ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ετοιμάζουν πανωλεθρία για τα λαϊκά νοικοκυριά

Ερχεται «καταιγίδα» αυξήσεων όλων των χρεώσεων που εμπεριέχουν οι λογαριασμοί και σχετίζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα

Οι αυξήσεις που θα επιβληθούν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του νέου έτους, αναμένεται να καθοριστούν την ερχόμενη βδομάδα, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αφού συζητηθούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μοιραστεί το ...πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι μεγάλες και άδικες, ικανοποιώντας πλήρως τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτικών ενεργειακών επιχειρήσεων. Για τα λαϊκά νοικοκυριά θα αποτελέσουν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους.

Είναι επίσης δεδομένο ότι οι αυξήσεις θα παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος τους. Διαφορετικό ποσοστό αύξησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, διαφορετικές αυξήσεις από κατηγορία σε κατηγορία και σε σχέση με το ύψος της κατανάλωσης, άλλο ενδεχομένως για τις χρεώσεις του Συστήματος (Μεταφορά, Διανομή), άλλο για τις υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, άλλο για το ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πάει λέγοντας. Το τελικό συμπέρασμα θα το νιώσουν συνολικά οι καταναλωτές στο «πετσί» τους με τους πρώτους «νέους» λογαριασμούς.

Αυτή τη στιγμή, τα σενάρια των αυξήσεων, και μόνο για το σκέλος του ηλεκτρικού ρεύματος, κυμαίνονται από 10% έως και 19%, με επικρατέστερα το 12%-15%. Η αύξηση αφορά το λεγόμενο μέσο έσοδο της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη στις κατώτερες καταναλώσεις, μικρότερη στις πολύ μεγάλες, ή και αντίστροφη, ενώ μπορεί ακόμη να επιβαρύνει διαφορετικά τους οικιακούς καταναλωτές, τους εμπορικούς και τους βιομηχανικούς. Σίγουρη είναι και η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, σε σημαντικό βαθμό, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει προτείνει ένα μηχανισμό μετακύλισης ουσιαστικά, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης φυσικού αερίου, από τις ηλεκτρικές εταιρείες στους καταναλωτές. Δεδομένη είναι η αύξηση και στις ΥΚΩ (κοινής ωφέλειας).

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και μια επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού προς τα συναρμόδια υπουργεία - που διέρρευσε συνειδητά - προκλήθηκε «αναστάτωση» σχετικά με τη διαφαινόμενη αδυναμία της ΔΕΗ να πληρώσει τόκους 700 εκατ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2012. Η μείωση των κερδών της ΔΕΗ το πρώτο 9μηνο του 2011 και ειδικά το τρίτο τρίμηνο, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οι φόροι στα καύσιμα, η γενικότερη αύξηση των τιμών των καυσίμων, η μείωση της φτηνότερης υδροηλεκτρικής παραγωγής, (μετά από συγκεκριμένες απαιτήσεις και παρεμβάσεις των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος), αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η «κατάσταση ανάγκης» για τη ΔΕΗ. Το εύκολο συμπέρασμα ήταν: πρέπει να ικανοποιηθεί, όσο περισσότερο γίνεται, η αξίωσή της για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην... καταρρεύσει.

Είχε προηγηθεί, στις 6 του Οκτώβρη 2011, επίσημη παρέμβαση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία είχε ήδη υποβάλει τα κοστολογικά στοιχεία 2010- 2012 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Σημείωνε ότι οι αυξήσεις του 2011 είχαν προκύψει με βάση τα ιδιαίτερα ...χαμηλά στοιχεία του 2010. Τόνιζε ότι «προκύπτει αύξηση του κόστους από το 2010 στο 2011 της τάξης του 16% και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%».

Ολα αυτά μικρή σημασία έχουν. Η ΔΕΗ πάντα είχε μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ικανότητά της να τις καλύπτει. Το θέμα των αυξήσεων δεν είναι συγκυριακό. Είναι απαίτηση της «αγοράς» από την οποία ξεκινάνε όλα. Η αύξηση του 2011 ήταν η πρώτη φάση της τριετούς προσαρμογής τους ώστε να αντανακλούν το «κόστος», όπως υποστήριζε η κυβέρνηση. Η διαδικασία αυτή μπήκε και στο Μνημόνιο. Είναι ταυτόχρονα και παράλληλα, υποχρέωση που προκύπτει από τις αλλαγές στο πλαίσιο του «3ου ενεργειακού πακέτου» της ΕΕ.

ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε 18 αγρότες

Σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή, καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας, τους 18 αγρότες και κτηνοτρόφους που δικάστηκαν χτες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Ορμένιο του Εβρου, το Γενάρη του 2010.

Με συλλαλητήριο καταδίκης της πολιτικής ποινικοποίησης των αγώνων και εξόντωσης της φτωχής αγροτιάς, απαντούν οι αγρότες, την Τρίτη 20 Δεκέμβρη. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «η ΕΝΟΤΗΤΑ» προγραμματίζει συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά στο κατάστημα της ΑΤΕ στην Ορεστιάδα.

Οι αγρότες καταδικάστηκαν, παρά την πρόταση του εισαγγελέα να κριθούν αθώοι. Ο πρόεδρος της έδρας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προσβλητικός προς τους αγρότες, χρησιμοποιώντας φράσεις του τύπου «ο δρόμος είναι δικός σου ή του πατέρα σου και τον έκλεισες;» Μετά την καταδίκη τους, οι αγρότες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο πλευρό των διωκόμενων αγροτών, βρέθηκαν μαζικά αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου καλεί τους αγρότες να μη φοβηθούν, να μην τρομοκρατηθούν. Να βγουν στους δρόμους και μαζί με το εργατικό κίνημα να συναντηθούν στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στην καταστροφή.

Σήμερα που οι περισσότεροι αγρότες ετοιμάζονται να κάνουν «μαύρα» Χριστούγεννα, καθώς είναι ακόμα απλήρωτοι για τις σοδειές του 2011, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Τρίτης και να απαιτήσουν:

Να πληρωθούν άμεσα οι αγρότες για τις σοδειές του 2011 (ηλιόσπορα, καλαμπόκια, κ.λπ.). Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Προστασία της ντόπιας παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, σπόρια, καύσιμα κ.λπ.). Να δοθούν άμεσα όλες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιος με 100% κάλυψη των ζημιών. Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 17%. Να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σύσκεψη για το συνεταιριστικό νόμο και την πρόταση της ΠΑΣΥ

H Γραμματεία Τρικάλων της ΠΑΣΥ καλεί τους αγροκτηνοτρόφους, τα μέλη των ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών, τους αντιπροσώπους στις ΕΑΣ Τρικάλων - Καλαμπάκας, τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε σύσκεψη συζήτηση για το νέο συνεταιριστικό νόμο και την πρόταση της ΠΑΣΥ.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Δεκέμβρη, στις 6μμ, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον». Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Το ωράριο εμπορικών και κρεοπωλείων

Το ωράριο των εμπορικών σήμερα και τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

 • Σάββατο 17/12: 9 π.μ. - 8 μ.μ.
 • Κυριακή 18/12: 10 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Δευτέρα 19/12 μέχρι και Παρασκευή 22/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
 • Σάββατο 24/12 9 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Δευτέρα 26/12: Αργία.
 • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
 • Σάββατο 31/12: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
 • Δευτέρα 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

 • Κυριακή 18/12 και Δευτέρα 19/12: 7.30 π.μ. - 4 μ.μ.
 • Τρίτη 20/12 μέχρι και Παρασκευή 23/12: 7.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
 • Σάββατο 24/12: 7.30 π.μ. - 5 μ.μ.
 • Δευτέρα 26/12: Κλειστά.
 • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 7.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
 • Σάββατο 31/12 7.30 π.μ. - 5 μ.μ.
 • Δευτέρα 2/1: Κλειστά.
 • Τρίτη 3/1 μέχρι και Πέμπτη 5/1: 7.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ανατιμήσεις 10% για το 2012

Το ένα χαράτσι πίσω από το άλλο στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, με μοναδικό στόχο να αρπάξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι και την τελευταία δεκάρα, να την αποδώσουν στη συνέχεια στους μεγαλοπιστωτές και άλλα σαπρόφυτα.

Τις μέρες αυτές ταχυδρομούν και τα διογκωμένα σε ποσοστό 10% χαράτσια για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2012, δίνοντας προθεσμία πληρωμής μέχρι 31 Δεκέμβρη. Από την 1η Γενάρη του 2012 επιβάλλουν και πρόστιμο ίσο με το τέλος που αντιστοιχεί για κάθε όχημα, με το ελάχιστο πρόστιμο να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Η κλίμακα με βάση τον κυβισμό διαμορφώνεται ως εξής:

 • Μέχρι 300 κ.ε.: 22 ευρώ (από 20 ευρώ).
 • 301-785: 55 ευρώ (από 50).
 • 786-1.071: 120 ευρώ (από 110).
 • 1.072-1.357: 135 ευρώ (από 120).
 • 1.358-1.548: 240 ευρώ (από 220).
 • 1.549-1.738: 265 ευρώ (από 240).
 • 1.739-1.928: 300 ευρώ (από 270).
 • 1.929-2.357: 660 ευρώ (από 600) κ.ά.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org