ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
Ζητά ψήφο επικύρωσης της πολιτικής του

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αντ. Σαμαράς, ζητώντας υπερψήφισή του εν είδει πολιτικής «νομιμοποίησης» προς εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει ο ευρωμονόδρομος. Παράλληλα, σηματοδότησε μια στροφή της ΝΔ προς το περιλάλητο «κέντρο», τη μετεξέλιξή της σε «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», με ανοίγματα ακόμα και σε «κεντροαριστερά» ακροατήρια, στην εξελισσόμενη δαιδαλώδη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Μίλησε ξανά για «ανάπτυξη», αποσιωπώντας ότι αυτή κι αν έρθει αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και ότι τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν παρά ψίχουλα. Κατέφυγε στους γνωστούς πανηγυρισμούς για την παραμονή της χώρας στο ευρώ (αυτό που λείπει από κάθε λαϊκή οικογένεια), το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα (όπως προέκυψε από την άγρια αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος), την περιλάλητη έξοδο στις αγορές (που έγινε για να βρεθούν και νέα κεφάλαια προς ενίσχυση των μονοπωλίων). Επανέφερε ως ζητούμενο την «οριστική τακτοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους», ζήτημα που καίει την ντόπια αστική τάξη.

Ζήτησε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, ως επιβεβαίωση του μείγματος διαχείρισης που εφαρμόζει και επανέλαβε τις απειλές ενάντια στο κίνημα και τις διεκδικήσεις του λαού λέγοντας ότι «δεν θα τους αφήσουμε! Και δεν θα τους περάσει...». Εκανε σαφές ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και διαβεβαίωσε τα μονοπώλια ότι «θα ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις».

Παραπέρα, εμφανίστηκε φανατικός θιασώτης του ευρωμονόδρομου, όπου καταπατήθηκαν και τα τελευταία απομεινάρια λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αλλά και του ΝΑΤΟ. Φιλοτεχνώντας το προφίλ της λυκοσυμμαχίας, παρουσιάζοντάς την ως εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας, έφερε ως παράδειγμα την ...Ουκρανία! «Απέναντί μας ακούω κάποιους να λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ΝΑΤΟ! Δέστε τι γίνεται τώρα στην Ουκρανία. Και όχι μόνο στην Ουκρανία...». Εκανε βέβαια γαργάρα το γεγονός ότι η συνδεδεμένη με την ΕΕ και υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ χώρα σπαράσσεται αυτή τη στιγμή λόγω των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ενδοαστικών αντιθέσεων τόσο στον περίγυρο όσο και στο εσωτερικό της, καθώς ιμπεριαλιστική ειρήνη και σταθερότητα μόνο πόλεμο και οδύνη εγκυμονούν για τους λαούς.

Εστιάζοντας στην ευρωλίστα της ΝΔ έκανε ουσιαστικά άνοιγμα προς το λεγόμενο κέντρο, λέγοντας ότι το ψηφοδέλτιο είναι «ενωτικό και ανανεωτικό (...) Υπάρχουν και πρόσωπα που σήμερα στρατεύονται μαζί μας για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι ιδέες μας ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά μας όρια».

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ευρωψηφοδέλτιο φιγουράρουν ονόματα όπως του Γιώργου Αμυρά, που εμφανιζόμενος ως ...«ανεξάρτητος» εκλέχτηκε το 2010 δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, του Αναστάσιου Δημοσχάκη, πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., του πρώην ποδοσφαιριστή Θοδωρή Ζαγοράκη, του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου και της Φωτεινής Τομαή - Κωνσταντοπούλου, πρώην συζύγου του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολισμός με κάλπικα διλήμματα

Με ένταση στην προπαγάνδα των διλημμάτων κλιμακώνει την προεκλογική της εκστρατεία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «`Η τα μνημόνια, ή η Ελλάδα ανεξάρτητη. `Η τα μνημόνια ή ο λαός μας κυρίαρχος», είναι το νέο δίλημμα που πλασάρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Με την ομιλία του στο Αγρίνιο προσπάθησε να εμφανίσει την επιδιωκόμενη εναλλαγή στην αστική διαχείριση σαν επιστέγασμα των αγώνων του λαού και δικαίωσή τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εμφάνισε το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε ρόλο νεροκουβαλητή λέγοντας: «Ο λαός έριξε ήδη δύο μνημονιακές κυβερνήσεις (...) Ερχεται η ώρα να ρίξει και την τρίτη. Στις 18 και στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε. 26 Μαΐου φεύγουν». Ισχυρίζεται, έτσι, ότι τα βάσανα του λαού τελειώνουν με μια εναλλαγή στην κυβέρνηση, βγάζει, δηλαδή, από το κάδρο την αστική εξουσία και την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία της, κρύβει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν και να εγγυηθούν μεγαλύτερα ακόμα κέρδη στη φάση της ανάκαμψης, όποια κι αν είναι η αστική κυβέρνηση. Αποκόβοντας την πολιτική από την οικονομία επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ κούφιας κινδυνολογίας φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση ως και με την τουρκοκρατία!

«Κολακεύοντας» ένα τμήμα της ΝΔ στο οποίο σταθερά κλείνει το μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε για τον Αντ. Σαμαρά ότι «πρόκειται για έναν ακροδεξιό επικεφαλής της ΝΔ και δεν ταιριάζει στη ΝΔ, αλλά χαρακτηρίζει τον ίδιο». Ενώ ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε: «Το γεγονός ότι στη ΝΔ αποδυναμώνεται η παρουσία ανθρώπων με γνώση και ικανότητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπως η κ. Γιαννάκου, και στη θέση τους προτείνονται είτε ακροδεξιοί, είτε άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική, δεν είναι προς έπαινο».

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να θέσει σε δημοψήφισμα την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, στελέχη του χτες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι καμία τέτοια πρόθεση δεν έχουν. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «η δική μας επιλογή είναι η αναζήτηση λύσης εντός της Ευρωζώνης, δεν είναι η αποχώρηση έξω από το ευρώ». Στην ερώτηση, «δεν τίθεται θέμα, λοιπόν, αποχώρησης;» απάντησε: «Αυτό είναι δεδομένο».

Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΚΠΕ, υποψήφια ευρωβουλευτής και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», δηλώσεις της οποίας άφηναν ανοιχτό το θέμα δημοψηφίσματος για έξοδο απ' το ευρώ, εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση όπου αναφέρει: «Δεν πρότεινα δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ».

Στο πνεύμα αυτό κινείται και η ευρω-διακήρυξη, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον γράφει η «Αυγή», που την αποδίδει με τον τίτλο: «Να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και όχι να καταστρέψουμε τη χώρα με πρόσχημα το ευρώ».

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Η κυβέρνηση παραδέχεται τους κινδύνους αλλά συναινεί

Σχόλιο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τους κινδύνους που εγκυμονεί, για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η δρομολογούμενη υδρόλυση εν πλω, πάνω σε αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο, μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, παραδέχτηκε ανοιχτά ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας για το θέμα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά εν τέλει αναγνώρισε ότι «βεβαίως, πάντα υπάρχει το ζήτημα του ατυχήματος σε μια κλειστή θάλασσα».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Βενιζέλου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 14-4-2014, σχετικά με την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αντίθετα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τεράστιων κινδύνων για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο Ε. Βενιζέλος δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα αν έχει αρχίσει η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο ή πότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί και σε ποια περιοχή στα διεθνή ύδατα, ενώ παραδέχτηκε ότι η καταστροφή μέρους των χημικών σε χερσαίες εγκαταστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με δήλωση του Ε. Βενιζέλου, η πρόταση της πορτογαλικής κυβέρνησης να καταστραφούν τα χημικά της Συρίας ανοιχτά στις Αζόρες, στον Ατλαντικό ωκεανό, απορρίφθηκε από τους παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση, χωρίς να δώσει κάποια επεξήγηση, για αυτή τους την απόφαση. Είναι προφανές, η προσπάθεια του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να κρύψει το γεωγραφικό στίγμα τής εν πλω καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις καταγγελίες του ΚΚΕ και των οργανώσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος, ότι αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Κρήτης. Ο κίνδυνος για τεράστιας έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία παραμένει άμεσος. Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων της ΕΕ και ΗΠΑ είναι τεράστιες. Είναι ανάγκη να ενταθεί η επαγρύπνηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της πάλης για να αποτραπεί η επικίνδυνη αυτή επιχείρηση στη Μεσόγειο, να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία του λαού».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περί «γεφυρωτικών προτάσεων» μιλάει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής

Συνεχίστηκαν χτες οι απευθείας επαφές των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, με βάση το πλαίσιο που, στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», προβλέπει «2 συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία. Σε δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν με συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις κύριες γραμμές της λύσης, που θα είναι αμοιβαίες και γεφυρωτικές προτάσεις τροποποιημένες, παίρνοντας υπόψιν και τις προτάσεις της άλλης πλευράς που διατυπώθηκαν ως τώρα. Ως τις 6 Μάη η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, αλλά και οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσουν τις επαφές με τις δύο πλευρές, ώστε να καθοριστεί με πιο θέμα θα αρχίσουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις την 6η Μαΐου. Ενώ προειδοποίησε ότι θα είναι μια δύσκολή διαδικασία. Βέβαια, η ηγεσία των Κατεχομένων προσπαθεί να αναβαθμίσει την θέση της και σε αυτό βοηθάει και το τωρινό σχέδιο διευθέτησης, που οδηγεί στην ντε φάκτο διχοτόμηση προς όφελος των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που σχετίζονται πρωτίστως με τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Αρση ασυλίας Κασιδιάρη ζητάει η εισαγγελέας

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για το βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η συνομιλία του Ηλία Κασιδιάρη με τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκειμένου να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι δύο δράστες της δολοφονίας του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν, στην κατοχή των οποίων είχαν βρεθεί στοιχεία που τους συνδέουν με τη Χρυσή Αυγή, καταδικάστηκαν χτες σε ισόβια κάθειρξη, συν 32 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Τις ποινές επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ