ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατηγορηματικά αντίθετο στο κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΡΤ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό, που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτήν
Στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό, που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτήν
Για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΡΤ. Τα μέτρα που προωθεί έχουν αρνητικότατες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους σε αυτή και γενικότερα στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι σε βάρος του λαϊκού δικαιώματος στην ενημέρωση.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση περί "εξυγίανσης και εξορθολογισμού" της είναι έωλες και παραπλανητικές. Η ΕΡΤ από τη δημιουργία της έως σήμερα αποτέλεσε βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης του κράτους και των κυβερνήσεων για την ιδεολογική - πολιτική χειραγώγηση του λαού, την καλλιέργεια του αντικομμουνισμού, καθώς και πολύτιμο στήριγμα των μεγάλων επιχειρηματιών. Οι προσπάθειες δημοσιογράφων που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν είναι δυνατό να αλλάξουν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση, προωθώντας μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ, συνεχίζει και ολοκληρώνει την απαράδεκτη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που μεθοδικά διαμόρφωσαν εργαζόμενους πολλών εργασιακών και μισθολογικών ταχυτήτων για να τους διασπούν, να τους ελέγχουν και με το φόβο της απόλυσης ή και την εξαγορά. Ενώ ένα μικρό τμήμα το "εξαγόραζαν" με υψηλούς μισθούς και προνόμια, το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων εργαζόταν σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι αλήθεια ότι στην ΕΡΤ υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό. Εμφανίζουν ως πλεονάζον το προσωπικό που οι διοικήσεις της ΕΡΤ δεν αξιοποιούν, χρησιμοποιώντας στη θέση του ιδιωτικά συνεργεία, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας.

Μεγάλη ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο της ΕΡΤ, γιατί συνεργάστηκαν ή ανέχθηκαν τη δράση των κυβερνήσεων έως τώρα. Η μεγαλύτερή τους ευθύνη είναι ότι δεν αντέδρασαν έγκαιρα και σταθερά στην εργασιακή - μισθολογική πολυδιάσπαση των εργαζομένων.

Η θέση της κυβέρνησης να γίνει η ΕΡΤ κερδοφόρα και "ανεξάρτητη" σημαίνει μεγάλο μέρος δημοσιογράφων και εργαζομένων στην ανεργία, δραστική μείωση των μισθών και εργασιακή ανασφάλεια για τους εναπομείναντες. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να γίνει πλήρως υποταγμένη και φανατικά στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική, στην επιθετική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και του καπιταλισμού, ευρισκόμενη πιο κοντά στον άμεσο έλεγχο των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και κέντρων διαμόρφωσης της προπαγάνδας τους.

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ δεν γίνεται για εξοικονόμηση, αλλά για να αδειάσει ο χώρος ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Να συγκεντρωθούν τα ΜΜΕ ακόμα ταχύτερα στους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Προκλητική στήριξη των επιχειρηματιών αποτελεί και η αγορά προγραμμάτων της ΕΡΤ από ιδιώτες παραγωγούς και η διάθεση του πολιτιστικού - αρχειακού υλικού που διαθέτει.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση και με καμία μορφή, στο όνομα των λίγων βολεμένων - οργάνων του συστήματος, που θα παραμείνουν και θα την πληρώσουν οι πολλοί. Η ΕΡΤ να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα ο φόρος που υπάρχει για την ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Καμιά εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την πλήρη και ισότιμη ενημέρωση του λαού. Να καλύψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Να παρέχει πολύτιμο υλικό και μέσα για να στηρίξει τις πολιτιστικές - μορφωτικές πρωτοβουλίες και ανάγκες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια και καθορίζουν μέσω της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών το πώς και από ποια Μέσα θα γίνεται η ενημέρωση του λαού. Μόνο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα είναι λαϊκή - κοινωνική περιουσία και όλοι οι μηχανισμοί παραγωγής και διεύθυνσης της κοινωνίας θα βρίσκονται υπό διαρκή εργατικό - λαϊκό έλεγχο, η ΕΡΤ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό που θα υπηρετεί τη λαϊκή ενημέρωση, τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση και τον πολιτισμό, διασφαλίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και των δημοσιογράφων σε αυτήν.

Οι συχνότητες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκουν με κανένα τρόπο στην καπιταλιστική ιδιοκτησία. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά λαϊκό δικαίωμα και ανάγκη. Δικαίωμα να έχουν ΜΜΕ, εκτός από τα κρατικά, πρέπει να έχουν τα πολιτικά κόμματα, οι μαζικοί κοινωνικοί φορείς και όχι τα μονοπώλια. Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μη συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, πιο αποφασιστικά να προβάλει τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις στην ενημέρωση. Καλεί τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα κρατικά και ιδιωτικά μέσα να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο για να εμποδίσουν τα άγρια μέτρα και τις αρνητικές εξελίξεις.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα σήμερα συνδέεται και με την αλληλεγγύη που πρέπει να βρει ο αγώνας τους, αλλά και με το αν συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, τις ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».


ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Οργανωμένος συνειδητός και συλλογικός αγώνας

Περιοδεία χτες στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από τον βουλευτή του ΚΚΕ

Κάλεσμα για οργανωμένο, συνειδητό, συντεταγμένο και συλλογικό αγώνα μαζί με όλο το λαό, αντίσταση και οργάνωση στους τόπους δουλειάς, απηύθυνε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, στο πλαίσιο περιοδείας στο χώρο του Ραδιομεγάρου στην Αγ. Παρασκευή.

Γόνιμη ήταν η συζήτηση με τους εργαζόμενους, τους οποίους εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ΕΡΤ (περικοπή μισθών, μαζικές απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς) τους απασχόλησε το τι μπορούν να κάνουν μπροστά στην επιβολή των νέων χαρατσιών. Ο Σπ. Χαλβατζής τους προέτρεψε με οργανωμένο τρόπο να απευθυνθούν στα σωματεία, και όπου δεν είναι αυτό δυνατόν, να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα, που θα συγκεντρώνουν τα «χαράτσια», για να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «δεν πληρώνουμε γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε».

Χτες, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της ΕΡΤ συνέλευση των εργαζομένων, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Την ερχόμενη βδομάδα, με αποφάσεις των ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ, θα πραγματοποιούνται καθημερινά 4ωρες στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ. Χαιρετίζοντας τη συνέλευση, ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σήμερα ξεθεμελιώνουν τα πάντα στο όνομα της κρίσης, προσπαθούν να εξοντώσουν στην κυριολεξία την εργατική τάξη, την εργαζόμενη διανόηση, τους αυτοαπασχολούμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία. Δεν πρέπει να σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι και δεν πρέπει κατά μόνας ο καθένας να σκεφτεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η ενότητα, η συλλογικότητα, η ταξική κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να βάλει φραγμό. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλου για τη «Νέα δομή της δημόσιας τηλεόρασης», το οποίο έλαβε την έγκριση του προχτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο της ΕΤ-1, του περιφερειακού ραδιοφωνικού σταθμού 9,58 και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», ενώ θα συγχωνευτούν και μια σειρά περιφερειακών σταθμών. Η συχνότητα της ΕΤ-1, θα παραχωρηθεί στο ψηφιακό κανάλι «Prisma+», το οποίο θα εκπέμπει αναλογικά, ενώ εκτός από εκπαιδευτική τηλεόραση, θα μεταδίδει πρόγραμμα και των ιδιωτικών καναλιών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, στο καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» μπαίνει το 10% των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ μόλις το 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου θα ανανεωθεί. Με την ένταξη των εργαζόμενων στην «εργασιακή εφεδρεία», αναμένεται σε πρώτη φάση να απολυθούν περίπου 350 (σε σύνολο 3.020 μόνιμων και 450 συμβασιούχων). Επίσης, μετά το κλείσιμο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ), το προσωπικό τους θα ενσωματωθεί στην ΕΡΤ, όπου θα αξιολογηθεί και μέρος του θα περάσει στην «εργασιακή εφεδρεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ