ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Στο επίκεντρο ο πόλεμος

Ο Κ. Αλυσσανδράκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με ομάδα ευρωβουλευτών επισκέφτηκε πρόσφατα τις ΗΠΑ

Ο πόλεμος προ των πυλών της οικουμένης. Οι διενέξεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ένταση με τις οποίες αυτές εκδηλώνονται (που αντανακλούν και τις εσωτερικές αντιθέσεις)... Από την άλλη πλευρά οι αντιδράσεις των ίδιων των λαών και η ανάπτυξη ενός πρωτόγνωρου φιλειρηνικού κινήματος, ειδικά εντός της καρδιάς του κτήνους...

Ολα αυτά τα ζητήματα ήταν το επίκεντρο της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες ομάδας ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, που έχουν ταχθεί, με τη μία μορφή ή την άλλη, κατά του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, πραγματοποίησαν μία σειρά επαφών με αξιωματούχους τόσο στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με μέλη του Κογκρέσου στην αμερικανική πρωτεύουσα την Ουάσιγκτον αλλά και πληθώρα επαφών του φιλειρηνικού κινήματος αναφορικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οπως τόνισε προς το «Ρ» ο Κώστας Αλυσσανδράκης, η ομάδα συνολικά, είχε επαφές με τους πρέσβεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών κρατών της ΕΕ που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, καθώς και με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ και το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Κατόπιν, υπήρξαν επαφές με εκπροσώπους του φιλειρηνικού κινήματος, ανάμεσά τους και με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ενώ στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν πολύπλευρές επαφές με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που τάσσονται κατά του πολέμου.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΚΚ των ΗΠΑ, Τζούντιθ Λε Μπλανκ... «Ειδικά η συνάντηση με την Τζούντιθ Λε Μπλανκ, έγινε στο σύνηθες συντροφικό κλίμα, όπου ανταλλάξαμε προβληματισμούς και εμπειρίες για το φιλειρηνικό κίνημα γενικότερα, καθώς και εκτιμήσεις για τη διεθνή κατάσταση και ειδικότερα για τον επικείμενο πόλεμο. Το ΚΚ ΗΠΑ είναι δραστήριο στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και απολαμβάνει ενός κύρους με τη συμμετοχή του σε αυτές. Και εκεί βέβαια πάλι υπήρξε η αμοιβαία εκδήλωση συμπαράστασης, όπως υπήρξε και στις προηγούμενες συναντήσεις», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ο Κώστας Αλυσσανδράκης.


Τη συνέντευξη πήρε
η Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ευρύτατο και μαχητικό κίνημα

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον
Από τη μεριά του φιλειρηνικού κινήματος, υπήρξε η συνάντηση με τον Ράμσεϊ Κλαρκ, που πραγματικά ήταν πολύ εγκάρδια, όπου εκτιμήθηκε ως πολύ σημαντική τόσο από την πλευρά του, όσο και από την πλευρά των ευρωβουλευτών, για την έκφραση συμπαράστασης προς το φιλειρηνικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών εκ μέρους των Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, αλλά και των Αμερικανών προς το ευρωπαϊκό φιλειρηνικό κίνημα.

Σε αντίστοιχο κλίμα, όπως τόνισε προς το «Ρ» ο Κώστας Αλυσσανδράκης, έγιναν και οι συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων Κινήσεων, που, όπως τονίζει «είναι πολλές οι Κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αντιπολεμικής δράσης και μάλιστα από θέσεις, που καταδεικνύουν ότι έχουν εμβαθύνει στο πρόβλημα, σε σχέση με τα αίτια, τις συνέπειες, σε σύνδεση με τη γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ και την ιμπεριαλιστική τους συμπεριφορά, και αυτό πέρα από το θέμα της αλληλεγγύης που εκφράστηκε αμοιβαία δείχνει μια αισιοδοξία για το μέλλον αυτού του κινήματος, το οποίο σημειωτέον έχει αναπτυχθεί πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Περιμένει κανείς ότι ο συντονισμός με το φιλειρηνικό κίνημα στον υπόλοιπο κόσμο, θα δυσκολέψει τους πολεμοκάπηλους, τόσο ως προς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, όσο και προς τους επόμενους στόχους και σχέδια καθώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι το Ιράκ δεν πρόκειται να είναι ο τελευταίος στόχος».

- Κάνατε λόγο για την πολυμορφία του κινήματος κατά του πολέμου, για το γεγονός της πρώιμης ανάπτυξή του αλλά και τη διαφοροποίηση του περιεχομένου, τουλάχιστον σε σχέση, με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ποια είναι η διεισδυτικότητα και κατ' επέκταση η κινητοποίηση των κοινωνικών τάξεων της αμερικανικής κοινωνίας και ειδικά της εργατικής τάξης;

- Υπάρχει μια ευρύτητα κοινωνικών δυνάμεων που έχουν ενταχτεί στο φιλειρηνικό κίνημα, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται αριστερές δυνάμεις. Πρόσφατα μάλιστα με την απόφαση της Γενικής Ομοσπονδίας Εργατών η AFL-CIO, έχουν ενταχτεί και δυνάμεις, που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε κεντρώες δυνάμεις και πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ευρύτητα πολύ μεγάλη. Βεβαίως, συντηρητικές δυνάμεις δεν ενυπάρχουν, είναι φανερό, αλλά κάποιος μπορεί να αξιολογήσει ότι το φιλειρηνικό κίνημα καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των κοινωνικών τάξεων, δηλαδή όσους δεν έχουν συντηρητικές ή εθνικιστικές παρωπίδες.

- Θεωρεί το φιλειρηνικό κίνημα βάσει της ανάλυσής του, σε σχέση με τους στόχους και τα αίτιά του, δεδομένο τον πόλεμο; Και αν ναι πώς θα αντιδράσουν;

- Τον θεωρούν, τόσο το φιλειρηνικό κίνημα όσο και σχεδόν το σύνολο όσων συναντήσαμε, αναπόφευκτο τον πόλεμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρέσβης της Γαλλίας μας τόνισε ότι "εμείς δε θα συμφωνήσουμε σε μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ο πόλεμος κατά 99% θα γίνει".

Το φιλειρηνικό κίνημα μάλιστα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με επόμενο στόχο τις κινητοποιήσεις στις 15 του Μάρτη στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις και στις 21 Μάρτη, ενώ προετοιμάζεται και επεξεργάζεται ήδη πώς θα αντιδράσει το κίνημα όταν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Βέβαια, εκτιμούν ότι μόλις ξεκινήσει ο πόλεμος θα υπάρξει ένα «πατριωτικό μούδιασμα». Ωστόσο, στη συνέχεια είναι δεδομένο ότι θα αντιδράσουν και θα κορυφώσουν τη δράση τους.

- Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις για τον τρόπο που θα αντιδράσουν αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου; Π.x. τα συνδικάτα, όπως στην Ευρώπη, προσανατολίζονται για μια απεργιακή κινητοποίηση;

- Αναζητούν τρόπους. Δεν είναι εύκολο να δράσουν όπως στην Ευρώπη. Υπάρχει μία δυσκινησία σε αυτό το θέμα, ακόμη και για αντικειμενικούς λόγους, εξαιτίας των τεράστιων αποστάσεων και των ζωνών της ίδιας της χώρας. Είναι θετικό το γεγονός ότι η AFL-CIO πήρε μια θέση κατά του πολέμου, τούτο όμως δε σημαίνει ότι μια γενική απεργία είναι εφικτή, ειδικά αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Αλλά αναζητούν τρόπους, όπως καταθέτονται προτάσεις ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνονται εκδηλώσεις με κεριά σε όλες τις πόλεις.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει απέξω... »

«Κατ' αρχήν, από την πλευρά των εκπροσώπων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Βρετανίας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη θέση τους, βεβαίως έχοντας πλήρη την αντίθεση όλων των ευρωβουλευτών που ήταν εκεί», δήλωσε προς το «Ρ» ο Κώστας Αλυσσανδράκης και πρόσθεσε ότι οι πρέσβεις Γαλλίας και Γερμανίας προσπάθησαν να καταδείξουν ότι τάσσονται σταθερά κατά του πολέμου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ προς τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, τι θα πράξουν οι χώρες τους σε περίπτωση που γίνει έτσι κι αλλιώς ένας πόλεμος, θυμίζοντας ότι υπάρχει ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή, αλλά και ότι η Γερμανία έχει δώσει πλήρη χρήση του εδάφους και του εναέριου χώρου της ...δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Στη συνάντηση με τον Χανς Μπλιξ, η εικόνα που μεταφέρθηκε ήταν αντίστοιχη με αυτήν, που ο ίδιος είχε εκθέσει μια μέρα πριν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι, «δηλαδή, υπάρχει πρόοδος αναφορικά στον αφοπλισμό του Ιράκ, αλλά υπάρχουν δυσκολίες στην επιβεβαίωση της καταστροφής των όπλων που έχουν δηλώσει ότι έχει καταστρέψει το ιρακινό καθεστώς. Βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι με τον Χανς Μπλιξ, που φαίνεται ότι κάνει αντικειμενικά τη δουλιά του, αλλά στις ερμηνείες που δίνονται στα λεγόμενά του».

«Αγκάθι» η νομιμοποίηση του πολέμου

Από την πλευρά των αξιωματούχων του ΟΗΕ, το ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση είναι η νομιμοποίηση εντός της διεθνούς κοινότητας μιας απόφασης, που έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, «δηλαδή απασχολούσε το ζήτημα ότι ενδέχεται το ΣΑ να λάβει απόφαση που θα έδινε το "πράσινο φως" για μία επίθεση, αλλά το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η απόφαση νομιμοποιείται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, που θέτει ένα σημαντικό πρόβλημα για την ίδια την υπόσταση και το κύρος του ΟΗΕ», όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

- Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και τις υπόλοιπες επαφές που είχατε στον ΟΗΕ, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει απόφαση. Ποιο είναι το μέλλον;

- Στην περίπτωση της Γαλλίας, πριν καν τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο πρέσβης μάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε μας αρέσει να μιλάμε για βέτο, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε μία δεύτερη απόφαση».

Οσο για το μέλλον, όπως προείπα, Γαλλία και Γερμανία δεν απάντησαν. Επισήμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά ή δήλωση. Μόνο μία νύξη και αυτή κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Ουάσιγκτον, όπου, στην ερώτησή μου τι θα κάνει η ΕΕ σε περίπτωση πολέμου, θα εμπλακεί ή όχι, δεν είχα απάντηση ...απλά ότι «μετά την επίθεση, στην κατάσταση που θα διαμορφώνεται, η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει έξω», που καταδεικνύει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει εμπλοκή. Τώρα πώς θα υπάρξει αυτή η εμπλοκή, δε διευκρινίζεται.

Βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, μόνον η Γαλλία θα είχε τη δυνατότητα άμεσης εμπλοκής, εκτός εάν ο πόλεμος διαρκέσει, δίνοντας, χρονικά, τη δυνατότητα και στους υπολοίπους. Εάν τους το επιτρέψουν φυσικά οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μόνο τους τη βρωμοδουλιά.

- Δηλαδή, η Γαλλία έχει προετοιμαστεί διά παν ενδεχόμενο;

- Νομίζω ότι αυτό δείχνει η στάθμευση του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην περιοχή. Αν και επισήμως το αρνούνται και κανείς δεν μπορεί να τους προσάψει κάτι, νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα.

Λεκτική αντίθεση των βουλευτών

Από την πλευρά των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπήρξαν συναντήσεις με βουλευτές που αντιτάσσονται στον πόλεμο. Ο αριθμός των βουλευτών που αντιτίθενται στον πόλεμο έχει μια σημαντική αύξηση, σε σχέση με αυτούς που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, τονίζει ο Κώστας Αλυσσανδράκης και προσθέτει: «Να σημειώσουμε ότι τότε είχαν αντιταχθεί περίπου 20 βουλευτές, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτών είναι 130. Οι περισσότεροι είναι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και μας τόνισαν χαρακτηριστικά ότι τα δύο τρίτα των μελών του κόμματος τάσσονται κατά του πολέμου και, ασχέτως εάν είναι στη μειοψηφία σήμερα, έχει τη σημασία του. Υπάρχουν συγκεκριμένες φιλειρηνικές δραστηριότητες που ξεκινούν και από βουλευτές, όπως στην περίπτωση της Κίνησης Γυναικών, που βρίσκεται κοντά στην βουλευτή Μπέρνις Τζόνσον, που συμμετείχε στην εκδήλωση περικύκλωσης του Λευκού Οίκου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας... Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες αφοπλισμού του Ιράκ και κάποιοι που τάσσονται ενάντια στην επέμβαση, με τρόπο που δε διαφέρει σημαντικά από αυτόν του φιλειρηνικού κινήματος. Εντούτοις, εντός του Κογκρέσου ελάχιστα γίνονται».

Για την επιβολή της «Νέας Τάξης»

Μέσα στην τρομερή δίνη του προβλήματος του Ιράκ, η πολιτική φιλολογία, προσδιορίζει το μέγα δίλημμα «ειρήνη ή πόλεμος» σύμφωνα με την οξύτητα των αντίπαλων πλευρών. Ακόμη κι η ερώτηση περί του αν θα γίνει αγγλοαμερικανική ή ευρύτερη ευρω-ατλαντική πολεμική επέμβαση, απαντιέται καταφατικά και μόνο από το γεγονός της τεράστιας συγκέντρωσης πολεμικών μέσων στην περιοχή. Ωστόσο η σημασία αυτού του παράγοντα, απομονώνεται στο στενό πλαίσιο του ιρακινού προβλήματος.

Επαναλαμβάνεται ότι το ζητούμενο, κυρίως, δεν είναι αυτός καθαυτός ο πόλεμος, αλλά η υποδούλωση του Ιράκ και του λαού του από τα ευρω-ατλαντικά συμφέροντα. Η τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων, επομένως, πέρα από την ψυχολογική σημασία για την υποταγή του Ιράκ, έχει μια ουσιαστικότερη έννοια. Είναι αυτή που συνδέει το πρόβλημα με το ευρύτερο ζήτημα της οικονομικής και στρατηγικής έλευσης της Νέας Τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η τεράστια αυξανόμενη συσσώρευση πολεμικών μέσων δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος χρόνου σε επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις, σε πλείστα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Ο ευρω-ατλαντικός ιμπεριαλισμός, με μπροστάρη τις ΗΠΑ και κολαούζο την Αγγλία, δείχνει να επιδιώκει αυτό το άνοιγμα πλανητικής κατάκτησης με αφορμή το Ιράκ. Εδώ βρίσκεται κι η φαινομενικά ανεξήγητη επιμονή των ΗΠΑ έναντι της Γαλλίας. Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ανοίξει μια μακρά πολεμική περίοδο υποταγής του πλανήτη, σε αντίθεση με το γαλλικό καπιταλισμό που διστάζει να μπει αμέσως σε ένα τόσο μεγάλο σχέδιο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν το θέλει. Σημαίνει ότι, ίσως, το αποτέλεσμα να βγει δυσμενές για την πλήρη ικανοποίηση των γαλλικών συμφερόντων. Ανεξάρτητα από το πώς θα συμφωνούν κάθε φορά οι ΝΑΤΟικοί εταίροι, αυτό είναι ένα καταξιωμένο παιχνίδι ως τρόπος εσωτερικής τακτοποίησης συμφερόντων.

Πάνω από τα άκρως σημαντικά συμφέροντα με το ζήτημα του Ιράκ, υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα της ολοκληρωμένης έλευσης της Νέας Τάξης, στην οποία, έτσι κι αλλιώς, εντάσσεται το Ιράκ ως ένα επιμέρους σημαντικό θέμα. Εδώ, ακριβώς, βρίσκεται και το νόημα του ξεχωριστού ποιοτικού βήματος που έχει η υποδούλωση του Ιράκ με αυτά ή εκείνα τα μέσα. Δηλαδή, το βαθύτερο νόημα του «ποιοτικού βήματος», αν όχι άλματος, βρίσκεται στο πλαίσιο της επιβολής του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού ως πολύτιμο βήμα διευκόλυνσης, πολλαπλής οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Ολόκληρη η πολιτική φιλολογία που εξαντλείται αυτοεπαναλαμβανόμενη στην καταστρεπτική συνέπεια του πολέμου, αδυνατεί ή δε θέλει να εισχωρήσει στο κουκούτσι του πορτοκαλιού και εμμένει στις συνέπειες δειγμάτων της φλούδας του.

Η υπερσυγκέντρωση πολεμικών αρμάδων στον Κόλπο κι η προετοιμασία άλλων στη Σούδα της ελληνικής Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών πολεμικών, δεν έχουν το νόημα μόνο μιας πολεμικής κατάκτησης του Ιράκ. Αντίθετα, μια τέτοια σύγκρουση με εξαρχής απώλειες συμμαχικές, μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία μιας ολοκληρωτικής συμμετοχής της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης στον πόλεμο που θα υπερβαίνει τα περιορισμένα οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά όρια του Ιράκ.

Στη διευκρίνιση του γενικότερου ρόλου της υπερσυγκέντρωσης πολεμικών μέσων στο θέατρο του Ιράκ συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τα αμερικανικά στρατεύματα. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του να μετριάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις ως μια πολεμική απόφαση ενός αυτόνομου οργανισμού στον οποίο έχουν συμβατικές υποχρεώσεις. Ωθούν, δηλαδή, στα άκρα μερίδα της συντηρητικής διεθνούς κοινής γνώμης υποχρεώνοντάς τη να απαντήσει στο δίλημμα της αναγκαίας ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Ετσι διαμορφώνουν (δηλαδή προσπαθούν) τις προϋποθέσεις μιας άπαξ και διά παντός χρησιμοποίησης της τεράστιας πολεμικής αρμάδας στην αλυσίδα συνεχών επεμβάσεων ευρύτερου χαρακτήρα.

Χρειάστηκε ο πόλεμος κι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας για να διατυπωθεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ στη γιορτή των πενήντα χρόνων του που προβλέπει τις εκτός των ορίων του επεμβάσεις ακόμη και για προληπτικούς λόγους. Σήμερα, ενώ η προσοχή της ευρωπαϊκής, δυτικής κυρίως κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις κυβερνήσεις, ένας σιδηρόφραχτος μιλιταριστικός συνασπισμός, το ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει από μόνο του την εκκαθάριση της ευρύτερης Μέσης Ανατολής από κάθε μορφή ακόμη και λεκτικής αντίστασης. Δηλαδή, όλα δείχνουν ότι επικρέμαται ένας πολεμικός κίνδυνος που υπερβαίνει τα δραματικά όρια κινδύνου του Ιράκ.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ