ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συμψηφίζουν "φέσια" με άλλα "φέσια"

Την αντίθεσή τους σε ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να συμψηφίσει χρέη του ΙΚΑ προς ΟΑΕΔ και ΟΕΚ με χρέη των ΔΕΚΟ προς το ΙΚΑ, εκφράζουν τα ΔΣ των Οργανισμών

Σύγχυση και οπωσδήποτε ζημιά αναμένεται να προκαλέσει στον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και πιθανά στο ΙΚΑ,διάταξη του υπουργείου Οικονομικών,που προωθεί η κυβέρνηση, σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ και του ΙΚΑ προς τους Οργανισμούς Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και Εργατικής Κατοικίας,των οποίων οι πλειοψηφίες των διοικήσεών τους αντιδρούν έντονα.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμό,σκοπός της σχετικής διάταξης, είναι από τη μια να συμψηφιστούν τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ και τον ΟΕΚ. Τα χρέη αυτά δημιουργούνται επειδή το ΙΚΑ εισπράττει τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ και ΟΕΚ, αλλά οι ΔΕΚΟ δεν τις αποδίδουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί και αυτό να τις καταβάλλει στους οργανισμούς. Από την άλλη, θα προβλεφτεί, οι οφειλές των ΔΕΚΟ προς το ΙΚΑ, να αποδοθούν απευθείας σε αυτούς τους οργανισμούς, πράγμα ωστόσο που δεν αναμένεται να γίνει πράξη.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ χρωστά περίπου 150 δισ. δραχμές στον ΟΑΕΔ και 45,2 δισ. δραχμές στον ΟΕΚ.Αντίστοιχα, στο ΙΚΑ οφείλονται ανάλογα ποσά - συνολικά - από ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΤΕ και άλλες Δημόσιες Επιχειρήσεις.Χαρακτηριστικά, μόνο τα ΕΛΤΑ οφείλουν στο ΙΚΑ 125 δισ. δραχμές και η πρώην ΕΑΣ, 41 δισ. δραχμές.

Η κυβερνητική επιδίωξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ΟΑΕΔ,του οποίου το ΔΣ δεν είχε καν ενημερωθεί για τη ρύθμιση που ετοιμάζεται. Τελικά, στη συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη Τρίτη,συζητήθηκε το ζήτημα ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του συμβουλίου προς τον διοικητή του Οργανισμού Κ. Ευστρατόγλου,που ήταν ενήμερος.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο, ότι στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, η συζήτηση που έγινε είχε να κάνει με το συμψηφισμό των χρεών, έτσι ώστε το ΙΚΑ αντί να καταβάλλει το χρέος του, να αναλάβει τη δαπάνη της ασφαλιστικής κάλυψης των νέων ανέργων, μέτρο που ετοιμάζεται να μπει σε εφαρμογή.Πάντως, το κόστος αυτού του μέτρου, που υπολογίζεται να καλυφθεί με κονδύλια από το ΛΑΕΚ, μια και αποτελεί συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών,δεν προβλέπεται να φτάσει στο ύψος των χρεών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ. Οπως και να έχει, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΟΑΕΔ, εξέφρασε την αντίθεσή της σε όποια ανάλογη ρύθμιση χρεών.

Αντίθετο είναι όμως και το ΔΣ του ΟΕΚ,που συνεδρίασε χτες, σε ανακοίνωση του οποίου τονίζεται ότι: "Δηλώνει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που απαλείφει οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΕΚ (ύψους 45,2 δισ.), από εισπραχθείσες και μη αποδοθείσες εισφορές εργαζομένων και των εργοδοτών τους και τα συμψηφίζει με οφειλές άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς το ΙΚΑ".

Το ΔΣ του ΟΕΚ, τονίζει ακόμη πως "θεωρεί ότι το κράτος αναρμοδίως παρεμβαίνει στο θέμα των οφειλών αυτών, αφού δεν έχουν σχέση με κρατική επιχορήγηση ή κρατικό προϋπολογισμό, αλλά, απλώς το ΙΚΑ λειτουργεί ως φορέας είσπραξης των εισφορών των εργαζομένων και εργοδοτών, με στόχο την ανταποδοτική χρήση τους από τον ΟΕΚ, προς στεγαστική συνδρομή των συγκεκριμένων δικαιούχων".

Επίσης, "εκφράζει τη ρητή επιφύλαξη και διατήρηση παντός νομικού δικαιώματος του ΟΕΚ έναντι του ΙΚΑ" και αποφάσισε να απευθυνθεί "στους φορείς των εργοδοτών και εργαζομένων που έχουν καταβάλει στο ΙΚΑ συγκεκριμένες εισφορές και να ζητήσει τη βοήθεια και την παρέμβασή τους στην αντιμετώπιση της σχεδιαζόμενης διαγραφής των χρεών, που θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην κανονική τροφοδότηση και υλοποίηση των τρεχόντων στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι των εργαζομένων δικαιούχων του".

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι διαφώνησε με τις αποφάσεις μόνο ο πρόεδρος του ΟΕΚ Α. Χανακούλας,που πρότεινε να συνεχιστούν οι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΑΤΤΑΛΟΣ"
Κλιμακώνει τις προκλήσεις της

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό της συνδικαλιστικής δράσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αξιώνει το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου

Σε "τιμωρό" κάθε συνδικαλιστικής κίνησης και κάθε διεκδικητικής προσπάθειας στο εργοστάσιό του έχει αναδειχτεί ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μετάλλου ΑΤΤΑΛΟΣ", ο οποίος, τις τελευταίες μέρες κλιμακώνει τις προκλήσεις του, με στόχο να διατηρήσει ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς, μακριά από κάθε "ενοχλητική" παρέμβαση.

Μονίμως στο στόχαστρο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Ν. Αττικής "Ο Προμηθέας" και εργαζόμενος στην επιχείρηση, Γιώργος Ξυπόλυτος,τον οποίο ο εργοδότης αποσπά, για δεύτερη φορά, από το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Πικέρμι και τον στέλνει να εργαστεί στα γραφεία της στου Ζωγράφου.

Σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει την απαράδεκτη, αντισυνδικαλιστική και παράνομη δράση του εργοδότη και επισημαίνει ότι στόχος του είναι να αποκόψει τον συνδικαλιστή από τους εργαζόμενους και να τον τιμωρήσει για το γεγονός ότι κατάγγειλε στα αρμόδια όργανα τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την επιχείρηση.

Επίσης, το συνδικάτο καταγγέλλει ότι παρά τις παρεμβάσεις του, η Επιθεώρηση Εργασίας Κορωπίου δεν ενήργησε δυναμικά για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι κατά την παρέμβαση που έκανε προχτές για την παράνομη μετακίνηση του Γ. Ξυπόλυτου, η Επιθεώρηση έκλεισε εργατική διαφορά για ένα μήνα μετά, παρά τη σοβαρότητα του θέματος.

Το συνδικάτο καλεί τον υπουργό Εργασίας να πάρει θέση απέναντι στο πρόβλημα, να προγραμματίσει άμεσα τριμερή συνάντηση και να παρέμβει, για να σταματήσει η ασυδοσία του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενους, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά και απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τη δυσμενή μετακίνηση του συνδικαλιστή, η επιχείρηση ΑΤΤΑΛΟΣ απέλυσε προχτές εργαζόμενη, επειδή διεκδίκησε οφειλόμενες αποδοχές!

Πρόκειται για μια πάγια τρομοκρατική τακτική της επιχείρησης, απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τα δικαιώματά του, ο οποίος αυτόματα χαρακτηρίζεται "αχάριστος" και, κυρίως, "κομμουνιστής"!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του συνδικάτου, από τον ΑΤΤΑΛΟ έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα 17 εργαζόμενοι, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του προσωπικού και αποτροπής του από τη συνδικαλιστική συσπείρωση και δράση.

Αγώνας για τα δεδουλευμένα

Απλήρωτοι πάνω από 2,5 μήνες είναι οι εργαζόμενοι σε τμήμα της Εγνατίας Οδού, από τις κατασκευάστριες εταιρίες

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τη Δευτέρα, 12 Οκτώβρη, οι 50 περίπου εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία "ΚΟΜΒΟΣ ΕΛΛΑΣ",η οποία σε συνεργασία με την εταιρία "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ",κατασκευάζει το οδικό τμήμα της Εγνατίας οδού, από την περιοχή Στρύμη μέχρι την περιοχή Μέστη της Ροδόπης.Κλιμάκιο της Τοπικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ Κομοτηνής,με επικεφαλής τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Π. Ταξόπουλο,επισκέφθηκε τους εργαζόμενους και δήλωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Η κοινοπραξία των δυο εταιριών έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους περισσότερο από 2,5 μήνες,ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας ΚΟΜΒΟΣ ΕΛΛΑΣ έχουν "εξαφανιστεί" το τελευταίο διάστημα. Τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους ανέλαβε εκπρόσωπος της εταιρίας ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος τους πρότεινε να δώσει μόνο από 100 χιλ. δραχμές σε κάθε εργαζόμενο, αφήνοντας ανοιχτό το... ενδεχόμενο να καταβάλλει τις μισές αποδοχές μέχρι το τέλος του 1998! Ο κάθε εργαζόμενος είναι να παίρνει περίπου 600 χιλ. δραχμές και συνολικά γύρω στα 30 εκατ. δραχμές. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν την απαράδεκτη αυτή πρόταση και απαιτούν με την κινητοποίησή τους να τους δοθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους.

Τους εργαζόμενους επισκέφθηκε χτες και ο νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος,ο οποίος ωστόσο έκρινε σκόπιμο, εμμέσως πλην σαφώς, να ταχθεί με την εργοδοτική πρόταση. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, κατάλαβαν και σχολίασαν τον "πυροσβεστικό" ρόλο του νομάρχη, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει αμέσως, μπροστά στην αποφασιστικότητά τους.

Το κλιμάκιο της ΕΣΑΚ,αφού συζήτησε με τους εργαζόμενους, υποσχέθηκε να προβάλλει το ζήτημα και να συμβάλλει στην άμεση επίλυση του δίκαιου αυτού προβλήματός τους, τονίζοντας ότι η ενότητα των εργαζομένων και η αποφασιστικότητά τους είναι η μόνη εγγύηση για τη λύση του.

Αυθαιρετεί η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Σε μια αυθαίρετη και τρομοκρατική ενέργεια προχώρησε η διοίκηση της "Χαλυβουργικής ΑΕ",η οποία περιέκοψε τις αποδοχές των εργαζομένων που εκτελούν βραδινή βάρδια κατά 1,5 ώρα για κάθε μέρα! Οι εργαζόμενοι στη βραδινή βάρδια, κόντρα στην απαίτηση της διοίκησης να αρχίζουν τη δουλιά στις 12 τα μεσάνυχτα, συνέχισαν να εργάζονται από τις 10.30 το βράδυ μέχρι τις 6.30 το πρωί.Ωστόσο, κατά τη χτεσινή μισθοδοσία τους ανακάλυψαν ότι είχε αφαιρέσει από τις αποδοχές τους τα δεδουλευμένα της μιάμισης ώρας!

Το σωματείο κατάγγειλε την απαράδεκτη, αυθαίρετη και καταχρηστική αυτή ενέργεια της εταιρίας, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιδράσουν σε κάθε προσπάθεια αφαίρεσης των δικαιωμάτων τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ