ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Να μη λείψει κανείς!

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 12 το μεσημέρι η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Σήμερα, κανείς να μην πιάσει δουλιά! Σήμερα απεργούμε και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις 57 απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα! Με τις σημαίες του ανυποχώρητου, ταξικού αγώνα και το διεκδικητικό πλαίσιο των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών μας. Για το δικαίωμα στο μεροκάματο, στη σύνταξη, στα αγαθά της Υγεία και της Παιδείας, στην αξιοπρέπεια. Σήμερα, από τους δρόμους και τις πλατείες όλης της Ελλάδας, η εργατική τάξη στέλνει το δικό της μήνυμα στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στην ΕΕ: «Δεν πάει άλλο!». Με την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της λιτότητας, της ανεργίας. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, η σημερινή μέρα ανήκει στην εργατική τάξη, στους ανθρώπους του μόχθου, σ' εκείνους που κοπιάζουν για να κερδίζουν λίγοι.

Οι εργαζόμενοι από τις εκατοντάδες ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνουν το στίγμα της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης. Μαζί τους, χιλιάδες ακόμα εργάτες και υπάλληλοι, που επέβαλαν στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων την απόφαση να κηρύξουν 24ωρη απεργία, κόντρα στις σειρήνες της υποταγής και του συμβιβασμού. Κόντρα στις φωνές που θέλουν οι εργαζόμενοι να σκύψουν κι άλλο το κεφάλι, να παραιτηθούν από την αγωνιστική διεκδίκηση όσων τους ανήκουν, να διευκολύνουν την αντεργατική επέλαση.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Μαζί με τους απεργούς εργάτες

Σημείο αγωνιστικής συνάντησης των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων με τους απεργούς εργαζόμενους γίνεται σήμερα το κέντρο της Αθήνας. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και δεκάδες ακόμη σωματεία και Εμπορικές Ενώσεις, δίνουν αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το ωράριο των καταστημάτων, με συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα στις 11 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης στην Πλ. Κάνιγγος.

Στα Γιάννενα, η Ομοσπονδία των ΕΒΕ καλεί σε 24ωρη απεργία με προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στο Επιμελητήριο και σε κοινή συγκέντρωση με τους εργατοϋπαλλήλους στη Νομαρχία. Στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα οι Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 12 με συγκεντρώσεις στις 9:30 στον Πεζόδρομο και στις 10:00 στην Εφορία αντίστοιχα. Στην Αρτα ο Εμπορικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει 2ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς. Απόφαση έχει πάρει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου για κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων από το πρωί έως το μεσημέρι και συγκέντρωση στη Στοά Παπαγιάννη στις 9:30.

Ο «902 TV» στον παλμό της απεργίας

Σήμερα Πέμπτη η τηλεόραση του «902» στον παλμό της πανελλαδικής απεργίας, από τις 11.30 μέχρι και τις 13.30, με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από όλη την Ελλάδα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Ντύθηκε» στα χρώματα της απεργίας

Το μήνυμα της απεργίας απλωμένο στην πρόσοψη της Νομαρχίας Πειραιά
Το μήνυμα της απεργίας απλωμένο στην πρόσοψη της Νομαρχίας Πειραιά
Το απεργιακό σάλπισμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ηχεί από άκρη σ' άκρη και στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που χτες «ξύπνησε» «στολισμένο» με ένα γιγαντοπανό κρεμασμένο στην πρόσοψη του κτιρίου της Νομαρχίας Πειραιά. Ενα γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ με το κάλεσμα: «Ολοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ»!

Η... επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 το πρωί. Μέλη της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, κυρίως από τους κλάδους των οικοδόμων, των μεταλλεργατών, των ναυτεργατών και των ηλεκτρολόγων πλοίων, κατέφτασαν αιφνιδιαστικά από διάφορα σημεία του λιμανιού στην είσοδο της Νομαρχίας, στην Ακτή Ποσειδώνος που βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού. Μία ομάδα εργατών «εν ριπή οφθαλμού» βρέθηκε στην ταράτσα. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην είσοδο. Λίγο πριν τις 7 το πανό είχε αναρτηθεί, ενώ το κτίριο καταλήφθηκε συμβολικά από τα μέλη του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, μία ακόμα ομάδα έξω από την είσοδο του κτιρίου με ντουντούκες και ανακοινώσεις ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την απεργία, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης.

Η ...«επιχείρηση» διήρκεσε μέχρι τις 9.30 το πρωί, όμως δεν ήταν η μοναδική αγωνιστική πρωτοβουλία. Οι ταξικές δυνάμεις «όργωσαν» και χτες την πειραιώτικη περιφέρεια, συνεχίζοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή τη μάχη για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας. Ετσι στις 7 το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πατσιλινάκο περιόδευσαν στο γκαράζ του Δήμου Περάματος και στον τομέα της καθαριότητας, τους οποίους οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με μαζική συγκέντρωση.

Στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της Γραμματείας με στελέχη του υγειονομικού τομέα βρέθηκαν στην είσοδο του Τζάνειου Νοσοκομείου και με την ντουντούκα απηύθυναν το κάλεσμα στους εργαζόμενους, αλλά και τους επισκέπτες του νοσοκομείου, να πάρουν μέρος μαζικά στη σημερινή απεργία και στη συγκέντρωση.

Ταυτόχρονα να διεκδικήσουν μαζικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία, καλύτερο εισόδημα, καλύτερο επίπεδο ζωής για τους εργαζόμενους και όχι για το κεφάλαιο. Ενώ στη διάρκεια των συζητήσεων αναδεικνύονταν οι σοβαρές ελλείψεις του νοσοκομείου σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε κρεβάτια σε κρίσιμους τομείς του νοσοκομείου, ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση, πέρασμα και άλλων υπηρεσιών σε ιδιώτες, είναι μερικά μόνο από τα οξυμένα προβλήματα που συνθέτουν την εικόνα του Τζάνειου Νοσοκομείου ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ακολουθεί πιστά και η σημερινή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τις ταξικές δυνάμεις στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Το δρόμο για το Αγαλμα του Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, που δε στριμώχνουν τα όνειρά τους στο ρεαλισμό της φτώχειας και της ανεργίας, οι εργαζόμενοι που κοιτούν μακριά στο μέλλον της δικής τους εξουσίας. Στο ραντεβού με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, καλούν δεκάδες πρωτοβάθμια και κλαδικά εργατικά σωματεία. Αλλά και οι φοιτητές, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Σχολείων Θεσσαλονίκης, και οι ΕΒΕ που βλέπουν την επίθεση να κλιμακώνεται και σε βάρος τους, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Χθες, μέχρι και την τελευταία ώρα, κλιμάκια συνδικαλιστών συνέχισαν τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, σε εργοστάσια και βιοτεχνίες του κλάδου του Μετάλλου, στα εμπορικά καταστήματα, στις εργοτάξια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, αλλά και το απόγευμα στις γειτονιές, εκεί όπου ζει η εργατική τάξη. Μετέφεραν το κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία. Σήμερα, από νωρίς το πρωί, δίνεται αποφασιστικά και η μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας.

Θεσσαλία

«Ολοι αύριο στην απεργία. Να μην κουνηθεί ούτε φύλλο στο εργοστάσιο», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στους εργαζόμενους της «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», του Ομίλου «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» που εδρεύει στη Λάρισα, στα πλαίσια της χτεσινής του περιοδείας στην επιχείρηση. «Θα είμαστε όλοι εκεί. Δε θα λείψει κανείς», ήταν η απάντηση των εργαζομένων που κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας, ύστερα από την απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει άμεσα 150 από τους 384 εργάτες της επιχείρησης, με το πρόσχημα ότι «δεν πάνε καλά οι δουλιές».

Μάλιστα, στην προκλητική αξίωση της διεύθυνσης της «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς θα γίνουν οι απολύσεις, η απάντησή τους είναι «ούτε μία απόλυση»! Οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΡΑΜΕΤ έχουν προγραμματίσει για σήμερα προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στις 10 π.μ. θα γίνει η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βρέθηκε χθες και στο εργοστάσιο αρτοζαχαροπλαστικής «ΝΤΟΥΦΑΣ». Οι συνδικαλιστές ήρθαν αντιμέτωποι με την προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας, που τους απαγόρεψε να μπουν στο χώρο δουλιάς και να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους.

Σήμερα, απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούνται στο Βόλο στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στην Καρδίτσα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στα Τρίκαλα, επίσης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε 57 πόλεις

Αθήνα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Κάνιγγος

Θεσσαλονίκη, 12 το μεσημέρι, Αγ. Βενιζέλου

Πειραιάς, 10 π.μ., στον Ηλεκτρικό Σταθμό

Ελευσίνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., πλατεία Μεταλλωρύχων

Μέγαρα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Καρδίτσα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Τρίκαλα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αλεξανδρούπολη, 12 το μεσημέρι, Δημαρχείο

Σέρρες, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Καστοριά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά, 11 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Δράμα, 11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κομοτηνή, 12 το μεσημέρι, Εργατικό Κέντρο

Ξάνθη, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κατερίνη, 6 μ.μ., Πλατάνι - πεζόδρομος

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Βέροια, 12 το μεσημέρι, πλατεία Ωρολογίου

Πολύγυρος, 5.30 μ.μ., Δημαρχείο

Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια

Καλαμάτα, 12 το μεσημέρι, πλατεία 23ης Μάρτη

Τρίπολη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Σπάρτη, 12.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Ζάκυνθος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Σπίτι του Δασκάλου (Αργοστόλι)

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο της πόλης

Κέρκυρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγρίνιο, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αρτα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Ηράκλειο, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λασίθι, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λιβαδειά, 12 το μεσημέρι, πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Χαλκίδα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 12 το μεσημέρι, πλατεία Λαού

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λέσβος, 11.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Σάμος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χίος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Με το ΠΑΜΕ

Οι τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς καλούν τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε 57 πόλεις της χώρας.

  • Αποφάσεις για μετατροπή της 3ωρης στάσης εργασίας, που έχει προκηρύξει για σήμερα η ΟΛΜΕ, σε 24ωρη απεργία έχουν πάρει οι ΕΛΜΕ Γ΄ Αθήνας, Α΄ και Γ΄ Δυτικής Αττικής και Πειραιά.
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος. Οι προσυγκεντρώσεις ορίστηκαν για τις 11.30 το πρωί στα παρακάτω σημεία:

Πλατεία Βάθης: Οι εργαζόμενοι της Α΄ Αθήνας, τα κλαδικά συνδικάτα και νεολαία.

Πλατεία Ομονοίας: Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και όλοι οι εργαζόμενοι της Β΄ Αθήνας.

Διεκδικούμε!
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ.
  • Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.
  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια). Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Λέμε ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα».
«Χειρόφρενο» στις συγκοινωνίες

Την έγκαιρη μετάβασή τους στους χώρους των προσυγκεντρώσεων και της κεντρικής συγκέντρωσης πρέπει να φροντίσουν σήμερα οι απεργοί της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για τέσσερις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ., θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα αστικά λεωφορεία, το μετρό και τα τραμ της Αθήνας, ενώ από τις 12.30 μ.μ. έως τις 4.30 μ.μ. δε θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του «Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου».

Καθηλωμένα στα αεροδρόμια θα μείνουν σήμερα και τα αεροπλάνα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών». Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιηθεί μία μόνο πτήση ανά προορισμό. Ακινητοποιημένα θα μείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ, από τις 12 μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.

Στα μέσα ενημέρωσης

Τη συμμετοχή τους στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης και η Ενωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) προκηρύσσοντας 2ωρη στάση εργασίας από τις 12:30 μ.μ. μέχρι τις 14:30 μ.μ. για τους δημοσιογράφους και από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 16:00 για όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και το ΑΠΕ). Από τη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ