ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
Σελ. /32
«ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»
Μάχη για τον έλεγχο της εφημερίδας

Σε άγρια και απροσχημάτιστη διαμάχη για τον έλεγχο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» εξελίσσεται η ρήξη μεταξύ των δύο συνιδιοκτητών, ενώ συνεχίζεται η μεταξύ τους ανταλλαγή πυρών και βαριών κατηγοριών.

Με εξώδικη δήλωσή του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος αξιώνει από τον Θ. Αναστασιάδη «να απομακρυνθεί από τους χώρους της εφημερίδας, παραιτούμενος από όλες τις θέσεις και τις αρμοδιότητες που κατέχει προκειμένου να διασωθεί η εφημερίδα». Η απάντηση ήρθε από τη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας, η οποία κάλεσε τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να πωλήσει τις μετοχές του στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του «Πρώτου Θέματος». Επαναλαμβάνοντας ότι η εφημερίδα «έχει γίνει στόχος πρωτοφανών επιθέσεων από ετερόκλητες συμμαχίες ποικιλώνυμων συμφερόντων που έχουν ως στόχο την εξόντωσή της» και καταγγέλλοντας τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο ότι «η συμπεριφορά του πλήττει την εφημερίδα μας», η συντακτική επιτροπή ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλίες. Πρώτον, κάλεσε τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να πωλήσει τις μετοχές του στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του «Πρώτοu Θέματος». Δεύτερον, κάλεσε τους άλλους δύο συνεκδότες της εφημερίδας, Θ. Αναστασιάδη και Αν. Καραμήτσο, να μην ασκήσουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχουν για τις μετοχές του 40% που κατέχει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, προκειμένου να πάρουν οι δημοσιογράφοι τις μετοχές. Και ταυτόχρονα να καλύψουν το κόστος της εξαγοράς των μετοχών του κ. Τριανταφυλλόπουλου, ώστε να διατεθούν στους εργαζόμενους. Τρίτον, ζητούν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το νόμο για να υλοποιηθούν τα παραπάνω. Αναφέρουν επίσης, ότι πριν από περίπου ένα μήνα ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος εισέπραξε στον προσωπικό του λογαριασμό το ποσό των 7 εκατ. ευρώ ως μέρος ενός δανείου, το οποίο εν μέρει προορίζεται για την ανάπτυξη της εφημερίδας, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης που έχει η εταιρεία «Πρώτο Θέμα». Παράλληλα, εκφράζεται η απορία «γιατί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση - ίδρυση κοινής εταιρείας με τον κ. Αναστασιάδη - τον οποίο, όπως ισχυρίζεται τώρα, ερευνούσε δημοσιογραφικά για τις καταθέσεις του από τον Ιούλιο». Μετά από αυτά καλούν τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να επιστρέψει στο ταμείο της εταιρείας τα 7 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας χτες το βράδυ στο «δελτίο» του «Αλτερ», πρότεινε την επιστροφή του δανείου στην τράπεζα, ενώ επιχείρησε να απευθυνθεί στους εργαζόμενους λέγοντας ότι «εγώ είμαι το καθαρό "Θέμα"». Παράλληλα, δε διέψευσε τις πληροφορίες ότι ετοιμάζει με άλλους (σ.σ. μεγαλοδημοσιογράφους και εκδότες) καινούρια εφημερίδα. «Και αν την κάνω δε θα σας μοιάζω», ήταν η απάντησή του...

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει, δίχως να τον κατονομάσει, τον Θ. Αναστασιάδη ως ηθικό αυτουργό για την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου. «Ο άνθρωπος που προσκόμισε το DVD πέταξε τον Ζαχόπουλο από το παράθυρο» δήλωσε (στον «Αλφα 9,89»), συμπληρώνοντας ότι «ο άνθρωπος αυτός (σ.σ. ο Ζαχόπουλος) ούτε ενημερώθηκε, ούτε προετοιμάστηκε ψυχολογικά, εκβιάστηκε. Εστάλη εκεί που εστάλη το DVD και βέβαια όταν υπέστη τις συνέπειες, πήδηξε από το παράθυρο».

Οσον αφορά την υπόθεση της κατάθεσης ποσού πέντε εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του Θέμου Αναστασιάδη σε γαλλική τράπεζα, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος σημείωσε ότι το «πόθεν έσχες» του Θ. Αναστασιάδη δικαιολογεί τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως είπε, αυτό που τον ενοχλεί «είναι ότι πήγαν "μαύρα" σε σακούλα», καλώντας παράλληλα τον πρώην συνεργάτη του «να βγει και να πει από πού προέρχονται τα χρήματα». Παράλληλα κάλυψε το βουλευτή της ΝΔ που ενέπλεξε κάνοντας την αποκάλυψη για το θέμα των 5 εκατ. ευρώ. «Αυτός ο βουλευτής όχι μόνο δε μεσολάβησε, αλλά ήρθε στο σπίτι μου αηδιασμένος, γιατί δε γνώριζε τις λεπτομέρειες και μου είπε επί λέξει, αδελφέ σιχάθηκα. Θα φτάσω μέχρι τον πρωθυπουργό, αλλά ήθελα να μάθω τι συμβαίνει, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τριανταφυλλόπουλος.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο Θ. Αναστασιάδης ζήτησε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή. Το αίτημα υπέβαλε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, Δημ. Τσοβόλας, ο οποίος εκτίμησε ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή ο Θ. Αναστασιάδης θα προσέλθει στο ανακριτικό γραφείο.

ΕΣΗΕΑ
Φταίνε κάποια «κακά» ΜΜΕ

Χωρίς να θίγει την ουσία του προβλήματος, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιχείρησε χτες με μια γενικόλογη ανακοίνωση να τοποθετηθεί στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενημέρωσης, με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Η πρόταση της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», εκτός των άλλων, περιείχε ως βασική διαπίστωση τα εξής: Τη βασική ευθύνη φέρουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ ευθύνη φέρουν και όσοι παχυλά αμειβόμενοι δημοσιογράφοι, ή οι εργολάβοι της ενημέρωσης ή οι ιδιοκτήτες Μέσων που εμφανίζονται ως δημοσιογράφοι και εξυπηρετούν αυτήν την κατάσταση. Τα ΜΜΕ αυτά είναι μέρος του συστήματος που παράγει και αναπαράγει και τα σκάνδαλα και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων. Μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης είναι η δημοκρατική ενημέρωση του ελληνικού λαού, το δικαίωμά του στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και την επιμόρφωση. Θύματα, επίσης, είναι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί κλπ.) που εργάζονται σκληρά και με χαμηλές αμοιβές.

Αντίθετα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας, το πρόβλημα περιορίζεται σε κάποιους «εργολάβους της ενημέρωσης» και κάποια «εκδοτικά συμφέροντα και τους "ημετέρους" τους», που «οι δημοσιογράφοι και η κοινή γνώμη πρέπει να απομονώσουν», για να μείνει προφανώς ελεύθερο το πεδίο στα άλλα τα «καλά» ΜΜΕ της πλουτοκρατίας.

Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ (παρατάξεις Σόμπολου και Τσαλαπάτη - συμφώνησε και η «Συσπείρωση») καταγγέλλει την κυβέρνηση για τακτική συσκότισης, συστηματική παραπληροφόρηση και διαρροές, με στόχο τη μετακύληση του προβλήματος στο δημοσιογραφικό κλάδο. Καταγγέλλει, επίσης, τα φαινόμενα κανιβαλισμού, κιτρινισμού και παραπλανητικής σεναριολογίας και καλεί τους δημοσιογράφους του «Πρώτου Θέματος» να μη συμμετέχουν και να μην αναμειχθούν στην εργοδοτική διένεξη.

ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό...

Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη του «ρεύματος» Βενιζέλου, με τους μεν να κάνουν λόγο για σενάρια «διάσπασης» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους δε να καταγγέλλουν «αποκλεισμούς» από τα εσωκομματικά όργανα, ήρθε χτες να προστεθεί στις εσωκομματικές διεργασίες μια συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Συγκεκριμένα χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος αποτέλεσε τον τρίτο «πόλο» στις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 11 Νοέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον Κ. Σκανδαλίδη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο του Μαρτίου και αντάλλαξαν απόψεις για τη συγκρότηση των προσυνεδριακών οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Γ. Παπανδρέου «διαβεβαίωσε» το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι θα «αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη στα όργανα του κόμματος» μετά το συνέδριο.

Η συγκεκριμένη συνάντηση και το περιεχόμενο της συζήτησης «μεταφράστηκε» από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σαν προσπάθεια «απομόνωσης» του Ευαγ. Βενιζέλου και του «ρεύματός» του ενόψει του συνεδρίου.

Σήμερα, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συντονιστικό Οργανο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου, με τους υπεύθυνους των ομάδων της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

ΔΗΚΚΙ
Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική

Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΔΗΚΚΙ με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «πρέπει να ανατραπεί η νεοταξική, αντιλαϊκή και αδιέξοδη οικονομική πολιτική του ευρώ και της ΟΝΕ», που έχει «φέρει πλέον μεγάλο μέρος του λαού στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΣ του ΔΗΚΚΙ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Το ΔΗΚΚΙ εκτιμά πως είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να αποκρούσουν τη νεοταξική λαίλαπα, να υπερασπιστούν με επιτυχία το βιοτικό επίπεδο και την Κοινωνική Ασφάλιση και μαζί να υπερασπίσουν τη μικρή και μεσαία παραγωγή της πόλης και την υπαίθρου, δηλαδή τον πραγματικό παραγωγικό ιστό της χώρας που αφανίζεται από τη ληστρική δράση του τραπεζικού καρτέλ».

Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών θα ανακηρύξει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η τελετή της αναγόρευσης, από τον πρύτανη Χρήστο Ν. Κίττα και τους καθηγητές Δημοσθένη Ν. Ασημακόπουλο και Ιωάννη Κ. Καρακώστα, θα πραγματοποιηθεί την 1η Φλεβάρη (7 μ.μ.), στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ