ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκάνδαλο η τουριστική επένδυση στο Λασίθι
  • Διήμερη περιοδεία της Ελπίδας Παντελάκη σε Ηράκλειο και Λασίθι
  • Αλλη φιλολαϊκή ανάπτυξη προτείνει το ΚΚΕ, τόνισε η βουλευτής του Κόμματος

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη και στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, πραγματοποιεί από χτες το πρωί η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Ελπίδα Παντελάκη. Χτες το μεσημέρι, πρώτη μέρα της περιοδείας της που ολοκληρώνεται σήμερα, η Ελπίδα Παντελάκη επισκέφτηκε το Νομό Λασιθίου όπου είχε συνάντηση με φορείς των Δήμων Σητείας και Ιτάνου σχετικά με την επένδυση στη Μονή Τοπλού και παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά, η βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι η τουριστική επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο ΒΑ άκρο του Νομού Λασιθίου, στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο, αποτελεί οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για περιοχή συνολικής έκτασης 25.914 στρεμμάτων με φορέα την αγγλική εταιρεία «MINOAN GROUP» που «παραχώρησε» για τα επόμενα 80 χρόνια στο ίδρυμα - φάντασμα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΗ» προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστική αποικία - γκέτο πολυτελείας.

«Βασική επιδίωξη της επένδυσης, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, η ενίσχυση της τάσης συγκεντροποίησης των επιχειρηματιών του κλάδου, η προώθηση του λεγόμενου "ποιοτικού τουρισμού" με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια αλλά με ανυπολόγιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, στους αγρότες και στον εσωτερικό τουρισμό». Οσο για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει οφέλη (νέες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση περιβάλλοντος κ.ά.) σημείωσε ότι είναι ψεύτικο, απλώς προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους κατοίκους της περιοχής.

Η βουλευτής του Κόμματος στάθηκε όμως και στις σοβαρές ευθύνες του ΣΥΝ γιατί, ενώ λέει ότι διαφωνεί στην επένδυση την ίδια στιγμή στηρίζει την πολιτική της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό, αποδέχεται τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις «ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού» και στις δημόσιες τουριστικές υποδομές που αποκλειστικά ανήκουν μόνο στο λαό.

Το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικά «όχι» στην επένδυση, τόνισε ακολούθως η Ελπίδα Παντελάκη και καλεί το λασιθιώτικο λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να τη ματαιώσει. Να βγάλει συμπεράσματα για την πολιτική που εφαρμόζεται μέσα από την εμπειρία συνολικά της ζωής του, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, κλιμακώνοντας την πάλη του σε αυτή την προοπτική.

Τέλος, ανέφερε ότι το ΚΚΕ προτείνει παραγωγικές επενδύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και των φτωχών αγροτών, των μικροΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων στον τομέα του Τουρισμού (ενοικιαζόμενα δωμάτια). Ενταξη μελετών και έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και αρχαιολογικών χώρων, αξιοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), χρηματοδότηση από το κράτος ερευνητικών προγραμμάτων και στήριξη της λειτουργίας των εργαζομένων σε αυτό. Προώθηση εναλλακτικών μορφών εσωτερικού τουρισμού ήπιας μορφής, επιδοτούμενα προγράμματα από το κράτος κ.ά. Δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, με έμφαση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και στον Πολιτισμό.

Το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη είχε συνάντηση και με τους εργαζόμενους και τον Διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Κέντρου που απορρέουν κύρια από την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε υποδομή, με συμβασιούχους που λήγουν οι συμβάσεις τους και πρόκειται να απολυθούν καθώς και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μετά την ενοποίηση των ερευνητικών κέντρων.

Από τη μεριά της η βουλευτής επισήμανε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως πρέπει να δοθεί γενναία αύξηση για την έρευνα, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει ούτε τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΚΕΘΕ, περιμένοντας να χρηματοδοτηθεί από διάφορα προγράμματα της ΕΕ. Γεγονός που, τόνισε, σημαίνει εξάρτηση από ιδιώτες. Γι' αυτό το λόγο, το ΚΚΕ ζητά το κράτος να έχει το 100% της ευθύνης για την έρευνα, με μόνιμο ερευνητικό, τεχνικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, μόνιμη σταθερή δουλιά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Χτες το βράδυ, η βουλευτής του ΚΚΕ, μίλησε στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Ιτάνου. Ενώ, σήμερα η περιοδεία συνεχίζεται με συζήτηση σε στέκια εργατών νωρίς το πρωί. Συνάντηση με φορείς στην Ιεράπετρα ώρα 10-12 το μεσημέρι, με συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην Ιεράπετρα και περιοδεία στο νοσοκομείο της πόλης στη συνέχεια. Το βράδυ η Ελπίδα Παντελάκη θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ιεράπετρα.

Πώς (δεν) είδε ο Τύπος την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Τρίτη, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με τίτλο «Λαϊκή αντεπίθεση στη διαφθορά και στα αντιλαϊκά σενάρια». Η ανακοίνωση αυτή «θάφτηκε» από τα ιδιωτικά κανάλια, που βάλθηκαν, ως φαίνεται, να επιβεβαιώσουν τις προ ολίγων ημερών καταγγελίες από πλευράς ΚΚΕ για συστηματική επιχείρηση αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης των θέσεών του και της δράσης του.

Χτες, ήρθε η σειρά του γραπτού Τύπου να αποδείξει τη βασιμότητα των καταγγελιών που έκανε το ΚΚΕ, καθώς ορισμένες εφημερίδες δε δημοσίευσαν ούτε λέξη, ενώ κάποιες άλλες δημοσίευσαν ελάχιστα από την ανακοίνωση και μάλιστα σε κοινό πλαίσιο με την τοποθέτηση του ΣΥΝ, ως συνήθως. Και το παιχνίδι των συνειρμών που δημιουργούν συγχύσεις είναι μέσα στην τάχα αντικειμενική πληροφόρηση που παρέχουν.

Ούτε μία λέξη στην «Καθημερινή», στα «ΝΕΑ», στον «Ελεύθερο Τύπο», στον «Ελεύθερο», στη «Χώρα», στην «Απογευματινή».

Πιο... «γαλαντόμο» το «Εθνος», φιλοξενεί κάτω δεξιά στη σελίδα 12 περί τις 100 λέξεις με τίτλο «ΚΚΕ - Νοσηρό κλίμα σε βάρος του λαού».

Στην «Ελευθεροτυπία», δεξιά στη σελίδα 7, σε μια έκταση 250 περίπου λέξεων, παρουσιάζονται ορισμένα μικρά αποσπάσματα της ανακοίνωσης υπό τον τίτλο «ΚΚΕ: Μάχη επιχειρηματιών - εξουσίας».

Στη σελίδα 4, το «Βήμα», σε ένα μονόστηλο υπό τον τίτλο «Ανακατατάξεις διαβλέπουν ΚΚΕ και ΣΥΝ» δίνει μια ελάχιστη γεύση από την ανακοίνωση του ΠΓ, αναφέροντας «τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού διαβλέπει το ΚΚΕ πίσω από την υπόθεση Ζαχόπουλου» και ακολουθεί σε εισαγωγικά ένα απόσπασμα 80 περίπου λέξεων από την ανακοίνωση.

Στην «Βραδυνή» σε ένα μονόστηλο στη σελίδα 11 με τίτλο «Σκληρή γλώσσα από την αντιπολίτευση» περιλαμβάνονται όλες κι όλες 50 λέξεις από την πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης.

Στην «Αυγή» το θέμα με τίτλο «ΚΚΕ: Οχι στον αποπροσανατολισμό», στη σελίδα 4, περιλαμβάνει ασχολίαστες τρεις μικρές παραγράφους της ανακοίνωσης.

Η «Αυριανή» στη σελίδα 3 φιλοξενεί ένα μονόστηλο με ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης υπό τον τίτλο «Επιχειρηματική διαμάχη βλέπει το ΚΚΕ», όπου σημειώνει «επιχειρηματική διαμάχη με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τη χειραγώγηση της πολιτικής ζωής βλέπει πίσω από την πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου το ΚΚΕ» και συνεχίζει παραθέτοντας ορισμένα αποσπάσματα.

«Αντεπίθεση στη διαφθορά από ΚΚΕ και Συνασπισμό» τιτλοφορείται το θέμα στην εφημερίδα «ΝΙΚΗ» στο οποίο, σχετικά με το ΚΚΕ αφιερώνει 95 λέξεις.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Πρωτούλη θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους της «Καρφούρ Μαρινόπουλος» στον Αλιμο.
  • Σήμερα, Πέμπτη, κλιμάκιο της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ θα περιοδεύσει στις 9.30 π.μ. στα Γυμνάσια και Λύκεια της Πεύκης, στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μεταμόρφωσης, στα απογευματινά Δημοτικά Σχολεία του Γαλατσίου.
  • Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην Ευξεινούπολη Αλμυρού (καφενείο «Καραφέρης»), θα μιλήσει ο Σάββας Τσόγκας.
  • Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στη Ζαγορά (Περαχώρα), θα μιλήσει ο Β. Τίρχας.
  • Αύριο, Παρασκευή, συνεστίαση για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, από τις 9 μ.μ., στο κέντρο «ΖΥΓΟΣ» (στη διασταύρωση Γαλατά).
  • Αύριο, Παρασκευή, η ΚΟΒ και η ΟΒ Αγίου Νικολάου Αχαρνών και η ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, στις 8 μ.μ., στα γραφεία τους, Προμηθέως 74, Κάτω Πατήσια. Θα ακολουθήσει γλέντι και κοπή της πίτας.
  • Το Σάββατο 19/1, στις 7 μ.μ., στη Σκόπελο (κέντρο «Φοίνικας της Αννας»), θα μιλήσει ο Απ. Νάνος.
  • Το Σάββατο 19/1 η ΚΟΒ και η ΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών διοργανώνουν συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στα γραφεία τους, Αχαρνών 146. Θα ακολουθήσει γλέντι και κοπή πίτας.
  • Το Σάββατο 19/1 η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «ΛΙΒΑΔΑΚΙ» (είσοδος Λουτρακίου, απέναντι από το Θώδειο Στάδιο) στις 8 μ.μ.
  • Το Σάββατο 19/1 η ΚΟ Κορυδαλλού της ΚΟΠ του ΚΚΕ θέλοντας να συμβάλει στην επιτυχία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος διοργανώνει συνεστίαση, από τις 9.30 μ.μ., στο κέντρο «ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ» Νίκαιας (Πόλεως Προκοπίου 24 - Νίκαια).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ