο στη λατινική γλώσσα, γονιμοποιεί την πάλη ενάντια στην αχρειότητα του μεσαίωνα, και πυροδοτεί τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

- Ο Μπους, λαθρεπιβάτης στο σύγχρονο πολιτισμό, ξεχασμένος παραγιός ξιγκιασμένων ιεροεξεταστών, δείχνει με τα κανόνια των τανκς, και πάλι τη Βαγδάτη. Ο λόγος του ξινισμένος και παλιός, σαν ξερατό από ετοιμοθάνατο σταυροφόρο. Είναι μόνο το πετρέλαιο, και η γεωπολιτική η θέση; Είναι μόνο ο τυφλός φόβος του βρικόλακα, μπροστά στο φως του ορθού λόγου;

- Σίγουρο είναι ότι ο Αλ Μανσούρ γνώριζε τον Αριστοτέλη και όχι τον Μπους.

- Σίγουρο είναι ότι ο Αριστοτέλης δε γνώριζε τον Αλ Μανσούρ, ούτε τον Μπους.

- Σίγουρο είναι ότι ο Μπους δε γνωρίζει τον Αριστοτέλη ούτε τον Αλ Μανσούρ.


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξανανοίγει το κουρδικό;

ΑΓΚΥΡΑ, ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ανδρες του τουρκικού στρατού σκότωσαν δώδεκα Κούρδους αντάρτες σε μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ από πλευράς στρατού υπήρξε τουλάχιστον ένας νεκρός και πέντε τραυματίες, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες. Η είδηση της επανέναρξης μαχών μεταξύ του τουρκικού στρατού, τις τελευταίες δυο μέρες, αποτελεί ενδεχομένως μια «προειδοποίηση» για το τι θα συμβεί σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, οι μάχες έγιναν βόρεια του Ντιάρμπακιρ και τελείωσαν το απόγευμα της Παρασκευής. Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο από το 1999, όταν το ΡΚΚ είχε κηρύξει εκεχειρία -την οποία δεσμεύεται να τηρήσει το διάδοχο οργανωτικό του σχήμα, KADEK-, καθώς ο ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε «συλληφθεί» κι οδηγηθεί στο νησί -φυλακή Ιμραλι.

Την ίδια ώρα, από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, πληροφορίες του Ρόιτερς ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπους έδωσε (και) τυπικά το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών ελικοπτέρων στην Τουρκία, ως πρώτο μέρος του «πακέτου βοηθείας», αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την εξαγορά της στήριξης από την πλευρά της Αγκυρας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Η Τράπεζα Εισαγωγών - Εξαγωγών χορήγησε στην Τουρκία δάνειο αξίας 324 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά οκτώ ελικοπτέρων S-70B Seahawks και έξι ελικοπτέρων UH-60 Black Hawks της «Σικόρσκι».

Το Πεντάγωνο ζητεί από την Τουρκία να επιτρέψει σε 75.000 Αμερικανούς στρατιώτες να εξαπολύσουν επίθεση από τουρκικό έδαφος στο Βόρειο Ιράκ, όταν ο Τζορτζ Μπους αποφασίσει να κηρύξει πόλεμο στο Ιράκ. Το Σαββατοκύριακο φτάνει στην Αγκυρα, για να πιέσει προς αυτό, ο Ρίτσαρντ Μάγιερς του αμερικανικού επιτελείου, ενώ οι «επιθεωρήσεις» των εγκαταστάσεων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί συνεχίζονται.

Αλλά, η κυβέρνηση του Λευκού κόμματος, που αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές πιέσεις (80% του λαού αντιτίθεται στον πόλεμο), ανησυχεί επιπλέον όχι μόνο για τα νέα οικονομικά πλήγματα που θα υποστεί, αλλά και το ενδεχόμενο να ανοίξει και η ίδια έναν πόλεμο, για να αποφύγει τη διάσπασή της.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε αυτή τη βδομάδα ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ: «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ», ούτε η παλιότερη δήλωση του Γιασάρ Γιακίς ότι η Τουρκία θα λάβει «συγκεκριμένα μέτρα», αν προκύψει κουρδικό κράτος -αυτόνομο ή ομόσπονδο.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πολύνεκρες κατολισθήσεις

ΡΙΟ NTE ΖΑΝΕΪΡΟΥ.--

Μέχρι στιγμής 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν, χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Είναι ο τραγικός απολογισμός του νέου γύρου κατολισθήσεων, οι οποίες προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην πόλη Μπέλο Οριζόντε στη νοτιοανατολική Βραζιλία και στην κυριολεξία έθαψε ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, καταστράφηκαν τουλάχιστον 2.000 κατοικίες, ενώ στα δυτικά προάστια της πόλης μια φαβέλα, δηλαδή μία παραγκούπολη θάφτηκε εξαιτίας της κατολίσθησης, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο εννεαμελής οικογένεια. Οι βροχοπτώσεις έχουν αρχίσει από την Τετάρτη και οι τοπικές αρχές επιχειρούν να εκκενώσουν άλλες φτωχογειτονιές της πόλης, καθώς εκφράζονται φόβοι για τις ζωές των κατοίκων, καθώς η πρόγνωση της Mετεωρολογικής Yπηρεσίας αναφέρει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ