ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα ώθηση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία

Μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές ψηφίστηκε «επί της αρχής» το νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»

Ως ένα ακόμη βήμα για την ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας καταψήφισε χτες το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου, μεταξύ των άλλων, προβλέπει οργανωτικές αλλαγές και το θεσμό του επικουρικού προσωπικού. Ο προτεινόμενος νόμος ψηφίστηκε «επί της αρχής» μόνον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Το νομοθέτημα κινείται στην κατεύθυνση των κυβερνητικών επιλογών για «αλλαγή των διοικήσεων των υγειονομικών μονάδων» και «την παραπέρα προώθηση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης. Αναφερόμενος στην κατάργηση του Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥΠ) και τη δημιουργία των Διοικήσεων Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ), ο Π. Κοσιώνης σημείωσε ότι πρόκειται για «υπερσυγκεντρωτισμό», λέγοντας ότι «αν κοιτάξει κανείς τις αρμοδιότητες του διευθυντή είναι η μονοπρόσωπη εξουσία που ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα. Εγκρίνει επικουρικό προσωπικό, προσλαμβάνει το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο». Παράλληλα, έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση, τονίζοντας πως «ο διοικητής της ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με άλλους διοικητές, μπορεί να συστήσει Ανώνυμες Εταιρίες για τη μελέτη, την κατασκευή ή τη συντήρηση κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού, τη διενέργεια διαγωνισμού για τη σύναψη συμβάσεων, για υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων». Τέλος, όσον αφορά στις επικουρικές θέσεις στο χώρο της Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «δε γίνεται καμιά προσπάθεια για την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων που υπάρχουν σε θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», αντίθετα «αυτός που θα πάει να δουλέψει σε νοσοκομείο χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στις καινούριες συνθήκες που έχουν σχέση με τη ζωή και την υγεία του άλλου, αλλά ώσπου να προσαρμοστεί θα φύγει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης μίλησε για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε «μια μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στο χώρο της Υγείας». Οσον αφορά στο θέμα του προσωπικού και των ελλείψεων, δήλωσε ότι «είναι δεμένα τα χέρια του οποιουδήποτε υπουργού Υγείας, λόγω της διαδικασίας πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ». Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του επέκριναν την κυβέρνηση για προσπάθεια «κομματισμού» του χώρου της Υγείας.

«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ψήφος αμφισβήτησης της εμπορευματοποίησης

Την Κυριακή και τη Δευτέρα γίνονται οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής

Δυναμική ήταν η παρουσία της «Πανεπιστημονικής Οδοντιατρικής Συνεργασίας» στις κινητοποιήσεις του κλάδου
Δυναμική ήταν η παρουσία της «Πανεπιστημονικής Οδοντιατρικής Συνεργασίας» στις κινητοποιήσεις του κλάδου
Να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής Οδοντιατρικής Συνεργασίας» (ΠΟΣ), που διεκδικεί τη λύση των προβλημάτων των οδοντιάτρων, χτίζοντας την ενότητα και την αγωνιστική συμπόρευση με τον εργαζόμενο λαό, στις εκλογές που γίνονται στις 20 και 21 του Μάρτη στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής, καλεί τους οδοντιάτρους με ανακοίνωσή της η παράταξη.

Οι εκλογές του Συλλόγου, επισημαίνει η ΠΟΣ, έρχονται μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. «Η επικράτηση των νόμων της "ελεύθερης" αγοράς και στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας-Ασφάλισης ευνοεί αποκλειστικά τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των οδοντιάτρων. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι οδοντιατρικές εταιρίες, πιέζουν και διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από την "αγορά οδοντιατρικών υπηρεσιών"», τονίζει η «Πανεπιστημονική Οδοντιάτρων».

«Η πολιτική για ισότιμη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, που υποστηρίζει ο ΣΥΝ, δημιουργεί αυταπάτες, οδηγεί στον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος, διευκολύνει έτσι να περάσουν οι συντηρητικές ανατροπές. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΟΑ, ΠΑΣΚΟ, "Προγραμματική Εναλλακτική Παρέμβαση Οδοντιάτρων" (ΠΕΠΟ) στον Οδοντιατρικό Σύλλογο και στην Οδοντιατρική Ομοσπονδία στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στηρίζουν την επιχειρηματική δράση», επισημαίνει η παράταξη.

«Αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις βλέπουν σαν πρόβλημα το λεγόμενο "πληθωρισμό των οδοντιάτρων" και όχι το εμπορευματοποιημένο σύστημα, στο οποίο ούτε όλοι οι οδοντίατροι χωράνε, ούτε οι βασικές λαϊκές ανάγκες ικανοποιούνται», τονίζει η ΠΟΣ και καλεί τους οδοντιάτρους, μεταξύ των άλλων, να διεκδικήσουν:

  • Ενιαίο αναβαθμισμένο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας-Φαρμάκου αναπτυγμένο και στις τρεις βαθμίδες του με χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Είμαστε κατά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των επαγγελματικών ταμείων», τονίζει η ΠΟΣ και προβάλλει ως διεκδίκηση τη συνταξιοδότηση στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες
  • Στα πλαίσια του καθολικού υποχρεωτικού κρατικού ασφαλιστικού συστήματος οι εισφορές στον ασφαλιστικό μας οργανισμό να καθοριστούν σε αναλογία 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον αυτοαπασχολούμενο. Στους μισθωτούς οδοντιάτρους η χρηματοδότηση θα γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και τον εργοδότη. «Στο πρόβλημα των "οδοντιατρικών αμοιβών και πράξεων" διεκδικούμε αμοιβές τέτοιες που να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και η κάλυψή τους να γίνεται με απόλυτη επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών και όχι απ' τους εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα από τα ασφαλιστικά ταμεία», τονίζει η ΠΟΣ
  • Η ΠΟΣ διεκδικεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ζητά την απόσυρση του ΠΔ 84/2001 για την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και απαιτεί την άμεση απόσυρση των αποθεματικών του Ταμείου τους (ΤΣΑΥ) απ' το χρηματιστήριο καθώς και την απόδοση των οφειλών του κράτους άνω των 40 δισ. στο ΤΣΑΥ.
Διπλό χαράτσι ζητά η ΔΑΚΟΑ

Την αναμόρφωση του τιμολογίου των οδοντιατρικών πράξεων με αύξηση των τιμών για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τη συμμετοχή του ασφαλισμένου ζητά η ΔΑΚΟΑ, όπως ανέφερε χτες ο επικεφαλής της παράταξης και μέχρι τώρα πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ), Αθ. Κατσίκης, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών. Οπως είπε ο Αθ. Κατσίκης, «έχει ξεκινήσει διάλογος με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με τον ΟΠΑΔ, την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία».

Κατά τ' άλλα ο επικεφαλής της ΔΑΚΟΑ έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά που «βρίσκουμε την ανταπόκριση της πολιτείας στο σχεδιασμό για αλλαγές στο χώρο της Υγείας» και επικέντρωσε στο λεγόμενο πληθωρισμό των οδοντιάτρων.

Συνέλευση της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας

Κάλεσμα προς τους συνταξιούχους της Αθήνας για μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων απευθύνει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μάρτη Μάρτη στις 10 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 23).

Αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στα θύματα του τσουνάμι

Τα χρήματα που συγκέντρωσε το ΠΑΜΕ για τη στήριξη των θυμάτων από το τσουνάμι θα παραδώσει σε εκπροσώπους των ταξικών συνδικάτων της Νοτιοανατολικής Ασίας στην εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24, πλατεία Καραϊσκάκη).

Οπως τονίζει στην ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ σε αντίθεση με τους ποικιλόμορφους «φιλανθρωπικούς» φορείς, η οικονομική βοήθεια που στέλνει το ΠΑΜΕ προέρχεται από το υστέρημα των εργατών στην Ελλάδα. Την ενίσχυση θα παραλάβει ο Η. Μαχαντεβάν, Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Tamilnadu AITUC που έχει οριστεί επικεφαλής της καμπάνιας για να χτιστεί, να εξοπλιστεί και να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας στις περιοχές Nagappattanam, Cuddallore και Kanyakumari.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ