ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκινάνε σήμερα οι διήμερες εργασίες

Στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» της Αθήνας, με τη συμμετοχή 600 συνδικαλιστών. Διεθνής η απήχηση της Συνδιάσκεψης

Με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, με αισιοδοξία για τους αγώνες που έρχονται και με εφόδιο την πλούσια εμπειρία από τη δράση του ΠΑΜΕ στα 8 χρόνια από την ίδρυσή του, τον Απρίλη του 1999, ξεκινάνε σήμερα στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» της Αθήνας και ολοκληρώνονται αύριο με την ανάδειξη νέας Εκτελεστικής Γραμματείας, οι εργασίες της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Εξακόσιοι (600) συνδικαλιστές αντιπρόσωποι, οι οποίοι αναδείχτηκαν μέσα από τις 25 συνολικά κλαδικές και 52 τοπικές συνδιασκέψεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ από τον Εβρο έως την Κρήτη, αλλά και με Ελληνες μετανάστες εργάτες, για δύο μέρες θα συζητήσουν για τα προβλήματα, τις αγωνίες και τα βάσανα της εργατιάς και του λαού, με ένα και μόνο στόχο: Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις τους να ανοίξουν νέους δρόμους για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, να βοηθήσουν στην παραπέρα ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που συσπειρώνει, να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη για το δίκιο των εργαζομένων, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές του. Από την επόμενη κιόλας μέρα να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα της Συνδιάσκεψης: «Με νέα δύναμη για νέους αγώνες».

Οι τοπικές και κλαδικές συνδιασκέψεις κατέγραψαν την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά ανέδειξαν και τις αδυναμίες, που από αύριο κιόλας πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Αυτή η συλλογική πείρα θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνδιάσκεψης, το σώμα της οποίας αποτελούν εργάτες και υπάλληλοι μπροστάρηδες στους αγώνες, νέοι και νέες, πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά συμμετέχουν σε Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

Διεθνής απήχηση

Αποψη από την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη. Από δεκάδες ανάλογες πλατιές συσκέψεις σε όλη τη χώρα αναδείχτηκαν οι 600 αντιπρόσωποι για τη σημερινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Αποψη από την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη. Από δεκάδες ανάλογες πλατιές συσκέψεις σε όλη τη χώρα αναδείχτηκαν οι 600 αντιπρόσωποι για τη σημερινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Η απήχηση της Συνδιάσκεψης ξεπερνάει τα όρια της Ελλάδας, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο κύρος του ΠΑΜΕ στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα και τη συμβολή του στο ξαναζωντάνεμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Αυτό επιβεβαιώνει και η συμμετοχή στις εργασίες 24 συνδικαλιστικών αντιπροσώπων από 16 συνολικά χώρες απ' όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τη Συνδιάσκεψη θα παρακολουθήσουν:

  • Βιετνάμ: Dang Ngoc Tung και Tran Van Ly, πρόεδρος και διοικητικό στέλεχος αντίστοιχα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βιετνάμ.
  • Αίγυπτος: Dr. Tarek Mohamed Soliman El- Fouly, υπεύθυνος για την Υγιεινή στην Εργασία (GTUPW και Egypt GENERAL Petroleum Syndicate).
  • Παλαιστίνη: Haidar Ibrahim, γενικός γραμματέας της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων Παλαιστίνης, Khaled Rushdie Zaghal, Mohammed N.S. Yahya.
  • Γαλλία: Freddy Huck, πρόεδρος της UIS και Jocelyne Hacquemand, Jocelyne Hacquemand.
  • Γερμανία: Gerhard Kupfer, μέλος της Γραμματείας του KPD
  • Κύπρος: Κλεάνθης Κλεάνθους, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της ΠΣΟ και Σωτήρης Φελλάς, αν. γενικός γραμματέας της ΠΕΟ.
  • Ινδία: T.K. Rangarajan - Vice, πρόεδρος του Centre of Indian Trade Unions.
  • Λίβανος: Muheddine Ali, FENASOL.
  • Συρία: Ezat Al Kanj, αντιπρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Συρίας και Faez Al Barcheh, Alber Boulos, Buchra Al Shaar.
  • Κούβα: Raymundo Navarro Fernandez, υπεύθυνος διεθνούς τμήματος CTC.
  • Βάσκοι από την Ισπανία: Jesus Gete Olarra, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της LAB - VASQUES.
  • Ουζμπεκιστάν: Malika Jalilova, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου της Trade Union of Culture.
  • Τουρκία: Seyit Aslan, EMEP.
  • Σουηδία: Γιάννης Κωνσταντής, αντιπρόεδρος του SEKO Klubb 119.
  • Λουξεμβούργο: Uli Brockmeyer.
  • Ιταλία: Paolo Leonardi και Antonio Adornato, μέλη της διοίκησης της Rdb CUB.

Επίσης, από την ΠΣΟ θα παραβρεθεί ο Adib Miro.


ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΕΕΠ
Αθλια δίωξη σε βάρος συνδικαλιστών

Με χαλκευμένες κατηγορίες οδηγούνται σε δίκη, τη Δευτέρα 18 Ιούνη, 13 συνδικαλιστές της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην εργασία, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα με κινητοποιήσεις και απεργίες. Ανάμεσα στους 13 συνδικαλιστές που θα καθίσουν στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης είναι ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κ. Αρτεμίου και άλλα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας.

Κόντρα στην επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, περιστολής των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, έχει προκηρυχτεί 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων του κλάδου, τη Δευτέρα 18 Ιούνη, ενώ στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθεί και μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους συνδικαλιστές, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Οι 13 συνδικαλιστές διώκονται μετά από μήνυση εργοδότη, ο οποίος προσπαθεί να παρουσιάσει ως μέσον εκβιασμού τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν την περίοδο 2000-2001, όταν οι εργαζόμενοι υπερασπίζονταν τη δουλιά τους αντιδρώντας στην απόφαση της «Πέπσι Κόλα» να κλείσει το τμήμα διανομής και να δώσει τη δουλιά σε ιδιώτες διανομείς. Σε βάρος των συνδικαλιστών έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα, εδώ και δυόμισι χρόνια, να υποχρεούνται να παρουσιάζονται στις αστυνομικές αρχές κάθε αρχή του μήνα, λες και πρόκειται για εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου.

Στο πλευρό των διωκόμενων στέκεται με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, ενώ η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από τα δικαστήρια τη μέρα της δίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ