ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Το ΚΚΕ αποδόμησε τις κυβερνητικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

INTIME NEWS

Την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, για «τις τρέχουσες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά». Στη συνεδρίαση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβερνητική εκδοχή που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποσιωπά σημαντικά δεδομένα, ωραιοποιεί την κατάσταση και, πολύ περισσότερο, κρύβει από τον λαό τούς κινδύνους που περικλείουν οι εξελίξεις.

(...) Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει τον λαό ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με αμερικανική εποπτεία, στη βάση του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη του 2023, και εκφράζουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο κρατών, που αναβαθμίζουν τα πεδία κερδοφορίας τους, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, καθορίζει και τον πραγματικό στόχο του ελληνοτουρκικού παζαριού, που είναι η ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για την προώθηση των συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλίων, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον λαό, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πολύ περισσότερο που στην περιοχή κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση κρύβει αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα και προσπαθεί να καλλιεργήσει αβάσιμο εφησυχασμό, μιλώντας περί "ήρεμων νερών", μέσω των οποίων προετοιμάζεται το έδαφος για απαράδεκτο συμβιβασμό και βεβαίως μπορούν να μετατραπούν στο αντίθετό τους, σε "ταραγμένα νερά", όπως διδάσκει η πείρα.

Το σημειώνουμε αυτό γιατί στα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας έχουν προστεθεί οι νέες προκλητικές ενέργειες, όπως η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, οι αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, οι νέες NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο του κατασκευάσματος περί "γκρίζων ζωνών" και του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και η επιμονή στις αναφορές για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη και η θέση των "δύο κρατών" στο Κυπριακό, που διαιωνίζει τις συνέπειες της 50χρονης κατοχής.

Συνεπώς, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν πείθουν, ο διάλογος αναπτύσσεται εν μέσω αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Να σταματήσει η στήριξη στο Ισραήλ και η εμπλοκή

(...) Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η προκλητική στήριξη του κράτους - κατακτητή Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με πάνω από 35.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, σε 221 μέρες. Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ το χωρίζει ιδεολογικοπολιτική άβυσσος από τη Χαμάς, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη συκοφάντηση της αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού, που μάχεται ηρωικά για να αποτινάξει την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή. Σήμερα (σ.σ. χτες) είναι η 76η επέτειος της Νάκμπα, τότε που το νεοσύστατο ισραηλινό κράτος προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες και στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα δικά τους εδάφη.

Ο παλαιστινιακός αγώνας στηρίζεται από εκατομμύρια λαού και νεολαίας σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας, από τους αγώνες των φοιτητών στα αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ελληνικά πανεπιστήμια. Μαζί τους παλεύει το ΚΚΕ, και απαιτούμε να σταματήσει η στήριξη στο Ισραήλ και η κυβέρνηση να αναγνωρίσει άμεσα παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Δεκέμβρη του 2015, που την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Προχτές σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, και περιμένουμε απάντηση.

(...) Ταυτόχρονα, θέτουμε για άλλη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα ευρωατλαντικά σχέδια, απαιτούμε την αποχώρηση της φρεγάτας "Υδρα" από την επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ και τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από κάθε αποστολή εκτός συνόρων και το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων (...).

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια εκθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

(....) Τέλος, σχετικά με τα Βαλκάνια, που μαστίζονται από κλιμακούμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημειώνουμε πως οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δύο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που από τη μια ψάρευαν στα θολά και επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας.

Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με την απαράδεκτη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
ΝΑΤΟ και μπίζνες ανοίγουν δρόμο για επώδυνες διευθετήσεις

«Μονομερή βήματα» ...τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο επανήλθε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, δύο μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικίνδυνες ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις δρομολογούνται με όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο τραπέζι. Επέμεινε ότι «δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας» και ότι «αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει», για να καταλήξει ζητώντας αποφυγή «μονομερών βημάτων». Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «υπήρξε κατανόηση της αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα» και πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε μονομερή βήματα εκατέρωθεν, και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα κι αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα».

Στο μεταξύ επανήλθαν οι τουρκικές προκλήσεις και επί του πεδίου, καθώς χθες στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και 14 ελικόπτερα προχώρησαν σε 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο Αιγαίο.

Και ενώ οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης παραμένουν σταθερά στο τραπέζι, την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες και αβάσιμο εφησυχασμό.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες το απόγευμα στο «Mega», προέταξε τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», τις διμερείς συνεννοήσεις για μπίζνες, και έκανε λόγο για «αμοιβαίως επωφελή» διαδικασία. Παράλληλα, έδειξε ως στόχο της κυβέρνησης «όταν θα έχουν αποδώσει τα μέτρα της θετικής ατζέντας» οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν και τα «δύσκολα θέματα», όπως είπε, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας ότι «η Χάγη υπάρχει στον ορίζοντα», έστω κι αν «ακόμα δεν έχει συζητηθεί» όπως ισχυρίστηκε.

Επιβεβαίωσε έτσι ότι αν τα «σημαντικά» δεν συζητιούνται ακόμα επισήμως, πολλά απ' όσα κουβεντιάζονται στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» ζεσταίνουν το κλίμα για το επόμενο βήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Πάνω από 200 ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες στις δύο χώρες, συζήτησαν νέες συνεργασίες που τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν στα 10 δισ. ευρώ τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης» για τα Ελληνοτουρκικά. «Χάρτης» που χαράχτηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πριν έναν χρόνο, με στόχο στο τέλος του δρόμου να υπάρξουν διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν τη ΝΑΤΟική συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα, δίνοντας τα απαραίτητα ανταλλάγματα στην Τουρκία για να αγκιστρωθεί στο δυτικό στρατόπεδο.

Εξ ου και ο ίδιος ο Γ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ότι στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα «πλαίσιο διεκδικήσεων», με την τουρκική αστική τάξη να νιώθει την πλάτη της ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Διόλου τυχαία, ο ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να δώσει απάντηση στην τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, Χ. Φιντάν, ότι η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση σε Αιγαίο και Ιόνιο «ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο», υποστηρίζοντας ότι αυτό υπεισέρχεται σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας, κάτι που η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί, όπως ξεκαθάρισε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι τα πάρκα θα γίνουν, ακόμα και εντός του 2024, παρουσιάζοντάς τα ως «καθαρά περιβαλλοντικό θέμα, που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους».

Σημειωτέον, προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μιλώντας σε συνέδριο παρατήρησε ότι υπάρχει μεν μια «πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων. Θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ