ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπολογισμός πολλών αντιλαϊκών μποφόρ...

Ο υπουργός Οικονομίας πήρε χτες το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, για την εκτύπωση του προϋπολογισμού για το 2006 - κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή - που επιφυλάσσει σκληρότερη λιτότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού για το 2006 - που περιλαμβάνει πολλά αντιλαϊκά μποφόρ και θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή - εξετάστηκε στη χτεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, όπου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τελευταίου, συζήτησαν για τα αναπτυξιακά σχέδια του 2006 και των επόμενων χρόνων, στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης...

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Αλογοσκούφης επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα της «τιτλοποίησης», χαρακτηρίζοντάς το ως «δευτερεύον». Στα πλαίσια αυτά, επανέλαβε ότι στο νέο προϋπολογισμό θα υπάρχει η εκτίμηση για σημαντική μείωση του ελλείμματος σαν ποσοστό του ΑΕΠ, που φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 4,4% (από 6,6% πέρσι) και το 2006 θα περιοριστεί κάτω από το 3%.

Το πρόβλημα που δημιουργεί η απόρριψη από την ΕΕ της «τιτλοποίησης» (1,5 δισ. ευρώ για το 2005 και 2 δισ. ευρώ για το 2006), θα επιτείνει περαιτέρω τα σκληρά χαρακτηριστικά των πολύμορφων πολιτικών λιτότητας, χωρίς αυτό να δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι η πολιτική που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ήταν ήπια... Απλώς σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει - με άλλοθι και τις Βρυξέλλες - να αναπληρώσει από άλλες πηγές τα 3 - 3,5 δισ. ευρώ που θα στερηθεί από την «τιτλοποίηση».

Τα σενάρια

Ετσι, στο σκέλος των εσόδων προβλέπεται νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων, καθώς - με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού - για το 2006 προβλέπεται να αυξηθούν:

  • Οι φόροι φυσικών προσώπων κατά 9,2%
  • Οι έμμεσοι φόροι κατά 8,4% και ειδικά ο ΦΠΑ κατά 9,7%.
  • Οι φόροι των επιχειρήσεων, μόνο, κατά 2,5% (κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό).

Αν και ο υπουργός Οικονομίας έχει δεσμευτεί ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι, θεωρείται βέβαιο ότι από τις αρχές του 2006 θα υπάρξουν:

  • Ανατιμήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και άλλων επιχειρήσεων του ελεγχόμενου ή μισοελεγχόμενου από το Δημόσιο επιχειρήσεων.
  • Θα ισχύσουν και οι νέες, κλιμακούμενες σε βάθος τριετίας, αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Επίσης, στα πλαίσια των αναπροσαρμογών των ειδικών φόρων στα πετρελαιοειδή, που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ έως το 2010, θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις φόρων της τάξης του 40%. Δεν αποκλείεται, το 2006 να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και στον τομέα αυτό.

Εσοδα προσδοκούν, επίσης, τόσο από την πώληση δημόσιας ακίνητης περιουσίας (ετοιμάζονται να βγάλουν στο «σφυρί» ακίνητα - φιλέτα, όπως στο Ελληνικό στο Δέλτα Φαλήρου κλπ.), όσο και από την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων (για το 2006 έχει εξαγγελθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, η πώληση νέων μεριδίων της ΑΤΕ, η είσοδος στο ΧΑΑ του ΤΤ και του Αεροδρομίου των Σπάτων). Μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι κυβερνώντες προσδοκούν να εισπράξουν το 2006 γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ, που μπορούν να είναι περισσότερα, αν θα υλοποιηθούν τα σενάρια για επεκτάσεις συμβάσεων της Αττικής Οδού, του Αεροδρομίου των Σπάτων κλπ.

Στο σκέλος των δαπανών, οι αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις, αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα κάτω του επίσημου πληθωρισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως, δεν καταγράφει τα πραγματικά μεγέθη της ακρίβειας. Με άλλα λόγια έρχεται σκληρότερη ακόμα λιτότητα και μια ακόμη χρονιά μείωσης της αγοραστικής δύναμης για εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει διορθωτικό ποσό στους μισθούς, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού το 2005, πέραν των προβλεπόμενων στόχων. Με βάση πάντα τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών τομέων της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, ενώ προβληματική είναι η χρηματοδότηση και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι ρύποι «πειράζουν» τις σαρδέλες...

Σε δείγματα 25 αλιευμάτων (μύδια, καλαμάρια, χταπόδια, γαύροι, σαρδέλες, τσιπούρες, λαυράκια), που ελήφθησαν από διαφορετικές περιοχές της χώρας, τρία δείγματα σαρδελών παρουσίασαν υψηλές συγκεντρώσεις οργανοκασσιτερικών ενώσεων.

Η δειγματοληψία έγινε στο πλαίσιο έρευνας της ΕΕ που διεξήχθη από το Δεκέμβρη του 2001 έως το Μάη του 2004. Τα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας αποτελούν - σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση. Σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν έχει νομοθετημένο μέχρι σήμερα ανώτατο επιτρεπτό όριο οργανοκασσιτερικών ενώσεων στα αλιεύματα. Οσο για τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτή βγήκε μετά από σχετικά στοιχεία που είδαν πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ενώ το περιεχόμενό της δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι καθησυχαστικό... Εδώ προκύπτει εύλογα και το ερώτημα ποιος ελέγχει τις οικονομικές δραστηριότητες, που ρυπαίνουν ασύστολα τις θάλασσες και ειδικά μια κλειστή θάλασσα σαν τη Μεσόγειο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πάνω ... 52,4% οι επισφάλειες

Αυξημένα ποσά για «επισφαλή δάνεια» σε πελάτες της εμφανίζει ο ισολογισμός της «Τράπεζας Αττικής» για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2005. Πέρα την τεράστια αύξηση των λογιστικών επισφαλειών (σε ποσοστό 52,4%) η κερδοφορίας του ομίλου διαμορφώνεται σε ψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 502.400 ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2004.

ΣΕΣΜΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εκδικάζεται η έφεση για το πρόστιμο

Παράταση δέκα ημερών προκειμένου να προσκομίσουν τα υπομνήματά τους πήραν χτες από το Διοικητικό Εφετείο τόσο η πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) όσο και εκείνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη διάρκεια της εκδίκασης της προσφυγής του ΣΕΣΜΕ στο Διοικητικό Εφετείο. Πρόκειται για την προσφυγή του Συνδέσμου ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής με την οποία επέβαλε στην προηγούμενη διοίκηση πρόστιμο ύψους 15 εκατ. ευρώ για εναρμονισμένη πρακτική. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ημερομηνία εκδίκασης είχε οριστεί για τον προηγούμενο μήνα, οπότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εμφανιστεί χωρίς... δικηγόρο και πήρε αναβολή για χτες.

Εκτός ΣΕΣΜΕ η ΑΤΛΑΝΤΙΚ

Την αποχώρησή της από μέλους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) ανακοίνωσε η εταιρία σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ. Στη λακωνική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η σχετική επιστολή αποχώρησης στάλθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας, Μ. Αποστόλου, «λόγω έντονου προβληματισμού σχετικά με τον τρόπο που οι σημερινοί εκπρόσωποι του ΣΕΣΜΕ χειρίζονται θέματα του κλάδου καθόσον θεωρεί ότι εξέλειπαν οι λόγοι εκπροσώπησης της ΑΤΛΑΝΤΙΚ από το ΣΕΣΜΕ». Κύκλοι του μεγάλου λιανεμπορίου συνδέουν την αποχώρηση της αλυσίδας από το Σύνδεσμο με γενικότερες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο. Οι ίδιοι προεξοφλούν ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα κι άλλες μεγάλες αλυσίδες.

Αποσύρονται επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΝΙΚΟΝ

Ανακαλούνται από την εταιρία Δ. & Ι. Δαμκαλίδης επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΝΙΚΟΝ τύπου ΕΝ-ΕL3 που διατίθενται για χρήση σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ΝΙΚΟΝ (μοντέλα SLR D50, D70 και D100). Οι συγκεκριμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα μεταξύ Μάη και Σεπτέμβρη 2004 και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται κάποιες από αυτές να υπερθερμανθούν κατά την επαναφόρτιση. Ο αριθμός των επαναφορτιζόμενων μπαταριών του παραπάνω τύπου που πουλήθηκαν στην Ελλάδα προσεγγίζει τις 5.000. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 9406.740.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ