ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνω από 50.000 οι εγκλωβισμένοι

Χιλιάδες αναμένουν να φύγουν από τις λιβυκές ακτές προς την Ιταλία

Στους 53.666 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε κέντρα κράτησης και φιλοξενίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις έφτασαν τις 107 το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός στα νησιά ανερχόταν σε 7.216, ενώ στη νότια Ελλάδα οι πρόσφυγες ήταν 300 άτομα και στην Αττική φιλοξενούνταν 14.795 άνθρωποι, από τους οποίους οι 3.770 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονταν 2.048 εγκλωβισμένοι, την ώρα που στο camp της Ειδομένης ήταν 10.392 ψυχές και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237, ενώ συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονταν σε 29.269.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης οι συνθήκες είναι άθλιες και καθημερινά επιδεινώνονται, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών υγιεινής. Ελάχιστα καλύτερες είναι οι συνθήκες στα περισσότερα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου δεν μπορούν πλέον να εγκατασταθούν άλλοι πρόσφυγες καθώς είναι πλήρη. Οι πρόσφυγες συνωστίζονται μέσα σε σκηνές, όπου η παραμονή είναι ανυπόφορη την ημέρα λόγω της ζέστης και αντίστοιχα άσχημη και το βράδυ, λόγω της υγρασίας. Τις τελευταίες μέρες επιταχύνονται οι εργασίες από την πλευρά της κυβέρνησης, για τη δημιουργία και νέων χώρων, κυρίως σε κουφάρια εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, ενώ προχωρά και η προετοιμασία του κέντρου στα Λαγκαδίκια, προκειμένου να απομακρύνει τους πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης. Χτες τα ξημερώματα, συνελήφθη ένας 20χρονος υπήκοος Γερμανίας, καθώς στο αυτοκίνητο που επέβαινε βρέθηκε ένα μαχαίρι. Επίσης, το βράδυ της Πέμπτης συνελήφθη ένας 27χρονος υπήκοος Αφγανιστάν καθώς πάνω του βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Κύκλωμα διακίνησης πλαστών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες εξαρθρώθηκε στη Χίο. Τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν δελτία αλλοδαπού αιτήσαντος ασύλου, με τα οποία οι κάτοχοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός του νησιού. Παράλληλα, και χτες το Λιμενικό επιχειρούσε να ελέγξει το χώρο του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να αποτρέψει τη μετακίνηση προσφύγων από άλλους χώρους με προοπτική και τη μεταφορά τους προς τη νέα δομή του Σκαραμαγκά. Περίπου στις 11 χτες, ξεκίνησε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος διαδικασία σφράγισης των εγγράφων ταυτοποίησης που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, ενώ, για μια ακόμα μέρα, στις πύλες του λιμανιού, υπήρχε επιτήρηση από ενστόλους και ήταν κλειστή η πόρτα που οδηγεί στην προβλήτα που δένουν τα πλοία για τις Κυκλάδες απέναντι από το σταθμό του Ηλεκτρικού. Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες μέρες σε δομή στην περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων.

Στο μεταξύ, σχεδόν 6.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία από την Τρίτη, τη στιγμή που αρχίζει η περίοδος των διελεύσεων, ανέφερε χτες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν όλες οι αφίξεις» καταγράφηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Συνολικά, 5.664 αφίξεις καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, αλλά μόνο 174 καταγράφηκαν στην Ελλάδα. Χτες το πρωί άλλοι 357 άνθρωποι έφθασαν στη Μεσσήνη της Ιταλίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο τις τελευταίες βδομάδες για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έτοιμους να αναχωρήσουν από τις λιβυκές αρχές. «Το προσωπικό του ΔΟΜ συνάντησε πολλούς μετανάστες και διαπίστωσε ότι το σημείο αναχώρησης για όλους ήταν η Λιβύη. Πολλοί προέρχονται από την υποσαχάρεια Αφρική και έχουμε καταγράψει αύξηση του αριθμού αυτών που έρχονται από το Κέρας της Αφρικής, κυρίως από την Ερυθραία», ανακοίνωσε ο διευθυντής του γραφείου συντονισμού του ΔΟΜ στη Ρώμη Φεντερίκο Σόντα.

Ο περίπλους των μεταναστών είναι αρκετά επικίνδυνος: 375 άνθρωποι που ακολούθησαν τη θαλάσσια διαδρομή στην ανατολική Μεσόγειο (προς την Ελλάδα και την Κύπρο) έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από το Γενάρη, όπως και 352 άνθρωποι που ακολούθησαν τη διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο (προς την Ιταλία), σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιμένει τα ανταλλάγματα για τη συνεργασία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης βεβαιώνουν διαρκώς ότι η τουρκική συνεργασία στην «αντιμετώπιση» του Προσφυγικού αφορά ένα διαρκές ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι.

Ετσι, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, τόνισε πως «αν η ΕΕ δεν εγγυηθεί (στους Τούρκους πολίτες) την κατάργηση της βίζας, η Τουρκία (τότε) θα μπορούσε να σταματήσει να δέχεται μετανάστες που στέλνονται από την Ελλάδα». Μια μέρα πριν, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι «προσδοκούμε ότι η απόφαση για την είσοδο των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς απαίτηση βίζας θα υλοποιηθεί πριν τα τέλη του Ιούνη».

Πάντως, η εισηγήτρια της Εκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία Κάτι Πίρι υποστήριξε κατά την παρουσίαση της νέας έκθεσης πως είναι «σχεδόν απίθανο κατόρθωμα» η Τουρκία να εκπληρώσει μέχρι τα μέσα Ιούνη όλες τις τεχνικές υποχρεώσεις της, ώστε να προχωρήσουν οι υποσχέσεις για κατάργηση της βίζας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πίρι αναφέρθηκε σε «έπαινο» που το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να δώσει για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το Κυπριακό, η «λύση» του οποίου είναι γνωστό πως συνδέεται άμεσα και με τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και με ευρύτερες συνεργασίες (επενδυτικές και γεωπολιτικές) στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι' αυτό άλλωστε και το Κυπριακό έχει γίνει ένα ακόμα πεδίο ευρω-τουρκικού παζαρέματος, με πρόσχημα τη συνεργασία τους για το Προσφυγικό.

Τελικά η Μέρκελ θα πάει Τουρκία

Στο μεταξύ, ενώ προχτές το Βερολίνο είχε διαψεύσει ουσιαστικά τη νέα επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία, χτες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ, ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ στις 23 Απρίλη θα βρεθεί σε προσφυγικό καταυλισμό στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οπως επιβεβαιώθηκε και από το πρόγραμμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τη Μέρκελ στην επίσκεψη θα πάρουν μέρος και ο Ντόναλντ Τουσκ, όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Ολοι οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Ολοι οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Καλαμαριάς, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στην πλατεία Δημαρχείου, η συναυλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης. Επιτόπου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που θα παραδοθούν στους πρόσφυγες τις επόμενες μέρες. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε φωτογραφικό υλικό από τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922 και τον τωρινό ξεριζωμό των Σύρων προσφύγων, που ανέδειξε τα δεινά των λαών και στις δύο περιπτώσεις, αλλά και τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους και την προσφυγιά. Εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς μίλησε ο Δημήτρης Κορομπόκης. Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Λάμπρος Καύκουλας, Αλέκος Κυζιρίδης, Λεωνίδας Μουλαγιαννός, Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη. Επαιξαν οι μουσικοί: Μιχάλης Καλαϊτζής (μπουζούκι), Αντώνης Κουμανδράκης (κιθάρα), Αρης Αλβανός (κιθάρα), Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο), Μίλτος Τσαλιγόπουλος (κοντραμπάσο), Νίκος Ταλέας (ακορντεόν).

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, συναυλία αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Δροσούπολης. Στη διάρκεια της συναυλίας θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και φάρμακα.

Τέλος, συνεχίστηκε και χτες η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης από ταξικά σωματεία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Τη σκυτάλη στην καθημερινή έμπρακτη αλληλεγγύη παρέλαβαν χτες συνδικάτα του Πειραιά, που παρέδωσαν στους πρόσφυγες τη βοήθεια που συγκέντρωσαν.

Σήμερα οι τρεις Προκαθήμενοι στη Λέσβο

Στη Λέσβο βρίσκεται από χτες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα βρεθούν σήμερα κοντά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο μεταβαίνει σήμερα και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Επειτα από ολιγόλεπτη συνάντηση θα αναχωρήσουν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Αργότερα θα μεταβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Πάπα.

Ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί. Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος θα κάνει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθόδοξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό, και περίπου στις 3 το μεσημέρι, σήμερα, αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από το νησί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ