ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2020
Σελ. /32
Ξεκινά από αύριο η τηλεκπαίδευση σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, γιατί δεν φρόντισε να πάρει όλα τα μέτρα που ζητούσαν εδώ και μήνες εκπαιδευτικοί και γονείς

INTIME NEWS

Αύριο ξεκινά η τηλεκπαίδευση και για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 30 Νοέμβρη και για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας.

Οπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, για την εκπαίδευση των παιδιών προβλέπεται να αξιοποιηθεί η εκπαιδευτική τηλεόραση με μαθήματα που ξεκίνησαν από χτες και σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30' και θα πραγματοποιείται από τις 2.10 έως τις 5.20 μ.μ. για τα Δημοτικά και 2 με 4.20 μ.μ. για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Κυβέρνηση και υπουργείο επαναλαμβάνουν πως το κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προληπτικό χαρακτήρα, έχει στόχο να μειωθεί η κινητικότητα των ενηλίκων και «δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ' εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού», όπως δήλωνε η υπουργός Παιδείας. Τα παραπάνω βέβαια μόνο ως πρόσχημα θα μπορούσαν να εκληφθούν, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να ομολογήσει πως το κλείσιμο των σχολείων είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας, χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο. Σε περισσότερα από 1.000 σχολεία υπήρξε ολική ή μερική αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού όσο λειτουργούσαν, ενώ ήδη είχαν κλείσει Γυμνάσια και Λύκεια στα οποία δεν παρατηρείται αντίστοιχη κινητικότητα των ενηλίκων.

Η είδηση οδήγησε τους γονείς να αναζητούν λύσεις σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν τον εξοπλισμό και τον τρόπο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης και για παιδιά 4 - 12, σε σπίτια που δεν έχουν τεχνολογικά μέσα, που γονείς τηλεργάζονται ή υπάρχουν περισσότεροι από ένας μαθητές, ενώ μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία έχουν καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν τις μέρες που μεσολαβούν μέχρι την έναρξη της τηλεκπαίδευσης και να αποτυπώσουν σε επίπεδο σχολικής μονάδας τις πραγματικές ανάγκες και τα ζητήματα που προκύπτουν.

«Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε, παρόλο που το υπουργείο εδώ και 8 μήνες "δεν πρόλαβε" να πραγματοποιήσει ούτε μια ώρα επιμόρφωση. Θα σταθούμε για μια ακόμα φορά δίπλα στους μαθητές μας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, όπως κάναμε και τον περασμένο Μάρτιο», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. «Θα κρίνουμε με παιδαγωγικό τρόπο, μέσα από τους Συλλόγους Διδασκόντων μας, πώς θα διαμορφώσουμε το πλάνο του κάθε σχολείου, ώστε να κρατήσουμε ανοιχτή την παιδαγωγική σχέση και την εκπαιδευτική διαδικασία για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί πίσω, θα σταθούμε δίπλα του, θα αγωνιστούμε ενάντια στην κυβέρνηση, που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ουσιαστική μορφωτική στήριξη των παιδιών».

Η ΑΣΕ ζητά σχολεία ανοιχτά, με όρους υγιεινής και ασφάλειας, και στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών την περίοδο αναστολής λειτουργίας. Φέρνει την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας μπροστά στις ευθύνες τους, σημειώνοντας πως «επιχειρούν με κάλπικα επιχειρήματα να κρύψουν ότι η πολιτική απόφαση που πήραν, να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ προκειμένου να διασφαλίσουν ασφαλείς όρους λειτουργίας των σχολείων, οδήγησε σε αδιέξοδο και εν τέλει σε κλείσιμο των σχολείων».

Αντίστοιχα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σημειώνει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει ανέξοδα μέτρα σήμερα στα σχολεία, γιατί δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο όλους τους προηγούμενους μήνες για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και τη μείωση της διάδοσης του Covid-19. Το κλείσιμο των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα θα επιτείνει την ανισότιμη εκπαίδευση των μαθητών, όπως αποδείχθηκε από το κλείσιμο των σχολείων την περασμένη σχολική χρονιά. Εχει ευθύνη η κυβέρνηση και πρέπει να πάρει τώρα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ισότιμη εκπαιδευτική διαδικασία». Η ΑΣΓΜΕ ζητά συγκεκριμένα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην τηλεκπαίδευση, για τις άδειες των γονιών, αλλά και για τα ειδικά σχολεία που παραμένουν ανοιχτά και καταλήγει καλώντας: «Ατομική μας ευθύνη είναι να δράσουμε για να αναλάβει η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες».

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Προσπάθησε να ξεσπιτώσει εστιακούς φοιτητές εν μέσω πανδημίας!

«Μη αναγκαίες δαπάνες» χαρακτηρίζει η Πρυτανεία του ΔΠΘ το ποσό που δαπανά για την εκμίσθωση δωματίων εστιών σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, και ως εκ τούτου, απαίτησε την Παρασκευή με email της προς τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες στην Οικοδομή Ευκτήμων στην Κομοτηνή και στους αντίστοιχους στα νοικιασμένα δωμάτια ξενοδοχείου στην Αλεξανδρούπολη «να εκκενώσουν εντός το πολύ 3 ημερών (το αργότερο έως 18-11-2020) τα δωμάτιά τους, παραλαμβάνοντας όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα».

Ουσιαστικά η επιστολή, με την υπογραφή της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, απαιτεί να αδειάσουν τα δωμάτιά τους εν μέσω πανδημίας όχι μόνο οι φοιτητές που παραμένουν σε αυτά, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές (περίπου 100) που βρίσκονται στα σπίτια τους διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό να γίνει εν μέσω καραντίνας μέσα σε τρεις μέρες, ώστε «να περιοριστούν μη αναγκαίες δαπάνες προς εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» (!)

Αμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητών που διαμένουν στη συγκεκριμένη οικοδομή, οι οποίοι με πρωτοβουλία τους απαίτησαν την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης έξωσής τους, αίτημα το οποίο στήριξε και ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, ο οποίος μεταξύ άλλων στην αντίστοιχη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι φοιτητές θα βρεθούν απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος, που βλέπουν τους φοιτητές σαν βάρος και επιπλέον έξοδα και δεν μεριμνούν για την εξασφάλιση της υγείας τους αλλά και των οικογενειών τους. «Φαίνεται ότι το "δημόσιο συμφέρον", στο οποίο αναφέρονται καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες σπουδές, για σίτιση και στέγαση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον πρύτανη του ΔΠΘ πραγματοποίησε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κομοτηνής, ζητώντας εξηγήσεις για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια.

Η άμεση αντίδραση οδήγησε τις Πρυτανικές αρχές σε αναδίπλωση της απόφασης εξώσεων των φοιτητών και σε νεότερη ανακοίνωσή της, στις 15/11 σημείωσε πως «δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικών αντικειμένων, αν δεν υπάρξει πρότερη έγγραφη συγκατάθεση των φοιτητών».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Διαδικτυακή συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σχολεία ανοιχτά σε καιρό πανδημίας με όρους υγιεινής και ασφάλειας. Είναι εφικτό;» διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ., πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Θα συμμετάσχουν οι:

  • Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ.
  • Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
  • Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.
  • Ηλίας Πατίδης, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Θα γίνουν επίσης σύντομες παρεμβάσεις εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα και θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις προς τους ομιλητές και γραπτές παρεμβάσεις όσων θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Τη συζήτηση διοργανώνουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» και οι Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», «Μ. Παπαμαύρος», «Ρ. Ιμβριώτη», Λήμνου, Ικαρίας και οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Ζακύνθου, Λήμνου και Α' Πέλλας.

Οι σύνδεσμοι για την εκδήλωση είναι:

Youtube: http://bit.ly/3f1l5GC

Faceboook: http://bit.ly/3nlrI9x

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν με όλους τους όρους προστασίας»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο για την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σημειώνει:

«Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν με όλους τους όρους προστασίας. Κι αυτό δεν το έκανε ούτε το σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ετσι όπως τα έκανε η κυβέρνηση, ακόμα και η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων θα είναι "μια τρύπα στο νερό" αν δεν παρθούν έκτακτα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία όλων ανεξαιρέτως των σχολείων. Πάντως, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι κυριολεκτικά εγκληματικές και φανερώνονται, άλλωστε, και από την έως τώρα ανεπαρκέστατη και προβληματική λειτουργία της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Ιδια και μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται με τα ανακοινωθέντα μέτρα για την τηλεκπαίδευση σε παιδιά 4 έως 12 ετών.

Αμεσα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία σημαίνει:

  • Αμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Αξιοποίηση αιθουσών για άμεση αραίωση των σχολικών τάξεων με 15 μαθητές ανά τάξη
  • Μαζικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Εως τότε και για όσο καιρό είναι κλειστά τα σχολεία, εννοείται ότι ούτε μια διδακτική ώρα δεν πρέπει να χαθεί.

Και αυτό σημαίνει:

  • Εξοπλισμός όλων των παιδιών με όλα τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα
  • Κρατική στήριξη στο παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών για αξιοποίηση όλων των δυνατών πρόσφορων μέσων για τη συνέχιση της μορφωτικής διαδικασίας
  • Να μην αφαιρεθεί ούτε μια μέρα κανονικής άδειας από τους εργαζόμενους γονείς».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ