ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
Μύδροι...

Μύδρους εξαπολύει η χτεσινή «Αυγή» για τη «διεθνή κοινότητα» και ιδιαίτερα την ΕΕ, που κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, με αφορμή το μακελειό στη Γάζα. Η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Μογκερίνι, που ζήτησε «αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές». Κατηγορεί μάλιστα την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής ότι «κατονομάζει ως συνυπεύθυνη με το Ισραήλ τη Χαμάς, αποδίδοντας στα θύματα μια ευδιάκριτη ρετσινιά τρομοκρατίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάπως πήγαιναν γυρεύοντας». Σύμφωνα με την «Αυγή», συνολικά η «διεθνής κοινότητα» χρησιμοποίησε «μετρημένες εκφράσεις» απέναντι στο Ισραήλ, όπως «να αποφεύγεται η δυσανάλογη χρήση βίας» ή «να χρησιμοποιείται μόνο ως ύστατο μέσον». Τέλος, η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της «καταχεριάζει» ορισμένους από τους συμμάχους των ΗΠΑ στην ΕΕ, οι οποίοι «τρέχουν δουλοπρεπώς πίσω από τον Τραμπ» και αφήνουν στο απυρόβλητο το ρόλο των Αμερικανών στην περιοχή. Είναι πρόκληση για το λαό να καταγγέλλει η «Αυγή» όλους όσοι εξισώνουν θύτες και θύματα στο μακελειό της Γάζας και να σφυρίζει αδιάφορα για την ελληνική κυβέρνηση, που κάνει ακριβώς το ίδιο.

... συγκάλυψης

Για του λόγου το αληθές, να τι γράφει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες Παλαιστίνιους: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών». Τι είναι όλα αυτά, αν όχι «ξέπλυμα» του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ αλλά και του ρόλου των ΗΠΑ, που αποσιωπάται εντελώς στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ; Εκτός αν η «Αυγή» συγκαταλέγει τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις κυβερνήσεις που «τρέχουν δουλοπρεπώς πίσω από τον Τραμπ» και μας το κρύβει...

Εχθρός λαός

Μόνο «στο ντούκου» δεν πρέπει να περάσει η προχτεσινή αναγγελία του υπουργού Αμυνας ότι η κυβέρνηση συζητά τη δημιουργία «κοινών κανόνων εμπλοκής» μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Ο σχεδιασμός αυτός, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», σηματοδοτεί την «ενεργότερη» εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, με ένταση της καταστολής σε βάρος του λαού. Αρκεί να δει κανείς τις εικόνες από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου δυνάμεις του στρατού περιπολούν στους δρόμους, στο όνομα της «ασφάλειας από τους τρομοκράτες» και για την επιτήρηση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», για να καταλάβει το σκηνικό που στήνεται βήμα - βήμα και στην Ελλάδα. Αλλωστε, ως κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη, έστω και σε επίπεδο ασκήσεων, τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή του πλήθους, όπως προβλέπεται από τις ΝΑΤΟικές νόρμες για την αντιμετώπιση του εχθρού λαού...

Αναψυχή

Για την εφημερίδα «Δημοκρατία», τον χυδαίο αντικομμουνισμό της και την προσπάθεια που κάνει να «ξεπλύνει» τη χούντα, έχουμε γράψει πολλές φορές. Σε πρόσφατο άρθρο της έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τη Μακρόνησο και τη Λέρο ως τόπους εξορίας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στο «Κολαστήρι» οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές δεινοπάθησαν από τα βασανιστήρια και τις στερήσεις, σε αντίθεση με τις εξορίες επί δικτατορίας, όπου οι εκτοπισμένοι «ζούσαν καλύτερα από το "δημοκρατικό" σήμερα!». Σύμφωνα με την εφημερίδα, μπροστά στην κόλαση της Μακρονήσου «όσα κακόμορφα και δολοφονικά έκανε η απριλιανή δικτατορία μοιάζουν παράδεισος (...) Στο Παρθένι όχι μόνο δεν έπεφτε ξύλο, όχι μόνο δεν έπεφτε σφαλιάρα, όχι μόνο δεν επιτρεπόταν η είσοδος χωροφύλακα, αλλά είχαμε όλον τον χρόνο ελεύθερο για διάβασμα, για κομματικές συζητήσεις, για σκάκι και τάβλι, και τα καλοκαίρια για καθημερινά μπάνια και εβδομαδιαίο κινηματογράφο, μέχρι τένις!». Τι σήμαινε λοιπόν για τους εξόριστους ο εκτοπισμός επί χούντας; Αναψυχή και ζωή παραμυθένια! Αισχρά ψέματα και φαιδρές «αναλύσεις», βγαλμένες από τη χρυσαυγίτικη προπαγάνδα, ανακατεύονται στις σελίδες της «Δημοκρατίας» για να «ξεπλύνουν» τον αντικομμουνισμό, τις διώξεις και την καταστολή από την αστική τάξη και το κράτος της, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1902 Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

1937 Στη Δημοκρατική Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Χ. Νεγκρίν, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Στην κυβέρνηση αυτή το Κομμουνιστικό Κόμμα μετέχει με δύο υπουργούς (Παιδείας και Γεωργίας).

1941 Με διαταγή του Α. Χίτλερ η Ελλάδα χωρίζεται επισήμως σε τρεις ζώνες κατοχής. Η Γερμανία κρατά τις σημαντικότερες από στρατιωτική άποψη περιοχές και τις περιοχές απ' όπου διέρχονταν σιδηροδρομικές αρτηρίες, δηλαδή την Κεντρική Μακεδονία, το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Εβρου, τα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, την περιοχή της Αττικής και Μεγαρίδας, τη βόρεια Πελοποννησιακή ακτή, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τον Πόρο, τη Μήλο, την Κρήτη και τις βόρειες ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Η ιταλική ζώνη κατοχής περιλάμβανε την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες - εκτός από τη Μήλο - την Ικαρία και τη Σάμο. Τέλος, η βουλγαρική ζώνη περιελάμβανε τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ένα μικρό τμήμα του νομού Εβρου και τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

1944 Ξεκινά η Σύσκεψη του Λιβάνου (17-20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας. Σε αυτή μετείχαν αντιπροσωπείες της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ, των Εθνικών Δυναμικών Οργανώσεων, της ΕΚΚΑ, του Λαϊκού Κόμματος, του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, του Αγροτικού Κόμματος, του Προοδευτικού Κόμματος, καθώς και της κυβέρνησης του Καΐρου με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία που κατέληξε η Σύσκεψη προέβλεπε την ενοποίηση και υπαγωγή όλων των αντάρτικων σωμάτων της Ελεύθερης Ελλάδας στην «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» που συγκροτήθηκε υπό τον Γ. Παπανδρέου (και στην οποία το ΕΑΜ μετείχε με 6 υπουργούς και υφυπουργούς). Η Σύσκεψη καταδίκασε επίσης το κίνημα της Μέσης Ανατολής.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις υποχωρήσεις της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, γιατί είχε παραβεί τις γραπτές εντολές οι οποίες της είχαν δοθεί. Κατά της Συμφωνίας του Λιβάνου τάχθηκε επίσης αρχικά και το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες. Ωστόσο, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, η Συμφωνία εγκρίθηκε τελικά από την ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 2-3/8/1944, όπως και από την ΚΕ του ΕΑΜ (15/8/1944).

Στις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας (Δεκέμβρης 1944) το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Ετσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία κ.ά.) που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1948 Συγκροτείται η Δυτική Ενωση, που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).

1972 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου Ridel, υπεύθυνος για τη δολοφονία 118 Ελλήνων στο Μονοδένδρι, που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα με την άδεια της Χούντας, αναγνωρίστηκε στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Σπάρτης από συγγενείς των εκτελεσμένων και αφού αποδοκιμάστηκε και ξυλοκοπήθηκε, αναγκάστηκε να φύγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ