Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγώνας για την ενίσχυση των συνδικάτων, της ταξικής γραμμής πάλης, κόντρα στις μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα συμμετείχαν στη σύσκεψη με θέμα τη συνέχεια του αγώνα ενάντια στη συνδικαλιστική μαφία και την προετοιμασία του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς

Ο Γ. Τασιούλας έκανε την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη
Ο Γ. Τασιούλας έκανε την εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η σύσκεψη με θέμα το δυνάμωμα του αγώνα με σύνθημα «Συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών» και την προετοιμασία της απεργίας και των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το συνέδριο της ΓΣΕΕ και τον αγώνα να μη νομιμοποιηθούν εργοδότες και νόθοι ως «αντιπρόσωποι», αλλά και σχετικά με τις μεθοδεύσεις της έκπτωτης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, η οποία στο αίτημά της για διορισμό Προσωρινής Διοίκησης από το Δικαστήριο ζητά αποκλεισμό της ΔΑΣ, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα τα άθλια σχέδιά της.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο περιεχόμενο της μάχης που διεξάγεται απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία, όπως και στην ανάγκη για πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική συνέχεια, στο επίκεντρο βρέθηκε η προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η απεργιακή συγκέντρωση της οποίας στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ενώ ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις συνδικαλιστών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθώς και πρόεδροι σωματείων εκλεγμένοι με συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από άλλες δυνάμεις.

Νόθοι και εργοδότες δεν μπορούν να οργανώσουν συνέδριο εργατών


«Νόθοι και εργοδότες δεν μπορούν να προετοιμάσουν καμία διαδικασία για ένα συνέδριο με πραγματικούς αντιπροσώπους», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Γ. Τασιούλας, καλώντας τα σωματεία να δώσουν βάρος στην ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς «για τον πραγματικό λόγο αυτής της μάχης που εξελίσσεται με τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, την ίδια την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν». Επισήμανε ότι όλοι οι παραπάνω «στο πρόσωπο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βλέπουν έναν σημαντικό κρίκο για να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική μέσα στο εργατικό κίνημα. Εναν κρίκο που θα εμποδίζει, θα αποπροσανατολίζει, θα "σβήνει" κάθε προσπάθεια αγωνιστικής απάντησης σ' αυτή τη βαρβαρότητα και θα εξασφαλίζει προϋποθέσεις "σιγής ασυρμάτου", ενσωμάτωσης στη γραμμή και στα "θέλω" του κεφαλαίου».

«Μέσα από τον αγώνα που δίνουμε, για "Συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών", θέλουμε να φωτιστεί καλύτερα, να κατανοηθεί σε βάθος ο ρόλος που διεκπεραιώνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, και ταυτόχρονα να ενισχυθούν αποφασιστικά η γραμμή πάλης και οι αγώνες που προωθεί και οργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», σημείωσε ο Γ. Τασιούλας.

Υπενθύμισε τη στάση που κράτησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα: Στο ξεκίνημα της καπιταλιστικής κρίσης «στήριξαν επί της ουσίας τόσο τα μνημόνια όσο και το σύνολο των αντεργατικών μέτρων», με την αποδοχή και την προώθηση της λογικής της «ανταγωνιστικότητας» και της ανάγκης «υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Ενοχοποίησαν τους εργαζόμενους με τη λογική «όλοι έχουμε ευθύνες για την κρίση» και ζητούσαν «εκλογίκευση» των αιτημάτων, χαρακτηρίζοντας «μαξιμαλιστικά» τα αιτήματα του ταξικού εργατικού κινήματος για κλαδικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Στο όνομα της διατήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων «έδωσαν τη στήριξη και της υπογραφής τους στη μείωση των μισθών με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, το 2012, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρόνων». Απέναντι στα 535 συνδικάτα που κατέθεσαν σχέδιο νόμου επαναφοράς των Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, είπαν ότι «τα 751 ευρώ θα σοκάρουν την οικονομία», εξυπηρετώντας έτσι τον ΣΕΒ και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Τασιούλας χαρακτήρισε «φυσική συνέπεια» τη στάση των εργατοπατέρων, που επαναλαμβάνουν πως «οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους», με αποκορύφωμα το γεγονός ότι δεν έκαναν το παραμικρό απέναντι στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, διευκολύνοντας τα κυβερνητικά σχέδια και τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Να μην αφήσουμε τη συνδικαλιστική μαφία να μπαίνει εμπόδιο στους αγώνες

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του αγώνα, ο Γ. Τασιούλας υπογράμμισε:

«Ολοι οι τίμιοι συνδικαλιστές, τα συνδικάτα, πρέπει να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: Μπορεί η εργοδοσία να είναι μέσα στα συνδικάτα; Μπορεί ο αγώνας μας να είναι αποτελεσματικός με συνδικάτα που εγκλωβίζονται στη γραμμή του συμβιβασμού που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Μπορούμε να αφήσουμε τη συνδικαλιστική μαφία και το μηχανισμό της να βάζουν με ευκολία εμπόδια στους αγώνες μας;

Μπορεί να μη σκέφτεται ο καθένας και η καθεμιά ότι σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε και να συμβάλουμε όσο ποτέ άλλοτε για την αναζωογόνηση των συνδικάτων, για μαζικούς αγώνες για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, να παλέψουμε για το αύριο που ονειρευόμαστε εμείς και τα παιδιά μας;

Εχουμε ευθύνη όλοι να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, που σχετίζονται με την ίδια την ύπαρξη των συνδικάτων, το ρόλο τους ως μαζικών οργανώσεων των εργατών. Εκεί, μπορούμε εμείς οι εργάτες να συζητάμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε και να επιλέγουμε πώς θα αγωνιστούμε. Οχι όμως να έχουμε τους εργοδότες μέσα στα πόδια μας, να μας μιλάνε για "δημοκρατία" και "δημοκρατικές διαδικασίες" που τελειώνουν στην είσοδο των σούπερ μάρκετ, των εργοστασίων, των επιχειρήσεων».

Συνέχεια με την απεργία της Πρωτομαγιάς

«Το περιεχόμενο του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς δεν μπορεί να είναι άλλο από τον αγώνα ώστε να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων, για συνδικάτα εργατών μακριά από την παρέμβαση εργοδοτών και κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο Γ. Τασιούλας.

Κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν φτάνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς τη φετινή Πρωτομαγιά, με συνεδριάσεις, αποφάσεις και σχέδιο δράσης, με πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα.

Κάλεσε παράλληλα σε οργάνωση καμπάνιας ανάδειξης του πραγματικού περιεχομένου και των αγώνων που δόθηκαν στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ. «Να προβάλουμε ότι τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ δεν σηματοδοτούν "φρου φρου και αρώματα", όπως επιχειρεί να παρουσιάσει η πλειοψηφία της. Σηματοδοτούν αγώνες της τάξης μας, σκληρούς, αιματηρούς, για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δείχνουν την ασταμάτητη πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτοί είναι οι δικοί μας αγώνες. Δεν έχουν καμία σχέση με τους εργατοπατέρες που διαχρονικά στέκονται απέναντι στους αγώνες της τάξης μας, έχοντας στο πλευρό τους την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις, τους κατασταλτικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς», ξεκαθάρισε.

Τέλος, με αφορμή την Πρωτομαγιά, στάθηκε στα 20 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ. «Το σύνθημα "Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" συμπυκνώνει και αποδίδει το νόημα της προοπτικής για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, χωρίς τα ανθρωποσφαγεία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των επεμβάσεων, της προσφυγιάς, με τους λαούς να ζουν ειρηνικά και να προοδεύουν», σημείωσε και κατέληξε: «Να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής πάλης σε ταξική κατεύθυνση, την προσήλωση στα δίκια και το σκοπό της τάξης μας, εφοδιασμένοι με τα συμπεράσματα των αγώνων, της δικής μας ιστορίας, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα του σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ