ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Γενικευμένες δράσεις της αστυνομίας στα σχολεία

Την πρόθεση της Αστυνομίας να αναλάβει δράσεις σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων έχουν εκφράσει οι αστυνομικές διευθύνσεις σε Κεφαλονιά, Εβρο, Μεσσηνία και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της χώρας. Κοινός τόπος στα έγγραφα που έχουν φτάσει σε σχολεία αυτό το διάστημα, με αποστολέα κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις είναι η επίκληση του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015 - 2019) της Ελληνικής Αστυνομίας», σε ό,τι αφορά την προστασία ανηλίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποστέλλεται στα σχολεία κατάλογος με αστυνομικούς - «συνδέσμους» στους οποίους ανατίθεται η αρμοδιότητα επαφής με τα σχολεία και ζητούνται αντίστοιχα τα στοιχεία των διευθυντών. Παράλληλα, γίνεται λόγος για παρακολούθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας και τήρηση στοιχείων.

Η παραπάνω τακτική είναι πέρα για πέρα προκλητική, αφού τα σχολεία σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμοδιότητα των δυνάμεων καταστολής. Επιπλέον, η νέα σχολική χρονιά είναι στον αέρα με τους εκπαιδευτικούς να προβλέπουν χιλιάδες ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση να δυναμιτίζει τη λειτουργία των σχολείων. Αντί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει και επαυξάνει την πολιτική παρέμβασης της Αστυνομίας στα σχολεία, τα οποία έχουν σίγουρα να διαχειριστούν μία σειρά ζητήματα που όμως οφείλονται σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες και δεν αποτελούν αστυνομική αρμοδιότητα. Θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ δεδομένους αυτούς τους παράγοντες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μαθητών, χωρίς καν τα απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία, ανατίθεται στην Αστυνομία η αντιμετώπιση «δυσλειτουργιών» στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Ιούνη έφτασαν στα σχολεία οι προσκλήσεις για επαφές διευθυντών και αστυνομίας. Συγκεκριμένα,

-- Με έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς προς τα σχολεία της περιοχής, γινόταν ενημέρωση για δράσεις που προτίθεται ν' αναλάβει η Αστυνομία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, με ρόλο, μεταξύ άλλων, τον «εντοπισμό εγκαίρως τυχόν δυσλειτουργιών ή προβλημάτων στο σχολικό περιβάλλον (ενδοσχολική βία, διακίνηση ναρκωτικών, φθορές δημόσιου υλικού, καταλήψεις, bullying κ.ά.)». Στο συγκεκριμένο μάλιστα έγγραφο συμπεριλαμβάνονταν στις «δυσλειτουργίες» και οι μαθητικές κινητοποιήσεις, εξισώνοντας προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς με μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

-- Ακολούθησε αντίστοιχη πρόσκληση από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης (Υποδιεύθυνση Ασφάλειας) που κάλεσε τα σχολεία του Ν. Εβρου σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, ενημερώνοντας πως «η Υπηρεσία μας αναπτύσσει διάφορες δράσεις αφενός μεν για την αποτροπή των ανηλίκων από την παραβατική συμπεριφορά και αφετέρου για την προστασία από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους».

-- Σε έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, που διέρρευσε χτες με αντίστοιχο περιεχόμενο, αναφέρεται πως «προβλέπεται να σχεδιαστούν και να εφαρμοσθούν έγκαιρα από όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες αστυνομικές δράσεις, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης θυματοποίησης ή παραβατικής συμπεριφοράς εντός των σχολείων».

Συσκέψεις της ΚΝΕ στην Αττική

Τις επόμενες μέρες, οι Οργανώσεις της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν σειρά συσκέψεων με στόχο το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τη συζήτηση για τις εξελίξεις, για την ανάγκη οι νέοι να πουν το πραγματικό, «ΟΧΙ» στη συμφωνία - μνημόνιο, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ν' αντιπαλέψουν στο δρόμο και τους χώρους δουλειάς τα μέτρα - φωτιά που περιέχει. Να οργανωθούν για την αντεπίθεση για να μην οδηγηθεί ο λαός στην ολοκληρωτική χρεοκοπία, να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγεί οριστικά ο λαός από την εξουσία του κεφαλαίου και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Τέτοιες συσκέψεις έχουν προγραμματίσει:

  • Η Τομεακή Οργάνωση Βόρειου Τομέα, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία. Θα μιλήσει η Βούλα Τσίγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Θριασίου, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Στέκι των φορέων στην Ελευσίνα.
  • Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικού Τομέα, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αυλή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (Εθνικής Αντιστάσεως 33) στο Περιστέρι, με θέμα «ΟΧΙ στο νέο Μνημόνιο. Οργάνωση και δράση για τη ζωή που μας αξίζει». Θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Αθήνας - Γαλατσίου, το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Θα μιλήσει η Τόνια Γαρδούνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει γλέντι.
  • Η Τομεακή Οργάνωση Νότιου Τομέα, τη Δευτέρα 20 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (Μεγίστης 18-20) στην Καλλιθέα. Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι αύριο τα μηχανογραφικά

Phasma

Μέχρι αύριο Παρασκευή, 17 Ιούλη, έχουν δικαίωμα οι μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι υποψήφιοι, που έχουν λάβει από το λύκειό τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) καλούνται να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, και να «κλειδώσουν» το τελικό τους μηχανογραφικό, επιλέγοντας «οριστικοποίηση» και να λάβουν την επιβεβαίωση ότι πράγματι οι επιλογές τους έχουν οριστικοποιηθεί.

Να παρθούν μέτρα για τη σχολική στέγη

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε χρόνιο, πιεστικό αλλά και σε πολύ επικίνδυνο πρόβλημα έχει εξελιχθεί η στέγαση του ΕΠΑΛ Αιγινίου, του οποίου το κεντρικό κτίριο παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της παλαιότητας και των κατασκευαστικών ατελειών του. Το ΚΚΕ, με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητά να παρθούν μέτρα για τη σχολική στέγη.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σ. Βαρδαλής και Ελ. Γερασιμίδου, έπειτα από επιτόπια αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Εργων του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού στο ΕΠΑΛ Αιγινίου και σύμφωνα με την 866/29.01.2014 βεβαίωση, οι δύο αίθουσες όπου στεγάζονται τα εργαστήρια του Τομέα Ηλεκτρολογίας, παρουσιάζουν επικίνδυνες ρωγμές στους τοίχους, το εσωτερικό ταβάνι έχει πάρει αρνητική κλίση, σε μία από τις δύο αίθουσες παρουσιάζεται εγκάρσια τομή. Στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εντοπίζεται αποκόλληση σοβάδων, υπάρχει εισροή υδάτων από τη στέγη. Τέλος, συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση τους, λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας.

«Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα της ακαταλληλότητας και ανεπάρκειας εξυπηρέτησης των αναγκών των μαθητών υπάρχει εδώ και χρόνια, χωρίς να δίνεται ουσιαστική και οριστική λύση», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και αναφέρονται και στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου της Τ. Κ. Κίτρους, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με το ΕΠΑΛ Αιγινίου και επιπλέον οι αίθουσες και λοιποί χώροι δεν επαρκούν για την κάλυψη του αριθμού και των αναγκών των μαθητών του.

«Για την κατάσταση αυτή, ευθύνη έχουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με την πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας οξύνουν το στεγαστικό σχολικό πρόβλημα», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών σχολικής στέγης των μαθητών της Δημοτικής Κοινότητας Αιγινίου, του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης που θα υπάγεται στο κράτος και καταργώντας τα ΣΔΙΤ.

Εκδήλωση για τους ελεύθερους χώρους

Εκδήλωση με θέμα «Οι ελεύθεροι χώροι ανήκουν στο λαό» διοργανώνει το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Γαλατσίου, την Παρασκευή 17 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Αλσους Βεΐκου και θα συμμετάσχουν η Θεατρική Ομάδα, η Χορωδία και η Ομάδα Σχεδίου του Στεκιού. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org