ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέες αυξήσεις αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ΔΕΠ

Νέες απανωτές αυξήσεις - "φωτιά" στα υγρά καύσιμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ΔΕΠ, η οποία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τσέπες των γιωταχήδων. Με τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις, που έχουν επιβληθεί από την αρχή του χρόνου, οι γιωταχήδες είναι αυτοί που έχουν πληρώσει τα "σπασμένα" της απελευθέρωσης στο χώρο των καυσίμων, καθώς οι βενζίνες έχουν ακριβύνει σ' αυτό το διάστημα γύρω στις 25 δρχ. το λίτρο.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Β. Τούντα,οι νέες αυξήσεις στις τιμές διυλιστηρίου, που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα ανέρχονται σε 3 δρχ./λίτρο για τις βενζίνες και στις 2,50 δρχ./λίτρο στο ντίζελ, ενώ ανώτερο στέλεχος από τη διοίκηση της ΔΕΠ έκανε χτες λόγο για αύξηση κατά 3,50 δρχ. στις βενζίνες και 1,50 δρχ. στο ντίζελ.

Σε χτεσινή τους συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη,οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών ζήτησαν τη διατήρηση του πλαφόν που έθεσε την προηγούμενη βδομάδα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων από τα πρατήρια της επαρχίας και του καθορισμού περιθωρίων κέρδους από τις εταιρίες, το οποίο λήγει σήμερα, για δύο ακόμη βδομάδες, και την επέκτασή του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, σε πολύωρη σύσκεψη που είχε χτες το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, αποφάσισε τη διατήρηση του πλαφόν για μία ακόμη βδομάδα.

Απ' την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, με δηλώσεις στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισαν "κενό γράμμα" τις συστάσεις του υπουργείου για πώληση της βενζίνης σούπερ στις 219 δρχ. το λίτρο από τα πρατήρια της Αθήνας την περασμένη βδομάδα, επισημαίνοντας ότι: Οι πέντε εταιρίες εμπορίας, που ελέγχουν το 75%-80% των πρατηρίων της Αθήνας και του Πειραιά, διέθεταν τη βενζίνη σούπερ στις 218,6 δρχ. το λίτρο.Ετσι, με τη νέα αύξηση η λιανική τιμή της βενζίνης σούπερ θα φτάσει στην Αττική τις 231 δραχμές το λίτρο.

Η παραπάνω επισήμανση από τη μεριά των πρατηριούχων αποκαλύπτει εν μέρει τον καθαρά δημαγωγικό χαρακτήρα των εκάστοτε τέτοιου είδους εξαγγελιών της κυβέρνησης περί επιβολής πλαφόν στα καύσιμα και των συστάσεων στους καταναλωτές για αγορά "φτηνής" βενζίνης, από τις οποίες οι πρατηριούχοι προκύπτουν να είναι οι "κακοί" της υπόθεσης. Στην ουσία, η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να θίξει το καθεστώς της "ελεύθερης" αγοράς που πληρώνουν οι καταναλωτές και γεμίζει τα ταμεία των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας. Αυτό, εξάλλου, ομολογεί η απροθυμία της να επιβάλει πλαφόν και στα διυλιστήρια.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύντομα οι ανατιμήσεις αυτές στα καύσιμα δε θα πλήττουν μόνο τους γιωταχήδες και τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες οχημάτων, αλλά γενικά τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, καθώς οι αυξήσεις αυτές αποτελούν προάγγελο ανατιμήσεων σε μια σειρά από βιομηχανικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα οποία οι βιομήχανοι, που μπορούν να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές των προϊόντων, θα μετακυλήσουν την όποια αύξηση του κόστους παραγωγής στη λιανική τιμή.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Αισθητή αύξηση τον περασμένο Γενάρη

Σημαντική αύξηση που ξεπερνά το 60% σημείωσε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Γενάρη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995. Η παραπάνω εξέλιξη που προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), οφείλεται στη μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους μήνες του 1995 εξαιτίας της έναρξης και εφαρμογής του "πόθεν έσχες" από την 1η Γενάρη 1995.Βεβαίως, η ανάκαμψη που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο διάστημα στην οικοδομική δραστηριότητα, δεν ανατρέπει τη γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στο συγκεκριμένο τομέα εξαιτίας της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Αδιάψευστος μάρτυρας, το γεγονός της αισθητής μείωσης κατά 3,9% που σημείωσε η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ολόκληρο το 1995 συγκριτικά με το 1994.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο όγκος με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας το Γενάρη 1996, ανήλθε σε 3.233 χιλιάδες κυβικά μέτρα, έναντι 2.018 χιλιάδων κυβικών μέτρων της αντίστοιχης περιόδους του 1995, δηλαδή αυξήθηκε κατά 60,2%.

Ειδικότερα, η οικοδομική δραστηριότητα στο παραπάνω διάστημα σημείωσε αύξηση κατά 86,8% στο νομό Αττικής και αύξηση 51,1% στην υπόλοιπη χώρα. Οπως τονίζεται σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις στη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, η σημαντική αύξηση των στοιχείων του περασμένου Γενάρη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οφείλεται στην έναρξη και εφαρμογή του "πόθεν έσχες" από 1-1-1995. Αποτέλεσμα του μέτρου αυτού - σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - ήταν η σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας για τους πρώτους μήνες του 1995.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο νομός Αττικής τον Γενάρη του 1996 συμμετέχει κατά 29,8% στο συνολικό όγκο, έναντι 25,5% του αντίστοιχου μήνα του 1995. Ανάλογη εικόνα εμφανίστηκε το συγκεκριμένο μήνα του 1996 και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τη Θράκη όπου η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 41,4%.Μεγάλη αύξηση κατά 120% εμφανίστηκε στο ίδιο διάστημα στην οικοδομική δραστηριότητα της Ηπείρου, καθώς και στα Ιόνια νησιά (100%), στα νησιά Αιγαίου (92,5%), στη Μακεδονία (90,2%) κλπ.

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 60/Α/9 - 4 - 96) ο νόμος 2392,που αφορά στην πρόσβαση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας σε διοικητικές πηγές και διοικητικά αρχεία και στη σύσταση Επιτροπής Στατιστικού Απορρήτου. Με τον ίδιο νόμο, ρυθμίζονται θέματα διενέργειας απογραφών και στατιστικών εργασιών, καθώς και θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της ΕΣΥΕ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ανατέθηκε στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) η διενέργεια - από το έτος 1996 και εφεξής - της έρευνας Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών. Σκοπός της έρευνας αυτής - που έχει απογραφικό χαρακτήρα και θα ερευνώνται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου - είναι η συγκέντρωση οικονομικών στοιχείων και στοιχείων επί της απασχόλησης των ενδιάμεσων χρηματοοικονομικών οργανισμών (τράπεζες, ασφάλειες κλπ.).

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αυξάνεται κατά 137 δισ. δραχμές το όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών, που μπορεί να εκδίδει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 183/Β/20 - 3 - 96), το ανώτατο όριο έκδοσης εγγυητικών επιστολών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας αυξάνεται από 690 δισ. δρχ. σε 827 δισ. δρχ.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ: Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 112/Β/27 - 2 - 96) 7 αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες ορίστηκαν τα ποσά με τα οποία επιχορηγούνται για φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996 και ειδικότερα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας οι παρακάτω φορείς με τα εξής ποσά: Ο Αρμενικός Κυανούς Σταυρός με 5 εκατ. δραχμές, η Γενική Αρμενική Ενωση Αγαθοεργίας με 3 εκατ. δραχμές, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών με 25 εκατ. δραχμές, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με 20 εκατ. δραχμές, οι Χριστιανικές Αδελφότητες Νέων (ΧΑΝ) με 800.000 δραχμές, η Χριστιανική Ενωση Νεανίδων με 800.000 δραχμές και το Εθνικό Συμβούλιο Οργανώσεων Νεότητας Ελλάδας με 800.000 δραχμές.

ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΙ: Στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Β Ξάνθης, αντί του προϊσταμένου της ΔΟΥ Β Καβάλας, ανατέθηκε η αρμοδιότητα διενέργειας φορολογικού ελέγχου της εταιρίας καλσόν ΜΠΕΛΙΝΤΑ ΑΒΕΕ. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και μετά από σχετική αίτηση της ΜΠΕΛΙΝΤΑ, η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου στην παραπάνω εταιρία για τα οικονομικά έτη 1990 - 1993, ανατέθηκε στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Β Ξάνθης, με το σκεπτικό ότιαπό το έτος 1993 η ΜΠΕΛΙΝΤΑ μετέφερε την έδρα της και όλα τα τηρούμενα φορολογικά βιβλία και στοιχεία από την Καβάλα στην Ξάνθη.

Μέχρι τέλος Απρίλη "φεύγουν" τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη ή το αργότερο στις αρχές Μάη αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή της πρώτης παρτίδας 100.000 περίπου εκκαθαριστικών σημειωμάτων από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) προς τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της πρώτης παρτίδας θα είναι χρεωστικά, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο.

Η πρώτη δόση του σχετικού συμπληρωματικού φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Μάη, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η πληρωμή της δόσης γίνεται στο τέλος του επόμενου μήνα από το μήνα που βεβαιώθηκε ο φόρος. Το ΚΕΠΥΟ μέσα στις προσεχείς μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει βεβαιώσει τον επιπλέον φόρο σε 60.000 έως 100.000 φορολογούμενους, ώστε να είναι δυνατή η είσπραξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Μάη. Επιπλέον όσοι πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου στο τέλος Μάη, θα πληρώσουν τη δεύτερη στο τέλος Ιούλη και την τρίτη δόση στο τέλος Σεπτέμβρη. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όσοι πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου δικαιούνται έκπτωση 5%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ