ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυροποιούμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Την Τετάρτη 19 του Μάη, ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ

Την Τετάρτη 19 του Μάη θα διεξαχθούν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Γίνονται σε μια περίοδο που από τη μια είναι σε εξέλιξη η αντιλαϊκή θύελλα, από την άλλη υπάρχουν αντιδράσεις. Στις ως τώρα κινητοποιήσεις είναι αλήθεια ότι η παρουσία του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Οι εκλογές να αξιοποιηθούν για τη συνέχεια της πάλης

Σήμερα οι εκλογές κρίνουν ένα και μόνο πράγμα. Μέσα στην αντιλαϊκή θύελλα, με την καπιταλιστική κρίση σε εξέλιξη, για τους σπουδαστές είναι ώρα ευθύνης. Οι νέοι που θα βιώσουν το σύνολο των μέτρων για τα καλά στο πετσί τους να μην εγκρίνουν τα μέτρα. Να μη στηριχτεί η κυβερνητική πολιτική. Να μη δεχτούν να γίνουν οι δούλοι του 21ου αιώνα. Να δείξουν ανυπακοή και απειθαρχία. Αυτό είναι το δίλημμα και τίποτα παραπάνω.

Μπορούν οι εκλογές να αποτυπώσουν την αγανάκτηση που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι σπουδαστών, ιδιαίτερα αυτό που προέρχεται από εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Μπορούν να εκφραστούν παιδιά των οποίων οι οικογένειες τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, που οι γονείς τους πιθανότατα θα δώσουν το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις της επόμενης μέρας. Να μη γίνει το χατίρι της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, να μην αποτελέσουν οι εκλογές όπλο ενάντια στην πλειοψηφία των σπουδαστών.

Μετά τις εκλογές υπάρχει απεργία. Υπάρχει η συνέχεια ενός σκληρού και μακρόχρονου αγώνα, που θα έχει στόχο να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Μέσω του ΜΑΣ μπορούν περισσότεροι σπουδαστές να βρουν το δικό τους μετερίζι και σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, μαζί με τα κινήματα των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, να φτιάξουν τη συμμαχία που θα στοχεύει σε αλλαγή εξουσίας και δε θα εγκλωβίζεται σε σενάρια αλλαγής διαχειριστών.

Διαζύγιο από τις δυνάμεις της κυβέρνησης και του συμβιβασμού

Σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ επικρατεί μια άρρωστη και πέρα από κάθε λογική κατάσταση, που πρέπει να τερματιστεί και θα τερματιστεί. Οι κομμουνιστές θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να τελειώσει η κρίση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, για να ανασυνταχθεί, για να πάρουν οι σπουδαστές από εργατικά - λαϊκά στρώματα τη θέση τους στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Χρόνος για αναβολές δεν υπάρχει.

Σήμερα να ισχυροποιηθεί το ΜΑΣ, σήμερα να γίνουν περισσότερες οι δυνάμεις που μπαίνουν στην πάλη. Καιρός δεν υπάρχει, η ώρα της αντεπίθεσης έχει σημάνει. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό, να σταλεί μήνυμα αγωνιστικό στις 19 του Μάη. Με μαζικό άνοιγμα, με μάχη άτομο το άτομο σε κάθε έτος και εξάμηνο, δίνοντας με πείσμα τη μάχη μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.

Η ελπίδα είναι στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Τα μέλη και οι οπαδοί της ΚΝΕ, αγωνιστές σπουδαστές έχουν χαράξει αγωνιστικό δρόμο από το Νοέμβρη με την ίδρυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Δεκάδες επιτροπές αγώνα έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα από σπουδαστές που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, προσπερνώντας τους αρνητικούς συσχετισμούς, σε σύγκρουση με τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Αυτούς τους 6 μήνες το ΜΑΣ έχει δώσει το «παρών» σε συγκεντρώσεις, έχει συμμετάσχει σε 8 απεργίες και πάει για την 9η, έχει οργανώσει φοιτητικά συλλαλητήρια, έχει αναπτύξει πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα στις σχολές. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρώτο πακέτο μέτρων κατέβηκε στο δρόμο, κάλεσε σε Γενικές Συνελεύσεις παντού, κάλεσε σε καταλήψεις και άλλες κινητοποιήσεις. Το ΜΑΣ είναι το καινούριο σ' αυτή τη μάχη, είναι η ελπίδα στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.

Σε σύγκρουση με τον εκφυλισμό

Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συμβάλλουν σε ένα κλίμα εκφυλισμού και σαπίλας, που παίζει και αυτό το ρόλο του στο να μην υπάρχουν αγωνιστικές διεργασίες.

Μαζί με την ιδεολογική τρομοκρατία οι εκπρόσωποι του δικομματισμού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για άλλη μια φορά επιστρατεύουν προσκλήσεις σε μπουζουκομάγαζα, εκδρομές σε Μυκόνους, μηχανισμούς συναλλαγής με ρουσφέτια για να εγκλωβίσουν τους σπουδαστές και να αρπάξουν με κάθε μέσο την ψήφο τους. Με χίλιους δυο τρόπους προσπαθούν να αποσπάσουν τη συναίνεση των σπουδαστών στην κυβερνητική πολιτική και στα αντιλαϊκά μέτρα. Προσπαθούν να περιορίσουν την όποια διαπάλη στα ζητήματα της σχολής κρύβοντας ότι η ψήφος σε ΠΑΣΠ και ΔΑΠ θα είναι το ισχυρό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των διαφόρων προβοκατόρων τύπου Καρατζαφέρη.

Με αυτό τον εκφυλισμό και τη σαπίλα οι δυνάμεις της ΚΝΕ συγκρούονται σταθερά. Οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, με τη συνδρομή των σύγχρονων ΕΚΟΦιτών των ΕΑΑΚ, είναι που έχουν ακυρώσει κάθε προσπάθεια για πραγματοποίηση πανσπουδαστικού συνεδρίου, με πρόσφατο παράδειγμα το ότι τον περσινό Οκτώβρη ήταν παρόντες στο συνέδριο μόνο οι αντιπρόσωποι της ΠΚΣ. Οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, αλλά και των ΕΑΑΚ σε κάποιες σχολές, είναι που αξιοποιούν ρουσφετολογικό μηχανισμό, που διαπλέκεται με καθηγητές, για να εκβιάζουν σπουδαστές. Οι δυνάμεις αυτές πρωταγωνιστούν σε ένα όργιο νοθείας. Οι δυνάμεις αυτές είναι που έχουν καταντήσει τις εκλογές μια απλή καταγραφή δυνάμεων, που δε σημαίνουν τίποτα αφού δεν εκλέγονται ούτε εκπρόσωποι σε ΔΣ συλλόγων, ούτε αντιπρόσωποι για πανσπουδαστικό συνέδριο (συνέδριο της ΕΦΕΕ έχει να γίνει από το 1995!).

Να καταδικαστούν οι δυνάμεις που στηρίζουν το σφαγείο των δικαιωμάτων των σπουδαστών, που τους λένε ψέματα

Να καταδικαστούν και εκλογικά οι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Κάθε ψήφος σ' αυτούς στηρίζει το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. Να μην ξεγελαστεί κανείς από το κλίμα αποχής που καλλιεργούν αυτές οι δυνάμεις, από τον αντικομμουνισμό που επιστρατεύουν για να δείξουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι άρα ο σπουδαστής δεν έχει κανένα αποκούμπι, από τα ψέματα που λένε. Ε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Ούτε είχαμε, ούτε έχουμε, ούτε θα έχουμε ποτέ σχέση με τη σαπίλα, τη διαπλοκή, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τη νοθεία που κάνουν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Τώρα επιβεβαιώνεται ο επιζήμιος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για τη γενιά του άρθρου 16 και τις νίκες της, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό, αποκρύπτοντας την ανάγκη για μακρόχρονο αγώνα. Που καλεί σε ενότητα των λεγόμενων δυνάμεων της αριστεράς, που θα διεκδικήσουν ένα καλύτερο επιτόκιο δανεισμού, κρατώντας έτσι στο απυρόβλητο την ΕΕ, την εξουσία των μονοπωλίων.

Να ηττηθούν οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, που, σε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται με τη λογική του ρεαλισμού και του εφικτού, κάτι που σημαίνει ότι μένει άθικτη η πλουτοκρατία. Δεν έκαναν καμιά κινητοποίηση πέρα απ' αυτές που τους έκλεινε το μάτι ο Παναγόπουλος, συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλουν ως ακραίες τις περιφρουρήσεις των απεργιών στο λιμάνι (στους Μηχανολόγους ΕΜΠ). Είναι οι δυνάμεις που έκαναν το παν για να διεξαχθούν οι εκλογές σε χρόνο βολικό για το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Είναι ώρα ευθύνης. Ολες οι δυνάμεις και οι εφεδρείες μπαίνουν στη μάχη για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Από την επομένη με πείσμα συνεχίζουμε την πάλη.


Βαγγέλης ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org