Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11821

ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Να σταλεί μήνυμα καταδίκης της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής

ΣΕΛ.  4
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση της καταστολής και της στρατιωτικής δράσης

ΣΕΛ.  14

«Παίζουν με τη φωτιά» ενός γενικευμένου πολέμου

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να αιματοκυλίσει το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας

Η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» της κυβέρνησης του Κιέβου, που εκτυλίσσεται στο φόντο του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων, δείχνει πως ο καπιταλισμός γεννά μόνο δεινά για τους λαούς.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που στηρίζουν ακόμη και τις φασιστικές δυνάμεις, επενδύουν στην παραπέρα όξυνση και αντιπαράθεση με τη Ρωσία. «Παίζουν με τη φωτιά» ενός πιο γενικευμένου πολέμου με κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Οσο πιο γρήγορα ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί αποδεσμευτούν από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τόσο το καλύτερο.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκλητική φορολόγηση των ανέργων

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση πάει να φορολογήσει τους ανέργους, που τον τελευταίο χρόνο παρακολούθησαν κάποιο «σεμινάριο επιμόρφωσης», είναι απαράδεκτος και προκλητικός.

Τώρα που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, χιλιάδες είναι τέτοιες περιπτώσεις ανέργων που ανακαλύπτουν ότι η Εφορία τούς έχει καταχωρήσει σαν «ελεύθερους επαγγελματίες» και υπολογίζει το φόρο που θα πληρώσουν με «κριτήρια διαβίωσης».

Ως αποτέλεσμα, τους ζητάει ποσά μεγαλύτερα ακόμα και από την αποζημίωση που πήραν για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια. Από πάνω, απαιτεί να πληρώσουν και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος!

Το παράδειγμα, που παρουσίασε την Τρίτη ο «Ριζοσπάστης», είναι αποκαλυπτικό: Ανεργος παρακολούθησε το 2013 ένα τέτοιο σεμινάριο και πήρε 1.000 ευρώ. Τώρα, η Εφορία τον αντιμετωπίζει σαν ελεύθερο επαγγελματία και του προσάπτει «τεκμήριο διαβίωσης» ύψους 3.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τον φορολογεί με 26% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή 780 ευρώ φόρος για το 2014, συν 55% επί των 780 ευρώ προκαταβολή για το 2015. Σύνολο 1.209 ευρώ! Δηλαδή, 209 ευρώ παραπάνω απ' όσα πήρε από το σεμινάριο!

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν περισσότεροι από 1.500 άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι παρακολούθησαν το 2013 ένα σεμινάριο πιστοποίησης ειδικοτήτων και αποζημιώθηκαν με 1.300 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Αν ένας άνεργος τυχαίνει να έχει κάποιο σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο πολλαπλάσιο της αποζημίωσης από το σεμινάριο που παρακολούθησε.

Η κατάσταση είναι εξοργιστική. Οι άνεργοι δεν είναι άνεργοι από επιλογή τους. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής ευθύνεται για την ανεργία, η οποία εκτοξεύεται σε συνθήκες κρίσης. Για όλους αυτούς τους ανέργους, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν μπορούν και δε θέλουν να πάρουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας, σαν αυτά που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τέτοια είναι τα μέτρα που περιλαμβάνουν οι προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων. Οι προτάσεις αυτές, όμως, απορρίφθηκαν πολλές φορές από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, τα οποία ομολογούν ότι η εφαρμογή τους βλάπτει τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και αντιβαίνει στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Για τους ανέργους, κυβέρνηση και εργοδοσία στήνουν φάμπρικα με επιδοτούμενα προγράμματα και προσπαθούν να τους πείσουν ότι βρίσκονται στην ανεργία επειδή δεν έχουν τις δεξιότητες που ζητάει η «αγορά». Ανακυκλώνουν την ανεργία και ταυτόχρονα καλλιεργούν φρούδες προσδοκίες ότι τα σεμινάρια αποτελούν εφόδιο για μια θέση εργασίας στο μέλλον.

Για κερασάκι στην τούρτα, έρχεται η φορολόγηση των ανέργων ως ελεύθερων επαγγελματιών! Κανείς εργαζόμενος και άνεργος να μην ανεχτεί την πρόκληση της κυβέρνησης, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Κανείς εργαζόμενος και άνεργος να μη συμβιβαστεί με την ανακύκλωση και τα προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας. Χρειάζεται οργάνωση και πάλη για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, με σταθερά στραμμένο το μέτωπο στην ανατροπή του συστήματος που γεννάει και αναπαράγει την ανεργία.


ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ναυάγιο με νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους

Βυθίστηκε πλοίο που μετέφερε 324 μαθητές

Με το φόβο ότι όσο περνούσαν οι ώρες θα ανέβαινε ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζονταν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στο ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου «Σεουόλ», του οποίου χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - είχε απομείνει μόλις ένα μικρό μέρος έξω από τη θάλασσα, στην περιοχή του νησιού Τζίντο, στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Νότιας Κορέας και 450 χιλιόμετρα από τη Σεούλ.


ΣΕΛ.  19


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Καλούν σε στήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη

ΣΕΛ.  10
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Θέλουν ανοχή του λαού στο δρόμο της φτώχειας

ΣΕΛ.  11
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Ο πειραιώτικος λαός δεν έχει να προσμένει από εκπροσώπους των εφοπλιστών

ΣΕΛ.  6
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στοχευμένες παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα του λαού της Αθήνας

ΣΕΛ.  7
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχυρό ΚΚΕ η μόνη επιλογή που δυναμώνει το λαό και δε μεταλλάσσεται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Απέναντι στην κινούμενη άμμο του πολιτικού συστήματος, η μόνη επιλογή που δε μεταμορφώνεται και δε μεταλλάσσεται, που δίνει δύναμη στο λαό και την προοπτική της πραγματικής ανατροπής, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  15


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org