ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΙΣΘΟ
Παρατείνει τους άθλιους μισθούς αντί να τους καταργήσει

Προωθεί τροπολογία για νέα επέκταση της ΕΓΣΣΕ, που νομιμοποιεί τα 586 ευρώ κατώτερο μισθό

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και σε συμπαιγνία με τη ΓΣΕΕ διατηρεί σε ισχύ τις προβλέψεις της ΠΥΣ 6/2012

Eurokinissi

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και σε συμπαιγνία με τη ΓΣΕΕ διατηρεί σε ισχύ τις προβλέψεις της ΠΥΣ 6/2012
Αλλη μια παράταση τριών μηνών στην ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας, αντί να προχωρήσει στην επαναφορά με νόμο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Τις προθέσεις της ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, στη συνάντηση που είχαν χτες. Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, επιβεβαιώνεται ότι παραμένει στον «πάγο» το νομοσχέδιο που διαφημίζει μήνες τώρα η κυβέρνηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτερο μισθό, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ακόμα και από τα ελάχιστα που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να κλέψει την ψήφο του λαού.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη, με τροπολογία που κατέθεσε, η κυβέρνηση επέκτεινε για ένα ακόμα εξάμηνο τους κανονιστικούς όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έληγε κανονικά στις 31/12/2014. Στο τέλος του Μάρτη έληγε και το τρίμηνο της μετενέργειας. Μετά την πρώτη παράταση, η λήξη της σύμβασης μετατέθηκε για τις 30 Ιούνη και τώρα πάει ένα τρίμηνο πιο πίσω.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι δεν έχει ακόμα καταργηθεί η ΠΥΣ του 2012, σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι τη λήξη αυτής της σύμβασης, ο κατώτερος μισθός των 586 ευρώ και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους κάτω των 25 ετών θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά, χωρίς την παραμικρή αύξηση στον κατώτερο μισθό. Δηλαδή, με τη λήξη της σύμβασης (αν δεν πάρει νέα παράταση...), οι μισθοί θα παραμένουν καθηλωμένοι στα άθλια «μνημονιακά» επίπεδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κοντεύει να συμπληρώσει ένα χρόνο στην κυβέρνηση.

Απέναντι σ' αυτόν το νέο εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, «χαιρέτησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για παράταση της ισχύος της σύμβασης» και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «το ζητούμενο είναι να επαναρρυθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού σημείωσε: «Μαζί με την πρόταση της μετενέργειας για τρεις μήνες που μας έκανε τη "χάρη" να μας δώσει, παρατείνεται και η μνημονιακή πολιτική.

Το ΠΑΜΕ δηλώνει καθαρά ότι "τα σύρε και έλα" του νόμου αποτελούν κοροϊδία. Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενσωματώσει το κίνημα στους σχεδιασμούς της, να διαμορφώσει συνειδήσεις υποταγής, να γίνουν οι εργαζόμενοι συνένοχοι στις επιδιώξεις κυβέρνησης - θεσμών.

Μπορεί να έχει συνοδοιπόρους την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να χαίρει της εμπιστοσύνης συνδικαλιστικών δυνάμεων, όπως είπαν χαρακτηριστικά ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ - ΕΜΕΙΣ, αλλά το ΠΑΜΕ δε δίνει καθόλου χρόνο. Απαιτούμε την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, των ΣΣΕ και θα κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι του για να οργανωθεί - αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα πει "όχι" στα νέα μέτρα, θα απαιτήσει ανάκτηση των απωλειών και θα διεκδικεί με βάση τις ανάγκες του».

Στάσεις εργασίας και Συνελεύσεις στα Πρακτορεία Τύπου

Σε τετράωρες στάσεις εργασίας, στις δύο βάρδιες των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, προχωρά την Πέμπτη η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Συγκεκριμένα, στάση εργασίας (1 π.μ. - 5 π.μ.) και Γενική Συνέλευση στις 1.30 π.μ. στην «Ιριδα» θα γίνει για τους εργαζόμενους της βραδινής βάρδιας. Σε αντίστοιχη στάση (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στο πρακτορείο «Αργος» (πύλη 10α) καλεί το σωματείο και την πρωινή βάρδια.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν: Υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει ό,τι και η τελευταία. Να σταματήσουν οι καθυστερήσεις πληρωμών. Ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην «Ιριδα».

Τη στάση των διοικήσεων των πρακτορείων «Αργος» και «Ευρώπη», που αποφεύγουν τη συζήτηση για τη Σύμβαση, καταγγέλλει το σωματείο. Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ακόμα ότι «Οι καθυστερήσεις πληρωμών που συνεχίζονται και μεγαλώνουν, έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση για τους εργαζόμενους. Συνεχίζουν οι σοβαρές ελλείψεις στην υγιεινή και ασφάλεια στις εγκαταστάσεις της "Ιριδας", ενδεικτικό και αυτό του πόσο σοβαρά υπολογίζουν τις συνθήκες που δουλεύουμε».

ΣΣΕ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Ακαρπη και η νέα συνάντηση με τον ΣΕΒ

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η χτεσινή νέα συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με εργοδότες του ΣΕΒ, με θέμα την υπογραφή ΣΣΕ στα εμφιαλωμένα. Οι εργοδότες συνέχισαν την παρελκυστική τακτική και την κωλυσιεργία με διάφορα προσχήματα, ενώ σκόπιμα, για άλλη μια φορά, δεν προσήλθαν όλοι στη συνάντηση. Σήμερα, θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον ΣΕΒ για τις υπόλοιπες Συμβάσεις που υπογράφει η Ομοσπονδία. Καλώντας τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα, η Ομοσπονδία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με ευρεία ολομέλεια όλων των σωματείων της χώρας, με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο των ΣΣΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή 21 Ιούνη στις 11 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Σε συνεδρίασή της, στις 17 Μάη, η Ομοσπονδία είχε αποφασίσει την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περιοδείες και συσκέψεις σε επιχειρήσεις του κλάδου σε όλη τη χώρα, έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις από Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς για απεργία.

Ο

«ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ»: Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου» την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μηνών και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει ο εργοδότης, καθώς και έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

ΟΜΙΛΟΣ «ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ»: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες βρίσκονται από χτες, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Σκουλούδη» («Ευβοϊκή Οινοποιητική», ΙΝΟ) με αίτημα να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ στο Αγρίνιο έκανε χτες η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, εντατικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς στον κλάδο των κατασκευών, ειδικότερα στα εργοτάξια των οδικών αξόνων, και ασφάλιση με βάση τις κλαδικές συμβάσεις του 2009.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τη Γενική του Συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος (ΣΕΦIΕ Θ-ΒΕ), την Κυριακή 21 Ιούνη, τις 6 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«ΟΛΥΜΠΟΣ»: Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας με την οποία καταδικάστηκαν - μειοψήφησε η πρόεδρος της έδρας κα Πάπαρη - σε βαριές ποινές τέσσερις συνδικαλιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση το 2012 έξω από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος» των αδελφών Σαράντη, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τον εν λόγω εργοδότη να εφαρμόζει ανενόχλητος τους δικούς του ...νόμους στις εργασιακές σχέσεις!». Καλεί τους εργαζόμενους της «Ολυμπος» και του ομίλου των αδελφών Σαράντη να οργανωθούν στο ταξικό συνδικάτο.

ΠΑΓΝΗ: Νέα τρίωρη στάση εργασίας διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σήμερα, Τετάρτη, από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί. Στο πλαίσιο της στάσης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ. Οπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου, «η κατάσταση στο νοσοκομείο γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς».

ΛΑΡΙΣΑ: Για τις 15 Φλεβάρη 2016 αναβλήθηκε η δίκη των 11 αγροτών που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Νίκαιας το 2013. Ωστόσο, τα «αγροτοδικεία» είναι συνεχή, καθώς ακολουθούν συνεχόμενες δίκες αγροτών συνδικαλιστών στις 17 Σεπτέμβρη, στις 14 Οκτώβρη, το Νοέμβρη και ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται.

ΕΚΑΒ: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ διεκδικώντας δεδουλευμένα από νυχτερινές βάρδιες, αργίες και εκτός έδρας, από τον Ιούνη του 2014.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας. Σκοπός της Γενικής Συνέλευσης είναι να ληφθεί απόφαση για απεργία στον κλάδο όταν έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα συμφωνία - μνημόνιο, «γιατί μπλόκο σε παλιά και νέα μνημόνια μπορεί να βάλει μόνο ο αγώνας της εργατικής τάξης, κόντρα στην κυβέρνηση που υπηρετεί κεφάλαιο - ΕΕ και τη στρατηγική της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ