ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Αναπαράγει τους ισχυρισμούς της πολυεθνικής

Με ένα προκλητικό φιλεργοδοτικό παραλήρημα απάντησε ο Γ. Σανιδάς, στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ

Το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ξεκαθάρισαν στον Γ. Σανιδά τα στελέχη του ΠΑΜΕ
Το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ξεκαθάρισαν στον Γ. Σανιδά τα στελέχη του ΠΑΜΕ
Λάβρος υπερασπιστής των συμφερόντων της πολυεθνικής «Τζάμπο» και συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας, ήταν, για μια ακόμη φορά χτες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων για την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων. Παρά την προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πανεργατική κατακραυγή που προκάλεσε η παρέμβασή του, ο Γ. Σανιδάς, στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές, αγόρευσε στην κυριολεξία υπέρ της εργοδοσίας.

Υπερασπίστηκε το έγγραφο, με το οποίο απαιτεί από τους υφισταμένους του εισαγγελείς να μεριμνήσουν για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τη δίωξη όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου. Προκλητικά, υπέδειξε στο συνδικαλιστικό κίνημα να βάλει όρια στην πάλη του και στις μορφές που αξιοποιεί, ενώ αναπαρήγαγε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας, με την οποία η πολυεθνική σέρνει στα δικαστήρια δεκάδες συνδικαλιστές, σωματεία και εργαζόμενους.

Αποκάλυψε, τέλος, ότι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων τον συνάντησαν τον Γενάρη στο γραφείο του, για να του παραδώσουν την αναφορά του ΣΕΛΠΕ και πως το έγγραφο που απέστειλε στις 16 Φλεβάρη δεν ήταν το πρώτο, αφού κάθε μια από τις προηγούμενες, τέσσερις στο σύνολο, παρεμβάσεις του ΣΕΛΠΕ και της «Τζάμπο», συνοδεύονταν από ανάλογες «συστάσεις» προς τους εισαγγελείς, στην επικράτεια των οποίων διοργανώνονταν κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

Ο,τι λέει η εργοδοσία

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο Γ. Σανιδάς είπε ότι δεν έχει στόχο να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος εργαζομένων, και πως ο όρος «τελεσθέντα εγκλήματα» που χρησιμοποίησε στο επίμαχο έγγραφο αφορά στις καταγγελίες της εργοδοσίας, τις οποίες, όπως είπε, δε σημαίνει ότι τις υιοθετεί κιόλας. Στην εξέλιξη όμως της συζήτησης, αποκαλύφθηκε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όχι μόνο ασπάζεται τις ανυπόστατες καταγγελίες των μεγαλοεργοδοτών, αλλά επιπλέον έχει αναλάβει να τις υπερασπίζεται και απέναντι σε όποιον τις αμφισβητεί.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμα και το Πρωτοδικείο Αθηνών αρνήθηκε να νομιμοποιήσει στις 6 Φλεβάρη τις αιτιάσεις της «Τζάμπο» και απέρριψε τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος συνδικαλιστών και σωματείων. Ο Γ. Σανιδάς ρώτησε προκλητικά τους συνδικαλιστές «πού το βρήκατε εσείς γραμμένο να πηγαίνετε να κλείνετε τις εισόδους των καταστημάτων;» Αποφάνθηκε ότι «δεν διαμαρτυρηθήκατε, εμποδίσατε τον κόσμο» και δήλωσε πως «ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να κάνει κινητοποιήσεις, αλλά και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να δουλέψει, γιατί αλλιώς θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι». Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα περιλαμβάνονται και στις αναφορές - καταγγελίες της «Τζάμπο» και του ΣΕΛΠΕ.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ούτε λίγο, ούτε πολύ, απαίτησε από τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στους αγώνες τους, αφού, όπως είπε, «στην αστική δημοκρατία υπάρχουν νόμοι και το δίκιο το κρίνει η Δικαιοσύνη» και τους προέτρεψε να περιμένουν τις δικαστικές αποφάσεις σε σχέση με το έγκυρο ή μη της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου πριν διαμαρτυρηθούν. Δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες του απολυμένου σχετικά με τους εκβιασμούς και την απόπειρα εξαγοράς που δέχτηκε και κάλυψε πλήρως τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για την περίεργη κωλυσιεργία που δείχνουν στην εξέταση της μήνυσης που κατέθεσε ο Ν. Νικολόπουλος σε βάρος της «Τζάμπο».

Θέλει να βάλει όρια στο κίνημα

Ολοκληρώνοντας το φιλεργοδοτικό παραλήρημα, ο Γ. Σανιδάς είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Να σας ρωτήσω: Το εργατικό κίνημα μπορεί να ξεπερνάει τα όρια; Οι μορφές πάλης μπορεί να κινούνται στο περίγραμμα που θέτει η δημοκρατία που έχουμε τώρα, η αστική δημοκρατία». Στις παρατηρήσεις των συνδικαλιστών ότι οι παρεμβάσεις του προκάλεσαν ένταση του αυταρχισμού και συλλήψεις αντέτεινε: «Πώς να γίνουν συλλήψεις, όταν εσείς είστε 50 και οι αστυνομικοί είναι 4», επιβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της εισαγγελικής εντολής ήταν να αυξηθεί η αστυνομοκρατία και να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία στις κινητοποιήσεις έξω από τα «Τζάμπο».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανακαλέσει ή να ανασκευάσει το κατάπτυστο έγγραφό του («είναι σαφές και έχει περιεχόμενο», είπε) και έφτασε στο σημείο να αναπαράγει ακόμα και το πιο φαιδρό επιχείρημα της εργοδοσίας, λέγοντας: «Αν το μαγαζί δε δουλεύει και πει η "Τζάμπο" ότι το κλείνει, τότε αυτό θα είναι υπέρ ή κατά των 3.000 εργαζομένων που δουλεύουν στην επιχείρηση;».

Εμεσα, δηλαδή, προέτρεψε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να κάτσουν στ' αυγά τους και να μη διαμαρτύρονται για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αλλά να είναι και ευχαριστημένοι που η πολυεθνική και ο κάθε εργοδότης προσφέρουν και ένα μεροκάματο, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Στο αποκορύφωμα, μάλιστα, της αγόρευσής του υπέρ της πολυεθνικής, απαίτησε από τους εκπροσώπους των ταξικών συνδικάτων «να πάτε στα 30 - 40 μέτρα από το "Τζάμπο" για να διαμαρτυρηθείτε» (!)

Ούτε βήμα πίσω!

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου επανέλαβαν ότι η εισαγγελική παρέμβαση είναι επικίνδυνη για το σύνολο των εργατικών αγώνων, αφού τάσσεται απροσχημάτιστα υπέρ της εργοδοσίας και προσπαθεί να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών. Ξεκαθάρισαν ότι το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και προειδοποίησαν ότι οι μορφές πάλης και οι εργατικές κινητοποιήσεις δε χωράνε σε εισαγγελικά καλούπια. Πολύ περισσότερο που μπροστά στην κρίση, γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο να απαντήσει η εργατική τάξη, συλλογικά, μαζικά και αποφασιστικά στην εργοδοτική επιθετικότητα και την πολιτική που την τροφοδοτεί, τη νομιμοποιεί και στη στηρίζει. Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, διαβεβαίωσε ότι η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της θα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους το ταξικό κίνημα, όσα εμπόδια κι αν προσπαθούν να βάλουν στη συσπείρωση και δράση των εργαζομένων.


Δικαστικό πογκρόμ σε βάρος αγωνιστών

Αλλοι οκτώ συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, στη Μακεδονία και τη Θράκη, κλήθηκαν να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στα «Τζάμπο»

Νέες ποινικές διώξεις αγωνιστών βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς στο πνεύμα της εντολής Σανιδά, εισαγγελείς και αστυνομία σπεύδουν να στοχοποιήσουν συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στην απόλυση του Νίκου Νικολόπουλου.

Τουλάχιστον 8 εργάτες και υπάλληλοι από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη, φοιτητές και άλλοι αγωνιστές του ΠΑΜΕ, κλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα κατά τόπους Τμήματα της Ασφάλειας προκειμένου να απολογηθούν για τη συμμετοχή τους στις τέσσερις μαζικές σαββατιάτικες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στο υποκατάστημα του «Τζάμπο» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Οι κλήσεις σε απολογία γίνονται με βάση τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα στο χώρο της κινητοποίησης! Σε απολογία κλήθηκαν ακόμη και πολίτες - πελάτες του καταστήματος που δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αλλά απλά είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους στο χώρο.

Τη βιομηχανία μηνύσεων που στήθηκε σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ και απλών πολιτών, καταγγέλλουν οι τοπικές Γραμματείες Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας του ΠΑΜΕ. Με ανακοίνωσή της και η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καταγγέλλει ως τρομοκρατικές τις ενέργειες Εισαγγελίας και Αστυνομίας κατά των ταξικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν με συνέπεια τις απολύσεις και την τρομοκρατία της πολυεθνικής: «Για μια ακόμη φορά η Δικαιοσύνη έδειξε το ταξικό της πρόσωπο. Μετά από απαίτηση της κυρίαρχης τάξης των πολυεθνικών, των μεγαλεμπόρων και της ΝΔ, στήθηκε βιομηχανία μηνύσεων, από την Εισαγγελία και αστυνομικές διευθύνσεις», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν ταξική αγωνιστική απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 19 Μάρτη ο Νίκος Νικολόπουλος καλείται από τη Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η εργοδοσία στις 30 Γενάρη για «παράνομη βία κατά συναυτουργία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και συκοφαντική δυσφήμιση». Ενώ στις 9 Απρίλη, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, δικάζονται οι εργαζόμενοι Τάσος Κεσόπουλος και και Χριστίνα Μπέλλα, που συνελήφθησαν στις 24 Γενάρη έξω από το κατάστημα του «Τζάμπο» στον Ταύρο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ