ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους

«Τα αιτήματά μας παραμένουν στο ακέραιο», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους έξω από το ξενοδοχείο

Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας με τη Γενική τους Συνέλευση, χτες, έξω από το ξενοδοχείο
Οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής συνέχειας με τη Γενική τους Συνέλευση, χτες, έξω από το ξενοδοχείο
Σε πλήρη ετοιμότητα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά από το νέο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra». Μετά τον προχτεσινό πλειστηριασμό, που έφερε το ξενοδοχείο στα χέρια νέου ιδιοκτήτη, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» κάλεσε άμεσα σε Γενική Συνέλευση.

«Τα αιτήματά μας παραμένουν στο ακέραιο», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι από τη συνέλευση που έγινε χτες το απόγευμα έξω από το ξενοδοχείο.

Οι περίπου 200 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου βρέθηκαν «στον αέρα» μετά την απόφαση των προηγούμενων ιδιοκτητών (οικογένεια Παρασκευαΐδη) να προχωρήσουν σε παύση εργασιών πριν από ένα χρόνο. Είχε προηγηθεί η «στάση πληρωμών», με την εργοδοσία να μην καταβάλλει τη μισθοδοσία και το δώρο Πάσχα. Ολο το προηγούμενο διάστημα, για περισσότερο από έναν χρόνο, οι εργαζόμενοι δε σταμάτησαν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους και παράλληλα να παλεύουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουν και μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας της επιχείρησης.

Διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να διασφαλιστούν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να συνεχίσουν να δουλεύουν στο ξενοδοχείο.

Να μη χαθεί ούτε σεντ από τα οφειλόμενα, να μη λείψει κανείς εργαζόμενος από την επαναλειτουργία

«Το ίδιο μήνυμα που δίναμε για έναν χρόνο στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του κτιρίου, δίνουμε και σήμερα στο νέο: Από το εκπλειστηρίασμα θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μη χαθεί ούτε σεντ από όσα μας οφείλονται. Από το άνοιγμα του ξενοδοχείου, όποιο όνομα κι αν φέρει, όποια εταιρεία κι αν το διαχειρίζεται, δεν θα λείψει ούτε ένας από μας τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Παράλληλα, αποφάσισαν να δώσουν το επόμενο διάστημα τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου του Τουρισμού, ώστε να δοθεί απάντηση με απεργιακή κινητοποίηση μέσα στον Ιούλη στην «ανάπτυξη» που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Να δώσουν ένα τέτοιο απεργιακό μήνυμα μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν κάλεσε τους εργαζόμενους ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως με όπλο την πείρα που έχουν αποκτήσει, με το σύνθημα «τις κατακτήσεις μας δεν τις παρατάμε» που έχουν οι ίδιοι διαμορφώσει, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ηδη το επιχειρησιακό σωματείο, μαζί με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχουν θέσει στο υπουργείο Εργασίας αίτημά τους, με το οποίο ζητούν να κληθεί σε συνάντηση ο νέος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, με την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, με θέμα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαδοχή των εργαζομένων στη νέα εταιρεία. Τα σωματεία διεκδικούν επίσης από το υπουργείο άμεσα μέτρα κοινωνικής προστασίας των οικογενειών τους, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου.

Δύο ακόμα εργατικά «ατυχήματα» στο Ηράκλειο

Ακόμα δύο εργατικά «ατυχήματα» σημειώθηκαν προχτές στο Ηράκλειο Κρήτης, το ένα σε εργάτη στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» και το άλλο σε διανομέα, οδηγό δικύκλου, ο οποίος τραυματίστηκε όταν συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά το «ατύχημα» στην «Ανακύκλωση», σύμφωνα με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, σημειώθηκε την Τετάρτη όταν μηχάνημα σε λειτουργία μάγκωσε το χέρι εργαζόμενου, ο οποίος από θαύμα δεν έχασε το χέρι του. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, για την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων, για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Αναφερόμενο στο «ατύχημα», το Σωματείο αναφέρει πως «την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ως εργολάβος, με την επωνυμία "Waste Solutions". Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια βδομάδα πριν από το εργατικό ατύχημα, κλιμάκιο της Τεχνικής Επιθεώρησης πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο μετά από καταγγελίες του σωματείου μας και κατέγραψε σοβαρές παραλείψεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι "τυχαία" δεν λειτουργούσαν - είχαν απενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί ασφαλείας που σταματούν τη λειτουργία των μηχανημάτων εφόσον υπάρχει άνθρωπος εντός της μηχανής. Οι εργαζόμενοι εν γνώσει της εταιρείας και με εντολή της εργοδοσίας πραγματοποιούσαν εργασίες με τις μηχανές εν λειτουργία, για να μη χάνεται ούτε λεπτό παραγωγής ούτε λεπτό του ευρώ από τις τσέπες του εργολάβου».

Η ίδια εταιρεία, συνεχίζει το Σωματείο, στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, «"τιμώρησε" με εργασίες στον ήλιο ολόκληρη τη μέρα μέλος της Σωματειακής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας επειδή τόλμησαν να υποδείξουν στον έλεγχο της Τεχνικής Επιθεώρησης βλάβες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες».

Το Σωματείο καταγγέλλει, επίσης, ότι ο δήμος Ηρακλείου «γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτήν την κατάσταση και με τη στάση του πρακτικά στηρίζει το αντεργατικό πογκρόμ της εταιρείας. Η ΕΕΑΑ (σ.σ. Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης, το 35% της οποίας ανήκει στην ΚΕΔΕ) παρά το γεγονός ότι της παραχωρήθηκε δωρεάν το οικόπεδο του δήμου που στεγάζει το εργοστάσιο και έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις, κρατά σιγήν ιχθύος για τα προαναφερθέντα θέματα, ενώ τα γνωρίζει, καθώς εκπρόσωπός της συστεγάζεται στο εργοστάσιο».

Αναδεικνύεται, επίσης, ο ρόλος όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες διαμορφώνουν το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που χρησιμοποιεί για τα παραπάνω η εργοδοσία.

Τα δύο νέα εργατικά «ατυχήματα», τα οποία ήρθαν να προστεθούν στο πρόσφατο «ατύχημα» σε εργοτάξιο που κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή σε οικοδόμο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη για να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας.

ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους δήλωσαν οι ρητινοκαλλιεργητές, με τη χτεσινή τους συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ρητινοκαλλιεργητές από την Εύβοια, τα Μέγαρα και την Κόρινθο απαίτησαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου για να του εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με την κάθετη μείωση της κρατικής επιδότησης, την ένταξή τους σε φορολογικό καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, όπως και με τις ελλείψεις σε υλικά που παρέχει το κράτος για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρατική οικονομική ενίσχυση προς τους ρητινοκαλλιεργητές, από τα 64 λεπτά το κιλό ρητίνης το 2010, έφτασε στα 37 λεπτά το 2015, ενώ για το 2016 θα πληρωθούν μόλις 0,15 λεπτά το κιλό. Σημειώνεται ότι οι ρητινοκαλλιεργητές αμείβονται αφού ολοκληρώσουν τις εργασίες τους εντός του δάσους - που εκτός από τη συλλογή της ρητίνης περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό των δασών, τα οποία με την καθημερινή τους παρουσία τα προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε χτες με την γγ Περιβάλλοντος Χρ. Μπαριτάκη, η οποία ξεκαθάρισε πως τα κονδύλια ενίσχυσης δεν θα αυξηθούν, ενώ σε ό,τι αφορά το Φορολογικό παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ρητινοκαλλιεργητές από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν σε Γενικές Συνελεύσεις τις παραπέρα δράσεις τους.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών, δήλωσε πως το ΚΚΕ θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα τροπολογία στη Βουλή για την προώθηση των αιτημάτων τους.

Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυναν ο Γ. Τασούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων της Εύβοιας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πολύμορφες δράσεις στο νομό Χανίων

Πολύμορφες κινητοποιήσεις διοργανώνουν για το επόμενο διάστημα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων: Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., στην Εφορία Χανίων, την Τετάρτη 21/6, στις 9 π.μ., στα Δικαστήρια ενάντια στα αγροτοδικεία και την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, διεκδικώντας κονδύλια για τη δακοκτονία κ.λπ. Την Παρασκευή 30/6, στις 11 π.μ., στη Διεύθυνση Δασών Χανίων για το «χαράτσωμα» των Δασικών Χαρτών και την Τετάρτη 12/6 διαμαρτυρίες σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στους άλλους νομούς της Κρήτης.

  • Αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνουν αύριο Σάββατο ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, στις 7 μ.μ., στην Ελιά στη Βέροια.
ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΕΒΕ
Αγώνας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Σε οργάνωση της πάλης για να μην περάσει στην πράξη η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που επιχειρεί η κυβέρνηση, καλούν δεκάδες ενώσεις και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ενώσεις και τα σωματεία που υπογράφουν την ανακοίνωση, η οποία ήδη διακινείται μαγαζί το μαγαζί, καλούν σε αγώνα για: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων, που οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ στα χρέη και στα λουκέτα και τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις. Επαναφορά του αφορολόγητου για όλους τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων χρόνων, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

Θανατηφόρο δυστύχημα στον Παλαμά Καρδίτσας

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 40χρονος υδραυλικός στον Παλαμά Καρδίτσας έχασε τη ζωή του, ύστερα από την πτώση που είχε την περασμένη Τρίτη από σκεπή κατοικίας όπου είχε πάει για να εγκαταστήσει ηλιακό θερμοσίφωνα.

Πυρκαγιά σε πλοίο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε φορτηγό - οχηματαγωγό πλοίο με σημαία Κύπρου («MED STAR») δύο μίλια ΒΔ της Ρόδου. Στο πλοίο επέβαιναν πλήρωμα 30 ατόμων και δυο οδηγοί φορτηγών. Είκοσι άτομα επιβιβάστηκαν σε λέμβο, η οποία ρυμουλκούνταν προς το λιμάνι της Ρόδου. Οι υπόλοιποι παρέμεναν στο πλοίο για να σβήσουν τις φλόγες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ