ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκά μέτρα «υπό τη σκιά» της συναίνεσης

Οσο πιο πολύ φορτώνει με νέα βάρη τους εργαζόμενους τόσο περισσότερο «θορυβεί» για συναίνεση και υπευθυνότητα

Τη μετακύληση νέων δυσβάσταχτων βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων επιχειρεί να αποκρύψει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας τους τόνους της συναίνεσης και της υπευθυνότητας.

Καθώς προχωρά με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς η λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, η κυβερνητική προπαγάνδα αναπαράγει διαρκώς τη δήθεν εθνική διάσταση της κρίσης, προκειμένου να ζητήσει αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία απ' όλους, δηλαδή τον εξής ένα, τον εργαζόμενο λαό. Ηδη προχωράει σε «πάγωμα» (διάβαζε μείωση) των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, νέες φορολογικές επιδρομές σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ενώ την ίδια στιγμή απευθύνει αστείες φραστικές εκκλήσεις στους κεφαλαιοκράτες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη...

Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ζητώντας «αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα» επισείοντας σταθερά ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική πρόκληση». Μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο του Αγρινίου είπε χαρακτηριστικά: «Σε τέτοιες δύσκολες ώρες, απαιτείται απ' όλους εγρήγορση. Απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών. Απαιτείται αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα. Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο. Βρισκόμαστε, με απλά λόγια, μπροστά σε μια εθνική πρόκληση». Επανέλαβε τη γνωστή πρόβλεψη ότι «οι μήνες που έρχονται είναι και κρίσιμοι και δύσκολοι» και αξίωσε «άμιλλα υπευθυνότητας» ισχυριζόμενος ότι «οι στόχοι είναι κοινοί». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχουμε μπροστά μας μια εθνική πρόκληση και οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία συνεχώς φορτώνει με νέα βάρη, ο πρωθυπουργός απηύθυνε ανούσιες εκκλήσεις προς τις επιχειρήσεις και ...το «χρηματοπιστωτικό σύστημα». Από τις πρώτες ζήτησε «να επιδείξουν, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη», ενώ στο τραπεζικό σύστημα υπενθύμισε την υποχρέωσή του «να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας». Ο πρωθυπουργός δεν είχε παρά μόνο γενικολογίες και αοριστολογίες να επαναλάβει για το καυτό πρόβλημα των απολύσεων και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, όπως τα προγράμματα Stage και η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μια σειρά από αντιλαϊκά μέτρα, αν και παράλληλα φροντίζει να θολώνει τα νερά, «διαρρέοντας», για παράδειγμα, ότι τα σκληρά μέτρα θα έρθουν μετά τις ευρωεκλογές. Ηδη όμως ο κύβος έχει ριφθεί για «πάγωμα» των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο, μέτρο από το οποίο υπολογίζεται ότι θα «εξοικονομήσει» 300 εκατ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες.

Η «στοχοποίηση» των εργαζομένων στο δημόσιο επιβεβαιώθηκε με περίτρανο τρόπο από τον Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αξίωσε την αποδοχή της εισοδηματικής πολιτικής στο όνομα του ότι είναι μόνιμοι! «Θα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι μισθωτοί του δημοσίου έχουν την ασφάλεια της μονιμότητας, κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα», είπε ανερυθρίαστα.

Την καραμέλα της συναίνεσης αναμάσησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, λέγοντας ότι «όλοι έχουν υποχρέωση και δυνατότητα να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης».

ΝΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βάλτε τέρμα στις αυταπάτες που καλλιεργούν οι «γαλαζοπράσινοι» διαχειριστές

Ανακοίνωση - απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να βάλουν τέρμα στις αυταπάτες που καλλιεργούν οι «γαλαζοπράσινοι» διαχειριστές της κυρίαρχης αντεργατικής -αντιλαϊκής πολιτικής για δήθεν βελτίωση της ζωής του λαού της Αιτωλοακαρνανίας, που βιώνει χρόνια τώρα τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, απευθύνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο έργο της παράκαμψης του Αγρινίου, σημειώνει ότι «αυτό γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού για να αποτελέσει στην ολοκλήρωσή του ιδιωτική περιουσία, τη χρήση της οποίας ο λαός θα πληρώνει ακριβά». Σχετικά με το νεοαναγειρόμενο νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, με κλινικές των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου να μη λειτουργούν ή να λειτουργούν οριακά, τα Κέντρα Υγείας του νόμου βάζουν λουκέτο.

Σχολιάζοντας την ομιλία του στο Επιμελητήριο, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ζήτησε θυσίες απ' όλους για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση». Από τους αγρότες να δώσουν και άλλα όταν τα εισοδήματα της πλειοψηφίας αυτών κινούνται πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θυσίες από τους εργαζόμενους, με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τις καθημερινές απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Από τους εργαζόμενους και τη νεολαία που παίρνει 30 ευρώ μεροκάματο, που δουλεύει δίωρα και τετράωρα και σε προγράμματα STAGE. Από τους μικροεπαγγελματίες και εμπόρους που συνεχώς μειώνονται και μαραζώνουν οικονομικά.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καταλήγει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, δεν αλλάζουν και καλεί τα λαϊκά στρώματα να τους γυρίσουν την πλάτη, να τα καταδικάσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές όποτε και αυτές γίνουν. Να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε ενίσχυση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ που σταθερά και αταλάντευτα στέκεται απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, διαχρονικά οι θέσεις του αποτελούν εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα, παρακαταθήκη για να βγει ο λαός στην αντεπίθεση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τέλος στο «ειδύλλιο» με ΛΑ.Ο.Σ.

Καθυστερημένα και κάτω από την πίεση των δημοσκοπήσεων και των εσωκομματικών ισορροπιών η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τέλος στο φλερτ με το ΛΑ.Ο.Σ, καθώς εκτιμά ότι οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα οφέλη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέφερε σε ισχύ τη δήλωση που είχε κάνει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο Κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δε συνεργάζεται με το ΛΑ.Ο.Σ γιατί «δε συνεργάζεται με τα άκρα», δήλωση που είχε αποφύγει πεισματικά να κάνει τις προηγούμενες βδομάδες. Κληθείς να σχολιάσει τη σκόπιμη διγλωσσία που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια από την αρχή. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι και την περασμένη βδομάδα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πρ. Παυλόπουλος κ.ά., δήλωναν ότι ο ΛΑ.Ο.Σ «έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του» και πως δεν μπορεί να αποκληθεί κόμμα των άκρων ένα κόμμα που βρίσκεται στη Βουλή... Επιπλέον ήταν ολοφάνερο ότι το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιούσε την προσφερόμενη βοήθεια από τον Γ. Καρατζαφέρη προκειμένου να στηρίξει την επιχείρηση συναίνεσης στην «εθνική υπόθεση» της αντιμετώπισης της κρίσης. Η χθεσινή «στροφή» αυτή του Μεγάρου Μαξίμου αποδίδεται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά και στην εκτίμηση ότι υφίσταται ζημιά το κεντρώο προφίλ της και χάνει έδαφος στο διαγκωνισμό με το ΠΑΣΟΚ για τους ψηφοφόρους του επονομαζόμενου «κεντρώου χώρου».

Εντονη όμως ήταν η εσωκομματική διαμάχη για τη στάση απέναντι στο ΛΑ.Ο.Σ. Ηδη Ντ. Μπακογιάννη και Γερ. Γιακουμάτος εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε συνεργασία, χαρακτηρίζοντας το ΛΑ.Ο.Σ. ακραίο, ενώ πιο συγκρατημένα ήταν άλλα στελέχη (Γ. Βουλγαράκης, Κ. Παπακώστα κλπ). Οξεία ήταν η αντίδραση της Μ. Γιαννάκου που δήλωσε (στην ΕΡΑ) ότι «το να ακουμπήσει στον τοίχο δεξιά η ΝΔ θα ήταν πολιτική αυτοκτονία»... Τη θλίψη του για την άδοξη έκβαση του φλερτ εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ αποδίδοντας την ευθύνη του ναυαγίου στην υπουργό Εξωτερικών. «Τελικά ο ισχυρός άνθρωπος της κυβέρνησης είναι γένους θηλυκού. Τώρα πια η συναίνεση μετατρέπεται σε οίκτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Βελόπουλος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με την πάλη τους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Αγρίνιο σημειώνει:

«

Στο πού αποσκοπεί το σχέδιο της κυβέρνησης, της ΕΕ και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την κρίση, εκτός άλλων, το μαρτυρά η ένοχη σιωπή τους απέναντι στο γενικευμένο φαινόμενο των εκβιασμών και των απειλών που δέχονται οι εργαζόμενοι στους εργασιακούς χώρους από την καπιταλιστική εργοδοσία, ώστε να δεχτούν απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστική και απλήρωτη εργασία.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να τους απαντήσουν με την πάλη τους και με ισχυρό ΚΚΕ: Καμιά συναίνεση, την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, η πλουτοκρατία».

Επίσης, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, τόνισε: «Επιβεβαιώνεται κάθε μέρα ότι η μόνη φιλολαϊκή απάντηση στην κρίση, η μόνη απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ