ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Νέες προκλήσεις και διαγκωνισμός... ΝΑΤΟφροσύνης

Μέσα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ γιορτάζανε μαζί με τη «σύμμαχο» Τουρκία, απέξω τα «σπάγανε» για το ποιος διασφαλίζει την ευρωατλαντική «σταθερότητα»

Τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και στο Αιγαίο και συγκεκριμένα τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών επανέφερε χτες με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κι ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να γίνει ένας ακόμη γύρος «διερευνητικών επαφών» Ελλάδας - Τουρκίας, προς αναζήτηση συμβιβασμών για να θωρακιστεί η «ΝΑΤΟική συνοχή» στην περιοχή.

Επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (η «στρατηγική συμφωνία» με τα οποία τόσο διαφημίστηκε το προηγούμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση ως... απομόνωση της Τουρκίας), ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Αλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ». Προανήγγειλε πως «θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μη μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε», είπε, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Για «μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας. Δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», έκανε λόγο από το Οσλο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος, όπως είπε, ενημέρωσε τη νορβηγική πλευρά «για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο (...) Παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας σε σχεδόν καθημερινή βάση, από την πλευρά της Τουρκίας».

Εξάλλου, σε έναν διαγκωνισμό ...ΝΑΤΟφροσύνης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «η Τουρκία επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές μας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, υποστηρίζουμε αυτές τις αρχές. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή η Τουρκία επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Τούτου λεχθέντος, πρέπει να πω ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», επέμεινε, επιζητώντας ως καλό ...μαθητούδι επαίνους εντός της λυκοσυμμαχίας, εκεί ακριβώς όπου θρέφονται και αυξάνουν οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι πως την ίδια ακριβώς ώρα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, γιορτάζανε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ, στο πλαίσιο μιας μίνι φιέστας που οργάνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας, τα 70 χρόνια από την ένταξη Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με τον γγ να συγχαίρει τις δύο χώρες για την πολυετή «συνεισφορά» τους στη λυκοσυμμαχία.

Την ίδια ώρα, και καθώς αναζητούν τρόπους να προωθήσουν διευθετήσεις για τις μπίζνες του κεφαλαίου και για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, ενόψει και του νέου γύρου διερευνητικών δαπανών, την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ο Ν. Δένδιας από το Οσλο επαναλάμβανε: «Και πάλι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, βάσει μιας διάταξης: Αυτός ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι διάλογος χωρίς κανόνες».

Αργότερα, μιλώντας σε εκδήλωση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Ν. Δένδιας στηλίτευσε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στα νησιά, ενώ χαρακτήρισε προαπαιτούμενο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, την απόσυρση από μέρους της Αγκυρας της απειλής πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, επικαλούμενος μάλιστα το αμίμητο, ότι ακόμα και οι ΗΠΑ... που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, ζητάνε από όλες τις χώρες να την εφαρμόζουν!

Στην ίδια εκδήλωση δέχτηκε την αντίκρουση του Τούρκου πρέσβη στο Οσλο ότι όλες αυτές οι τουρκικές κινήσεις, όπως το casus belli ή το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ήταν «συνέπειες» και αντίδραση σε «μονομερείς» κινήσεις της Ελλάδας, που, όπως είπε, προχώρησε σε εξαγγελίες χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις, τα «δικαιώματα» και τις «ανάγκες» της Τουρκίας. Επέμεινε επίσης ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Αιγαίο που χαρακτήρισε «ειδική περίπτωση», καλώντας σε «διάλογο» για επίλυση των διαφορών. Επανέφερε, εξάλλου, το θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Ο Δένδιας απάντησε ότι η απειλή με πόλεμο είναι παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν συνιστά πρόσκληση σε διάλογο. Εστειλε, επίσης, μήνυμα ότι αν λυθεί το θέμα θα απελευθερωθεί ένα «τεράστιο δυναμικό» στις διμερείς σχέσεις, ξαναβάζοντας το πλαίσιο του παζαριού από πλευράς των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, νωρίτερα χτες το πρωί, τουρκικό UAV πραγματοποιούσε υπέρπτηση πάνω από την Κίναρο, ενώ συνολικά χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε 27 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Χτες, Τετάρτη 16 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αποτελούμενη από τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α και βουλευτή του ΚΚΕ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον Βαγγέλη Χριστοφόρου, καθηγητή Ηλεκτρονικών Υλικών στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και τον Λάζαρο Ανδρόπουλο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και συντάκτη της ιστοσελίδας «alt.gr», επισκέφθηκε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) στη Βάρη Αττικής.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υποδέχθηκε ο διοικητής της ΣΣΕ, υποστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ακολούθησε ενημέρωση για την αποστολή, τις δομές και τις δράσεις (στρατιωτικές και ακαδημαϊκές) της Σχολής Ευελπίδων. Στην ενημέρωση, πέραν των επιτελών της Σχολής, παραβρέθηκε και ο κοσμήτορας του διδακτικού προσωπικού, που συμμετείχε στην ενημέρωση για θέματα σχετιζόμενα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της ΣΣΕ με επισκέψεις σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, στους χώρους ενδιαίτησης καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Κατά τις συναντήσεις η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε τόσο τη διοίκηση της Σχολής όσο και το διδακτικό προσωπικό για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τη στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο Νίκος Παπαναστάσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Συναντηθήκαμε με τον διοικητή της Σχολής, υποστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, και επιτελείς του. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούν την στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση των μελλοντικών αξιωματικών του Στρατού Ξηράς.

Εκ μέρους της διοίκησης υπήρξε μια εκτεταμένη ενημέρωση συνολικά για τις δομές που αποτελούν το υπόβαθρο λειτουργίας της Σχολής, με ξενάγηση στους χώρους διαβίωσης και εκπαίδευσης των σπουδαστών.

Κατά τις συζητήσεις, τόσο με τον διοικητή της Σχολής όσο και με στελέχη της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, είχα την ευκαιρία να εκφράσω το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις συνθήκες και το περιεχόμενο της εκπαίδευσής τους, αλλά και για τη ζωή τους μετά την αποφοίτηση απ' τις παραγωγικές σχολές.

Ηδη το ΚΚΕ, και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω Ερωτήσεων και Επίκαιρων Ερωτήσεων, έχει αναδείξει προβλήματα που υπάρχουν στις στρατιωτικές σχολές, με το αρμόδιο υπουργείο να δεσμεύεται ότι θα δώσει λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάδειξη, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, των προκλητικά μειωμένων αποδοχών των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον διοικητή της Σχολής των Ευελπίδων και το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της ΣΣΕ, για την υποδοχή, την ενημέρωση και την ξενάγηση στους χώρους της Σχολής».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Με μπούσουλα ΝΑΤΟικά σχέδια και μπίζνες

Επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποίησε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπου σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στην υλοποίηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών για ενσωμάτωση σύσσωμων των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Χαρακτηριστικά στις κοινές τους δηλώσεις ο Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει να δει όλες τις χώρες της περιοχής στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», ως «επείγουσα προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο».

Μπροστά, εξάλλου, σε σενάρια ότι υπό την «επίβλεψη» των ΗΠΑ η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου, ο Σέρβος Πρόεδρος έσπευσε να ζητήσει δημόσια από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει η Ελλάδα «την υποστήριξη της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας, όπως θα κάνει και η Σερβία από την πλευρά της για την Ελλάδα». Επέμεινε ότι η Σερβία θέλει μια «συμβιβαστική λύση» και όχι συγκρούσεις.

Απαντώντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η στάση της Αθήνας «παραμένει αμετάβλητη, αλλά θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας», όπως είπε, στο πλαίσιο βέβαια που ορίζουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παραπέρα, η συζήτηση εστίασε και στις διμερείς μπίζνες σε τομείς όπως η Ενέργεια, η διασυνδεσιμότητά της, με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει στόχο - όπως το περιέγραψε ξανά χτες ο Μητσοτάκης - να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρωπαϊκή αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ