ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αρχή ΝΑΤΟικής επέμβασης εν μέσω πυρών...

Στο χωριό Ντροπμρόστε, που απέχει μόλις 40 χλμ. βόρεια των Σκοπίων, τίποτε δε δείχνει πως οι αυτονομιστές ετοιμάζονται να παραδώσουν τα όπλα

Associated Press

Στο χωριό Ντροπμρόστε, που απέχει μόλις 40 χλμ. βόρεια των Σκοπίων, τίποτε δε δείχνει πως οι αυτονομιστές ετοιμάζονται να παραδώσουν τα όπλα
ΣΚΟΠΙΑ.-

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ γίνεται, πλέον από το περασμένο 24ωρο, επί του εδάφους της γείτονας χώρας. Μετά την προχτεσινή εξουσιοδότηση του ΝΑΤΟικού Συμβουλίου για την αποστολή των πρώτων 400 από τους 3.500 συνολικά στρατιώτες που αναμένεται να αποσταλούν στη χώρα για την εποπτεία της διαδικασίας «αφοπλισμού» των Αλβανών αυτονομιστών, 15 ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί «εμπειρογνώμονες» έφτασαν χτες στα Σκόπια, αναζητώντας την κατάλληλη περιοχή το στήσιμο του στρατηγείου της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, γνωστής με την κωδική ονομασία «Απαραίτητη Συγκομιδή»... Σήμερα, αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δεκάδες από τους περίπου 400, Βρετανούς ως επί το πλείστον, στρατιώτες που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, Στόγιαν Αντοφ, ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών που αναφέρει η «ειρηνευτική συμφωνία» της Οχρίδας θα γίνει στις 31 Αυγούστου υπό τον -μάλλον απίθανο...-όρο να έχει συγκεντρωθεί έως τότε από τους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες το ένα τρίτο των όπλων των Αλβανών αυτονομιστών!

Ολα αυτά σαν να μη δονούσαν -και χτες- από τις ριπές των όπλων το Τέτοβο και το Βάξιντσε και σαν να μη σκοτώθηκε (χτες το απόγευμα) από εχθρικά πυρά άλλος ένας Σλαβομακεδόνας στρατιώτης.

Ερευνες επί «εδάφους»...

Το ίδιο και στο χωριό Πρόσβτσε, όπου περιπολεί πάνοπλη ομάδα της «αστυνομίας» του «UCK»...

Associated Press

Το ίδιο και στο χωριό Πρόσβτσε, όπου περιπολεί πάνοπλη ομάδα της «αστυνομίας» του «UCK»...
Εν μέσω καταγγελιών κυβερνητικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ για συνεχιζόμενες παραβιάσεις της «εκεχειρίας», έφθασαν χτες στα Σκόπια 15 ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι ερευνούν, μεταξύ άλλων, διάφορες περιοχές της χώρας με σκοπό να επιλέξουν το μέρος όπου θα στηθεί το επιτελείο της ΝΑΤΟικής αποστολής «Απαραίτητη Συγκομιδή». Σήμερα, (κατά πάσα πιθανότητα στο Κουμάνοβο) αναμένεται να φθάσουν άλλοι 40 -Βρετανοί ως επί το πλείστον- στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της βρετανικής ταξιαρχίας Μπάρνεϊ Χουάιτ - Σπάνερ, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει αναπτυχθεί το επόμενο κύμα ΝΑΤΟικών στρατιωτικών αξιωματούχων, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός της δύναμης - προπομπού των 400 που ενέκρινε προχτές το ΝΑΤΟικό Συμβούλιο Μόνιμων Πρεσβευτών στις Βρυξέλλες.

Οσο για την έγκριση της αποστολής του συνόλου των περίπου 3.500 ΝΑΤΟικών στρατιωτών που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν την αποστολή «Απαραίτητη Συγκομιδή»; Αυτή αναμένεται να τεθεί απλώς, για μία ακόμη φορά, υπόψη των μελών του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, καθώς στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον αποφάσεις διοικητικού χαρακτήρα, όπως μέτρα που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό της αποστολής...

Οσον αφορά τώρα στη λήψη της έγκρισης της αποστολής των 3.500 στρατιωτών, αυτή λέγεται πως θα πάρει περισσότερο χρόνο (ίσως αναβληθεί για μετά το Σαββατοκύριακο) οπότε θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την «εκεχειρία» ή τα σημεία εγκατάστασης του ΝΑΤΟικού επιτελείου για την αποστολή «Απαραίτητη Συγκομιδή».

Σε στάση επιφυλακής και ο στρατιώτης της ΠΓΔΜ σε λεωφόρο που βρίσκεται στα περίχωρα των Σκοπίων

Associated Press

Σε στάση επιφυλακής και ο στρατιώτης της ΠΓΔΜ σε λεωφόρο που βρίσκεται στα περίχωρα των Σκοπίων
Τέλος, ανακοινώσεις για τη ΝΑΤΟική αποστολή στην ΠΓΔΜ έγιναν χτες και από την πλευρά του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που γνωστοποίησε διά του εκπροσώπου του Φρανσουά Ριβασό, πως η Γαλλία θα συμβάλει με «περίπου 530 άνδρες».

«Εκτός από τους Γάλλους αξιωματικούς που θα συνοδεύσουν την πρώτη βρετανική μονάδα, η Γαλλία θα συμμετάσχει στην ταξιαρχία του ΝΑΤΟ με ένα τάγμα, που θα αποτελείται από δύο λόχους και το επιτελείο τους, περίπου 530 άνδρες. Θα είναι δηλαδή η δεύτερη, σε μέγεθος συνεισφοράς, χώρα στην επιχείρηση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πάντως, αίσθηση -όχι όμως και έκπληξη...- προκάλεσε χτες η δήλωση Βρετανού στρατιωτικού πρώην διοικητή δύναμης κυανόκρανων στη Βοσνία, Λούι Μακένζι, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ο Λούι Μακένζι όχι μόνον εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εξαιρετικά βραχύβιο διάστημα των τριάντα ημερών, που σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή «Απαραίτητη Σοδειά», αλλά και για τα όπλα που θα «παραδώσουν» οι Αλβανοί αυτονομιστές.

«Θα παραδώσουν μόνον τα παλιά και άχρηστα όπλα, αποκρύβοντας τις τεράστιες ποσότητες που διαθέτουν τα οπλοστάσιά τους. Δεν έχουμε πραγματικά ιδέα για το τι είδη και ποσότητες όπλων διαθέτουν οι Αλβανοί αυτονομιστές και γι' αυτό λυπάμαι... αλλά δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία όσων πιστεύουν στο λόγο των Αλβανών ανταρτών, ή νομίζουν πως θα παραδώσουν τα όπλα τους» κατέληξε ο Λούι Μακένζι μιλώντας στο ΒΒC.

Ενας ακόμη στρατιώτης νεκρός...

Λίγες ώρες αφότου έφτασε στα Σκόπια η πρώτη «φουρνιά» των ΝΑΤΟικών εμπειρογνωμόνων, τα όπλα άναψαν και βρόντησαν στην περιφέρεια του Τέτοβο, προκαλώντας όχι μόνον μία ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας, αλλά και το θάνατο ενός Σλαβομακεδόνα στρατιώτη (από εχθρικά πυρά κοντά στο στάδιο της συγκεκριμένης πόλης).

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ραχίμ Θάτσι, (διευθυντής του ιατρικού κέντρου του Τέτοβο, όπου μεταφέρθηκε ο αστυνομικός προτού υποκύψει στα τραύματά του) το θύμα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από Αλβανό αντάρτη την ώρα που επιτηρούσε μια από τις θέσεις του κυβερνητικού στρατού στο προάστιο Ντρένοβτσε, βόρεια του Τέτοβου. Στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν χτες και άλλα -λιγότερο σοβαρά- επεισόδια από μέλη του «UCK», αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις απέφυγαν να απαντήσουν στις προκλήσεις και έτσι τα επεισόδια δεν πήραν διαστάσεις...

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μαρκόφσκι είχε επιρρίψει την ευθύνη για τις ολονύχτιες παραβιάσεις της «εκεχειρίας» σε Τέτοβο και Βάξιντσε στους Αλβανούς αυτονομιστές, λέγοντας πως παρά ταύτα «ο στρατός και η αστυνομία δεν αποκρίθηκαν στις προκλήσεις»...

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο θάνατος που επήλθε χτες σε έναν ακόμη στρατιώτη θα διατηρήσει την ψύχραιμη στάση του στρατού και της αστυνομίας...

Υπό όρο η συνεδρίαση της Βουλής...

Ενα 24ωρο μετά το αίτημα του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, προς το κοινοβούλιο, προκειμένου αυτό να προχωρήσει στην τροποποίηση του συντάγματος, σύμφωνα με τους όρους της περιβόητης «ειρηνευτικής συμφωνίας» της Οχρίδας, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Στόγιαν Αντοφ, όρισε την ημερομηνία έναρξης της συνεδρίασης αλλά υπό όρο. Οπως δήλωσε ο Στόγιαν Αντοφ, η βουλή θα συνεδριάσει μ' αυτό το σκοπό στις 31 Αυγούστου υπό τον ακόλουθο -και απίθανο... να εκπληρωθεί- όρο: οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες να έχουν έως εκείνη την ημερομηνία προβεί στη συγκέντρωση του ενός τρίτου των όπλων των Αλβανών αυτονομιστών.

Ο «ΑΝΑ» διαφωνεί...

Νωρίτερα, πάντως, ο νεοεμφανιζόμενος «Αλβανικός Εθνικός Στρατός» (ΑΝΑ) που θεωρείται ένα ακόμη παρακλάδι του «ΟΥΤΣΕΚΑ» κατήγγειλε τους Αλβανούς πολιτικούς που υπέγραψαν την «ειρηνευτική συμφωνία» στην Οχρίδα και τους Αλβανούς αυτονομιστές που συμφώνησαν με το ΝΑΤΟ να «παραδώσουν τα όπλα» ως προδότες. Το επιχείρημα του «ΑΝΑ» είναι πως η συμφωνία δεν «ικανοποιεί» τα αιτήματα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, τα οποία «συμπύκνωσε» στο εξής ένα: την πραγματοποίηση της «Μεγάλης Αλβανίας».

Γι' αυτό και κάλεσε τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ να μην υπακούσουν στις εντολές των μελών του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» αλλά να πάρουν στα χέρια τα όπλα...

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, υποστράτηγος Γκιούναρ Λάνγκε, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν ο «ΑΝΑ» και ο «UCK» αποτελούν μία και μοναδική οργάνωση, δήλωσε άγνοια.

«Δεν ξέρω» είπε ο Λάνγκε, αρκούμενος να προσθέσει ότι το ΝΑΤΟ «δεν πρόκειται να αφοπλίσει οιεσδήποτε οργανώσεις που δεν είναι υπό τον έλεγχο του "UCK"».

Πάντως, χτες ο Τύπος της ΠΓΔΜ προέβλεπε πως η παρουσία του «Αλβανικού Εθνικού Στρατού», ακόμη και εάν αυτός αποτελείται από μερικές δεκάδες, θα περιπλέξει την επιχείρηση αφοπλισμού των ανταρτών και θα φουντώσει ακόμη περισσότερο την εκρηκτική μα και συγκεχυμένη κατάσταση.

«Το ΝΑΤΟ έρχεται για τον "UCK", ο "ΑΝΑ" απειλεί» έγραφε χτες στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα «Βεστ» στα Σκόπια, ενώ άλλες αλβανικές εφημερίδες τόνιζαν την ακόλουθη δήλωση του «πολιτικού αρχηγού» του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού», Αλί Αχμέτι, που έλεγε:

«Εδώ στη Μακεδονία μόνο μία οργάνωση δρα και αυτή είναι ο UCK»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
31 οι νεκροί στην αντίσταση κατά των «λευκών κελιών»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο 44χρονος Οσμάν Οσμαναγκάογλου, μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα, πέθανε το βράδυ της 14ης του Αυγούστου μετά από 299 μέρες απεργίας πείνας, έσχατη πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εισαγωγή του μέτρου των «λευκών κελιών». Πρόκειται για τον 31ο νεκρό της απεργίας πείνας εφέτος και τον 61ο από τον περασμένο Δεκέμβρη...

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κενάν Ουστάμπασι, εκπροσώπου της οργάνωσης αλληλεγγύης των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων, Οζγκούρ Ταγιάντ, ο Οσμαναγκάογλου πέθανε σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη όπου συνέχιζε την απεργία πείνας μετά την αποφυλάκισή του - άντεξε εννιά ολόκληρους μήνες μόνο με νερό και βιταμίνες...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του περιοδικού Ο Αγώνας, που πρόσκειται στην οργάνωση στην οποία ο Οσμαναγκάογλου ανήκε, ο 44χρονος πρώην πολιτικός κρατούμενος είχε περάσει συνολικά 18 χρόνια της ζωής του στις φυλακές. Μετείχε από την αρχή στην απεργία πείνας και ήταν αυτόπτης της Επιχείρησης Επιστροφή Στη Ζωή - της σφαγής 30 κρατούμενων από τη στρατοχωροφυλακή...

Παρά τον ιστορικά ανεπανάληπτο απολογισμό της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται οποιονδήποτε διάλογο με τους κρατουμένους για τα αιτήματά τους, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η εγκατάλειψη της πρακτικής των βασανιστηρίων διά μέσου της απομόνωσης, στα «λευκά κελιά». Η ευρωπαϊκή συνένοχη σιωπή (η ΕΕ είχε καλέσει τον Ιούνη μέσω του Ντανιέλ κον-Μπεντίτ τους απεργούς να σταματήσουν την κινητοποίηση και μετά ξανάρχισε να σφυρίζει αδιάφορα προτιμώντας να ασχοληθεί με τίποτε δάνεια) και η πλήρης έγκριση των ΗΠΑ για το έγκλημα ολοκληρώνουν την εικόνα...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Αναμένει το ΝΑΤΟικό παράγγελμα

ΝΑΤΟικό παράγγελμα περιμένει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας για την αναχώρηση προς την ΠΓΔΜ του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο εδρεύει στο Κιλκίς και αποτελείται από περίπου 350 άνδρες. Η μετακίνηση του ελληνικού τάγματος και η μεταφορά του εξοπλισμού του και των εφοδίων του προς την ΠΓΔΜ θα γίνει οδικώς. Ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών δεν έχει καθοριστεί τελικά και δεν αποκλείεται να φτάσει τους 800 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, έμμισθους και στρατεύσιμους οπλίτες. Να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα για την ανάπτυξη και παραμονή εκτός ελληνικών συνόρων μιας δύναμης περίπου 1.000 ανδρών ξεπερνούν, σε ετήσια βάση, τα 20 δισ. δραχμές.

Ηδη έξι Ελληνες αξιωματικοί, συμμετέχοντας στην ομάδα των 15 αξιωματικών του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αφιχθούν σήμερα στα Σκόπια για να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ και να προβούν στις πρώτες ενέργειες για την υποδοχή της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης, περίπου 3.500 ανδρών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται σε διακοπές, έχει συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Παραγιουδάκη, ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής στα Σκόπια.

Προπομπός της ΝΑΤΟικής δύναμης θα είναι δύναμη περίπου 400 Βρετανών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το στρατηγείο της δύναμης και θα επανδρώσουν τα επιτελεία της. Η μεταφορά τους θα γίνει κυρίως αεροπορικώς, εκτός από μέρος των εφοδίων τους που θα διέλθουν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι άλλες δυνάμεις θα μεταφερθούν τμηματικά μέσω Θεσσαλονίκης σε διάστημα περίπου δύο βδομάδων από την ώρα που θα παρθεί η τελική απόφαση του ΝΑΤΟ.

Να μην υπάρξει καμία ελληνική συμμετοχή

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Ορ. Κολοζώφ στον «Σκάι 100,4» για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Εύθραυστη χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην ΠΓΔΜ ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι 100,4».

Στη συνέντευξη ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία είναι εύθραυστη γιατί η πλευρά που δημιούργησε το πρόβλημα, δηλαδή ο ΟΥΤΣΕΚΑ, εξακολουθεί να είναι οπλισμένη και να μη δεσμεύεται από καμία συμφωνία».

Και συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «αν η συμφωνία δεν είναι το άλλοθι του πολέμου, μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για να δρομολογηθούν ορισμένα σχέδια που υπάρχουν σε ευρύτερο επίπεδο» κι αυτό όπως τόνισε μια και «βρισκόμαστε σε ένα παιχνίδι που το τέλος του το έχουμε δει. Δηλαδή, η αποσταθεροποίηση που άρχισε με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, βαθαίνει και τώρα βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη περιοχή και οι λύσεις που δρομολογούνται δεν είναι καθαρές».

Αναφορικά με την ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες, όπως κάνει, και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να στείλει στρατεύματα σε μια περιοχή που μπορεί να έχει ανεπιθύμητη εξέλιξη.

Η παρουσία των δικών μας στρατευμάτων σε γειτονική χώρα είναι πάρα πολύ επικίνδυνη γιατί οποιοδήποτε ατύχημα ή σύγκρουση στην οποία θα συμμετέχουν Ελληνες και βαφτεί με αίμα, θα αποτελεί μια συνεχή πτυχή σύγκρουσης και τριβών με αυτή τη χώρα. Εμείς θα παραμείνουμε εδώ για αιώνες ο ένας δίπλα στον άλλον».

Και κατέληξε: «Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση των χωρών αυτών, να προσφέρουμε άλλου είδους βοήθεια, αλλά όχι να πάμε στρατιωτικά με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, τα οποία στην πραγματικότητα είναι στρατεύματα κατοχής στην περιοχή».

Παραδόθηκε μόνος του...

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-

Συνέχεια στο μπαράζ συλλήψεων και εκούσιων παραδόσεων πρώην και νυν αξιωματούχων του σερβοβοσνιακού στρατού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης...

Σήμερα αναμένεται να φθάσει στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο Σερβοβόσνιος συνταγματάρχης, Ντράγκαν Γιόκιτς, ο οποίος παραδόθηκε μόνος του χτες τις πρώτες πρωινές ώρες σε ΝΑΤΟική βάση κοντά στην Μπάνια Λούκα.

Σε βάρος του συνταγματάρχη Γιόκιτς εκκρεμούσε μυστικό ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ με τις κατηγορίες της διάπραξης ωμοτήτων κατά την περίοδο 1992-1995 του πολέμου στη Βοσνία. Ο συνήγορός του δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Γιόκιτς αποφάσισε να παραδοθεί με τη θέλησή του όταν, λίγες μέρες νωρίτερα, καταθέτοντας σε ανακριτές του δικαστηρίου της Χάγης, έμαθε πως θεωρείται ύποπτος τέλεσης εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο Γιόκιτς βαρύνεται μεταξύ άλλων με την κατηγορία εμπλοκής στη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ