ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόπειρα γαλλο-γερμανο-βρετανικής προσέγγισης

Ερευνες του κατοχικού στρατού στα σπίτια των Ιρακινών

Associated Press

Ερευνες του κατοχικού στρατού στα σπίτια των Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Να «γεφυρώσουν το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ τους από την εισβολή και την κατοχή του Ιράκ» θα προσπαθήσουν, όπως δήλωναν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, οι οποίοι θα συναντηθούν, γι' αυτό ακριβώς το θέμα, το Σάββατο, στο Βερολίνο. Στην πρώτη θέση της ατζέντας των συνομιλιών τους αναμένεται, φυσικά, να βρίσκεται το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ και το οποίο απέρριψαν, ουσιαστικά, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία, στη Γενεύη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Αν και παραδέχονταν ότι «υπάρχουν διαφωνίες», οι Τόνι Μπλερ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και Ζακ Σιράκ, πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο για να μπορέσουν, όπως αναφερόταν στις σχετικές ανακοινώσεις, να βρουν «ορισμένα κοινά σημεία σχετικά με το Ιράκ». Στη συνάντηση, ο Μπλερ προσκάλεσε και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, χωρίς, όμως, να είναι σίγουρη η συμμετοχή του. Ο Αθνάρ, πάντως, χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριζε ότι «η Ευρώπη είναι αυτή που θα υποστεί τις σοβαρότερες συνέπειες αν οι Αμερικανοί αποτύχουν στο Ιράκ, γι' αυτό και θα πρέπει να τους βοηθήσει», τασσόμενος, και πάλι, ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, το γαλλικό ΥΠΕΞ, προχωρώντας σε μια κίνηση που εκτιμήθηκε από πολλούς ως προσπάθεια προσέγγισης του Λευκού Οίκου, καθιστούσε σαφές ότι όταν ζητά «άμεση παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς, πρόκειται, κατ' αρχάς, για μια συμβολική πράξη, που σταδιακά θα λάβει σάρκα και οστά».

Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονταν στο στόχαστρο νέων επιθέσεων. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στη Φαλούτζα και στη Μοσούλη, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, αμερικανική στρατιωτική βάση, έξω από την πόλη Μπαακούμπα, δέχτηκε δύο επιθέσεις με όλμους σε διάστημα λίγης ώρας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Επίσης, μέσα στη Μοσούλη, το απόγευμα της Δευτέρας, επίθεση με χειροβομβίδες πραγματοποιήθηκε εναντίον δημοτικού κτιρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 Ιρακινοί πολίτες και 3 Αλβανοί στρατιώτες, που βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση. Τέλος, ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν οι πληροφορίες που μετέδιδε το δίκτυο «αλ Αραμπίγια» περί διεξαγωγής σφοδρών συγκρούσεων, κοντά στη Μοσούλη, χθες, ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς αστυνομικούς, χωρίς, όμως, να αποσαφηνίζονται οι αιτίες της μάχης.

Στο μεταξύ, η αμερικανική διοίκηση επιβεβαίωσε, χθες, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουν συλληφθεί ως «κρατούμενοι ασφαλείας» 6 Αμερικανοί πολίτες και 2 Βρετανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, δηλώνοντας ότι θα «διαλευκανθεί η υπόθεση στη συνέχεια».

ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
Νέοι αμερικανικοί εκβιασμοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να σταματήσουν την ανάπτυξη του συριακού οπλοστασίου και να εμποδίσουν την παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Δαμασκό», δήλωνε, ενώπιον του Κογκρέσου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον. Ο Αμερικανός αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ της επίδειξης υπομονής, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται στο μέσο διπλωματικών προσπαθειών, αλλά χρησιμοποίησε τη φράση - κλειδί «όλα τα μέσα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης κυρώσεων ή ακόμη και ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο Μπόλτον, αν και παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για συριακό απαγορευμένο οπλοστάσιο, επέμεινε ότι είναι ανησυχητικές οι πληροφορίες περί μεταφοράς μέρους του ιρακινού απαγορευμένου οπλοστασίου στη Συρία. Επίσης, κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου, όσο και σήμερα, επιτρέπει τη διέλευση από τα σύνορά της προς το Ιράκ «μαχητών που σκοπεύουν να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες». Τέλος, ο Μπόλτον επανέλαβε τη γνωστή επωδό περί υποστήριξης των «τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Τζιχάντ και Χεζμπολάχ» από τη Δαμασκό. Η συνεδρίαση του Κογκρέσου έγινε μετά από πρόταση ομάδας βουλευτών να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης νόμου κυρώσεων σε βάρος της Συρίας από τις ΗΠΑ, όπως έχει γίνει, π.χ., με το Ιράν και την Κούβα.

Αμεσα αντέδρασε ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, που είχε χθες συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ, Κρις Πάτεν, στη Δαμασκό. Ο αλ Σάραα τόνισε ότι η Συρία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ», οι οποίες, όμως, θέτουν «πολλά αιτήματα». «Αν τα αιτήματα είναι ρεαλιστικά και λογικά και βρίσκονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ιρακινής ενότητας και της προοπτικής μιας δίκαιης λύσης της ισραηλινο-αραβικής σύρραξης, τότε θα είμαστε οι καλύτεροι συνεργάτες των ΗΠΑ». Σχολιάζοντας την απειλή υιοθέτησης, διά νόμου από το Κογκρέσο, οικονομικών κυρώσεων, ο Κρις Πάτεν συμπλήρωσε ότι η ΕΕ διαφωνούσε και διαφωνεί μ' αυτού του είδους τις κινήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Το αίτημα του 52χρονου Νομπούρου Μπέπου, εργαζόμενου προσωρινής σύμβασης σε εταιρία μεταφορών στο Ναγκόγια της Δυτικής Ιαπωνίας, ήταν η καταβολή απλήρωτων μισθών του, κάπου 2.500 δολαρίων. Κρατούσε ως ομήρους, επί τρεις ώρες, οκτώ άτομα. Απείλησε να βάλει φωτιά και το έκανε. Επίλογος: μια έκρηξη που προκάλεσε 3 θανάτους - περιλαμβανομένων του δικού του, και του διευθυντή του - και 41 τραυματισμούς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δραστική μείωση του αριθμού των ανδρών που συγκροτούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Μπόρις Τάντιτς. Είπε πως ενόψει ένταξης στη ΝΑΤΟϊκή «Συμμαχία για την Ειρήνη» ο στρατός των 80.000 ανδρών θα πρέπει να μειωθεί κατά «τουλάχιστον 30.000 άνδρες».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αδειοδοτήθηκε από τις κροατικές αρμόδιες αρχές να κάνει χρήση της τηλεοπτικής συχνότητας του (έως πρότινος κρατικού) καναλιού HRT για 10 χρόνια, έναντι 62.000 δολαρίων ετησίως. Υπερίσχυσε έναντι άλλων εταιριών, όπως του Ρούπερτ Μέρντοχ και Αμερικανών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Δύο ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας ήταν δάσκαλος αποκεφάλισαν μουσουλμάνοι αυτονομιστές στο Κασμίρ, κατηγορώντας τους ως «πληροφοριοδότες των Αρχών». Σε άλλο επεισόδιο, ένας πολίτης σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρίψη χειροβομβίδας σε πολύβουο δρόμο της Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του διαφιλονικούμενου κρατιδίου. Νωρίτερος απολογισμός των συγκρούσεων Δευτέρας και Τρίτης στην περιοχή έκανε λόγο για 12 νεκρούς, επτά αντάρτες, τρεις στρατιώτες και δύο πολίτες.

ΡΩΜΗ.-- Μποϊκοτάζ διοργάνωσαν χτες οργανώσεις καταναλωτών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών που έφερε η εισαγωγή του ευρώ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην την... Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το ιρανικό υπουργείο Πληροφόρησης και Ασφαλείας και τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης για επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς το 1997 στην Ιερουσαλήμ, και ζητά την καταβολή 429 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στους 12 Αμερικανούς που τραυματίστηκαν τότε. Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στη βεβαιότητα ότι το Ιράν χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια την «παλαιστινιακή τρομοκρατία».

Μητρικό δίλημμα

Η Παρβίν Μπέγκουμ, κάτοικος μιας περιοχής κοντά στη μεθοριακή κωμόπολη Τζενιντάχ του δυτικού Μπαγκλαντές - μιας αγροτικής περιοχής που μαστίζει η απόλυτη φτώχεια -, πούλησε το πέμπτο της παιδί, ένα κοριτσάκι 20 ημερών, έναντι ποσού πεντακοσίων τάκα, ή κάπου 10 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ομπζέρβερ του Μπαγκλαντές, η Παρβίν προσπάθησε μ' αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει χρήματα για να ταΐσει τα άλλα τέσσερα παιδιά της για μερικές μέρες. Κι ύστερα; Αγνωστο.

Στον καπιταλιστικό κόσμο, που έχει μετατρέψει τη μητρότητα σε εμπόρευμα που πωλείται τυλιγμένο σε γυαλιστερά περιοδικά - ο τζίρος των οποίων είναι ποιος ξέρει πόσα εκατομμύρια ευρώ - η είδηση απλώς πέρασε στα ψιλά...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ