ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΑΝΤ - ΜΕΡΚΕΛ
Συμφωνούν στην επίθεση κατά των λαών

Η διάθεση να αναζητήσουν νέο συμβιβασμό για λογαριασμό των μονοπωλίων αναδείχθηκε στην προχτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών

Ο γαλλογερμανικός άξονας σε νέα, εξίσου αντιλαϊκή σύνθεση
Ο γαλλογερμανικός άξονας σε νέα, εξίσου αντιλαϊκή σύνθεση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Χωρίς πολλές δηλώσεις, αλλά με αρκετά αποκαλυπτικό περιεχόμενο έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αυταπατών περί «αλλαγής πλεύσης της ΕΕ» και όσων τα υιοθέτησαν τόσο στη χώρα μας (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και Νέα Δημοκρατία), αλλά και αλλού στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον νεοεκλεγέντα Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Ολάντ και Μέρκελ συμφώνησαν ότι η (καπιταλιστική) «ανάπτυξη» είναι πολύ σημαντική και ότι πρέπει ν' αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και αναγνώρισαν ότι διαφωνούν ως προς το ποιες θα πρέπει να είναι αυτές.

Δεσμεύτηκαν, όμως, ότι οι αρμόδιοι συνεργάτες εκατέρωθεν αρχίζουν, ήδη, διαβουλεύσεις έτσι ώστε ο γαλλο-γερμανικός άξονας να είναι έτοιμος εγκαίρως να «καταθέσει μια κοινή προσέγγιση στο ζήτημα της ανάπτυξης ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, τον επόμενο μήνα». Είναι προφανές ότι παρά τους διαγκωνισμούς τους το γαλλικό και το γερμανικό κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος εκείνου που στήριξε τον Ολάντ, δυσφορώντας από την κυριαρχία του γερμανικού κεφαλαίου, θα προσπαθήσουν να βρουν ένα νέο συμβιβασμό που δε σχετίζεται με τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, αντίθετα προϋποθέτει παντού το χτύπημα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Ολάντ αναφέρθηκε εκ νέου στην πρότασή του περί «ευρωομολόγου» και στην πολυσυζητημένη πλέον «αναδιαπραγμάτευση» του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν αμφισβητεί την ίδια την ύπαρξη και το γνωστό περιεχόμενο του Συμφώνου, αλλά απλώς επιδιώκει τον «εμπλουτισμό» του με μέτρα «ανάπτυξης», μια προοπτική που η Μέρκελ ουδόλως απέρριψε. Οι δύο τους συμφώνησαν και ως προς τη στάση απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «θέλουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με τις επίπονες δεσμεύσεις της» και απλώς ο Ολάντ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ελπίδας προς την Ελλάδα ως προς τη λήψη μέτρων ανάπτυξης», προοπτική με την οποία δε διαφώνησε η Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι για τη Γερμανία η απρόσκοπτη εφαρμογή του Συμφώνου είναι το πρώτο βήμα «ανάπτυξης».

Νέα κυβέρνηση

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ χτες ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό. Πρόκειται για ένα 34μελές σχήμα, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις - κλειδιά στενοί συνεργάτες του Ολάντ εδώ και πολλά χρόνια, με εξαίρεση την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, επί Μιτεράν, και πρώην υπουργού Οικονομικών, επί κυβέρνησης Ζοσπέν, Λορέν Φαμπιούς, στο υπουργείο Εξωτερικών. Ολάντ και Φαμπιούς έχουν επανειλημμένως διαφωνήσει ως προς την επιλογή τακτικών στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κατά τα άλλα, στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο στενός συνεργάτης, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και επικεφαλής της προεκλογικές εκστρατείας - ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το πυροτέχνημα περί «αναδιαπραγμάτευσης» - Πιερ Μοσκοβισί. Στο υπουργείο Εργασίας τοποθετήθηκε ένας εξίσου «γνωστός υπέρμαχος της αναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου», ο Μισέλ Σαπέν, στο υπουργείο Αμυνας ο στενός φίλος του Ολάντ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η μαύρη βουλευτής από τη γαλλική Γουινέα, Κριστιάν Τομπιρά.

Εκτός κυβέρνησης επέλεξε να μείνει η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, διαφωνώντας με την επιλογή Ερό για την πρωθυπουργία. Σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας.

ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει την παρουσία μισθοφόρων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό δίκτυο «Ροσίγια 24» ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ υποστήριξε ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν συλλάβει ξένους μισθοφόρους, που θα τους δημοσιοποιήσουν σύντομα, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνωμοσία σε βάρος της Συρίας στην οποία εμπλέκονται και ξένες χώρες, οι οποίες «στηρίζουν τις τρομοκρατικές ένοπλες δυνάμεις που δρουν στο συριακό έδαφος», μια τακτική, που, όπως προειδοποίησε, θα μπορούσε να στραφεί και εναντίον τους και ν' αποκτήσουν ανάλογα προβλήματα. «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αραβική άνοιξη, είναι χάος» εκτίμησε ο Ασαντ. Παραδέχτηκε ότι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί επηρεάζουν τη συριακή οικονομία αλλά δήλωσε ότι οι «σχέσεις της Συρίας με τη Δύση παραμένουν καλές».

Ο Σύρος πρόεδρος αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα 7 Μάη, στις οποίες συμμετείχε το 51,2%. Ο Ασαντ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του συριακού λαού αποδεικνύει ότι ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις και τις υποστηρίζει και ότι δεν υπέκυψε στις απειλές των τρομοκρατών. Επέκρινε, επίσης, το μποϊκοτάζ που είχε κηρύξει η αντιπολίτευση λέγοντας ότι περιφρονεί τη θέληση του συριακού λαού.

Σε μια άλλη εξέλιξη χτες το μεσημέρι, κατέστη δυνατή η απομάκρυνση των περίπου έξι παρατηρητών του ΟΗΕ που εγκλωβίστηκαν στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στα βόρεια της Συρίας την Τρίτη, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης ενώ στην πόλη διεξάγονταν σοβαρές συγκρούσεις. Οπως επιβεβαιώθηκε και από τον επικεφαλής των παρατηρητών, αντιστράτηγο Ρόμπερτ Μουν, οι παρατηρητές «έμειναν όλο το βράδυ υπό την προστασία ενόπλων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και σήμερα αποχώρησαν με όχημα του ΟΗΕ που έφτασε στην πόλη, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν, χωρίς φυσικά να μπορεί να διασταυρωθεί από πουθενά αλλού, ότι στην Χαν Σεϊχούν σκοτώθηκαν την Τρίτη τουλάχιστον 21 άνθρωποι και ότι στη Χομς έγιναν 15 εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συριακή ηγεσία δεν θέλησε ούτε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ορκίστηκε μετά από ανασχηματισμό νέα 25μελής παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, έναν περίπου χρόνο μετά την παραίτησή της (τον Φεβρουάριου του 2011) ενόψει, τότε, της έναρξης των διαπραγματεύσεων συμφιλίωσης μεταξύ των δύο μεγάλων παλαιστινιακών παρατάξεων της «Φατάχ» και της ισλαμιστικής «Χαμάς». Στόχος τότε ήταν ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης κοινής αποδοχής που θα οδηγούσε τα παλαιστινιακά εδάφη σε νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι συνομιλίες, όμως, έχουν βαλτώσει, τους τελευταίους μήνες, καθώς η «Χαμάς» βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας της και των συμμαχιών της στην περιοχή, κάτι που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος Αμπάς, για να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα διοικητικά ζητήματα».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το γραφείο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών (FBI) στη Νέα Υόρκη άρχισε έρευνα για τη ζημιά 2 δισ. δολαρίων που υπέστη η τράπεζα JPMorgan Chase & Co, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ελλείμματος επενδυτικού κεφαλαίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου μέσα στην επόμενη δεκαετία με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει το ΔΝΤ. Αυτή την περίοδο οι τιμές του πετρελαίου κινούνται στα 110 δολάρια το βαρέλι, όμως ο συνδυασμός της αυξανόμενης ζήτησης, και των δυσκολιών στην παραγωγή και διάθεση του πετρελαίου θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total ανακοίνωσε χτες ότι κατάφερε να σταματήσει τη διαρροή αερίου από ένα κοίτασμα στη Βόρεια Θάλασσα, ανοικτά της Σκοτίας, που την είχε αναγκάσει στα τέλη του Μάρτη να απομακρύνει τους εργαζομένους από την εξέδρα Elgin.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν αργά προχτές βράδυ από πυρά αγνώστων και τη ρίψη τεσσάρων χειροβομβίδων έξω από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην παράκτια πόλη της Κένυας, Μομπάσα. Οι αρχές αποδίδουν την επίθεση σε ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία και επιχειρεί να στρατολογήσει νέα μέλη μεταξύ της πολυπληθούς σομαλικής παροικίας στην Κένυα.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Επιδρομή των ΗΠΑ με πρόσχημα τα ναρκωτικά

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ο «βρώμικος πόλεμος» μεταξύ αρχών ασφαλείας και συμμοριών και καρτέλ έχει ήδη εξαπλωθεί για τα καλά και στην υπόλοιπη Κεντρική Αμερική, όπως και η διεξαγωγή του με πρώτο βιολί τις ΗΠΑ, που με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» έχει επιβάλει εκ νέου στη στρατιωτική τους παρουσία και τις βάσεις τους και κατ' επέκταση τον έλεγχο της περιοχής.

Τα πρώτα αποτελέσματα στην Ονδούρα ήδη καταγράφονται. Τουλάχιστον 4 αγρότες σκοτώθηκαν και άγνωστος αριθμός τραυματίστηκε, κατά τη διάρκεια επιδρομής με μαχητικά ελικόπτερα, επιδρομής υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), σύμφωνα με τις δηλώσεις προς την εφημερίδα Ελ Τιέμπο του βουλευτή από την Γκράσια α Διός, Γουντ Γκράουελ Μάιλο, και το δήμαρχο της πόλης Αουας στην επαρχία Μοσκιτία, που έγινε η επίθεση Λούσιο Μπακεδάνο. Η επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, παρουσιάστηκε παραποιημένη ως «μεγάλη επιτυχία» των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών και των καρτέλ καθώς δύο «ναρκέμποροι» εξοντώθηκαν....

Σύμφωνα με τις πληροφορίες όμως δύο άντρες, δύο παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες έγιναν στόχος από τα ελικόπτερα, από άντρες της DEA και του στρατού της Ονδούρας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μέσα σε πλοίο στον ποταμό Πατούκα και ενώ επέστρεφαν στις κατοικίες τους από την εργασία τους, όπως καταγγέλλουν λαϊκές οργανώσεις. Οργανώσεις που στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η πρακτική του πολέμου στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ή τη Συρία λαμβάνει χώρα τώρα και στην Ονδούρα, όπου ξένα στρατεύματα έχουν καταλάβει την Ονδούρα, των οποίων η δράση είναι απολύτως προστατευμένη και νομιμοποιημένη με την αναθεώρηση της στρατιωτικής συμφωνίας του 1953, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Τέλος, τη νύχτα της Δευτέρας βρέθηκε το πτώμα του 45χρονου δημοσιογράφου Ανχελ Αλφρέδο Βιγιατόρο Ριβέρα που αγνοείτο από την Πέμπτη.

Απολογιστική συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί την απολογιστική συνέλευσή της την Τετάρτη 23 Μάη 2012 στις 5:30 μ.μ. στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ