ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Σε 48ωρη απεργία ενάντια στις μειώσεις μισθών

Διεκδικούν επίσης επαναφορά τριετιών, προσλήψεις, πλήρες ωράριο και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Αποφασισμένες να υπερασπιστούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας είναι οι καθαρίστριες του ΕΜΠ
Αποφασισμένες να υπερασπιστούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας είναι οι καθαρίστριες του ΕΜΠ
Σε αγωνιστικό συναγερμό βρίσκονται εδώ και δύο βδομάδες οι καθαρίστριες και οι καθαριστές του Πολυτεχνείου, μετά την ανακοίνωση της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού «ISS», ότι θα μειώσει το μισθό τους κατά 40 έως 90 ευρώ. Καθώς μάλιστα οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονταν από 560 έως 620 ευρώ, μιλάμε για μειώσεις που φτάνουν το 16%!

Στην επιμονή της εργοδοσίας να μειώσει τους μισθούς, οι εργαζόμενοι απαντούν με 48ωρη απεργία, η οποία ξεκίνησε χτες, ενώ σήμερα Παρασκευή, δεύτερη μέρα της απεργίας, πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Επίσης, διεκδικούν την επαναφορά των κομμένων τριετιών, την πρόσληψη προσωπικού, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Επιπλέον, όπως έχουν ήδη αποφασίσει, επόμενος σταθμός του αγώνα τους είναι η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21/2 στην Ομόνοια.

Ενταση της εκμετάλλευσης με κάθε τρόπο

Η εταιρεία που έχει πάρει την εργολαβία χρησιμοποιεί τους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να δικαιολογήσει το πετσόκομμα των ήδη εξευτελιστικών μισθών (κατάργηση επιδόματος γάμου, τριετιών, κ.λπ.). Αρχές Φλεβάρη οι εργαζόμενοι αντίκρισαν τις περικοπές στα εκκαθαριστικά τους, οι οποίες προστέθηκαν στις αυθαίρετες μειώσεις του προηγούμενου διαστήματος (μειωμένα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματα αδείας). Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας 27 ωρών, όταν στην πραγματικότητα εργάζονται 35 ώρες εβδομαδιαίως. Οι απανωτές μειώσεις στα ήδη πενιχρά τους έσοδα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση, τους φέρνει αντιμέτωπους με την αδυναμία να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων από την ISS δε σταματά εδώ: Σύμφωνα με τη σύμβαση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει με το ΕΜΠ, η εταιρεία δεσμεύεται να απασχολεί 78 άτομα για την καθαριότητα των κτιρίων της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, του συγκροτήματος στην Πατησίων και των εγκαταστάσεων σε Μέτσοβο και Διόνυσο. Αντί αυτού, η εταιρεία απασχολεί μόλις 67 εργαζόμενους, τους οποίους υποχρεώνει να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς, για να προλάβουν να καθαρίσουν τα αμέτρητα τετραγωνικά των εγκαταστάσεων.

«Δεν νιώθουμε πια γυναίκες», δήλωσαν χαρακτηριστικά στη διοίκηση του ΕΜΠ οι καθαρίστριες και συμπλήρωσαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας τους, για τα οποία δεν καλύπτονται από το «δημόσιο» σύστημα Υγείας.

Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και τον τζίρο των εκατομμυρίων ευρώ, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι τα αμύθητα κέρδη της είναι αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης του προσωπικού, όπως συμβαίνει και στο ΕΜΠ. Αλλη μια απόδειξη ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, εργοδοσία αλλά και τα φερέφωνά τους στα Πανεπιστήμια, σημαίνει τσακισμένα δικαιώματα, άθλια ζωή για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΕΜΠ δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Δύο βδομάδες τώρα, οργανωμένοι στο ταξικό Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Αττικής και Περιχώρων, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Αφού εξέλεξαν σωματειακή επιτροπή για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, πραγματοποίησαν δύο μαζικές συνελεύσεις, δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΜΠ και μία στάση εργασίας.

Τον αγώνα τους στηρίζουν και οι Επιτροπές Αγώνα των φοιτητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πήραν σχετικές αποφάσεις αλληλεγγύης, τα σωματεία των εργαζομένων του Ιδρύματος (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, ΔΠ) όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες εργολαβικοί εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων, διεκδικώντας να μην απολυθεί κανείς, καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους σημερινούς εργολαβικούς και νέες προσλήψεις με βάση τις αυξημένες ανάγκες στη Δημόσια Υγεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» - που νωρίτερα προσυγκεντρώθηκαν στο χώρο του νοσοκομείου - «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Γ. Γεννηματάς» κ.ά.

Στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων βρέθηκαν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα δημόσιων νοσοκομείων και κλαδικά σωματεία της καθαριότητας.

«Αποδείχτηκε περίτρανα πως η κυβέρνηση δεν νοιάζεται παρά μόνο για το πώς θα μειώσει το κόστος αυτών των υπηρεσιών, αδιαφορώντας για τους συναδέλφους και τις ανάγκες τους. Από την τρομοκρατία του εργολάβου, στις απολύσεις ή τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων. Οι συνάδελφοι εργολαβικοί δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες και υποχρεωτικές για να λειτουργεί το νοσοκομείο σε μόνιμη βάση. Αρα, μόνιμη πρέπει να είναι και η εργασιακή τους σχέση», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο αναπληρωτής υπουργός ουσιαστικά παραδέχτηκε πως πολλοί από τους σημερινούς εργολαβικούς εργαζόμενους θα απολυθούν, επικαλούμενος τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα κριτήρια μοριοδότησης των προσλήψεων του ΑΣΕΠ, ωστόσο απάντησε πως η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς...

«Δουλεύω 7,5 χρόνια στον "Ευαγγελισμό" κι έχω δυο παιδιά. Με τα κριτήριά σας μένω εκτός της λίστας του ΑΣΕΠ. Πες μου τι θα ταΐσω τα παιδιά μου», είναι μερικά απ' όσα είπαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Οπως κατήγγειλαν, πάνω από το 70% των εργολαβικών εργαζομένων θα απολυθεί. Επιβεβαιώνεται στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανεργία, απολύοντας χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους και προσλαμβάνοντας ανέργους για δουλειά με ημερομηνία λήξης, διατηρώντας και διευρύνοντας παράλληλα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, με κάθετη μείωση του «μισθολογικού κόστους».

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι το μοναδικό αίτημα που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Ιουλία Νάρη, εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και τα σωματεία τους αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 23/2, στις 13.00. Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» καλεί τους εργολαβικούς εργαζόμενους του νοσοκομείου σε γενική συνέλευση στο Δώμα, τη Δευτέρα 20/2, στις 13.00.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους συμβασιούχους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Δευτέρα 20/2, στις 13.00, θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας την άμεση πληρωμή όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους παίρνοντας μέρος στο συλλαλητήριο στις 21/2.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει με ευθύνη της αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους απλήρωτους για μεγάλο διάστημα, ενώ αναφερόμενο στην τροπολογία που ήρθε στη Βουλή για να διευθετηθεί ο τρόπος πληρωμής των συμβασιούχων, σημειώνει πως «ακόμα και αν σήμερα ψηφισθεί η τροπολογία, οι συνάδελφοι το νωρίτερο που θα πληρωθούν είναι στις 10 του Μάρτη. Πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτοί οι συνάδελφοι αλλά και οι οικογένειές τους;».

Γι' αυτό το Συνδικάτο απαιτεί η κυβέρνηση «να δώσει τώρα λύση. Να πληρώσει όλους τους συναδέλφους άμεσα». Απευθυνόμενο στους συμβασιούχους, τους καλεί να οργανώσουν τον αγώνα τους, «σε κάθε δήμο να φτιαχτεί και μια επιτροπή συμβασιούχων πλάι στα ταξικά σωματεία και στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής». Να διεκδικήσουν την άμεση πληρωμή όλων, καμιά απόλυση εργαζόμενου, διατήρηση όλων των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017 και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org