ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Είναι εδώ»... για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Με το «αφήγημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μπορεί τάχα να ωφελήσει και το λαό, και παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη θέση της κυβέρνησης τσάκισε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ως... υπερασπιστή τους, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Διεκδικώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την «πατρότητα» των αντιλαϊκών μέτρων που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο υπερασπίστηκε με σθένος την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να «καταστροφολογήσει», αφού η θετική πορεία της οικονομίας πιστώνεται στη δική του κυβέρνηση, ενώ η μόνη «αυτοκριτική» που έκανε ήταν ότι δεν ...επικοινώνησε σωστά το θετικό έργο της κυβέρνησής του, όπως και ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμη, θυμίζοντας τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, σημείωσε ότι «μέσα σε ελάχιστο χρόνο των τρεισήμισι ετών, πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις» και πρόσθεσε - δείχνοντας ότι η αντιλαϊκή σκυτάλη εναλλάσσεται στον ίδιο δρόμο - πως «αυτή ήταν η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε και υλοποιήσαμε μετά την έξοδο από το μνημόνιο... Και την οποία σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της, ενώ τότε την λοιδορούσε».

Εξάλλου, δίνοντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ένα δείγμα για την «εποικοδομητική και δυναμική» - με βάση τους στόχους του κεφαλαίου - αντιπολίτευση που θα ασκήσει, εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν αξιοποιεί τα κλεμμένα απ' τον λαό δισεκατομμύρια που άφησε στα κρατικά ταμεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε έτοιμα η σημερινή, για να δώσει ζεστό χρήμα σε «παραγωγικούς κλάδους», αλλά για τη στήριξη «κολλητών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να εξωραΐσει συνολικά τον καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι ο φαύλος κύκλος αναιμικής ανάπτυξης, ύφεσης, κρίσης είναι αποτέλεσμα ενός «οικονομικού μοντέλου που παντού αποτυγχάνει», για να υπερασπιστεί την απάτη ενός φιλολαϊκού καπιταλισμού. «Και αναρωτιέμαι και πάλι: Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους ή μήπως αυτό είναι ανάπτυξη και κέρδη για λίγους; Αναρωτιέμαι, είναι αυτό επιτυχημένο επενδυτικό μοντέλο που θα πάει τη χώρα μπροστά ή μήπως είναι πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ενώ, σε μια προσπάθεια να υποδυθεί τον νέο του ρόλο, του «υπερασπιστή του λαού», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, λέγοντας ότι «σε λίγους μήνες, κατ' εντολή του ΣΕΒ θα ανατραπούν κεκτημένα στα Εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, θα πάμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών», προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι οι αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ έρχονται να συμπληρώσουν τις μνημονιακές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαίο παράδειγμα τον απεργοκτόνο νόμο του.

Από το «μενού» δεν θα μπορούσε να λείπει και η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία δήλωσε περήφανος, κόμπασε ότι «θα μείνει στην Ιστορία», ενώ καταλόγισε υποκρισία στον Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως υποστήριξε, η συμφωνία αυτή έλυσε έναν γόρδιο δεσμό στην εξωτερική πολιτική, ενώ κάνοντας ότι δεν βλέπει ότι η συμφωνία διατηρεί ολοζώντανα τα σπέρματα των αλυτρωτισμών που αξιοποιούν στο διαίρει και βασίλευε στην περιοχή οι ιμπεριαλιστές, ισχυρίστηκε ότι με αυτή μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και «κερδήθηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας».

ΒΟΥΛΗ
Συνέχεια στον καβγά για την ... «αντικειμενικότητα» της ΕΡΤ

Τον τίτλο του υπερασπιστή της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας της ΕΡΤ, προκειμένου να κρύψουν ότι αμφότεροι έχουν καταστήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση κυβερνητικό «μαγαζάκι», διεκδίκησαν και χτες κυβέρνηση της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους με αφορμή τον διορισμό στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ του μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Κ. Ζούλα.

Η Επιτροπή συνεδρίασε για να εκφράσει γνώμη τόσο επί του διορισμού του Κ. Ζούλα, όπως και επί του διορισμού του Γ. Γαμπρίτσου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Πάντως το ανησυχητικό ήταν η αναφορά του νέου προέδρου στο μεγάλο κόστος της ΕΡΤ για το προσωπικό, στην ανάγκη «ανανέωσης του προσωπικού» και «εξορθολογισμού».

Παραμένει κυβερνητικό φερέφωνο

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την πρόταση, σχολίασε ότι η ΕΡΤ, όπως και επί ΣΥΡΙΖΑ, θα εξακολουθήσει να είναι κυβερνητικό φερέφωνο, όπως διαφάνηκε και από την υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό.

Επισήμανε ότι έχουν δοθεί τα πρώτα δείγματα γραφής με την κυριαρχία της κυβερνητικής προπαγάνδας στα δελτία ειδήσεων, την αποσιώπηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, τις εκπομπές που αναπαράγουν «το δίπολο, με τα μικρότερα κόμματα και ειδικά το ΚΚΕ να εμφανίζονται με το σταγονόμετρο», στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαπιστευμένος της ΕΡΤ στο ΚΚΕ, όπως συνέβαινε επί τρία χρόνια με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε ειδικά στους εργαζόμενους και συμβασιούχους της ΕΡΤ, που τους οφείλονται απλήρωτες υπερωρίες, αργίες πριν ακόμα από το κλείσιμό της, στους εργολαβικούς εργαζόμενους, στον κανονισμό της ΕΡΤ ο οποίος «ενισχύει τον ρόλο των διευθυντών» κ.ά., για τα οποία οι προτεινόμενοι δεν είπαν λέξη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γνήσιοι θιασώτες της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ:

«Οσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας - για τις ανάγκες του νέου του ρόλου - να εμφανιστεί ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο ποδοπάτησε αυτά τα δικαιώματα για 4 χρόνια, αλλά και μια χαρά έστρωσε το έδαφος για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η σχέση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με τα λαϊκά συμφέροντα είναι τόση όση και του ΚΙΝΑΛ με το περιεχόμενο που απεικόνιζε η γνωστή του αφίσα. Αλλωστε και οι δύο είναι συγγενικά κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Τα γεγονότα είναι πολλά και πεισματάρικα:

-- Τα δωράκια του κ. Μητσοτάκη στο κεφάλαιο έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα του κ. Τσίπρα, όπως ήταν η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των μετοχών.

-- Η επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις έρχεται να προστεθεί στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και στη δυνατότητα που είχε δώσει στους εργοδότες να ξεφεύγουν από την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

-- Η ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, που προωθεί η ΝΔ, έρχεται να συμπληρώσει το νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου.

-- Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, που σπεύδει να υλοποιήσει η ΝΔ, έχουν ήδη κατά 65% υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-- Η επικίνδυνη στρατηγική συμφωνία των ΗΠΑ που αναβαθμίζει η ΝΔ έχει ήδη εγκαινιαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-- Οσο για το περιβάλλον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε κανονικά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε Ελληνικό και Σκουριές.

Συμπέρασμα: Η "ανάπτυξη για όλους" του κ. Μητσοτάκη είναι εξίσου κάλπικη με τη "δίκαιη ανάπτυξη" του κ. Τσίπρα. Και οι δύο είναι γνήσιοι θιασώτες της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση, τη διαρκή εποπτεία, τη δημιουργία των όρων μιας νέας κρίσης».

Το επόμενο δίμηνο τα εκλογικά νομοσχέδια

Το επόμενο δίμηνο θα έρθουν στη Βουλή, σύμφωνα με όσα είπε χτες (στον «ΣΚΑΪ») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, τα εκλογικά νομοσχέδια. Σχετικά με αυτό για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που αναμένεται πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αφορά ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς μας καταλόγους και θέλουμε να τους διευκολύνουμε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Εχει προτείνει ο πρωθυπουργός και την επιστολική ψήφο και είναι κάτι το οποίο θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Αλλά έχει προτείνει την επιστολική όχι μόνο για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους Ελληνες εντός της Επικράτειας. Και επομένως, είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στον εκλογικό νόμο που θα έρθει αργότερα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επιστολική ψήφο για τους απόδημους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά και όσους την περίοδο των εκλογών διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό, με την ψήφο να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς ο ψηφοφόρος να τοποθετεί σταυρό σε όνομα. Προσώρας δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση για αναπροσαρμογή του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας.

Παράλληλα, για τον εκλογικό νόμο, που είπε ότι θα έρθει το Νοέμβρη, δίνοντας το σταθερά καλπονοθευτικό «στίγμα» ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνητική «σταθερότητα», σημείωσε πως «αυτό που πρέπει να έχει η Ελλάδα είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Και με ένα ποσοστό γύρω στο 40% θα πρέπει να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση». Σχετικά με τις σκέψεις για ακόμα υψηλότερο πλαφόν είπε πως «δεν έχει εξεταστεί, αυτή τη στιγμή, από την κυβέρνηση θέμα να αλλάξει το όριο του 3%».

«Το ζητούμενο να κερδίσει η κοινωνία»

Εξι χρόνια μετά από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, η μητέρα του, Μάγδα, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνος»: «Ο γιος μου έδωσε εν καιρώ ειρήνης τη ζωή του γι' αυτή την κοινωνία, για τα σημερινά παιδιά που παλεύουν εκεί έξω». Οπως λέει, θεωρεί καθήκον της να δίνει το «παρών» στη δίκη και τονίζει πως «είναι τιμή μου να με θεωρούν σύμβολο, αλλά δεν είμαι τίποτα άλλο παρά η μάνα του Παύλου». Και προσθέτει: «Αν ορισμένοι βλέπουν ότι εγώ συμβολίζω κάτι, είναι γιατί βγήκε ο χαρακτήρας της μάνας που έχασε τον γιο της. Τίποτα περισσότερο. Δεν θα έπρεπε να χρειαζόμαστε σύμβολα κατά του φασισμού. Για μένα δεν είναι το ζητούμενο να γίνω σύμβολο, αλλά να μείνει κάτι, να κερδίσει η κοινωνία. Ο Σεπτέμβρης ανήκει στον Παύλο». Οσο για την εκλογική κατάρρευση του ναζιστικού μορφώματος, σχολιάζει ότι είναι νίκη του κόσμου που αγωνίζεται.

Καταδίκη και σε δεύτερο βαθμό

Σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών καταδικάστηκαν οι υπόδικοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος και Κ. Μπαρμπαρούσης, για τους πυροβολισμούς στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Νικ. Ντερτιλή το 2013. Οι εν λόγω δικάζονται στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Δεν παρουσιάστηκαν, χτες, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, όπου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεσή τους για το αδίκημα των άσκοπων πυροβολισμών.

  • Στο μεταξύ, απέρριψε το δικαστήριο ως ανυποστήρικτη την έφεση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση, που είχε καταδικαστεί σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του δημοτικού συμβούλου Αθήνας Π. Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2012, είχε επιτεθεί σε αντιπροσωπεία αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στο προαύλιο της Βουλής.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ