ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΡΟΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Παραδοχή ενοχής από την κυβέρνηση η «απόσυρση» Ασημακοπούλου και οι καρατομήσεις μετά την κατακραυγή

Με «αποσύρσεις» στελεχών προσπαθεί η κυβέρνηση να θολώσει την ουσία της υπόθεσης γύρω από την αποκάλυψη ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου έβαλε στο χέρι στοιχεία επικοινωνίας αποδήμων που είτε είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις προηγούμενες εκλογές, είτε γράφτηκαν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν από λίγες μέρες.

Μεθόδευση που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το πόσο διάτρητη είναι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Συγκεκριμένα, την ώρα που βοούσαν οι φήμες ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης την επόμενη βδομάδα θα την «απέσυρε» από την λίστα των υποψηφίων για τις επόμενες ευρωεκλογές, η ίδια ανακοίνωσε την Παρασκευή την «απόφασή» της να μη συμμετάσχει ως υποψήφια «εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως».

Θυμίζουμε, οι καταγγελίες προκάλεσαν και εισαγγελική παρέμβαση, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας να διατάσσει προκαταρκτική εξέταση, για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα όπως αυτά της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου. Ερευνα για την υπόθεση διεξάγει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε αναφέρει σχετικά πως η κυβέρνηση διεξάγει τη δική της έρευνα, κρατώντας αποστάσεις από την ευρωβουλευτή.

Πλέον, όπως διαχέεται από πλευράς ΝΔ, επαληθεύτηκε ότι πράγματι η ευρωβουλευτής της ΝΔ χρησιμοποίησε επίσημα στοιχεία από τους καταλόγους του ΥΠΕΣ. Σε μια προσπάθεια να μείνουν, όσο γίνεται, στο απυρόβλητο, λένε ότι η διαρροή με τα ονόματα και τα email των αποδήμων έγινε κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαλμά από υπάλληλο του ΥΠΕΣ, στενή συνεργάτιδα του γγ του υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη (τον «παραίτησαν» από τη θέση).

Οπως προέκυψε από την «έρευνα» του Μαξίμου, η συγκεκριμένη συνεργάτιδα του αποπεμφθέντος γγ του ΥΠΕΣ έστειλε τους επίσημους καταλόγους των ψηφοφόρων στον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο (αποπέμφθηκε), ο οποίος με τη σειρά του τους προώθησε στην Ασημακοπούλου.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για την εξέλιξη της υπόθεσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η "απόσυρση" της κυρίας Ασημακοπούλου απ' το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής - τουλάχιστον - ευθύνης απ' την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε "φέιγ - βολάν", φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, όπως απ' την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Απαίτησαν την τιμωρία του βιαστή και την προστασία των παιδιών από κακοποίηση

Συμμετείχαν η ΟΓΕ, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και φοιτητικοί σύλλογοι

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο Αθήνας, όπου συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, απάντησαν το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και φοιτητικοί σύλλογοι στην επαίσχυντη πρόταση της εισαγγελέα για την αθώωση του κατηγορούμενου Ηλία Μίχου για τα κακουργήματα του βιασμού και της μαστροπείας.

«Φρίκη δίχως τέλος με θύματα παιδιά, η σήψη του συστήματος τέρατα γεννά», κατήγγειλε η κινητοποίηση, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία του συγκεκριμένου βιαστή και μαστροπού καθώς και όλων των υπόλοιπων δραστών από τη Δικαιοσύνη. «Φτώχεια, εκμετάλλευση, βία, μαστροπεία, αρρωστημένο σύστημα μες στην παρακμή», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, διεκδικώντας την προστασία των παιδιών από τη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση, την ύπαρξη και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών δομών για τις ανάγκες τους.

Οι φορείς εξέφρασαν την οργή τους για την εισαγγελική πρόταση, που, από τη μία, «ξεπλένει» τους βιαστές και μαστροπούς και, από την άλλη, επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι ένα ανήλικο 12χρονο κορίτσι εκδιδόταν με τη θέλησή του.

«Θα μας βρουν απέναντί τους όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα», ξεκαθάρισε η Αλκμήνη Αντωνοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, ενώ στηλίτευσε το σύστημα στο οποίο όλα πουλιούνται και αγοράζονται. «Είναι προκλητική και δεν αντέχει στην κοινή λογική», σχολίασε όσον αφορά την εισαγγελική πρόταση ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων.

Οπως εξήγησε, η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ποινικού συστήματος που δεν έχει στόχο την προστασία των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων αλλά γίνεται όλο και πιο εχθρικό απέναντι στον λαό. Μια σειρά από αιτήματα για την ύπαρξη, στελέχωση και λειτουργία κοινωνικών δομών και υπηρεσιών παιδικής προστασίας συνόψισε η Βιολέττα Γαλανοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Παρθενώνας».

«Κόντρα στην παρακμή και τη σαπίλα παλεύουμε για να χτίσουμε μια ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας», σημείωσε. «Στείλαμε το μήνυμά μας: Η πρόταση της εισαγγελέα είναι ντροπιαστική και προσβάλλει τις γυναίκες του μόχθου», υπογράμμισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ. Κατήγγειλε τη βία και εκμετάλλευση καθώς και το σύνολο των θεσμών που στηρίζουν αυτά τα φαινόμενα σήψης. «Ανάσα για μας είναι ο συλλογικός μας αγώνας, η συλλογική μας δράση», κατέληξε.

Σε δίκη μέλη του ΚΚΕ για τη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου το 2020!

ΚΟ Αττικής: Να σταματήσει τώρα η δίωξη | Συγκέντρωση την Τρίτη 19/3, στις 10 π.μ. στην Ευελπίδων

Την Τρίτη 19 Μάρτη δικάζονται οι Θανάσης Αλεξίου και Χρήστος Ματαράγκας, συνδικαλιστές μέλη του ΚΚΕ, με τις ανυπόστατες κατηγορίες της «στάσης, της βίας κατά υπαλλήλων και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Για την απαράδεκτη δίωξη η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 19 Μάρτη, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κτίριο 12.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής σημειώνει ότι «στην πραγματικότητα δικάζονται μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για την 47η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 2020. Συγκέντρωση που έδωσε αποφασιστική απάντηση στη γενική απαγόρευση που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ για συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, με το πρόσχημα "υγειονομικών λόγων".

Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της 17ης Νοέμβρη 2020 τίμησε αγωνιστικά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, σε μια περίοδο που ο λαός αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του, κόντρα στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Η καταστολή από τις δυνάμεις της αστυνομίας με "άνωθεν εντολές", η απρόκλητη και εκτεταμένη χρήση χημικών και της "αύρας" σε μια συγκέντρωση που τηρούσε όλα τα υγειονομικά μέτρα, επιβεβαίωσαν ότι η απαγόρευση δεν έγινε για υγειονομικούς λόγους αλλά αφορούσε την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπητήριο στις δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις. Απαιτούμε να σταματήσουν οι απαράδεκτες διώξεις και να καταπέσουν οι ανυπόστατες κατηγορίες».

  • Κάλεσμα συμπαράστασης στους συνδικαλιστές απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Φαραντούρη και Βελεσιώτου σε απρόβλεπτα μουσικά μονοπάτια

Το Σάββατο 6 Απρίλη στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ

Με μια μεγάλη συναυλία, το ΚΚΕ «ανοίγει» τις εκδηλώσεις τιμής και γιορτασμού των 80 χρόνων από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τότε που νίκησαν τον εαυτό τους κερδίζοντας το μεγάλο παιχνίδι για τον άνθρωπο. Το Σάββατο 6 Απρίλη, στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, η Μαρία Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου τραγουδούν μαζί και μας «οδηγούν» σε απρόβλεπτα μουσικά κομμάτια...

Δύο εμβληματικές φωνές ανταμώνουν για πρώτη φορά και μας ταξιδεύουν σε όλα όσα αγαπούν. Εκτός από επιλεγμένα τραγούδια της δισκογραφίας τους, θα παρουσιάσουν το απάνθισμα του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού, με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς μουσικούς. Η εμβληματική Μαρία Φαραντούρη δεν σταματά να δημιουργεί. Ευτύχησε να συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Ελληνες συνθέτες, να πραγματοποιήσει ζηλευτές και αξιομνημόνευτες συνεργασίες, να τραγουδήσει λόγια μεγάλων ποιητών. Η Φωτεινή Βελεσιώτου, με το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής, με την αυθεντική και δωρική ερμηνεία της συγκινεί με τον πιο άμεσο τρόπο, έχοντας κερδίσει την αγάπη του κοινού.

Σκοτώθηκε οικοδόμος στα Τρίκαλα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εργάτη ελαιοχρωματιστή Π. Ευ. 55 χρόνων, που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 14 Μάρτη, σε νεοανεγερθείσα πολυκατοικία στο κέντρο των Τρικάλων. Καταγγέλλει το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, που προστίθεται στον κατάλογο των θυσιών των εργατών οι οποίοι πληρώνουν με το αίμα τους για ένα μεροκάματο. Οπως σημειώνει «δεν είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή των Τρικάλων ακόμα ένας συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του, αλλά συμβαίνουν πολλοί επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί εργατών. Μέσα σε 1 χρόνο είχαμε 3 θανάτους εργατών στην εργασία τους».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ανεπιθύμητος ο πρέσβης των ΗΠΑ

«Είναι ανεπιθύμητος ο πρέσβης των ΗΠΑ και στα Τρίκαλα», διαμήνυσε η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην πόλη την Παρασκευή. Ο Αμερικανός πρέσβης είχε ανακοινώσει "ιδιωτική επίσκεψη" το διήμερο στην πόλη και είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων. Με μια αιφνιδιαστική παρέμβαση, τα μέλη του ΚΚΕ βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο, παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών να τους αποτρέψουν. Ο πρέσβης των ΗΠΑ προσήλθε στο δημαρχείο κάτω από τα συνθήματα των διαδηλωτών, ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Επίσης, το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της δημοτικής αρχής Σακκά, όπως και της προηγούμενης Παπαστεργίου, που, ενώ δηλώνουν υποκριτικά ότι δεν εμπλέκονται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και γεωστρατηγικής, υποδέχονται τον πρέσβη στα γραφεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ