ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Προς ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων από αστυνομικούς;

«Η ισχύουσα νομοθεσία... είναι κατά την άποψή σας επαρκής για την αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικότητας;.. Αν όχι, πιστεύετε ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή προς ένα νέο εντελώς νομοθετικό πλαίσιο;».

«Η ισχύουσα νομοθεσία, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης των αστυνομικών, δρα αποτρεπτικά, δηλαδή εμποδίζει τους κακοποιούς να χρησιμοποιήσουν βία κατά των αστυνομικών. Μήπως, αντίθετα, δρα ανασταλτικά ως προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι, φοβούμενοι ενδεχόμενη εμπλοκή τους με την Εισαγγελία και τα δικαστήρια, δεν αμύνονται έγκαιρα και δεν καταφεύγουν την κατάλληλη στιγμή στη χρήση των όπλων;».

«Σε περίπτωση που κρίνετε σκόπιμη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί, να περιοριστεί ή να παραμείνει ως έχει το εύρος της δυνατότητας των αστυνομικών, να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού οπλισμού τους;».

«... προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν - αν απαιτηθούν - τυχόν νέες νομοθετικές προβλέψεις;».

Αυτά, ανάμεσα σ' άλλα, ρωτά το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με επιστολή του στις 22/3/2001, προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όσον αφορά τη χρήση των όπλων εκ μέρους των αστυνομικών. Ετσι, μετά τον «τρομονόμο», μετά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, μετά το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση μισθοφορικού στρατού, ένα ακόμη μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης της καταστολής του λαού κινήματος βρίσκεται στα σκαριά, όπως αποκάλυψε κατ' αποκλειστικότητα ο «Ριζοσπάστης», την Παρασκευή, 15/6/2001. Και όλ' αυτά, «προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας», όπως ισχυρίζεται ο υπουργός!

Απαθής η ΕΕ για τις δολοφονίες στα «λευκά κελιά»

Σημαντική πρωτοβουλία συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας ενάντια στα «λευκά κελιά» στην Τουρκία, με συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη και του Γάλλου ευρωβουλευτή Α. Κριβίν. Σ' αυτήν καταγγέλθηκε η βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής στις τουρκικές φυλακές τον προηγούμενο Δεκέμβρη, καθώς και οι φρικτές συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται και αργοπεθαίνουν οι πολιτικοί κρατούμενοι, απεργοί πείνας των «λευκών κελιών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης καταδίκασε την απαράδεκτη κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και την ωμή δολοφονία, ουσιαστικά, των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων, αλλά και τη στυγνή απάθεια, με την οποία η «δημοκρατική» ΕΕ, δήθεν προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζει την εκτυλισσόμενη τραγωδία, συνεργώντας σιωπηρά στο έγκλημα που διαπράττεται. «Οι πιέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Αλυσσανδράκης, «κατευθύνονται περισσότερο προς τους πολιτικούς κρατουμένους, ώστε να σταματήσουν την απεργία, παρά προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει τεράστια οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ο Κ. Αλυσσανδράκης κατέληξε λέγοντας ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενισχύεται η εφοπλιστική ασυδοσία

Τεράστιες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για το λαό, από την εφαρμογή του νόμου για την «απελευθέρωση της ακτοπλοΐας που ψήφισε η Βουλή τη βδομάδα που πέρασε. Θα αυξηθούν οι συνέπειες και στην ανάπτυξη των νησιών και στην ασφάλεια των πλοίων και στα δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά και στην κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές.

Η εφοπλιστική ασυδοσία γίνεται κυρίαρχη, αφού ο ανταγωνισμός θα είναι οξύτατος, γεγονός που σημαίνει μικρότερο κόστος. Και μικρότερο κόστος σημαίνει λιγότερη ασφάλεια και ναυτικά «ατυχήματα». Στα τουριστικά νησιά, που είναι το φιλέτο, δίνεται η δυνατότητα να πηγαίνουν καράβια που παρέχουν κάποια επιπλέον εφόδια και είναι ελκυστικά για τον τουρίστα, αφήνοντας τα σαπάκια στις άγονες γραμμές. Το ΚΚΕ υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η μόνη λύση προς όφελος των ναυτεργατών, των νησιωτών, του λαού γενικότερα είναι η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα για την ακτοπλοΐα, αλλά και γενικότερα για τις συγκοινωνίες.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Είναι πολύ βολικό να παίρνει κανείς το μέρος της αντιμοναρχικής πλευράς, μέσα στο απίθανο σχήμα «μοναρχικοί - αντιμοναρχικοί», για να κατακεραυνώσει τη μοναρχική πλευρά. Αλλά δεν είναι καθόλου βολικό, για κάποιους πούρους αντιμοναρχικούς, να θυμούνται ολόκληρη την αλήθεια, όταν αυτή αποκαλύπτει το ρόλο και της φιλελεύθερης αντιμοναρχικής πλευράς (σελίδα 13)

Στόχος του ιδιωτικού κεφαλαίου έχει γίνει η κρατικοσυνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», της οποίας η πώληση μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) μέσω του χρηματιστηρίου (σελίδα 14)

Ψηφίστηκε νέα κοινοτική οδηγία που αφορά στη σκόπιμη απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον, δηλαδή στη λεγόμενη μεταλλαγμένη γεωργία και αναζωπυρώθηκε η συζήτηση γύρω από τη χρησιμότητα, τη δυνατότητα, αλλά και τους κινδύνους της μεταλλαγμένης γεωργίας (σελίδα 15)

Αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι εργαζόμενοι κι εκείνοι που θα εισπράξουν είναι οι Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες. Η ιστορία τους έχει αποδείξει πως αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το μεγάλο κεφάλαιο (σελίδες 16 - 17)

Δεκαέξι γυναικείες οργανώσεις δηλώνουν ενωμένες την αντίθεσή τους και διαμαρτύρονται για την ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, και συνυπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια (σελίδα 18)

Μέσο καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων είναι το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων, που υλοποιείται σε 145 δήμους και κοινότητες της χώρας και απασχολεί συνολικά 3.300 ανέργους (σελίδα 19)

Χρειάζεται πολιτική πρόληψης της χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, που συνδέεται και πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης αιτημάτων των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή, για ανάπτυξη της προσωπικότητας, για κοινωνική απελευθέρωση (σελίδα 24)

Πώς το κεφάλαιο αναγορεύεται σε «εθελοντή» προστάτη του περιβάλλοντος και πώς η ανήθικη αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» τείνει να μετεξελιχθεί στην ακόμη πιο βάρβαρη «ο ρυπαίνων πληρώνεται κι ο ρυπαινόμενος πληρώνει» (σελίδα 25)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org