ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2015
Σελ. /20

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που έγιναν χτες σ' όλη τη χώρα είναι αφιερωμένο σήμερα το τετρασέλιδο της Κοινωνικής Συμμαχίας. Με εικόνες από τη μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, την οποία επιμελώς εξαφάνισαν τα κανάλια της αστικής τάξης. Ρεπορτάζ από τη μεγάλη, επίσης, διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Ιστορικό αφιέρωμα στην απεργία των 250 ημερών στα Μεταλλεία Μαδέμ - Λάκο το 1977.


Αρκετά πληρώσαμε - αρκετά ματώσαμε

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Με το σημερινό μας συλλαλητήριο καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε τη νέα συμφωνία της βαρβαρότητας και της ντροπής, το 3ο μνημόνιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ. Το 3ο μνημόνιο συμπληρώνει, ολοκληρώνει και βαθαίνει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Οι άθλιοι παριστάνουν τα θύματα, κλαψουρίζουν ότι τους υποχρέωσαν σε αυτό το έγκλημα, για να δικαιολογήσουν τη συνειδητή επιλογή και στάση τους με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι μάσκες έπεσαν!

Στέλνουμε μήνυμα απόφασης για ανυποχώρητη ταξική πάλη, οργάνωσης και δράσης για μπλόκο στα νέα μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας. Πρέπει να μετατρέψουμε τους τόπους δουλειάς σε κάστρα αντίστασης και αγώνα. Αυτή είναι η δική μας απάντηση.

Διατρανώνουμε την αποφασιστικότητά μας ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας, δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς των εκμεταλλευτών του μόχθου και του ιδρώτα μας.

Η πορεία ξεκινά από την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Η πορεία ξεκινά από την Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα
Με μεγαλύτερο αγωνιστικό, ταξικό πείσμα και ενότητα τους απαντάμε ότι αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε. Τέλος στην κοροϊδία. Σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά δυναμώνουμε τη δική μας συμμαχία απέναντι στο μαύρο μέτωπο ΕΕ - μονοπωλίων και των κομμάτων τους, στην εθνική τους ομοψυχία. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτήν την ομοψυχία!

Αγώνας για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, να μην εφαρμοστεί στη ζωή το νέο μνημόνιο, για την ανατροπή όλων των προηγούμενων.

Ωρα αγώνα και όχι απογοήτευσης

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, λαϊκοί άνθρωποι, συνδικαλιστές, που διατηρούν επιφυλάξεις για το ΠΑΜΕ. Στήριξαν τις ελπίδες τους στη λύση από τα πάνω, σε μια κυβέρνηση που, χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μονοπώλια, με μια πιο δυναμική διαπραγμάτευση, εντός των τειχών των μονοδρόμων, θα μπορούσαν να ακυρωθούν μνημόνια και αντεργατικοί νόμοι, να υπάρξει ανακούφιση.

Τώρα δεν είναι ώρα για απογοητεύσεις, για μοιρολατρία. Αρκετά πια με τις υποκρισίες τους, τις απάτες τους, τα παιχνίδια και τα ψέματά τους. Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και την κακή του μέρα, λέει ο λαός μας.

Ανοίγουμε πόλεμο με όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που έβαλαν και βάζουν πλάτη να περάσουν όλα αυτά τα σχέδια. Σε όσους μας καλούν να κάτσουμε παθητικοί θεατές, να αποδεχθούμε τα μέτρα ως μονόδρομο με το δίλημμα χρεοκοπία ή βάρβαρα μέτρα. Πόσα χρόνια ο ίδιος εκβιασμός;

Γυρνάμε την πλάτη σε όσους μας καλούσαν σε συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, στήριξης των κόκκινων γραμμών στη διαπραγμάτευση, που καλλιεργούσαν αυταπάτες για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το λαό μέσα στη λυκοσυμμαχία. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ο λαός μας οφείλει να τους το τρίψει στα μούτρα. Είναι συνυπεύθυνοι μαζί με τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έδιναν το αριστερό, ριζοσπαστικό προφίλ στα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΟΟΣΑ. Εριχναν στάχτη στα μάτια, υπονόμευαν την αντίσταση και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Το μνημόνιο ναι έχει και τη δική τους σφραγίδα. Δεν θα ξεπλυθούν όσες απεργίες στα χαρτιά και να εξαγγείλουν. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχάσει το ρόλο και αυτών των ηγεσιών, την υπηρεσία που πρόσφεραν στο σύστημα.


Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, κάνουμε προσπάθεια να σηκώσουμε όρθιους και τους υπόλοιπους. Δεν χαριζόμαστε όμως σε κανέναν που έπαιξε βρώμικο ρόλο στην εξαπάτηση των εργαζομένων.

Οσα θα ψηφιστούν σήμερα δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από όσα κρατήσαμε με αγώνες, με νύχια και δόντια μέσα και στην κρίση, ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά της νέας κυβέρνησης στο εκμεταλλευτικό σύστημα και δεν είναι από λάθος υπολογισμένη, υπηρετεί τη διέξοδο από την κρίση προς όφελος των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων. Να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και τις ψεύτικες αυτοκριτικές!

Με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φέρνουν σωρευτικά, και με τα προηγούμενα που παραμένουν ανέγγιχτα, ένα τεράστιο πακέτο πτώχευσης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και νέα προνόμια και χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε θέση μάχης η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της

Μόνο με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, με την κλιμάκωση της πάλης για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της συμμαχίας με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού που υποφέρουν, τους φτωχούς αυτοαπασχούμενους και ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, μπορούν να δοθούν λύσεις σε όφελος των εργαζομένων. Χωρίς ριζική ανατροπή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, παιδεία για τα παιδιά μας, υγεία για μας και τις οικογένειές μας, βιοτικό επίπεδο που να αξίζει στην εποχή μας. Για να ζήσουμε καλύτερα από τους γονείς μας και όχι χειρότερα, σε συνθήκες σύγχρονης βαρβαρότητας, δεν γίνεται χωρίς ρήξη, χωρίς αγώνα αποφασιστικό ως το τέλος. Αγώνα με δυσκολίες, ανηφόρες. Ομως αγώνα που οδηγεί στο ξέφωτο.

Με πραγματική ρήξη με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ, με τα κόμματά τους για την πραγματική λύση να γίνουμε εμείς κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε.

Οι καπιταλιστές, οι λυκοσυμμαχίες τους και οι "περήφανοι διαπραγματευτάδες" σπέρνουν το φόβο της σύγκρουσης, γνωρίζοντας καλά ότι η κοινωνική εξέλιξη καθορίζεται από την πρόοδο της ταξικής πάλης και τρομάζουν μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, φοβούνται τη συνειδητοποίηση από κάθε εργάτη ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί μας σε αυτό το δρόμο, είμαστε περήφανοι που έχουμε την ευθύνη για την απελευθέρωση της κοινωνίας από την εκμετάλλευση.

Με αυτό το περιεχόμενο και την κατεύθυνση κάθε εργαζόμενος πρέπει να πάρει θέση μάχης. Μπορούμε να καταργήσουμε μνημόνια και αφεντικά. Εδώ και τώρα να πάρουμε τη ζωή μας και το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας στα δικά μας χέρια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org