ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Η αντιπαράθεση υποβόσκει

Τα λαϊκά στρώματα στηρίζουν το νέο Σύνταγμα, που θέλει να καταργήσει η ολιγαρχία του πλούτου

Associated Press

Τα λαϊκά στρώματα στηρίζουν το νέο Σύνταγμα, που θέλει να καταργήσει η ολιγαρχία του πλούτου
Η επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης και οι πλημμύρες που προκάλεσε το κλιματολογικό φαινόμενο Λα Νίνια στιγμάτισαν τον τελευταίο καιρό τη Βολιβία, όπου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των βροχών και η αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης απειλούν το διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κυβερνητών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Αμυνας, ο αριθμός των οικογενειών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες έχουν φτάσει τις 41.557 και οι θάνατοι τους 49, μέχρι τώρα. Ακόμα οι έντονες βροχές προκάλεσαν 2.000 περιπτώσεις επιδημικών ασθενειών όπως η μαλάρια, ο κίτρινος πυρετός, ερυθρά κλπ. Η κυβέρνηση κοινοποίησε τη χρήση 105 εκατ. δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακούφιση των πληγεισών οικογενειών, ενώ συνεχίζεται η διεθνής βοήθεια.

Σενάρια αυτονομήσεων

Ταυτόχρονα, επιδεινώθηκε και το πολιτικό κλίμα τις τελευταίες δύο βδομάδες, όταν οι τοπικοί κυβερνήτες των Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο, Τσουκισάκα, Ταρίχα και Κοτσαμπάμπα που συσπειρώθηκαν στο αυτοαποκαλούμενο Δημοκρατικό Εθνικό Συμβούλιο (CONALDE), απείλησαν με γενική απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν κάποια αιτήματά τους, όπως η ακύρωση της αναδιανομής του Αμεσου Φόρου στους Υδρογονάνθρακες και του Συντάγματος που ενέκρινε η Συντακτική Συνέλευση τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντέδρασε ζητώντας την επανέναρξη των συνομιλιών με τους τοπικούς κυβερνήτες των παραπάνω επαρχιών, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές σε κομβικά πολιτικά και οικονομικά θέματα, παρά το σαμποτάζ της αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλεξ Κοντρέρας, επέμενε ότι είναι επείγον να επαναληφθεί ο διάλογος για την αναδιανομή του Αμεσου Φόρου στους Υδρογονάνθρακες (IDH) με στόχο τη χρηματοδότηση μιας ισόβιας σύνταξης για τους ηλικιωμένους, για τα καταστατικά αυτονομίας και το νέο συνταγματικό σχέδιο. Ο Κοντρέρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο της αντιπολίτευσης και επιμένει σε διαφανή, ειλικρινή, δημόσιο διάλογο με το λαό, που θα βασίζεται στη νομιμότητα, με σεβασμό στο Πολιτικό Σύνταγμα του Κράτους».

Στο μεταξύ, το Εθνικό Εκλογοδικείο της Βολιβίας ζήτησε από τους εκπροσώπους του στις εννέα επαρχίες να ξεκινήσουν συζητήσεις για τα δημοψηφίσματα που προβλέπονται για το 2008. Σε συνάντησή τους θα αξιολογήσουν τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα. Ο πρόεδρος του Εκλογοδικείου της Βολιβίας, Χοσέ Λουίς Εξένι, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Πρένσα Λατίνα ότι φτάνουν τα δεκαεννέα τα δημοψηφίσματα τη διεξαγωγή των οποίων απαιτούν διάφοροι πολιτικοί και επαρχιακοί τομείς, γεγονός που εκφράζει την πόλωση της κατάστασης στη χώρα. Ενδεικτικά να πούμε ότι ένα από τα δημοψηφίσματα που απαιτεί η αντιπολίτευση θα έχει ως αντικείμενο το νέο Σύνταγμα και τουλάχιστον τέσσερα τοπικά δημοψηφίσματα θα κρίνουν τα καταστατικά αυτονομίας της Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πράδο.

Εχουν παρουσιαστεί ακόμα προτάσεις για μια διαδικασία ανάκλησης του Προέδρου της χώρας και άλλα εννέα δημοψηφίσματα για την ανάκληση των τοπικών κυβερνητών.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Εκλογοδικείου της Βολιβίας, ανέφερε ότι δεν κινούνται όλες οι παραπάνω περιπτώσεις σε πλαίσια νομιμότητας. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ανέφερε το παράδειγμα του τοπικού Εκλογοδικείου της Σάντα Κρους που ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει τη διαδικασία προετοιμασίας του δημοψηφίσματος, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 4 του Μάη, με πρωτοβουλία του τοπικού κυβερνήτη, Ρούμπεν Κόστας, για το καθεστώς αυτονομίας της παραπάνω πολιτείας, όταν μόνο το εθνικό Κοινοβούλιο έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Η αμερικάνικη πρεσβεία στην πρώτη γραμμή της αποσταθεροποίησης

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες κάλεσε την προηγούμενη βδομάδα τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε να αντιμετωπίσουν εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, μετά την αποκάλυψη νέων περιπτώσεων βορειοαμερικανικής ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα της χώρας. Αναφορικά με την πρόσφατα αποκαλυφθείσα προσπάθεια κατασκοπίας που δρομολογήθηκε από τη βορειοαμερικανική πρεσβεία στη Βολιβία, ο Μοράλες κήρυξε persona non grata τον υπάλληλο της βορειοαμερικανικής πρεσβείας, Βίνσεντ Κούπερ. Ο Κούπερ, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Μοράλες, καταπάτησε νομικούς κανονισμούς της Βολιβίας, όταν ζήτησε από Βορειοαμερικανούς εθελοντές να συλλέξουν πληροφορίες για Κουβανούς και Βενεζουελάνους συνεργάτες και στη συνέχεια να τις προωθήσει. Ο Μοράλες κάλεσε τη βορειοαμερικανική πρεσβεία να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν καθώς και για τη στήριξη που παρείχε στο Ειδικό Τμήμα της Αστυνομίας το 1987, ή που παρέχει και σήμερα σε μια παράλληλη μυστική υπηρεσία που έχει ως στόχο κοινωνικούς αγωνιστές.


Γ. ΚΑΡ


Φληναφήματα...

Το συνολικό πολιτικό εύρος ενός κόμματος αποτελούσε και αποτελεί βασικό κριτήριο της φιλοσοφικής λειτουργίας του κινήματος ειρήνης. Ακόμη και επιμέρους πρωτοβουλίες ενός κόμματος τυχαίνουν ευνοϊκής εκτίμησης όταν διακρίνονται για τη σοβαρότητα και την απήχησή τους στη διεθνή κοινή γνώμη. Τι γίνεται, όμως, όταν η αναζήτηση αύξησης του πολιτικού εύρους ενός κόμματος υποκαθίσταται ή το χειρότερο, αντικαθίσταται από την αναφορά ευρείας απαρίθμησης πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων χωρίς εμφανές ιδεολογικό υπόβαθρο; Τι γίνεται όταν η πολιτική αναφορά παίρνει τη μορφή απαρίθμησης καταγγελιών που η αοριστία τους υπερβαίνει ακόμη και το όριο ενός κοινωνικού κινήματος; Προπαντός, τι γίνεται όταν οι γενικόλογες καταγγελίες χωρίς εμφανές ιδεολογικό υπόβαθρο γίνονται σε επίσημες εργασίες ενός φιλόδοξου συνεδρίου από έναν εκκολαπτόμενο υποψήφιο αρχηγό;

Τότε, συνήθως, οι συσσωρευμένες καταγγελίες παίρνουν τη μορφή αναζήτησης έξυπνης ατάκας που ικανοποιεί έναν εκκολαπτόμενο δημεγέρτη και το φιλικό του ακροατήριο. Ολα αυτά αποτελούν προτερήματα υπό την προϋπόθεση ότι συμβαίνουν στο πλαίσιο μιας εξ αντικειμένου αποδοχής του υπαρκτού κοινωνικο-πολιτικού συστήματος. Δηλαδή, στην έλλειψη εμφανών ιδεολογικών βάσεων στις οποίες στηρίζεται κι από τις οποίες εκπορεύεται κάθε μορφή πολιτικής καταγγελίας και πολιτικού αγώνα.

Αυτό είναι το κλειδί που διδάσκει η ιστορική εμπειρία, δηλαδή το πώς χρησιμοποιούνται από τον καταγγέλλοντα οι κοινωνικές και πολιτικές αντιφάσεις, σε ποιο ιδεολογικό βάθρο στηρίζονται και για ποιο σκοπό γίνονται. Ειπώθηκε, για παράδειγμα, μέσα στον ορυμαγδό καταγγελιών ότι πρέπει να οριοθετηθούν οι λειτουργίες μεταξύ κεφαλαίου και κράτους. Το να φωνάζεις είναι ένα πράγμα. Το να κατανοείς την κοινωνική φύση του κράτους που εκπορεύεται και ελέγχεται από το κεφάλαιο είναι άλλο πράγμα. Εάν έχεις την αυταπάτη ότι θα ασκήσεις περιοριστικό έλεγχο στη σχέση κεφαλαίου και κράτους, τότε το μόνο που πρέπει είναι ...«άντε και καλός κυβερνήτης». Το να οργανώσεις τον εργατο-λαϊκό αγώνα για τον περιορισμό της αντιλαϊκής αυθαιρεσίας του κράτους έχει πραγματικό νόημα όταν στηρίζεται στη σαφή ιδεολογική αντίληψη της ταξικής φύσης του.

Αυτό κάνει το λαϊκό κίνημα πιο δυνατό και διεκδικητικό. Διαφορετικά όλη η φλυαρία περί περιορισμού των σχέσεων μεταξύ κεφαλαίου και κράτους είναι μια πολιτική νερόσουπα. Το σύγχρονο κράτος είναι αστικό κράτος στην υπηρεσία και τον έλεγχο του κεφαλαίου. Αυτό ομολογείται κι από τους ίδιους τους θιασώτες του. Το να μεταβάλλονται οι αντιλαϊκές κοινωνικές και πολιτικές αντιφάσεις σε καταγγελίες χωρίς εμφανές ιδεολογικό υπόβαθρο και μάλιστα με τη μέθοδο της εξυπνακίστικης ατάκας, μοιάζει με παραφουσκωμένη φούσκα που έσκασε γιατί τη γέμισαν παραπανίσιο αέρα. Στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα έχει μεγάλη αξία το «γνώθι σαυτόν».


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ