ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Κρατική τρομοκρατία από το Ισραήλ

Με τη συνενοχή των ΗΠΑ το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στο Λίβανο. Δεκάδες τα θύματα κύρια από τους αμάχους. Πάνω από 400 χιλιάδες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς

ΛΙΒΑΝΟΣ.-

Διαστάσεις ανοιχτού πολέμου έχει λάβει, πλέον, η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στο Λίβανο. Εκτη μέρα, χτες, των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες έχουν πια ως στόχο και περιοχές εκτός της κατεχόμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Παρά τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι στόχος των σφοδρών επιθέσεων είναι οι βάσεις της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολά", η πλειοψηφία των θυμάτων ανήκει στον άμαχο πληθυσμό, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πάρει, ήδη, το δρόμο της προσφυγιάς. Η "Χεζμπολά" συνεχίζει τις επιθέσεις της στο Βόρειο Ισραήλ με πυραύλους Κατιούσα και απειλεί με σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας εντός και εκτός του ισραηλινού εδάφους. Ο διπλωματικός μεσολαβητικός μαραθώνιος που έχει αρχίσει δε φαίνεται να οδηγεί σε άμεση λύση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, που δηλώνουν ότι οι ισραηλινές επιδρομές πρόκειται να διαρκέσουν, τουλάχιστον, άλλες δύο εβδομάδες.

Αδιάκοπη πολυμέτωπη ισραηλινή επίθεση

Με σφοδρότητα συνεχίστηκε και χτες το αδιάκοπο ισραηλινό σφυροκόπημα περιοχών του Νοτίου Λιβάνου. Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στοιχίσει, μέχρι αργά χθες το βράδυ, τη ζωή σε, τουλάχιστον, 42 άτομα, ενώ άλλα, περίπου, 163 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι απλοί Λιβανέζοι πολίτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ισραηλινό κρατικό ραδιοσταθμό στην περιοχή του Νοτίου Λιβάνου έχουν εξαπολυθεί, περίπου, 4.000 οβίδες. Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στις εισόδους της λιβανικής πρωτεύουσας, καθώς 400.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο στη Βηρυτό, έχοντας εγκαταλείψει τα χωριά τους στο Νότιο Λίβανο. Πόλη - φάντασμα θυμίζει και η δεύτερη μεγάλη πόλη του Λιβάνου, το λιμάνι της Τύρου, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Στο μένος των ισραηλινών επιθέσεων βρίσκεται από τη Δευτέρα και η πόλη της Σιδώνας, ενώ, χτες, ο ισραηλινός στρατός έδωσε περιθώριο δύο ωρών στους εναπομείναντες κατοίκους της Τύρου να την εγκαταλείψουν, προειδοποιώντας ότι θα πραγματοποιηθούν επιδρομές ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και στην ίδια τη Βηρυτό, καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένα πλήξει τα νότια προάστιά της, που εκτιμάται ότι είναι προπύργιο των μαχητών της "Χεζμπολά". Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί ανάγκασαν τις λιβανικές αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, που βρίσκεται κοντά στα νότια προάστια. Επιπλέον, σημαντικά τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς την Κυριακή ισραηλινή επίθεση κατέστρεψε τη μονάδα ρεύματος της πόλης Τζαχμούρ, ενώ χτυπήθηκε ακόμα και το Γενικό Επιτελείο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση "Χεζμπολά" έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των δυνάμεών της, ενώ απείλησε με επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων εντός και εκτός του εδάφους του Ισραήλ. Παράλληλα, συνεχίζει να σφυροκοπά με πυραύλους Κατιούσα το Βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα. Ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, εκκενώσει όλη τη βόρεια περιοχή της χώρας και υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις της "Χεζμπολά" έχουν περιοριστεί τα τελευταία 24ωρα καθώς έχουν πληγεί πολλές βάσεις της οργάνωσης.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει διεθνή διπλωματικό αναβρασμό καθώς, τόσο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και πολλές αραβικές χώρες εκφράζουν φόβους ότι οι ισραηλινές επιθέσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα "ειρηνευτική διαδικασία" στην περιοχή. Στο πλευρό του Λιβάνου βρέθηκαν με δηλώσεις τους από την πρώτη στιγμή τόσο το Ιράν (το οποίο απέστειλε, ήδη, ανθρωπιστική βοήθεια στους Λιβανέζους πρόσφυγες) και η Λιβύη όσο και το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν αποδυθεί σε σειρά επαφών με την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια μεσολάβησης και τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι έχει ξεκινήσει μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων επισκεπτόμενος, μέσα σε ελάχιστες ώρες, τη Δαμασκό, το Κάιρο και το Παρίσι. Σε δηλώσεις του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως προς τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να μεσολαβήσουν, ώστε να τερματιστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον να ελέγξει τη "Χεζμπολά", που λαμβάνει εντολές από κέντρα εκτός Λιβάνου και που στρατοπεδεύει στην κατεχόμενη ζώνη, που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό. Η Γαλλία και η Ρωσία καταδίκασαν ανοιχτά τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ, βρίσκεται, ήδη, από χτες στην περιοχή σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια μέση λύση. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Σιμόν Πέρες, εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχιστούν οι ισραηλινές επιδρομές μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει το Τελ Αβίβ στη λιβανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές οι όροι αυτοί είναι: Να σταματήσει κάθε επίθεση με ρουκέτες Κατιούσα εναντίον ισραηλινού εδάφους από τη "Χεζμπολά", να σταματήσουν οι επιθέσεις της "Χεζμπολά" κατά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων που στρατοπεδεύουν στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου και να απομακρυνθούν από το Λίβανο όλες οι δυνάμεις της "Χεζμπολά". Μάλιστα, όπως δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Μοσέ Γιααλόν, οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του Λιβάνου πρόκειται να συνεχιστούν για αρκετές βδομάδες ακόμη. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες επανέλαβε τη θέση του ότι ο τερματισμός των ισραηλινών επιχειρήσεων εξαρτάται από την παρέμβαση της Δαμασκού στην οργάνωση της "Χεζμπολά", την οποία το Τελ Αβίβ πιστεύει ότι ελέγχει η συριακή ηγεσία.

Παρά τις ισραηλινές δηλώσεις ότι οι επιθέσεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν την "ειρηνευτική διαδικασία", αλλά ούτε και τις ισραηλινο - συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες, η Δαμασκός (που διατηρεί σημαντικό αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο λιβανικό έδαφος) εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε την άμεση επέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος για να επεξεργαστεί κοινή θέση και τακτική υποστήριξης της λιβανικής κυβέρνησης. Το προεδρείο του Συνδέσμου απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν άμεσα στο Λίβανο ενώ κατήγγειλε ότι αρκετά ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τουρκικά αεροδρόμια στα πλαίσια της πρόσφατης ισραηλινο - τουρκικής συμφωνίας συνεργασίας. Την καταγγελία αυτή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, αν και υπάρχουν φωτογραφίες του πρακτορείου "Ρόιτερ" που το αποδεικνύουν.

Καλύπτει το Ισραήλ "μεσολαβώντας" η Ουάσιγκτον

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε σειρά επαφών και διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στην επιθετική αυτή τακτική. Είναι, βέβαια, ξεκάθαρη η προσπάθεια των ΗΠΑ να μην υπάρξει σαφής καταδίκη των ισραηλινών επιδρομών ούτε, καν, από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σε μια πρώτη του συνεδρίαση σχετική με το θέμα τη Δευτέρα αρκέστηκε σε ευχές περί εκτόνωσης της έντασης.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις του Λευκού Οίκου στην "ειρηνευτική διαδικασία", τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, όσο και ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναγνώρισαν στο Ισραήλ το δικαίωμα να απαντήσει στις "απάνθρωπες" επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών εναντίον Ισραηλινών πολιτών, χωρίς, όμως, η "απάντηση αυτή να ξεφύγει από κάποια όρια". Αντίθετα, με τη σιβυλλική στάση των ΗΠΑ, ξεκάθαρη ήταν η υποστήριξη της Βρετανίας προς το Τελ Αβίβ. Μάλιστα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίκφιντ δήλωσε ότι το "Ισραήλ απαντά με τον κατάλληλο τρόπο στους φανατικούς ισλαμιστές και την απροθυμία της λιβανικής κυβέρνησης να τους ελέγξει".

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΣΥΡΙΑΣ, ΛΙΒΑΝΟΥ, ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ, ΙΡΑΚ
Σταματήστε τώρα τη βάρβαρη επίθεση

Η άγρια ισραηλινή επίθεση που ξεκίνησε εδώ και μέρες, με τη χρήση αεροπορικής, ναυτικής και εδαφικής βίας κατά του αδελφού λαού του Λιβάνου, ιδίως κατά των χωριών και των πόλεων του νότου, έχει μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα και χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια. Η άγρια επίθεση συνεχίζεται αναγκάζοντας τους κατοίκους πολλών πόλεων και χωριών να αποδράσουν από την κόλαση του πυροβολικού, των ρουκετών και των εναέριων βομβαρδισμών. Πάνω από 400.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γέρων και γυναικών, έχουν ήδη πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Η κρατική τρομοκρατία που εφαρμόζει το Ισραήλ με την άμεση και κατηγορηματική υποστήριξη των ΗΠΑ, έχει σκοπό την τρομοκράτηση του λαού του Λιβάνου, να θέσει τέλος στον αγώνα τους για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών τους και την προστασία της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας. Να ασκήσει ακόμη πίεση στη Συρία και το Λίβανο ώστε να τους υποχρεώσουν σε λύσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη και την ειρήνη αλλά με τη συνεχή, αέναη κατοχή.

Η ισραηλινή επίθεση πράγματι υποτιμά όλη την ειρηνευτική διαδικασία και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνον της περιοχής αλλά και όλου του κόσμου γενικά.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη σύνοδο στο Χαράμ Αλ - Σαϊκχ όπως επίσης και την προθυμία ορισμένων Αράβων ηγετών, για να αποκαταστήσει τις σχέσεις μαζί τους, να δικαιολογήσει τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του λαού του Λιβάνου και των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης και Γάζας.

Το Ισραήλ επωφελείται επίσης από τη στρατιωτική συμφωνία του με την Τουρκία, που θυμίζει στους λαούς τις πολιτικές των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών που εφαρμόστηκαν από τον Α. Μέντερες και τον Ν. Σάιντ και ηττήθηκαν από τους Αραβικούς λαούς.

Τα κομμουνιστικά κόμματα της Αραβικής Ανατολής χαιρετούν τη σταθερότητα του λιβανικού λαού και της κυβέρνησης, εκτιμούν πολύ τις θυσίες και του λιβανικού στρατού και της εθνικής αντίστασης κατά της κατοχής. Χαιρετούν τη λαϊκή και επίσημη αλληλεγγύη της Συρίας. Σας καλούν όλους, μαζί με τις δυνάμεις της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο, να δείξετε την πιο πλατιά αλληλεγγύη για να σταματήσει η αποτρόπαια σφαγή που διαπράττεται από το Ισραήλ κατά του Λιβάνου, ώστε να υποχρεωθεί το πρώτο να εφαρμόσει την απόφαση 425 του ΟΗΕ, που αναφέρει τη χωρίς όρους αποχώρηση των ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη του Λιβάνου.

Τα κόμματά μας επαναβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι αυτή η επίθεση δεν είναι τίποτε άλλο από παταγώδη αποτυχία, χάρη στην αποφασιστικότητα και την εθνική ενότητα του λαού του Λιβάνου, όπως επίσης της αλληλεγγύης των Αραβικών λαών και των δυνάμεων της ελευθερίας στον κόσμο.

Γέμισαν τα νοσοκομεία από τα αθώα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ