ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ 2008
Χάθηκαν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο μηνιαίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος

Εντονα αρνητικές τάσεις καταγράφονται στην απασχόληση το 2008 σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ροές της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον χρόνο που πέρασε. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους χάθηκαν 111.958 θέσεις εργασίας. Οι θέσεις αυτές αφορούν απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις», όπως είθισται να καταγράφονται στην έρευνα της τράπεζας. Ειδικότερα τον Οκτώβρη χάθηκαν 37.737 θέσεις απασχόλησης, το Νοέμβρη 36.956 και τον Δεκέμβρη 37.625 θέσεις. Συνολικά, οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν λιγότερες κατά 111.958 θέσεις σε σχέση με τις απολύσεις και αποχωρήσεις από την εργασία.

Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο, ότι συνολικά το 2008 οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις αφού χάθηκαν 10.103 θέσεις εργασίας. Μάλιστα το 2008 είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που μειώνεται η απασχόληση. Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων και το 2007. Οι χαμένες θέσεις εργασίας - πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας - το 2007 ήταν 6.020 θέσεις εργασίας.

Επιπλέον τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το έτος 2000, είχαμε πάντα περισσότερες προσλήψεις. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ανατροπή των τάσεων στην απασχόληση, μετά από μια μακρά σχετικά πορεία αύξησης της απασχόλησης. Βέβαια εδώ πάντα πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία των προσλήψεων και των απολύσεων. Στοιχεία που σε κάθε περίπτωση δεν αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα στην αγορά εργασίας. Πολύ περισσότερο που η επέκταση της ευελιξίας και της «απασχολησιμότητας» διαστρέφει αυτή την εικόνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη στο στρατηγείο των βιομηχάνων

Το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών έστειλαν μήνυμα πως οι εργάτες δε θα ανεχτούν να πληρώσουν την κρίση

Οι εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία του ΣΒΒΕ

Motion Team

Οι εργαζόμενοι μέσα στα γραφεία του ΣΒΒΕ
Κατάληψη στο στρατηγείο των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, στα γραφεία του ΣΒΒΕ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στην αντεργατική επίθεση που εξαπέλυσαν με τις πλάτες κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, για να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. «Οχι στη λιτότητα και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» απαίτησαν οι εργάτες με τα πανό και τα συνθήματά τους και κάλεσαν στα σημερινά συλλαλητήρια και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 2 Απρίλη.

Δεκάδες εργαζόμενοι από το χώρο του μετάλλου και άλλους κλάδους μπήκαν στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) που στεγάζονται στον 6ο όροφο οικοδομής στην πλατεία Μοριχόβου και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη, καταγγέλλοντας την πολιτική των μαζικών απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, της μείωσης των ωρών εργασίας και των μισθών, που εξαπέλυσε το κεφάλαιο προκειμένου να μη χάσει ευρώ από την υπερκερδοφορία του. Κατήγγειλαν παράλληλα και τη ΓΣΕΕ που συζητά και συμφωνεί με τους βιομηχάνους «απολύσεις με όρους»...

Ξεμπρόστιασαν τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνά, που πρωτοστατεί σ' αυτή την επίθεση, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 απολύσεις από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι τώρα στις επιχειρήσεις του ομίλου του (ALUMIL, ALUFIL και ALUNEF). Μόλις χτες απέλυσε άλλους 4 εργάτες από το εργοστάσιο της ALUMIL στο Κιλκίς, που αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις που επέβαλε με το πιστόλι στον κρόταφο, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 6,5 και αντίστοιχη μείωση των μισθών τους περίπου 20%. Γι' αυτό και σ' αυτή την κινητοποίηση πρωτοστάτησε η Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών που πρόσφατα συγκροτήθηκε και δρα με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Μαζικά στην πλατεία Κάνιγγος

Κάλεσμα της ΟΒΣΑ για τη σημερινή συντονισμένη κινητοποίηση

Στο δρόμο του αγώνα καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη 17 του Μάρτη στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος, στο πλαίσιο και της κατεύθυνσης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών για ενίσχυση των αντιμονοπωλιακών αγώνων. «Δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες. Χτίζουμε τη συμμαχία μας ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές», επισημαίνει η ΟΒΣΑ στο αγωνιστικό της κάλεσμα, τονίζοντας ότι «διαδηλώνουμε ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες». Η ΟΒΣΑ διεκδικεί μεταξύ άλλων: Απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, κατάργηση του ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του αφορολόγητου. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 10%, ρύθμιση των χρεών, αύξηση συντάξεων και κρατική χρηματοδότηση κατά τα 2/3 των εξόδων του Ταμείου. Χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρών ΕΒΕ, περιορισμό των μεγάλων καταστημάτων, ενίσχυση των ανέργων ΕΒΕ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Με τις οικογένειές τους στο συλλαλητήριο

Κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε την Κυριακή στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας

Από τη συζήτηση με τους μετανάστες
Από τη συζήτηση με τους μετανάστες
Να συμμετάσχουν μαζικά με τις οικογένειές τους στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κάλεσε Πακιστανούς, Αφγανούς, Μπαγκλαντέζους και Σύρους μετανάστες, που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα στο Στέκι Νεολαίας και μεταναστών, στην Πατησίων, η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ που το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκε στο χώρο των μαθημάτων. Η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι η καπιταλιστική κρίση θα διογκώσει το κύμα της μετανάστευσης και, ταυτόχρονα, τους αντιμεταναστευτικούς περιορισμούς από την ΕΕ. Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό «παράνομων» μεταναστών και στην πιο στυγνή εκμετάλλευσή τους. Το ΠΑΜΕ, επισήμανε η Χρ. Λαμπούδη, ετοιμάζει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, που θα ενημερώνει τους μετανάστες για τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που ψήφισε η ΕΕ. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, το ΠΑΜΕ μοίρασε το «κόκκινο βιβλίο», μια προσπάθεια να καταγραφούν σε 7 γλώσσες τα δικαιώματα των μεταναστών εργατών, αλλά και η ανάγκη να οργανωθούν στο σωματείο τους. Επίσης, ενημέρωσε τους μετανάστες ότι δικηγόροι του ΠΑΜΕ θα δίνουν νομικές συμβουλές κάθε Πέμπτη, στις 6-8 μ.μ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συντονισμένη πάλη την 1η Απρίλη

Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στην εκμετάλλευση

Νέα πρωτοβουλία για το συντονισμό της δράσης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα αναλαμβάνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Με απόφαση ειδικής συνεδρίασης που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στη Λισαβόνα, αλλά και του προεδρείου της ΠΣΟ που συνεδρίασε πρόσφατα (8-9 Μάρτη) στην Κύπρο, η 1η Απρίλη θα αποτελέσει Μέρα Παγκόσμιας Δράσης. Απόφαση που έχει γίνει δεκτή θετικά όχι μόνο από τις οργανώσεις - μέλη της ΠΣΟ, αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις που είτε είναι ανεξάρτητες, είτε είναι μέλη στη Διεθνή των Ελεύθερων συνδικάτων (ITUC).

Ετσι, με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση», πολλές και μεγάλες κλαδικές Ομοσπονδίες έχουν ήδη κηρύξει απεργίες σε χώρες όπως το Περού, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, τα Κανάρια Νησιά, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ινδίας, όπου 5 εθνικές Συνομοσπονδίες (που δεν ανήκουν όλες στις γραμμές της ΠΣΟ) - με συνολικά πάνω από 35 εκατ. μέλη - υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο κοινή συμφωνία για δράση την 1η Απρίλη, με το πλαίσιο της ΠΣΟ. Η νέα αυτή αγωνιστική δραστηριότητα αναδεικνύει τα σταθερά και ποιοτικά βήματα που κάνει η ΠΣΟ, αναλαμβάνοντας ρόλο συντονιστή και οργανωτή της αντίστασης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ