ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγώνας για την ενίσχυση των συνδικάτων, της ταξικής γραμμής πάλης, κόντρα στις μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη σύσκεψη με θέμα τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία και την προετοιμασία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς

Ο Γ. Τασιούλας έκανε την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη
Ο Γ. Τασιούλας έκανε την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η σύσκεψη με θέμα το δυνάμωμα του αγώνα με σύνθημα «Συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών» και την προετοιμασία της απεργίας και των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το συνέδριο της ΓΣΕΕ και τον αγώνα να μη νομιμοποιηθούν εργοδότες και νόθοι ως «αντιπρόσωποι», αλλά και σχετικά με τις μεθοδεύσεις της έκπτωτης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η οποία στο αίτημά της για διορισμό Προσωρινής Διοίκησης από το Δικαστήριο ζητά αποκλεισμό της ΔΑΣ, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τα άθλια σχέδιά της.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο περιεχόμενο της μάχης που διεξάγεται απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία, όπως και στην ανάγκη για πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική συνέχεια, στο επίκεντρο βρέθηκε η προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η απεργιακή συγκέντρωση της οποίας στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις συνδικαλιστών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθώς και πρόεδροι σωματείων εκλεγμένοι με συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από άλλες δυνάμεις.

Νόθοι και εργοδότες δεν μπορούν να οργανώσουν συνέδριο εργατών


«Νόθοι και εργοδότες δεν μπορούν να προετοιμάσουν καμία διαδικασία για ένα συνέδριο με πραγματικούς αντιπροσώπους», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Γ. Τασιούλας, καλώντας τα σωματεία να δώσουν βάρος στην ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς «για τον πραγματικό λόγο αυτής της μάχης που εξελίσσεται με τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, την ίδια την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν». Επισήμανε ότι όλοι οι παραπάνω «στο πρόσωπο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βλέπουν έναν σημαντικό κρίκο για να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική μέσα στο εργατικό κίνημα. Εναν κρίκο που θα εμποδίζει, θα αποπροσανατολίζει, θα "σβήνει" κάθε προσπάθεια αγωνιστικής απάντησης σ' αυτή τη βαρβαρότητα και θα εξασφαλίζει προϋποθέσεις "σιγής ασυρμάτου", ενσωμάτωσης στη γραμμή και στα "θέλω" του κεφαλαίου».

«Μέσα από τον αγώνα που δίνουμε, για "Συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών", θέλουμε να φωτιστεί καλύτερα, να κατανοηθεί σε βάθος ο ρόλος που διεκπεραιώνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, και ταυτόχρονα να ενισχυθούν αποφασιστικά η γραμμή πάλης και οι αγώνες που προωθεί και οργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», σημείωσε ο Γ. Τασιούλας.

Υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα: Στο ξεκίνημα της καπιταλιστικής κρίσης «στήριξαν επί της ουσίας τόσο τα μνημόνια όσο και το σύνολο των αντεργατικών μέτρων», με την αποδοχή και την προώθηση της λογικής της «ανταγωνιστικότητας» και της ανάγκης «υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Ενοχοποίησαν τους εργαζόμενους με τη λογική «όλοι έχουμε ευθύνες για την κρίση» και ζητούσαν «εκλογίκευση» των αιτημάτων, χαρακτηρίζοντας «μαξιμαλιστικά» τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος για κλαδικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Στο όνομα της διατήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων «έδωσαν τη στήριξη και της υπογραφής τους στη μείωση των μισθών με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, το 2012, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρόνων». Απέναντι στα 535 συνδικάτα που κατέθεσαν σχέδιο νόμου επαναφοράς των Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, είπαν ότι «τα 751 ευρώ θα σοκάρουν την οικονομία», εξυπηρετώντας έτσι τον ΣΕΒ και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Τασιούλας χαρακτήρισε «φυσική συνέπεια» τη στάση των εργατοπατέρων, που επαναλαμβάνουν πως «οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους», με αποκορύφωμα το γεγονός ότι δεν έκαναν το παραμικρό απέναντι στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, διευκολύνοντας τα κυβερνητικά σχέδια και τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Να μην αφήσουμε τη συνδικαλιστική μαφία να μπαίνει εμπόδιο στους αγώνες

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του αγώνα, ο Γ. Τασιούλας υπογράμμισε:

«Ολοι οι τίμιοι συνδικαλιστές, τα συνδικάτα, πρέπει να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: Μπορεί η εργοδοσία να είναι μέσα στα συνδικάτα; Μπορεί ο αγώνας μας να είναι αποτελεσματικός με συνδικάτα που εγκλωβίζονται στη γραμμή του συμβιβασμού που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Μπορούμε να αφήσουμε τη συνδικαλιστική μαφία και το μηχανισμό της να βάζουν με ευκολία εμπόδια στους αγώνες μας;

Μπορεί να μη σκέφτεται ο καθένας και η καθεμιά ότι σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε και να συμβάλουμε όσο ποτέ άλλοτε για την αναζωογόνηση των συνδικάτων, για μαζικούς αγώνες για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, να παλέψουμε για το αύριο που ονειρευόμαστε εμείς και τα παιδιά μας;

Εχουμε ευθύνη όλοι να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, που σχετίζονται με την ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων, το ρόλο τους ως μαζικών οργανώσεων των εργατών. Εκεί, μπορούμε εμείς οι εργάτες να συζητάμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και να επιλέγουμε πώς θα αγωνιστούμε. Οχι όμως να έχουμε τους εργοδότες μέσα στα πόδια μας, να μας μιλάνε για "δημοκρατία" και "δημοκρατικές διαδικασίες" που τελειώνουν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ, των εργοστασίων, των επιχειρήσεων».

Συνέχεια με την απεργία της Πρωτομαγιάς

«Το περιεχόμενο του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν μπορεί να είναι άλλο από τον αγώνα ώστε να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων, για συνδικάτα εργατών μακριά από την παρέμβαση εργοδοτών και κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο Γ. Τασιούλας.

Κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν φτάνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς τη φετινή Πρωτομαγιά, με συνεδριάσεις, αποφάσεις και σχέδιο δράσης, με πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα.

Κάλεσε παράλληλα σε οργάνωση καμπάνιας ανάδειξης του πραγματικού περιεχομένου και των αγώνων που δόθηκαν στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ. «Να προβάλουμε ότι τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ δεν σηματοδοτούν "φρου φρου και αρώματα", όπως επιχειρεί να παρουσιάσει η πλειοψηφία της. Σηματοδοτούν αγώνες της τάξης μας, σκληρούς, αιματηρούς, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δείχνουν την ασταμάτητη πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτοί είναι οι δικοί μας αγώνες. Δεν έχουν καμία σχέση με τους εργατοπατέρες που διαχρονικά στέκονται απέναντι στους αγώνες της τάξης μας, έχοντας στο πλευρό τους την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τους κατασταλτικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς», ξεκαθάρισε.

Τέλος, με αφορμή την Πρωτομαγιά, στάθηκε στα 20 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ. «Το σύνθημα "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" συμπυκνώνει και αποδίδει το νόημα της προοπτικής για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, χωρίς τα ανθρωποσφαγεία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των επεμβάσεων, της προσφυγιάς, με τους λαούς να ζουν ειρηνικά και να προοδεύουν», σημείωσε και κατέληξε: «Να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής πάλης σε ταξική κατεύθυνση, την προσήλωση στα δίκια και το σκοπό της τάξης μας, εφοδιασμένοι με τα συμπεράσματα των αγώνων, της δικής μας ιστορίας, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα του σήμερα».

Συσκέψεις συνδικάτων και συνδικαλιστών σε όλη τη χώρα

Από τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
Από τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας
Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ και τη συζήτηση για την οργάνωση της δράσης ενάντια στις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής μαφίας, στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμα η προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Ανακοινώθηκε επίσης η εκδήλωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη για τα 20χρονα του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 20 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει θεατρικό, προβολή βίντεο για τα 20χρονα του ΠΑΜΕ και συναυλία.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις εργαζομένων από χώρους δουλειάς και κλάδους, όπως Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική, Κατασκευές και Μετρό, Τύπος - Χαρτί, Εμπόριο, Υπηρεσίες, από τον δημόσιο τομέα, τον Επισιτισμό, το Μέταλλο κ.α.

Στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων και αντιπροσώπων των σωματείων οργάνωσε την Παρασκευή η Προσωρινή Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο στο Εργατικό Κέντρο όσο και στη ΓΣΕΕ. Εγινε ενημέρωση για τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, στην οποία έχει οριστεί με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Κέρκυρας Προσωρινή Διοίκηση. Συζητήθηκαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς στο νησί, ενώ πάρθηκε απόφαση για την οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης την Πρωτομαγιά στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στο ψήφισμα που κατέληξαν συνδικαλιστές από σωματεία του νησιού, σημειώνουν: «Δεν θα επιτρέψουμε τη νόθευση της σύνθεσης των αντιπροσώπων του ΕΚΚ με τη συμμετοχή παράνομα εκλεγμένων αντιπροσώπων και ανθρώπων της εργοδοσίας. Θα αγωνιστούμε για την άμεση απομάκρυνση όλων των παράνομα εκλεγμένων αντιπροσώπων, τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης και εν συνεχεία την πραγματοποίηση αρχαιρεσιών για την εκλογή νέας διοίκησης». Παράλληλα, εκφράζουν τη στήριξή τους στην Προσωρινή Διοίκηση και απαιτούν «να σταματήσει το μπαράζ προσφυγών» για το διορισμό διοίκησης. Τέλος, στο ψήφισμά τους οι συνδικαλιστές καταδικάζουν την «επιχείρηση αποκλεισμού της ΔΑΣ από τη συμμετοχή της στην προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ», που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη.

Νέες συσκέψεις σήμερα και αύριο

Συσκέψεις και συνελεύσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο οργανώνουν Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε όλη τη χώρα:

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) οργανώνει σύσκεψη σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί τα σωματεία σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., στην αίθουσά του στο Λαύριο (Δανουκαρά 7).

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί στην ετήσια Γενική του Συνέλευση αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων (Κομνηνάκη 43).

-- Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους, τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων που ανήκουν στη δύναμή του και όλα τα μέλη τους, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων. Στη σύσκεψη, δίπλα στα άλλα θέματα, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας.

-- Σωματεία της Εύβοιας οργανώνουν σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα. Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας.

Σχέδιο δράσης και πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους

Πλευρές από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη στην Αθήνα

Στα πραγματικά γεγονότα γύρω από την απόπειρα για «συνέδριο» - παρωδία, κόντρα στην εικόνα που προσπάθησε να διαμορφώσει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των εργατοπατέρων, αναφέρθηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Οπως τόνισε, τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν αφορμή για πλατύ άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων, που συνάντησε τη θετική ανταπόκριση των εργαζομένων του νησιού, ξεχωρίζοντας την ανεβασμένη συμμετοχή στην πορεία που έγινε στην πόλη μια μέρα πριν το συνέδριο.

Στη δράση των εργοδοτικών συνδικαλιστών στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας αναφέρθηκε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Απέναντι στους εργατοπατέρες που προσπαθούν να γαντζωθούν στις καρέκλες τους με νοθείες και παρατυπίες που βγάζουν μάτι, συνόψισε τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κέρκυρα, φέρνοντας ήδη αποτελέσματα στο ζωντάνεμα του Εργατικού Κέντρου και στη συσπείρωση εργαζομένων, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί.

Το χαιρετισμό του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μετέφερε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος της Διοίκησής του. Από το βήμα της σύσκεψης, υπενθύμισε τα «έργα και τις ημέρες» των εργατοπατέρων στην Πάτρα, στα οποία έβαλαν πάγο σωματεία και εργαζόμενοι. «Τραμπούκικες και μαφιόζικες είναι οι δικές τους ενέργειες τόσα χρόνια σε βάρος της εργατικής τάξης», τόνισε. Οσον αφορά τη σημερινή Διοίκηση του ΕΚΠ, έκανε λόγο για την προσπάθεια να ανακτήσει η συνδικαλιστική οργάνωση το κύρος της, με τη δράση στους χώρους δουλειάς και τις παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων.

Στο συνέδριο - παρωδία στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με την παρουσία ασφαλίτη στο χώρο, χιλιάδες διπλοψηφίες που χαρακτηρίστηκαν «συνωνυμίες» και σωματεία που γεμίζουν τις κάλπες τους με τη «βοήθεια» των πιέσεων εργοδοτών, αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη Διοίκηση του ΕΚΘ. Οι ίδιοι συνδικαλιστές, υπογράμμισε, γυρνούν την πλάτη στους εργαζόμενους που ζητούν έστω την τυπική συνδικαλιστική κάλυψη της δευτεροβάθμιας οργάνωσης στις κινητοποιήσεις που προσπαθούν να οργανώσουν.

Το φιάσκο της απόπειρας «συνεδρίου» στην Καλαμάτα υπενθύμισε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου ΔΕΥΑ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. «Επεσε χρήμα στην Καλαμάτα, και μάλιστα σε νεκρή περίοδο, όπως έλεγε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου», σχολίασε στηλιτεύοντας την κατασπατάληση των χρημάτων των εργαζομένων από τους εργατοπατέρες. Οσον αφορά το «κέρδος» των ταξικών δυνάμεων, σημείωσε πως αυτό αποτυπώνεται στη συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων, όπως φάνηκε και σε σύσκεψη που κάλεσαν σωματεία για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με απόφαση της Εκτελεστικής του Γραμματείας. Ο Αντώνης Καββαδίας, συνδικαλιστής του ΜΕΤΑ στις Τράπεζες, στην παρέμβασή του χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες κόντρα στην εκφυλιστική κατάσταση στη ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξής του για τη συνέχεια.

«Εχουμε ευθύνη να αγωνιστούμε και να ξεμπροστιάσουμε όλους αυτούς τους εργατοπατέρες και το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν», είπε ο Γιάννης Φραγκίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ενώ μετέφερε το «παρών» της Ομοσπονδίας στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

«Αυτό που υπερασπίζονται αυτές οι δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι η στρατηγική του κεφαλαίου», ξεκαθάρισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ανάμεσα στα παραδείγματα της δράσης με την οποία τα σωματεία ξεπερνούν τα εμπόδια που θέτουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η πανεργατική απεργία τον περασμένο Νοέμβρη, με αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα από συζήτηση, συνελεύσεις και μαζικές συλλογικές διαδικασίες. «Αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη και αυτό πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα, ιδιαίτερα μπροστά στην Πρωτομαγιά», τόνισε.

Στην ανάγκη να αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις των εργοδοτικών συνδικαλιστών σε Ομοσπονδίες και σωματεία κλάδων αναφέρθηκε η Λίνα Ράλλη, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). Ανάμεσα στα παραδείγματα που έφερε, ήταν τα σωματεία φαντάσματα που στήνονται με σκοπό την παραγωγή αντιπροσώπων, αλλά και η ωμή εργοδοτική παρέμβαση, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο «σωματείο» που στήθηκε από τον ξενοδόχο Ανδρεάδη στις ξενοδοχειακές μονάδες «IKOS».

«Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας», τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καλώντας σε ενίσχυση των πρωτοβουλιών στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ενημέρωσε για τις αποτυχημένες προσπάθειες των υπηρεσιών ξεπουλημένων συνδικαλιστών να κατσικωθούν και στην πλάτη των συνταξιούχων, σκοντάφτοντας όμως στην πείρα και τη δραστήρια παρουσία των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας αναφέρθηκε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι απλά δεν τα υιοθετεί, αλλά στις ανακοινώσεις της για το Μάτι και τη Μάνδρα αναπαράγει την ενοχοποίηση των αυθαιρέτων για τις τραγικές συνέπειες από την πυρκαγιά και την πλημμύρα, αντίστοιχα.

Το ρόλο της ΓΣΕΕ και των εργατοπατέρων στην εξυπηρέτηση των εργοδοτών, όπως τον έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στην COSCO, συνόψισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων, η ανοιχτή υπονόμευση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, η σύσταση «σωματείου» της εργοδοσίας είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές πλευρές.

Την εικόνα των εργαζομένων να τραγουδούν εργατικά τραγούδια στο χώρο του συνεδρίου, που ανέτρεψε στην πράξη την προπαγάνδα για «τραμπουκισμούς», υπενθύμισε ο Κώστας Σταυρόπουλος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, και κάλεσε τα σωματεία να αξιοποιήσουν συστηματικά το όπλο του πολιτισμού για να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους.

Να θυμηθούν τις συκοφαντίες και την επίθεση που έχει αντιμετωπίσει το ΠΑΜΕ στα 20 χρόνια της δράσης του, από τις κατηγορίες για διασπαστική δράση μέχρι αυτές για την καταστροφή της οικονομίας, προέτρεψε τους εργαζόμενους και τα σωματεία ο Γιώργος Πέρρος. «Να είναι σίγουροι φίλοι και εχθροί ότι θα συνεχίσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε. Εστρεψε την προσοχή στη διαμόρφωση απαιτητικού σχεδίου δράσης και ανοίγματος στους εργαζόμενους, το αμέσως επόμενο διάστημα, με επιμονή να αγκαλιάσει η συζήτηση κάθε εργαζόμενο χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις. Τα επόμενα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα μετρηθούν, όπως εξήγησε, στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, με χιλιάδες απεργούς, με νέα συνδικάτα και συνδικαλιστές στη μάχη.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Κάλεσμα για τις εκλογές στο Σωματείο Τεχνικών ΟΑΣΑ - ΟΣΥ

«Οργανωμένα, συλλογικά, συναδελφικά να παλέψουμε για τη ζωή μας. Για Σωματεία εργατικά και όχι εργοδοτικά», τονίζει στη διακήρυξή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ απευθύνοντας κάλεσμα ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της στις αρχαιρεσίες για το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, που γίνονται την Πέμπτη 18/4.

Παράλληλα, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι «οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΕΝΙΑΙΟ, ΔΕΤΟ, ΑΡ. ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στα ψηφοδέλτια που κατέθεσαν για τις αρχαιρεσίες του σωματείου, περιλαμβάνουν ίδιους υποψηφίους!». Συγκεκριμένα, «βρέθηκαν υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Ενότητας Τεχνικών ΟΣΥ" (ΔΕΤΟ) και ταυτόχρονα οι ίδιοι είναι στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ, καθώς και υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της ΔΕΤΟ ταυτόχρονα είναι στο ψηφοδέλτιο της "Αριστερής Ενότητας και συνεργασίας τεχνικών" ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και διευθυντικό στέλεχος της ΟΣΥ. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο της ΔΕΤΟ υπήρχαν υποψήφιοι που δεν είναι μέλη του σωματείου, όπως προκύπτει από το μητρώο μελών!».

«Η ψήφος στη ΔΑΣ», υπογραμμίζεται στη διακήρυξη, «δίνει δύναμη σε όσους αντιστέκονται». Και τονίζει: «Δεν υπάρχει περιθώριο για να δώσουμε ξανά χρόνο ως χάρισμα σε όλους αυτούς που με τον τρόπο τους ο καθένας τσακίζουν τις ζωές μας. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα! Την ψήφο που θα δώσεις στις δυνάμεις της ΔΑΣ θα την κάνουμε δύναμη στον κλάδο, στο σωματείο, για να περιορίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ανατρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο μας».

Προβάλλοντας το πλαίσιο πάλης που πρέπει να έχει ο αγώνας, η ΔΑΣ απαιτεί: Οχι στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου. Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων. Επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη δικαιώματα για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Προστασία της υγιεινής και ασφάλειας. Εξω οι εργολάβοι - Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org