ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Παρά τις αλχημείες το κόστος θα ξεπεράσει τα 2,5 τρισ. δρχ.!

Στα ύψη έχουν εκτιναχτεί τα κόστη των ολυμπιακών έργων πριν καν μπουν τα θεμέλια...
Στα ύψη έχουν εκτιναχτεί τα κόστη των ολυμπιακών έργων πριν καν μπουν τα θεμέλια...
Οι αλχημείες, αλλά και η σκόπιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκοστολογήσει τα έργα που θα κατασκευαστούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν είναι αρκετές, για να καλύψουν τις σημαντικές υπερβάσεις που ήδη παρουσιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στελέχη της κυβέρνησης όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής συμφωνούν ανεπισήμως ότι το πραγματικό κόστος των αγώνων θα «αποκαλυφθεί» στα τέλη του 2003, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να εκπνέουν οι προθεσμίες παράδοσης των Ολυμπιακών έργων. Ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι το τελικό κόστος θα είναι 20% με 30% αυξημένο σε σχέση με το ποσό στο οποίο οριστικοποιήθηκε ο προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών (κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό) αγγίζουν το 1,5 τρισ. δρχ., όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μετά από συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στα τέλη Ιούνη.

Σημειώνεται ότι σε πολλά έργα, τα εκτιμώμενα κόστη που αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό των Αγώνων, δεν προκύπτουν βάσει ολοκληρωμένων μελετών. Για τα πέντε αθλητικά έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι μελέτες. Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη για αυτά τα έργα υπάρχει μια υπέρβαση κατά 20 δισ. δρχ. (το κόστος του υπολογίστηκε συνολικά στα 139 δισ. δρχ. έναντι 119 δισ. δρχ. των αρχικών υπολογισμών), τότε όταν τα έργα θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα κόστη θα εκτοξευτούν στα ύψη. Οσον αφορά τα 24 έργα της ΓΓΑ, εκτιμάται ότι οι υπερβάσεις θα ξεπεράσουν το 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Σίδνεϊ έγινε κάτι ανάλογο. Ετσι, το Ολυμπιακό Στάδιο υπολογίστηκε να κοστίσει 69 δισ. δρχ. και κόστισε τελικά 138 δισ. δρχ. Το Πολυδύναμο Κέντρο υπολογίστηκε σε 63,5 δισ. δρχ. και έφτασε τα 85,3 δισ. δρχ. Το Ιππικό Κέντρο από 3,2 δισ. δρχ. πήγε στα 11 δισ. δρχ. ενώ το Κέντρο Αντισφαίρισης (Τένις) υπολογίστηκε αρχικά σε 2,8 δισ. δρχ. και κόστισε τελικά 9,4 δισ. δρχ. Μάλιστα, οι ίδιοι οι διοργανωτές σε μια πρώτη συγκριτική εκτίμηση κάνουν λόγο για ακριβότερα κατά 130% ολυμπιακά έργα στην Αθήνα σε σχέση με αυτά της Αυστραλίας και αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι απαλλοτριώσεις και το ΦΠΑ.

Στο μεταξύ, ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004», που αγγίζει τα 620 δισ. δρχ. αναμένεται να επιβαρυνθεί με ένα σημαντικό μέρος του κόστους της ολυμπιακής προσαρμογής των έργων, δηλαδή την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτούν οι ολυμπιακές προδιαγραφές. Για παράδειγμα, η ηγεσία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να καλύψει το κόστος των «κομφόρ» (ηλιακοί θερμοσίφωνες, κλιματιστικά κλπ.), που χρειάζονται τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού για την παραμονή των αθλητών εκεί τον Αύγουστο του 2004.

Απορρίφθηκε η αίτηση Βωβού για το «Κτήμα Θων»

Το Ε` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε, με την 2667/01 απόφασή του, την αίτηση της εταιρίας «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική ΑΕ και ΣΙΑ ΟΕ» για ακύρωση της από 6-7-2000 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία είχε παραταθεί επί ένα ακόμη χρόνο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στο οικοδομικό τετράγωνο 40 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, γνωστό ως «Κτήμα Θων».

Η εταιρία του Βωβού και κάποιες άλλες, που προσέφυγαν στο ΣτΕ, φέρονται ως συγκύριες του ακινήτου, όπως δε προκύπτει από τα στοιχεία του σχετικού φακέλου, ο Δήμος Αθηναίων είχε αναστείλει με απόφασή του από το 1987 για ένα εξάμηνο τις οικοδομικές εργασίες και τη χορήγηση οικοδομικών αδειών. Ενα χρόνο αργότερα ανέστειλε τη χορήγηση οικοδομικών αδειών γι' άλλους έξι μήνες και εν συνεχεία για έναν ακόμη χρόνο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, με νεότερη απόφασή του στις 26-5-99 ανέστειλε τη χορήγηση οικοδομικών αδειών γι' άλλο ένα χρόνο και ακολούθως έδωσε πάλι ετήσια παράταση της αναστολής.

Το δικαστήριο έκρινε καταρχήν ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει αρμοδιότητα να αναστείλει χορήγηση οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εκατέρωθεν των αξόνων των βασικών οδικών δικτύων, αφού η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στα τμήματα αυτά εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα. Το μέτρο δε της αναστολής οικοδομικών εργασιών στα εν λόγω τμήματα του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών επιβάλλεται με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς αφορά στη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων, όπως η διακίνηση του μεγαλύτερου όγκου επιβατών και εμπορευμάτων από τους κεντρικούς αυτούς οδικούς άξονες.

Επίσης, το δικαστήριο δέχτηκε ότι «έχει περάσει χρονικό διάστημα 9,5 ετών, που είναι επαρκές για την ακώλυτη από τους ιδιοκτήτες του παραπάνω οικοδομικού τετραγώνου χρήση των ιδιοκτησιών τους σε αυτό. Συνεπώς, η επιβληθείσα από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί συνέχεια της παλαιότερης απόφασης, αλλά νέο διοικητικό μέτρο. Επομένως, είναι αβάσιμος και απορριπτέος ο λόγος ακύρωσής της, ότι "η εκ νέου επιβολή της απαγόρευσης χορήγησης οικοδομικών αδειών - άρα και η παράτασή της - είναι αντίθετη προς το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα". Και τούτο γιατί μόνο μια φορά είναι επιτρεπτή η για μια τριετία επιβολή τέτοιας απαγόρευσης».

ΙΚΑΡΙΑ
Η ακτοπλοΐα στην υπηρεσία των κατοίκων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα τροφοδοσίας λόγω της στάσης των ναυτιλιακών εταιριών

Η οργή και η αγανάκτηση κατοίκων και φορέων της Ικαρίας για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού, εκφράστηκαν μαζικά την περασμένη Τρίτη στον Αγιο Κήρυκο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Οι κάτοικοι και φορείς του νησιού, που πρόσφατα αντιμετώπισαν έντονο πρόβλημα στην τροφοδοσία, λόγω άρνησης των ναυτιλιακών εταιριών να μεταφέρουν φορτηγά, προκειμένου να έχουν περισσότερο χώρο για τα ΙΧ, κατήγγειλαν στη συγκέντρωση, ότι «η εφοπλιστική ασυδοσία, σε συνδυασμό με την κρατική συγκάλυψη έχουν αναγάγει την ελληνική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία σε βωμό κέρδους, με αποτέλεσμα τη μη ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού». Παράλληλα, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους και τις κινητοποιήσεις μέχρι την επίλυση των προβλημάτων.

Τα αιτήματα κατοίκων και φορέων κατατέθηκαν σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση και αναφέρει συγκεκριμένα: Καθημερινή δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων που θα εξυπηρετούν την ανάπτυξη και τις ανάγκες των κατοίκων. Σύνδεση του λιμανιού, με δρομολόγηση πλοίων, με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μείωση του υψηλού κόστους μεταφοράς επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων. Σύσταση Εθνικού φορέα Ακτοπλοΐας με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιβατών που κινούνται από και προς τα νησιά. Αμεση παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος τροφοδοσίας του νησιού με εμπορεύματα για τους επαγγελματίες και τέλος, τον άμεσο καταλογισμό πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το ναυάγιο του «Σαμίνα».

Εκδηλώσεις για τη σωτηρία της Δοϊράνης

Εκδηλώσεις για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνη διοργανώνουν την Κυριακή 19 Αυγούστου οι κάτοικοι και οι φορείς του λεκανοπεδίου της Δοϊράνης σε Ελλάδα και FYROM.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, περιλαμβάνονται ο γύρος της λίμνης με ποδήλατο, αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σύνορα, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί δίωρος αποκλεισμός του τελωνείου της Δοϊράνης.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Δήμοι Δοϊράνης και Βαλάντοβο της FYROM, οι Δήμοι Δοϊράνης και Μουριών της χώρας μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοϊράνης και η Λέσχη Δροσάτου ΛΕΜΑΔ.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

Σοβαρές ζημιές στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς στα χωριά Αχινός και Ράχες του Δήμου Εχινέων Φθιώτιδας προκάλεσε στους ελαιοπαραγωγούς η ξαφνική χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου. Αν και η καταστροφή δεν ήταν καθολική, όπως μας δήλωσαν αγρότες της περιοχής, οι ζημιές για αρκετούς παραγωγούς είναι μεγάλες, αφού πολύς καρπός έπεσε και όσος δεν έπεσε θα πέσει σε λίγο, αφού έχει χτυπηθεί από το χαλάζι. Αξίζει να σημειώσουμε πως η βρώσιμη ελιά, που η συγκομιδή της αρχίζει σε έναν περίπου μήνα, είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή αυτή, γεγονός που φέρνει σε πιο δύσκολη θέση τους παραγωγούς. Από χτες οι ελαιοπαραγωγοί άρχισαν ήδη να καταθέτουν αιτήσεις στο δήμο για αποζημίωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ