ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
«Διευθέτηση» και καθήλωση αποδοχών

Στην εφαρμογή της αντεργατικής κοινοτικής οδηγίας για το χρόνο εργασίας παραπέμπει η πρόταση που κατέθεσε χτες το υπουργείο Υγείας στην ΟΕΝΓΕ

Στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην καθήλωση των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών οδηγούν οι νέες προτάσεις του υπουργείου Υγείας για την κλαδική σύμβαση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Αξιοποιώντας το συναινετικό πνεύμα της πλειοψηφίας στην ΟΕΝΓΕ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας έστειλε χτες στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας επιστολή με 13 σημεία που θα «αποτελέσουν το περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας».

Η επιστολή είναι αποκαλυπτική για τις ευθύνες που έχει η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ στη διαμόρφωση των όρων της συμφωνίας: «Κοινός τόπος, αναφέρεται στην επιστολή, και παραδοχή όλων, μετά και την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με εκπροσώπους του Υπουργείου, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μορφή ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίησης του ωραρίου, κυλιόμενου ωραρίου και διακινδύνευσης των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών».

Ωστόσο, η αναλυτική παράθεση των 13 σημείων έρχεται να αναιρέσει αυτές τις «διαβεβαιώσεις», καθώς αναφέρεται ευθέως ότι μετά την 1.1.2009 θα ισχύει «νέο ωράριο των γιατρών με βάση την κοινοτική νομοθεσία» και ότι το «σύνολο των εφημεριακών αποδοχών των γιατρών» θα «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των τακτικών αποδοχών των γιατρών».

Τι ισχύει

Για να γίνουν κατανοητές οι επερχόμενες αλλαγές σημειώνουμε τα εξής:

  • Σήμερα, οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται 8 ώρες Χ 5 μέρες = 40 ώρες τη βδομάδα. Από εκεί και πέρα υποβάλλονται σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, που με τις εφημερίες ξεπερνούν ακόμα και τις 70 ώρες τη βδομάδα. Για την πέραν των 40 ωρών εργασία οι γιατροί αμείβονται με το ωρομίσθιο του τύπου της εφημερίας.
  • Με τα Προεδρικά Διατάγματα 88/1999 και 76/2005 ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο κοινοτική Οδηγία που προβλέπει εβδομαδιαίως εργασία 48 ωρών για τους ειδικευμένους γιατρούς - σε τετράμηνη βάση - και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους - σε ετήσια βάση - επιβάλλοντας, έτσι, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η εφαρμογή των παραπάνω ΠΔ αναστάλθηκε με νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ ετοιμάζεται και νέα ενόψει της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης.

Τι θα επιφέρει η Σύμβαση

Η Σύμβαση που προτείνει το υπουργείο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

  • «Το πενθήμερο τακτικό πρωινό ωράριο γίνεται εφτάωρο και χορηγείται ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε εφημερία αργίας».
  • «Για κάθε εφημερία που θα κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από 1-1-2009 καθ' υπέρβαση των 4 για τους ειδικευμένους και των 6 για τους ειδικευόμενους θα αμείβονται σύμφωνα με τα ισχύοντα για την υπερωριακή εργασία».
  • Σε άλλο σημείο προτείνει τη σύσταση μεικτής επιτροπής στελεχών του υπουργείου και της ΟΕΝΓΕ «προκειμένου να επεξεργαστούν τη διαμόρφωση του μισθολογίου από 1/01/2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπως διαμορφώνεται με τις συνθήκες που θα προκύψουν από το νέο ωράριο των γιατρών με βάση την κοινοτική νομοθεσία».

Οπως προκύπτει, η κλαδική σύμβαση θα αποτελεί επί της ουσίας εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς προβλέπεται η ημερανάπαυση να αποτελέσει εργαλείο της διευθέτησης, αφού δεν υπάρχει η ρητή δέσμευση για τη χορήγησή της την επομένη της εφημερίας αργίας, αλλά μετά από αυτή, που μπορεί να είναι κάποιες μέρες ή και βδομάδες αργότερα.

Επιπλέον, σε άλλο σημείο, προβλέπεται ότι η «αναφορά σε 4 εφημερίες για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους αφορά τις ενεργείς εφημερίες» ενώ οι μεικτές εφημερίες και οι εφημερίες ετοιμότητας λογίζονται μόνο ως χρόνος αποζημίωσης και όχι ως εργάσιμος χρόνος. Να λοιπόν πώς εξειδικεύεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών.

Η καθήλωση των αποδοχών

Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει μεικτή επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη διαμόρφωση από 1.1.2009 νέου μισθολογίου, στο οποίο «βασική παράμετρος θα είναι το ποσοστό ενσωμάτωσης των εφημεριακών αποδοχών στις συντάξιμες αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών». Επίσης, προβλέπει την αμοιβή με υπερωριακή εργασία - όπως γίνεται σήμερα - των εφημεριών που γίνονται καθ' υπέρβαση των 4 εφημεριών για τους ειδικευμένους και 6 για τους ειδικευόμενους το μήνα. Δηλαδή, καθ' υπέρβαση της μιας και 1,5 εφημερίας τη βδομάδα, αντίστοιχα.

Με το νέο σύστημα για τους ειδικευμένους γιατρούς θα έχουμε: 7 ώρες Χ 5 μέρες = 35 ώρες + 17 ώρες εφημερία = 52 ώρες τη βδομάδα. Δηλαδή ως υπερωρία θα πληρώνονται μόνο οι 4 ώρες (52 - 48), ενώ τώρα πληρώνονται οι 12 ώρες (52 - 40). Τέλος, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει -παρά τη μη εγγραφή των σχετικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό - την πρόσληψη 3.200 ειδικευμένων και 1.300 ειδικευόμενων γιατρών, αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης, εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος και φορολογία του συνόλου των εφημεριών με 20%.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές

Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις είναι τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λευκάδας, στο οποίο περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης του νοσοκομείου είναι τα κενά σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που ακόμη και με βάση την παλιά οργανική σύνθεση φτάνουν έως και 50% όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την αδυναμία παροχής ικανοποιητικών και σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας, κατάσταση που γίνεται πιο έντονη το καλοκαίρι, λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Στα παραπάνω, προστίθεται η φυσιολογική φθορά του κτιρίου - χρονολογείται από το 1964 - και η στατικότητα που παρουσιάζει μετά το σεισμό του 2003 και ενώ υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου, ο οποίος όμως παραμένει αναξιοποίητος. Ενδεικτικό της ανεπάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί επίσης η κοινή λειτουργία παθολογικής και παιδιατρικής κλινικής και οι κοινές τουαλέτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα κοινής πάλης και αντίστασης, για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κάλυψη με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες πληθυσμιακές ανάγκες, για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις επανδρωμένες με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Το πόδι του έχασε ο εργάτης Χαράλαμπος Βουδούρης, την περασμένη Τρίτη, το μεσημέρι, όταν πιάστηκε σε ταινία μηχανήματος στο τμήμα κόντρα - πλακέ όπου εργάζεται στην ξυλοβιομηχανία «ΣΕΛΜΑΝ», στο Βασιλικό Χαλκίδας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 40 περίπου από τις 100 καθαρίστριες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, που απασχολούνται μέσω εταιρείας, η σύμβαση της οποίας έληξε και την καθαριότητα αναλαμβάνει άλλη επιχείρηση («Υάδες Γενικοί Καθαρισμοί», ιδιοκτησίας Σ. Ρεντζεπέρη), η οποία και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις. Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας εκπρόσωποι του οποίου βρέθηκαν χτες στο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποιήθηκε συνέλευση των καθαριστριών, οι οποίες και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα, Πέμπτη, 3ωρη στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, απαιτώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

ΚΙΛΚΙΣ: Στους εργαζόμενους της βιομηχανίας επισιτισμού «Τζανής» στο Νέο Παντελεήμονα του Κιλκίς μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου που επισκέφθηκε το εργοστάσιο, παρά την αρχική άρνηση της εργοδοσίας. Η Σ. Καλαντίδου κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα, μαζί με το ταξικό κίνημα, για να μην περάσει η αντιασφαλιστική επίθεση, για ΣΣΕ που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Από 9 έως 15 μήνες μετρούν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΑΠ του Δήμου Λιβαδειάς. Με απόφαση της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) η επιχείρηση κλείνει. Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε την περασμένη Τρίτη, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Λιβαδειάς του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Γκατζή και είχε συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση. Ηταν η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιείται με βουλευτή του ΚΚΕ σε διάστημα δύο μηνών. Ο Νίκος Γκατζής χαρακτήρισε άνευ προηγουμένου την απόφαση να προχωρήσει η δημοτική αρχή στη λύση της επιχείρησης, χωρίς να ενδιαφερθεί στο ελάχιστο για το τι θα απογίνουν 60 οικογένειες που θα βρεθούν στο δρόμο.

ΚΑΖΗΣ: Πάνω από 80 μέρες επίσχεσης εργασίας συμπλήρωσαν οι εργαζόμενοι στου Καζή, διεκδικώντας δεδουλευμένα μέχρι και 12 μηνών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν σε βάρος της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ: Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη, οι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις Βιβλίου και Χάρτου Αθήνας και Θεσσαλονίκης με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Την άρνησή της να ανακαλέσει τις 7 απολύσεις εργαζομένων, εξέφρασε προχτές η εργοδοσία της επιχείρησης «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλατζάκου. Η επιχείρηση είχε προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβρη στην ομαδική απόλυση 9 εργαζομένων (ανακάλεσε τις 2) σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει το μόνιμο προσωπικό με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Sisko» («Σίσκο») θα προβληθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σάββατο 19 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ