ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Στη μάχη για μέτρα στήριξης του εισοδήματος, κόντρα στην αβεβαιότητα

Συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και πρόγραμμα δράσης αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Να μετατρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε δεκαήμερο δράσης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, αποφάσισαν χτες Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που συμμετείχαν στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Δίνοντας τον τόνο των σχετικών πρωτοβουλιών, οργανώνουν συλλαλητήριο στις 6 Οκτώβρη, με πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε στη σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της πάλης των φτωχών αυτοαπασχολούμενων για την προστασία της υγείας και του εισοδήματός τους, μεταφέρουν από σήμερα στους βιοπαλαιστές των κλάδων τους εκπρόσωποι 3 Ομοσπονδιών και 20 κλαδικών σωματείων, τοπικών ενώσεων και επιτροπών αγώνα.

Με τις παρεμβάσεις τους μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα χρέη και τις οφειλές που συσσωρεύονται, την ακρίβεια που πολλαπλασιάζει τα ήδη δυσβάσταχτα έξοδα και εξανεμίζει το εισόδημά τους, την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν για το πώς θα βγει ο μήνας, την αγανάκτηση για το διευρυμένο ωράριο και τη δουλειά τις Κυριακές που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά από πρόταση της Συντεχνίας Επιπλοξυλουργών Αθηνας, που έθιξε το ζήτημα της ακρίβειας σε πρώτες ύλες, τιμολόγια και λογαριασμούς, αποφασίστηκε η διοργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Ανάπτυξης (βλ. θέμα στη σελ. 14).

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Πλευρές της δράσης του, π.χ. σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες αλλά και με τις επαγγελματικές ασθένειες, ανέδειξε το Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών.

Την εικόνα των λουκέτων που έβαλαν μικρές επιχειρήσεις μέσα στο εμπορικό κέντρο της πόλης μετέφερε ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ Α' Αθήνας.

Την πείρα από τη δράση της και από τον κοινό βηματισμό με σωματεία εργαζομένων και φορείς, από τις παρεμβάσεις της που οδήγησαν και στην ικανοποίηση του αιτήματος για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μετέφερε η Ενωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης.

Την ανταπόκρισή της στο κάλεσμα για οργάνωση δεκαημέρου δράσης εξέφρασε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή όλων των σωματείων της πανελλαδικά.

Το Σωματείο Υδραυλικών ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στις αρχές Οκτώβρη, ενάντια στις διακοπές υδροδότησης, που δεν σταμάτησαν ούτε μέσα στην πανδημία ούτε μέσα στο καλοκαίρι.

Το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας που πνίγει τους αυτοαπασχολούμενους επιβεβαίωσαν η Ενωση Μετάλλου και η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, τονίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο η παρέμβαση και η δράση.

Τη στήριξή τους στο πρόγραμμα δράσης εξέφρασαν και οι συνταξιούχοι επαγγελματίες.

Τέλος, από το βήμα της χτεσινής σύσκεψης η ΟΒΣΑ απηύθυνε στις ενώσεις και στα σωματεία κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνεται μαζί με την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ και την Επιτροπή Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αύριο Παρασκευή, για να μπει φρένο στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια (βλ. σελ 3).

Τις απαιτήσεις των μονοπωλίων παρουσίασε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος ξεκίνησε αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός «παρουσίασε τις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων και τα μέτρα στήριξής τους, επανέφερε μια σειρά μέτρα που είτε αφορούν απευθείας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είτε αφορούν μεγαλύτερες και πιο δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ μπορούν να έχουν μέχρι και 250 άτομα προσωπικό. Για αυτές τις επιχειρήσεις αποδεικνύεται πραγματικά γαλαντόμος, αφού το νέο πακέτο μέτρων ανέρχεται στα 3,4 δισ.».

Στον αντίποδα, ανέδειξε ότι οι πιο μικρές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν ελάχιστα, «όχι μόνο γιατί τα μεγάλα πακέτα πάνε στους μεγάλους, αλλά και γιατί οι προϋποθέσεις που τίθενται για αρκετά από αυτά δεν μπορούν να εκπληρωθούν από τους αυτοαπασχολούμενους». Ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους μικρούς ΕΒΕ, τόνισε ότι «θα εξανεμιστούν στη χοάνη των χρεών, που έχουν γιγαντωθεί αυτόν τον χρόνο, αλλά και λόγω της μεγάλης ακρίβειας».

Απαντώντας στο παραμύθι «ας έρθει η ανάπτυξη και όλοι θα κερδίσουμε από αυτή», επεσήμανε ότι «η ανάπτυξή τους είναι ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων το κράτος σηκώνει τα χέρια ψηλά».

Στάθηκε στο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που τσακίζει και τους αυτοαπασχολούμενους και επεσήμανε ότι «μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εξακολουθεί να μην μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα έξοδα, και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και προβάλουν σαν θηλιά για χιλιάδες συναδέλφους. Αφού η χώρα "πάει καλά", γιατί η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα για διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων;

Γι' αυτό και θεωρούμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να δυναμώσει και να συνεχιστεί, θέτοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων».

Κάλεσμα μάχης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές

«Το ΔΣ της ΟΒΣΑ», συνέχισε ο Θ. Καλαμπαλίκης, καλεί «ανοιχτά και χωρίς προκατάληψη κάθε σωματείο με το οποίο υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, κάθε συνδικαλιστή που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα μαζί αλλά καταλαβαίνει ότι δεν πάει άλλο, να πάρει τη θέση του στον αγώνα. Ο Οκτώβριος πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον μήνα που η κυβέρνηση θα πιεστεί από τις διαμαρτυρίες μας. Από τώρα τα σωματεία να είναι στο πόδι. Το πρώτο δεκαήμερο να μετρήσουμε δεκάδες δράσεις, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις των ίδιων των σωματείων».

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ απάντησε και στην ηττοπάθεια του «δεν αλλάζει τίποτα», που διαδίδουν για λογαριασμό του κεφαλαίου οι διοικήσεις των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Οπως είπε, «πρέπει να τους ξεπεράσουμε και να φτιάξουμε το κίνημά μας στηριζόμενοι στη βάση, παίρνοντας πρωτοβουλίες από τα κάτω».

Ο Θ. Καλαμπαλίκης στάθηκε στην πάλη που πρέπει να αναπτυχθεί «σε όλα τα μέτωπα», «πρώτα και κύρια στην Υγεία», καλώντας σε «κοινή δράση με τους υγειονομικούς, τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και δηλώνοντας ότι και οι οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων θα στηρίξουν τις όποιες πρωτοβουλίες ανακοινωθούν.

Ξεχώρισε ακόμα στην ομιλία του τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - εκτρώματος για τα Εργασιακά, του νόμου Χατζηδάκη. Θυμίζοντας τις βασικές πλευρές του, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα την «απελευθέρωση» της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα. «Οσο διευρύνονται οι ώρες λειτουργίας στο Εμπόριο, τόσο το ντόμινο για το σύνολο της οικονομίας συνεχίζεται. Γνωρίζουμε καλά ότι για να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε συνθήκες παραπέρα "απελευθέρωσης" του ωραρίου και να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, θα αναγκαστούν να εργάζονται ατελείωτες ώρες. Το δικαίωμα στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος - ατομικός και οικογενειακός - συρρικνώνεται, η υγεία επιβαρύνεται. (...) Γι' αυτό, δεν πάμε βήμα πίσω. Να μην υλοποιηθεί ο νομός Χατζηδάκη. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Το πλαίσιο διεκδίκησης

Το πλαίσιο διεκδίκησης των αυτοαπασχολούμενων που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη περιλαμβάνει:

Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, καθώς και του συνόλου των τόκων και των προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης (30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους αυτοαπασχολούμενους έβαλαν λουκέτο). Ρύθμιση χρεών για κατανάλωση ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια. Αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου του επιχειρηματικού λογαριασμού. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων. Ενταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όρους, στα κλαδικά προγράμματα στήριξης, π.χ. στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης για την Εστίαση. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Αμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ